Naslovna » Kako da suve i ispucale usne postanu prošlost?
Lice

Kako da suve i ispucale usne postanu prošlost?

suve i ispucale usne estetski problem

Saznaj kako će suve i ispucale usne postati prošlost uz pomoć prirodnih metoda za oporavak usana, koje ću ti navesti u ovom tekstu!

Da li i tebe muče suve usne koje često pucaju? Ne brini, nisi sama! Ovaj problem muči veliki broj žena (i muškaraca).

Tvoje usne su fokusna tačka na tvom licu. Glatke, jedre i zdrave usne čine da izgledaš više privlačno. Ljudi će primetiti tvoj svetli osmeh kada razgovaraš sa njima.

Šta je uzrok za suve i ispucale usne ?

Suve i ispucale usne su čest problem jer usne nemaju lojne žlezde, a kada zaceljuju teško – to može biti vrlo neugledan estetski problem. To je zapravo najčešći zimski ‘’simptom’’, a najčešće je uzrokovan faktorima okoline (poput klime) ili dehidratacijom.

U veoma retkim slučajevima je hronično pucanje usana znak nekog medicinskog problema ili alergije, ili pak predstavlja nuspojavu određenih lekova. Bilo kako bilo, postoje prirodne metode kako da ovaj problem rešiš i ponovo uživaš u zanosnim usnama!

Hajde najpre da pogledamo koji su potencijalni uzroci za (hronično) pucanje usana.

Faktori okoline

Izlaganje suncu, vetru ili suvom vazduhu može izazvati gubljenje vlage iz tanke, osetljive kože koja pokriva usne, što dovodi do suvoće – tako da su suve usne veoma čest problem u ovim slučajevima. Kod ponovljenog izlaganja, ovi faktori okoline mogu dovesti do hronično suvih usana.

Srećom, ovaj problem se može preokrenuti tako što ćeš štititi i vlažiti svoje usne. Pokrij usta maskom za lice ili šalom kako bi sprečila suvoću i obavezno nanesi balzam za usne koji sadrži vazelin ili neko prirodno ulje da bi zaštitila usne od ovih spoljašnjih faktora, zadržala vlagu i sprečila da se napukle usne inficiraju.

Takođe možeš poboljšati hidrataciju usana upotrebom ovlaživača za suv vazduh u zatvorenom prostoru.

Sanja je dugo vremena imala manjak samopuzdanja, jer nije uspevala da nađe rešenje za svoje usne. Često bi bile suve, a iznad svega želela je VEĆE USNE. Bojala se operacija, pa je tražila neko drugo prirodne rešenje.

Kako je Sanja uspela na prirodan način da uveća svoje usne, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/zelis-socan-poljubac-koji-on-nikada-nece-zaboravitiotkricu-ti-tajnu/

Dehidracija

Znaš koliko je hidratacija lica važna, uključujući i hidrataciju usana. Kada telo izgubi više vode nego što je potrebno, može doći do dehidracije.

Kada usne izgube vlagu, koža koja ih pokriva može da postane zategnuta i oštećena, a simptomi, uključujući i suve i ispucale usne, mogu itekako da se primete.

Ovde saznaj zašto je hidratacija lica važna!

Pored smanjenog unosa tečnosti, postoje i druge situacije i stanja koja dovode do gubitka tečnosti, uključujući povraćanje, dijareju, prekomerno znojenje ili izlaganje visokim temperaturama.

Disanje na usta, određeni lekovi i neki zdravstveni uslovi takođe mogu dovesti do suvih usta ili generalizovane dehidracije.

Dobra vest je da kada se poveća unos tečnosti ili se uzme u obzir osnovni uzrok dehidracije, tvoje suve i ispucale usne bi takođe trebalo da postanu prošlost.

Ispucale usne nedostatak vitamina

Vitamini B grupe uključuje tiamin, niacin, biotin, folnu kiselinu i riboflavin. To su vitamini rastvorljivi u vodi koji igraju ulogu u metabolizmu, obezbeđuju energiju i pomažu tvom telu u borbi protiv bolesti.

Pošto vitamin B takođe doprinosi zdravoj koži, nedostatak ove grupe vitamina može izazvati razne probleme kože kao što su možda bele bubuljice na licu , osip – ali i suve i ispucale usne usne.

Nizak nivo cinka i gvožđa takođe mogu da dovedu do pucanja usana, posebno na uglovima usta.

suve i ispucale usne

Kontaktni dermatitis

Hronične ili jako ispucale usne mogu biti povezane sa kontaktnim dermatitisom, što je zapravo alergija ili osetljivost na supstance koje dolaze u kontakt sa tvojim usnama. Određene hemikalije u pasti za zube, losionima, ruževima za usne ili drugim kozmetičkim proizvodima mogu izazvati alergijske reakcije koje mogu dovesti do simptoma uključujući suve i ispucale usne.

Takođe, ako si alergična na određenu hranu, nakit, nikl ili lateks – kontakt ovih elemenata sa usnama može da pokrene suve usne i propratne simptome. Čak i ako nemaš alergije, iritantne supstance kao što su citrusi, određeni sapuni ili kozmetika, ili prekomerno lizanje usana takođe mogu dovesti do – ili pogoršati – pucanje usana.

Obično, kada se uzrok ukloni, suve i ispucale usne će se rešiti uz pomoć balzama za usne, koji umiruje suve, ispucale usne i olakšava zarastanje.

Heilitis

Heilitis je izraz koji se koristi za hroničnu upalu usana uzrokovanu infekcijom, iritacijom ili osnovnom bolešću. Pored hronično ispucalih usana, osoba koja pati od heilitisa često ima oticanje usana, crvenilo, bol, pukotine, kraste i ljuštenje usana.

Dok suve i ispucale usne od dehidracije ili faktora okoline, kao što je suvi vazduh – što se inače naziva heilitis simpleks – spadaju u ovu kategoriju – teški ili hronični oblici heilitisa zahtevaju medicinsku pomoć.

Postoji nekoliko glavnih tipova i uzroka heilitisa:

 • ugaoni heilitis, uobičajena forma koja pogađa uglove usne šupljine, može biti uzrokovan lošim protezama, gljivičnom infekcijom ili nedostatkom nutrijenata,
 • aktinični heilitis, koji pretežno pogađa donju usnu, uzrokovan je hroničnim oštećenjem od sunca i predstavlja prekancerozno stanje koje zahteva stalno praćenje,
 • infektivni heilitis može biti uzrokovan bakterijama, parazitima i gljivicama,
 • traumatski heilitis može biti izazvan stalnim napadom na usne usled lizanja usana ili griženja usana.

Drugi uzroci heilitisa uključuju trajno oštećenje od kontaktnog dermatitisa, lekova ili drugih zdravstvenih stanja koja deluju upalno na usne. Tretman je u tom slučaju usmeren na uklanjanje ili lečenje osnovnog uzroka i samu zaštitu usana.

Balzam za suve i ispucale usne! Koliko ti pomaže?

Pravilna nega kože preko zime je veoma važna, jer su tada naročito prisutni ti faktori koji pogoduju sušenju i pucanju usana, o kojima sam pričala. Ako se pitaš koji je najbolji balzam za usne, odmah ću ti reći da je to svakako neki koji sadrži kvalitetne prirodne sastojke – jer prirodna kozmetika je uvek najbolji izbor za tvoju kožu.

Konkretno kada su u pitanju suve i ispucale usne, najbolje su se pokazali balzami na bazi prirodnih ulja koja hidriraju poput kokosovog, bademovog ili maslinovog ulja, zatim na bazi pčelinjeg voska, kakao maslaca, šea putera, ulja vitamina E, meda, vazelina i dr.

Vazelin se inače može koristiti ,tako da on sprečava i nabiranje kože usana, pored hidratacije.

Izbegavaj proizvode koji sadrže alkohol, arome ili mirise, koji mogu sušiti i iritirati kožu. 

Generalno gledaj da koristiš proizvode koji ne sadrže nikakve hemikalije. Ne zaboravi da se balzam za usne često nehotice malo i ‘’pojede’’, pa svakako treba da biraš samo prirodno.

Prirodni balzam za suve i ispucale usne

Zašto da ne napraviš sama svoj prirodni balzam za usne?

Pre nego što se upustiš u ovu avanturu, obrati pažnju na sledeće:

 • Posude koje koristiš za domaći balzam za usne treba da budu čiste i suve. Ovo je važno za sprečavanje bilo kakve kontaminacije!
 • Najbolje je da čuvaš svoj domaći balzam za usne ili bilo koju homemade kozmetiku u frižideru, jer ovi proizvodi ne sadrže konzervanse.
 • Pčelinji vosak, kao sastojak u kremama, balzamima i proizvodima za negu lica. Kada koristiš pčelinji vosak kao sastojak, uvek ga treba narendati pre topljenja. Ovo će ti pomoći da ga brže rastopiš.
 • Da bi učvrstila svoj sveže pripremljeni balzam za usne, najbolje je da ga staviš da stoji na sobnoj temperaturi.
 • Ne stavljaj svoj domaći balzam za usne u zamrzivač jer će izgubiti oblik i moćne osobine.
 • Sastojci kao što su kokosovo ulje, pčelinji vosak i kakao maslac imaju prirodna svojstva za zaštitu od sunca (zaštitni faktor), tako da dodavanje istih pomaže tvojim usnama da dobiju zaštitu od sunca.
 • Kakao maslac je neverovatan sastojak koji može biti zamena za serum za punije usne.

Bademovo ulje za suve i ispucale usne

Bademovo ulje je hipoalergijski hidratantni balzam koji se koristi kao lek za suve i ispucale usne. Sadrži vitamine A i E koji deluju protiv oštećenja kože od slobodnih radikala. Jednostavno nanesi bademovo ulje na usne da ih rehidriraš.

Kokosovo ulje za suve i ispucale usne

Kokosovo ulje je odličan balzam za suve i ispucale usne. Po potrebi nanesi malo ulja na usne kako bi ih brzo zalečila.

Maslinovo ulje za ispucale i suve usne

Maslinovo ulje je prirodno hidratantno sredstvo i jedan od najboljih prirodnih lekova za kožu. Masiranje ovog ulja u suve i ispucale usne može im pomoći da se rehidriraju.

Balzam za suve i ispucale usne od pčelinjeg voska

Pčelinji vosak je odlično prirodno sredstvo za hidrataciju i negu ispucalih usana.

Sastojci:

 • 1 kašika narendanog pčelinjeg voska,
 • 1 kašika ekstra devičanskog kokosovog ulja,
 • malo sirovog meda,
 • 2 kapsule vitamina E.

Prvo rastopi pčelinji vosak, pa kada bude na pola otapanja dodaj kokosovo ulje i med. Pomešaj sastojke zajedno. Dodaj dve kapsule ulja E vitamina. Kada se ohladi, nanesi ovaj prirodni balzam na usne kad god se osuše ili dehidriraju.

 

Limun, med i ricinusovo ulje za suve i ispucale usne

Sastojci:

 • 1 kašičica limunovog soka,
 • 1 kašičica meda,
 • 1/2 čajne kašike ricinusovog ulja.

Izmešaj sve sastojke i nanesi kao masku na usne. Drži oko 10 minuta, a zatim isperi vodom. Ovaj postupak ponovi svakodnevno 7-10 dana.

Sok od limuna je efikasan tretman za tamne, suve i ispucale usne. Limun deluje kao prirodni izbeljivač i sredstvo za piling. Med neguje kožu i štiti usne od štetnih efekata od slobodnih radikala. Ricinusovo ulje takođe štiti i neguje usne.

Piling za suve i ispucale usne – napravi sama!

Piling za usne odlična stvar koju možeš da uradiš! To će ti itekako pomoći u nezi suvih i ispucalih usana. Tako ćeš sprečiti da one postanu suve i lako pucaju – a s druge strane možeš da pomogneš u zaceljivanju već ispucalih usana.

Prvo operi usne hidratantnim sredstvom za čišćenje da bi omekšala kožu. Zatim izbriši usne da bi uklonila ispucalu kožu. Koristi mokru krpicu ili meku četkicu za zube da lagano trljaš usne.  

Naravno, možeš da napraviš i svoj homemade piling za usne mešanjem osnovnih sastojaka poput šećera, vode, soli i meda

Čišćenje usana dobrim pilingom može pomoći da se ukloni mrtva koža i pomogne tvojim usnama da se osećaju rehidrirano i glatko.

Šećer i med za suve i ispucale usne

Pomešaj malo šećera i meda i utrljaj ovu smesu u usne. Pusti da odstoji nekoliko minuta pre ispiranja. Za dublji piling, nanesi ovu smesu sa mekanom četkicom za zube.

Obavezno nakon pilinga nanesi balzam za usne i odmah dodaj omekšavajući sloj usnama. Međutim, pazi na proizvode za usne koji sadrže iritanse kože kao što su mentol, kamfor, nana ili citrusi ili one sastojke koji su veoma mirisni. Ti sastojci će samo iritirati i pogoršati tvoje suve i ispucale usne.

Mira je podelila svoje iskustvo sa ovim prirodnim pilingom za usne.

Ja sam koristila redovno ovaj piling, i često sam bila zadovoljna. Preporučujem svim devojkama da probaju sa ovim pilingom, neće se pokajati!

Kokosovo ulje i šećer za suve i ispucale usne

Pomešaj 1/2 kašičice kokosovog ulja i 1/2 kašičice smeđeg ili belog šećera da se dobije ujednačena smesa. Lagano utrljaj ovaj piling preko ispucalih usana minut ili dva pomoću malih kružnih pokreta. Isperi usne toplom vodom, posuši ih peškirom i odmah očisti.

Kurkuma i mleko za posvetljivanje tamnih usana

Pomešaj malo praha kurkume sa malo mleka da dobiješ pastu, koju treba lagano da utrljaš u usne, sačekaš da odstoji 2-3 minuta i ispereš.

Pavlovićeva mast za suve i ispucale usne

Verovala ili ne, mnogi koriste običnu Pavlovićevu mast ili pantenol mast za negu i zaštitu usana. Pavlovićeva mast je odlična jer hidrira kožu i istovremeno je štiti, sprečavajući gubitak vlage. Takođe deluje protiv-upalno i antiseptično, što znači da sprečava infekcije usana.

Pavlovićeva mast inače u svom sastavu sadrži vazelin koji je odličan emolijens -pa se upravo iz tog razloga najviše i koristi za usne. Pored toga što vlaži suve usne, Pavlovićeva mast ubrzava i zarastanje ispucalih usana – tako da se odlično pokazala u ove svrhe.

Melem za suve i ispucale usne – priroda je spas!

Kokosovo ulje, šea puter i pčelinji vosak za usne

Sastojci:

 • 2 kašike ekstra devičanskog kokosovog ulja,
 • ½ kašike šea putera,
 • 1 kašika narendanog pčelinjeg voska,
 • 10 kapi ulja vitamina E,
 • 10 kapi eteričnog ulja.

Stavi kokosovo ulje, šea puter i pčelinji  vosak u staklenu posudu i otopi za nekoliko sekundi u šerpi sa toplom vodom. Sačekaj da se ohladi. Zatim umešaj preostale sastojke i ostavi da malo odstoji, pa nanesi na usne po potrebi.

Melem za usne od meda i ulja konoplje

Sastojci:

 • 1 kašičica ulja konoplje,
 • 4 kašičice bademovog ulja,
 • 2 kašičice meda,
 • 10g kakao maslaca,
 • 10g pčelinjeg voska,
 • 15g šea putera.

Otopi pčelinji vosak, kakao i šea puter u posudi sa dvostrukim dnom. Dodaj ulje konoplje, bademovo ulje i med i promešaj dok se ne pretvori u srednje gustu tečnu konzistenciju.

Kako da odabereš definitivno najbolji sjaj za usne?

Labelo za suve i ispucale usne

Dobro labelo za usne ili čak grožđana mast za usne mogu da zaštite tvoju delikatnu kožu usana od spoljašnjih faktora.  Izaberi labelo sa visokom količinom emolijenata ili omekšivača za usne.

Dobri sastojci su obično vazelin, ali to mogu biti i neka prirodna ulja poput kokosovog ili ekstrakt kamilice. Poenta je da ovi sastojci vlaže i omekšavaju kožu usana i da sprečavaju isparavanje vlage.

suve i ispucale usne

Koji god proizvod da izabereš, primeni ga pre nego što staviš ruž za usne ili sjaj, a ne posle. Da bi tvoje usne bile zaštićene, često nanosi labelo. Potrebno ti je oko šest do osam nanošenja tokom dana.

Da bi to bilo lakše, uvek nosi sa sobom labelo u torbici i neka ti uvek bude pri ruci.

Kako da sprečiš suve i ispucale usne?

Većina slučajeva ispucalih usana može se ispraviti pijenjem dovoljno vode, nanošenjem balzama za usne i zaštitom usana od iritirajućih supstanci ili teških uslova. Izbegavaj griženje, nabiranje ili lizanje usana, jer ovo itekako može pogoršati hronično suve usne.

Pij puno vode da bi ostala hidrirana i pazi da tvoje usne ostanu vlažne kada si izložena suvom, vetrovitom vazduhu ili ako imaš tendenciju da patiš od suvih, ispucalih usana.

Koristi proizvode za usne za zaštitnim faktorom i drži lice i usne podalje od previše sunca noseći šešir sa širokim obodom.

Kao što vidiš, zaista postoji veliki broj načina da zaštitiš svoje usne, kao i da ih tretiraš kvalitetnim, prirodnim lekovima. Koristi neki od navedenih prirodnih tretmana i verujem da će vrlo brzo tvoje suve i ispucale sune postati ružna prošlost!

Budi slobodna da podeliš sa nama još neki zanimljiv recept za lečenje suvih i ispucalih usana.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test