Naslovna » Za šta se koristi shea butter u kozmetici
Kosa Kozmetika Lice

Za šta se koristi shea butter u kozmetici

shea butter u kozmetici

Zanima te zašto se toliko koristi shea butter u kozmetici – za kosu, lice i telo? Na pravom si mestu da saznaš sve o ovom dragocenom ulju čvrstog oblika i o njegovim prednostima u kozmetičke svrhe.

Ulje bogato mastima koje se dobija iz karite ili Shea drveta (poznato i kao shea stablo) je tvoje rešenje za mnoge probleme sa kožom i zdravljem kose. Šea maslac zaista s pravom uživa ogromnu popularnost u svetu kozmetike zahvaljujući širokoj upotrebi u nekoliko kozmetičkih proizvoda.

Shea maslac ili shea butter je čest je sastojak u prirodnoj kozmetici, koja je daleko zdravija nego komercijalna. Neki od proizvoda u čijem je sastavu su kreme, losioni, šamponi i regeneratori. 

Zato hajde da saznaš više o prednostima šea putera za kosu i za lice (u kozmetici).

Ako si u potrazi za odličnim prirodnim proizvodom za negu svoje kože ili kose, onda je shea puter u kozmetici odličan izbor! Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj sve na ovu temu!

 

Šta je shea butter?

Dobijen iz orašastih plodova Shea drveta (Vitellaria paradoxa) koje je poreklom iz Afrike, shea puter je prirodno masno ulje koje je čvrsto na sobnoj temperaturi. Shea drvo nosi plodove, a jezgra unutar plodova su od primarnog značaja. Ova jezgra se drobe, kuvaju i dalje se manipuliše njima kako bi se izvukla svetlo obojena mast, koja se obično naziva shea buter.

Šea puter ima kremastu boju i veoma izražen miris. 

Glavne komponente shea maslaca uključuju:

Brzo se apsorbuje u kožu dok se topi na telesnoj temperaturi. Njegova hidratantna i lekovita svojstva su korisna za mnoge probleme kože. Takođe ima anti-inflamatorna i antimikrobna svojstva (do određene mere) koja se mogu koristiti za tretiranje mnogih oboljenja.

Sličnost shea putera sa mnogim biljnim uljima čini ga pogodnim i za unutrašnju upotrebu.

 

Šhea maslac u kozmetici i njegove prednosti

Shea butter u kozmetici se često koristi u hidratantnim kremama, ovlaživačima, losionima i drugim emulzijama za kožu i kosu. Bogat je masnoćama koje ga čine odličnim sredstvom za ublažavanje i vlaženje kože.

Eksperimenti su takođe pokazali da shea puter u kozmetici ima anti-inflamatorna svojstva i da sadrži antioksidanse. Ovo može pomoći u smanjenju upalnih bolesti kože i oštećenja kože i kose zbog slobodnih radikala.

Šea maslac takođe sadrži vitamine A i E, koji ne samo da održavaju kožu u optimalnom zdravlju, već je i štite od oštećenja od slobodnih radikala i štetnog ultraljubičastog zračenja. Ove komponente daju shea maslacu blagi faktor zaštite od sunca (SPF). Vitamin E takođe umiruje suvu kožu i poboljšava elastičnost kože, čineći šea buter dobrim sredstvom protiv starenja.

E sada, kada su u pitanju vrste šea putera koje su dostupne na tržištu, postoji nekoliko varijanti. Sirov ili čisti shea butter je najprirodniji oblik koji je obično žute ili zelene boje. 

Može sadržati nekoliko nečistoća jer se uopšte ne prerađuje i dostupan je odmah nakon ekstrakovanja. Ova sirova verzija može se obraditi na različite načine kako bi se dobile različite vrste šea maslaca. 

shea butter u kozmetici-1

Rafinisani vs nerafinisani shea butter u kozmetici

Shea puter može biti prečišćen (rafinisan) ili neprečišćen (nerafinisan). 

Nerafinisan shea puter je najčistiji oblik shea butera, koji je najprirodnija i najmanje obrađena varijanta. Pošto je ekstrahovan ručno, on zadržava svoje vitamine, minerale i druge prirodne osobine. 

On je podvrgnut osnovnom procesu filtriranja pomoću gline, gaze ili drugih metoda. Ovo može malo da izmeni boju, miris i teksturu shea putera. Puter se otopi, postavi u kalupe, a prodaje se u obliku štapića. Nerafinisan shea butter je podeljen u kategorije u rasponu od A do F, pri čemu se kategorija A odnosi na najbolji kvalitet.

Rafinisan šea puter, s druge strane, je obrađen oblik. Pored procesa filtriranja, takođe prolazi kroz proces koji uključuje upotrebu hemikalija. Takođe je izbeljivan, kako bi konačni puter bio belji. Dodavanjem aditiva se dobija odgovarajući miris i produžava rok trajanja putera. Svi ovi procesi čine šea maslac belim i veoma glatkim. 

Glavni nedostatak korišćenja prečišćene verzije shea putera je da svi ovi koraci obrade kroz koje prolazi smanjuju njegovu hranljivu vrednost. Ova prečišćena verzija se može poboljšati još više, što podrazumeva uključivanje više procesa, kako bi krajnji proizvod bio još više beo i gladak.

Ovo se često radi kada se šea buter dodaje u prirodnu kozmetiku ili proizvode za negu kože. Dosta hranljivih koristi se uništava posle toliko procesa prerade. Ova vrsta shea putera se često naziva ultra prečišćen ili visoko rafinisan shea puter.

Međutim, danas mnogi proizvođaći nude organsku verziju shea putera. Ovo je nerafinisana verzija, koja se odnosi na ekstrahovanje maslaca iz drveta koje je uzgajano koristeći samo prirodne procese. Možemo reći da je najbolja vrsta šea putera 100% čist (sirov), nerafinisan shea puter klase A (po mogućstvu organski).

Draganu su brinule bore svuda po licu, najviše oko očiju i usana. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala. a onda su se pojavili i podočnjaci i mrlje na licu. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem.

Sada, njeno je lice blistavo čisto, a samo za tebe otkriva tajnu!!

 

Šta sadrži shea puter?

Šea puter ili shea maslac sadrži UV-B apsorpcijske triterpen estre, kao što su cimetna kiselina i tokoferol. Pored ovih jedinjenja, ima i visok procenat fitosterola, triterpena i ugljo-vodonika poput karitena. 

Šea puter takođe sadrži:

  • Masne kiseline: shea buter sadrži pet glavnih masnih kiselina – palmitinska, stearinska, oleinska, linolna i arahidinska kiselina, sa većom količinom stearinske i oleinske kiseline koje zajedno čine 85-90% masnih kiselina. Stearinska kiselina pruža čvrstu konzistenciju, dok oleinska kiselina utiče na čvrstoću ili mekoću shea maslaca.
  • Fenolna jedinjenja: Fenolna jedinjenja su poznata po antioksidativnim svojstvima. Shea buter sadrži 10 fenolnih jedinjenja od kojih su 8 katehini. Tradicionalno ekstrahovan shea buter ima viši nivo fenolnih jedinjenja od onog koji se ekstrahuje sa heksanom. Zapravo, sadržaj katehina u shea puteru je veći od ukupnog sadržaja fenola u zrelim maslinama.
  • Vitamin E: Tokoferol je inače poznat kao vitamin E. Različite verzije ovoga se nalaze u shea buteru, ali se njihove koncentracije menjaju u zavisnosti od klime i nekih drugih faktora, kao što su postupak ekstrakcije putera.
  • Vitamin A i vitamin F: Oni se takođe prirodno mogu naći u shea puteru. Oni mogu da pomognu u lečenju stanja kože kao što su: ekcem, dermatitis, pa čak i da uspore prevremeno starenje.

Shea puter u kozmetici se smatra super-hranom za kožu, jer je bogat nezasićenim mastima, sa velikim udelom ne-saponifikujućih komponenti, esencijalnim masnim kiselinama, vitaminima E i D, fitosterolima, provitaminom A i alantoinom.

 

Šhea maslac za šta se koristi

Zahvaljujući svom bogatom sastavu koji uključuje masne kiseline i vitamine, između ostalih, šea puter je zauzeo svoje visoko cenjeno mesto u kozmetici. Koristi se bukvalno za ‘’sve i svašta’’, počev od toga da shea puter odlično hidrira kožu pa sve do toga da sprečava nastanak bora. Takođe shea puter i regeneriše oštećenu kosu.

Čitaj dalje i informiši se za šta se koristi shea butter u kozmetici. Kako se shea puter za lice i kožu koristi, kako se koristi shea butter za kosu i kakva je primena shea putera u kozmetici.

 

Shea butter za kosu

Shea puter za kosu može da pomogne u obnovi izgubljene vlage u kosi. Takođe štiti kosu od teških vremenskih uslova i štetnih slobodnih radikala u vazduhu i vodi. Osim toga, nerafinisani šei puter ima nizak SPF (zaštitni faktor) koja je dovoljan da štiti kosu od oštećenja od sunca, nastalih usled izloženosti ultraljubičastom zračenju. 

Šea puter na kosi popravlja štetu koja je već izazvana lošim vremenom i suncem. Ovo je uglavnom zbog činjenice da kada se apsorbuje, shea buter oblaže dlake, tako da su zaštićene od toplote ili bilo koje druge štetne materije koja prolazi duž kose. 

Shea puter je naročito koristan za obojenu kosu i za kosu koja je pretrpela neki agresivan hemijski treman. Šea puter takođe štiti kosu od soli i hlora, kada se primenjuje pre plivanja. Shea butter čest je sastojak mnogih prirodnih šampona koji štite i oporavljau oštećenu kosu.

 

Šea puter za negu i zaštitu kose recept

Postupak:

Uzmi kašiku sirovog ili nerafinisanog shea putera i otopi ga u mikrotalasnoj rerni tokom 30-60 sekundi. Kada se maslac malo ohladi, dodaj nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. Ovaj korak nije obavezan. Odvoj male delove kose i nanesi tečni puter na kožu glave i celom dužinom kose. Ostavi ga na pola sata, a zatim isperi kosu sa blagim šamponom.

 

Shea butter za lice

  • Shea puter protiv bora
  • Shea butter protiv upale kože
  • Shea butter protiv akni
  • Shea butter protiv suve kože

 

Shea butter protiv bora

Shea puter protiv bora se koristi vekovima unazad. Shea butter sadrži esencijalne masne kiseline, zajedno sa vitaminima A i E, koji su imperativ za održavanje elastičnosti i gipkosti kože. Aktivan je sastojak u mnogim prirodnim kremama protiv bora i proizvodima za podmlađivanje lica.

U jednoj kliničkoj studiji je utvrđeno da šea buter ima značajne anti-age osobine i dokazano može da pomogne u stvaranju i podmlađivanju kolagena. Učesnici u ovoj studiji su koristili shea maslac kao melem za masažu na svojoj koži četiri do osam meseci. Rezultati su pokazali čistiju, svetliju kožu, manje bora, a još i manje oštećenja od sunca.

 

Shea butter protiv upala kože i akni

Shea maslac je poznat po svojim lekovitim svojstvima za kožu, što se može pripisati prisustvu nekoliko masnih kiselina i biljnih sterola poput oleinske, palmitinske, stearinske i linolenske kiselina. 

Ove komponente rastvorljive u ulju ne prolaze saponifikaciju (ne pretvaraju se u sapun) u kontaktu sa bazom. Shea puter je više ne-saponifikujući od drugih ulja i masti, tako da ima veliki potencijal za lečenje.

Sirov, nerafinisan šea puter je efikasan u lečenju osipa na koži, ljuštenja kože nakon sunčanja, ožiljaka, strija, promrzlina, opekotina, ujeda i uboda insekata, kao i akni.

Shea puter protiv upala može dosta da pomogne. On sadrži nekoliko derivata cimetne kiseline koji ispoljavaju anti-inflamatorna svojstva. Ove osobine ga čine korisnim za poboljšanje stanja kože koja proističu iz porasta inflamatornih jedinjenja. 

Generalizovana upalna stanja kože, kao što su dermatitis i rozacea, se mogu ublažiti pomoću nanošenja shea putera na ugroženom području. Opekotine od sunca, osip, posekotine i ogrebotine – koje mogu dovesti do otoka – mogu se lečiti pomoću ovog prirodnog maslaca.

Pisali smo recepte za negu kože lica, a u nekma od njih je aktivan sastojak upravo shea butter. Pogledaj recepte za recepte za bore.

 

Shea butter protiv suve kože

Shea puter je odlična hidratantna krema za lice i telo. Sadržaj masti u šea puteru je svakako odgovoran za njegova svojstva za omekšavanje i vlaženje. On ”zaključava” vlagu u koži i održava je dugo hidriranom. 

Dehidrirana i suva koža postaje gruba i perutava. Određene oblasti tela mogu da razviju pukotine na koži usled sušenja. Shea puter protiv suve kože može da neguje kožu sa svojim sadržajem masti. 

On takođe može da pomogne da se umekša koža na rukama, da stopala budu nežna i da je učini elastičnom. Šea puter lako prodire u kožu, bez začepljenja pora i veoma je efikasan za suvu kožu.

Možeš da koristiš šea puter da lečiš ispucale pete, suve zanoktice i fleke na svojoj koži. Takođe možeš da ga koristiš za jednostavno hidriranje kože tokom hladnih meseci.

 

Shea butter za mekšu kožu

Ne-saponifikujuće materije i vitamin F u šea puteru su vitalni sastojci za održavanje elastičnosti i mekoće kože.

Shea puter poboljšava proizvodnju kolagena u koži. Stoga, njegova primena vraća prirodnu elastičnost kože, pored toga što hidrira i omekšava kožu. Obnovljena elastičnost kože osigurava tamnih smanjenje fleka na koži i bora.

 

Shea puter protiv različitih stanja kože

Stanja kože poput dermatitisa, psorijaze, seboreičnog dermatitisa ili seboreje i ekcema mogu uzrokovati da koža postane suva, neujednačena, perutava i/ili da svrbi. Kako bismo tretirali ovo, potreban nam je sastojak koji deluje dubinski i ublažava upalu. Shea puter se savršeno uklapa u ovaj profil! 

Smatra se odličnim prirodnim ovlaživačem za ekcem, psorijazu i dermatitis – zbog svojih efikasnih svojstava za omekšavanje i vlaženje. Anti-inflamatorna svojstva ovog gustog putera se mogu koristiti za ublažavanje otoka i svraba. 

Lekari često preporučuju shea puter za ljude koji pate od ovih oboljenja kože, budući da je gotovo uvek siguran i da se dobro podnosi.

 

Shea butter protiv strija i ožiljaka

Shea puter se često koristi kao baza u mastima ili kremama za lečenje strija. To je zato što može pomoći u sprečavanju i smanjenju formiranja strija tokom trudnoće, odnosno zbog dobijanja/gubljenja težine. Strije na telu nastaju kada se koža proteže izvan svog elastičnog kapaciteta. 

Primena shea putera na koži će vratiti prirodnu elastičnost kože, kao i poboljšati proizvodnju kolagena. To je prirodni omekšivač kože. Svakodnevna masaža ugroženog područja sa šea puterom može ublažiti strije. Budući da podstiče proizvodnju kolagena i obnavlja kožu, shea puter maslac ožiljaka predstavlja pravi melem!

 

Shea puter za ogrebotine, rane i opekotine

Shea puter za ogrebotine, rane i opekotine deluje kao pravi melem! On ima hidratantna svojstva na koži, zahvaljujući velikoj raznolikosti fitonutrijenata koje sadrži.

Rane, posekotine i ogrebotine se brzo leče sa redovnom primenom shea putera. On se lako apsorbuje u dublje slojeve kože, gde pruža sve bitne masti i hranljive materije, uz jačanje funkcije za popravku ćelija povećanjem mikrocirkulacije

 

Nerafinisani shea butter za sunčanje

Shea puter deluje kao prirodna kreme za sunčanje, pružajući zaštitu od ultraljubičastog zračenja, iako nivo zaštite koju nudi može biti promenljiv. Cimetna kiselina, pronađena u shea puteru, jeste jedinjenje koje pruža UV zaštitu, a SPF se kreće od 6-10, u zavisnosti od kvaliteta šea putera. 

Nije preporučljivo koristiti samo shea puter kao kremu za sunčanje, jer je njegov zaštitni faktor nizak da obezbedi dovoljno zaštite od štetnih sunčevih zraka. 

Shea puter je najbolje koristiti nakon izlaganja suncu da smiri kožu i takođe može sprečiti oksidativno oštećenje izazvano suncem.

 

Shea butter kao balzam za usne

Shea butter se koristi i kao prirodni balzam za usne. Šhea maslac se lako apsorbuje i daje dodatnu vlagu i hranljive sastojke koje usne zahtevaju tokom hladne sezone i suvih vremenskih uslova.

Na taj način deluje kao savršen balzam za usne i takođe je efikasan u tretiranju suvih i ispucalih usana. Kada se primeni, formira barijeru na usnama i zadržava vlagu u koži.

shea butter u kozmetici-2

Kako sve može da se koristi shea butter u kozmetici?

Šea puter se koristi lokalno na koži, a može da se primenjuje na sledeći način:

  • nanosi se kao hidratantna krema za telo i lice 
  • može da ulazi u sastav losiona i drugih preparata za negu kože lica i tela
  • koristi se sam po sebi ili ulazi kao sastojak u preparate protiv strija u trudnoći 
  • može da se koristi kao krema ispod očiju protiv bora i nadutosti
  • puter za masažu 
  • može da posluži kao osnova za domaći dezodorans
  • kao krema za sunčanje sa niskim SPF-om
  • koristi se za negu bebine kože
  • može da se koristi sam po sebi ili ulazi u sastav balzama za usne
  • koristi se za poboljšanje elastičnosti kože, pa neki kažu da pomaže čak i kod celulita
  • može da se nanosi na kosu i kože glave (u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima)
  • ulazi u sastav domaćih podloga za šminkanje
  • obnavlja kožu nakon izlaganja suncu 
  • nanosi se na kapke pre nanošenja šminke, kako bi šminka duže trajala
  • kao prirodna krema za zanoktice
  • nanosi se na ožiljke kao prirodna pomoć u proizvodnji kolagena

 

Recept za losion za telo sa šea puterom

Sastojci:

  • – 1 šolja sirovog šea putera
  • – 1/2 šolje devičanskog kokosovog ulja
  • – 1/2 šolje bademovog ulja

Priprema:

Otopi kokosovo ulje i shea puter u posudi sa dvostrukim dnom. Dobro ih izmešaj i ostavi da se ohladi na par minuta. Dodaj bademovo ulje i dobro izmešaj. Stavi ovu smesu u frižider na 10-15 minuta. Ulja bi trebalo da počnu malo da se učvršćuju.

Kada je prirodni proces očvršćavanja počeo, umuti mešavinu ulja pomoću ručnog ili običnog kuhinjskog miksera, dok ne dobiješ gustu, kremastu konzistenciju. Prebaci smesu u posudu koja se hermetički zatvara i stavi je na stranu. Pustit da odstoji.

Koristi ovo kao losion za hidriranje kože tela, po potrebi. Takođe možeš da dodaš eterična ulja po svom izboru, onda kada dodaješ bademovo ulje.

Kao što si videla, shea butter u kozmetici zaista zauzima visoko cenjeno mesto i prisutan je u mnogim preparatima. Neprikosnoven je za negu kože i kose, tu nema govora.  Možeš ga koristit iza sve i svašta, bukvalno. Eto, toliko je dobar i dragocen. 

Zato mogu da ti kažem da je kozmetički preparat koji sadrži shea butter, a da je dotični proizvod pritom na prirodnoj bazi, garantovano dobar!

 

Da li si znala za šta je sve dobar shea butter ili sam te iznenadila njegovim prednostima? 

Da li možda koristiš neki kozmetički preparat sa šea puterom? 

Kakva su tvoja iskustva?

Pratite nas!