Naslovna » Kako izabrati sjaj za usne: najbolji ultimativni vodič
Kozmetika

Kako izabrati sjaj za usne: najbolji ultimativni vodič

kako izabrati sjaj za usne

Nisi sigurna koji sjaj za usne najviše odgovara tvojim potrebama? Saznaj kako izabrati sjaj za usne u tekstu koji je pred tobom, vodeći se nekim osnovnim pravilima.

Sjaj za usne je postao veoma popularan make-up aksesoar u poslednje vreme, a to ni ne treba da čudi – budući da se zna koliko može da bude efektan i da pruži pečat tvom licu. Međutim, ako izabereš pogrešno – ceo utisak postaje potpuno pogrešan i stvari skliznu u suprotnom smeru! Zato ovde ne smeš da pogrešiš.

Sjaj za usne ima tri glavne funkcije, a to su: dodaje sjaj usnama, dodaje vlagu usnama i, u nekim slučajevima, dodaje samo dašak boje.

U redu, neću reći sada da je kako izabrati sjaj za usne neka posebna nauka – jer to i nije – ali postoje neke stvari koje ćeš morati da uzmeš u obzir prilikom izbora. Samo na taj način ćeš biti sigurna da koristiš proizvod koji radi ono što od njega i očekuješ.

Zato ostani sa mnom do kraja ovog teksta i konačno na jednom mestu saznaj sva pravila na temu kako izabrati sjaj za usne.

 

Sjaj za usne sastav

Kao i svaki drugi make-up proizvod, sjaj za usne može značajno varirati kada je u pitanju njegov sastav. Međutim, obično postoji nekoliko ključnih komponenti koje se najčešće nalaze u gotovo svim formulacijama.

Kvalitetan sjaj za usne takođe hidrira usne i sprečava da dođe do njihovog pucanja. Pisali smo o tome kako treba negovati suve i ispucale usne.

A ovo sada moraš da čuješ!

Sanja je dugo vremena imala manjak samopuzdanja, jer nije uspevala da nađe rešenje za svoje usne. Želela je VEĆE USNE. Bojala se operacija, pa je tražila drugo prirodne rešenje.

Kako je Sanja uspela na prirodan način da uveća svoje usne, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/zelis-socan-poljubac-koji-on-nikada-nece-zaboravitiotkricu-ti-tajnu/

Emolijensi. Prvi od ovih sastojaka su emolijensi. To su ulja koja daju sjaju za usne glatku, vlažnu teksturu i sjaj. U zavisnosti od kvaliteta sjaja za usne, ova ulja mogu biti sintetička ili (kao što je slučaj sa prirodnim sjajem za usne) sastojke kao što su kokosovo ulje, ulje jojobe i vitamin E.

Jedna od ključnih osobina koja razlikuje sjaj za usne od ruža ili balzama za usne je da se ovaj drugi više oslanja na vosak nego na ulje, što stvara čvršću, manje klizavu teksturu. Pisali smo odvojen tekst samo o prednostima balzama za usne.

Zgušnjivač. Jedan od drugih ključnih sastojaka koji se nalazi u sjaju za usne je zgušnjivač.

To uključuje voskove i gline, koji mogu biti prirodnog ili sintetičkog porekla. Zgušnjivač pomaže da sjaj za usne ostane na usnama bez razmazivanja.

Ruž za usne ima tendenciju da ima veću izdržljivost nego sjaj za usne na osnovu njegovog sastava.

Međutim dobro napravljen sjaj za usne zadržava se na usnama tokom dužeg vremena zahvaljujući ravnoteži ulja i voska.

Sredstva za bojenje. Osim ovih osnovnih sastojaka, sjaj za usne često uključuje i sredstva za bojenje. Obojeni sjaj za usne može da se osloni na tradicionalne boje ili prirodne elemente kao što su ekstrakti voća – kako bi se postigla željena nijansa.

Dodatni sastojci variraju u zavisnosti od proizvoda i mogu se kretati od zaslađivača u sjaju za usne sa ukusom do zaštitnih faktora u proizvodima sa UV zaštitom. Ovi dodaci se ponekad mogu naći i u sastavu grožđane masti.

 

Napomena

Imaj na umu da neki sjaj za usne ili njegovi sastojci možda nisu pogodni za tebe! Zato uvek obrati pažnju na listu sastojaka pre nego što kupiš neki sjaj za usne. Neki sastojci mogu izazvati alergijsku reakciju, kao što su pčelinji vosak, boje, arome ili konzervansi.

Neprihvatljivi sastojci u sjaju za usne su parabeni (sumnjivi karcinogeni). Sada je i sve popularniji trend da make-up proizvodi i uopše kozmetički preparati ne sadrže sastojke životinjskog porekla.

Uvek se odluči za potpuno prirodni sjaj za usne koji ne sadrži mirise, boje i ne sadrži sulfate i parabene!

kako izabrati sjaj za usne-1

Kako izabrati sjaj za usne prema boji kože?

Ovo je definitivno možda i najvažnija stvar na koju treba da obratiš pažnju na temu kako izabrati sjaj za usne. Ako kupuješ sjaj za usne u boji, uvek se prvo posavetuj koje boje najbolje odgovaraju tonu tvog lica! To će ti pomoći da ne kupiš sjaj u boji koja nije dobro prilagođena tvom tenu. A ovo definitivno treba da izbegneš.

Zlatno pravilo kaže da hladniji tonovi zahtevaju hladnije nijanse sjaja za usne, dok topli tonovi zahtevaju tople nijanse. Ili drugačije rečeno, osobe sa svetlijim tenom treba da koriste sjaj za usne koji je svetlijih nijansi. I obrnuto – osobe koje imaju tamniji ten mogu slobodno da koriste sjaj za usne koji je tamnijih nijansi.

Određivanje tona kože lica

Sada se verovatno pitaš da li imaš topao ili hladan ton, ili ono što se može nazvati “neutralnim”, što je samo balans oba tona? Najpre odgovori na sledeća pitanja:

 • Da li tvoja koža ima plavičasti, ružičasti ili crveni ton?
 • Da li su vene na tvom ručnom zglobu plave?
 • Da li lako pocrveniš?
 • Da li dobro izgledaš kada obučeš nešto u plavoj, ljubičastoj, smaragdno zelenoj ili živo ružičastoj boji?
 • Da li ti dobro stoji srebrni nakit?

Ako si na ova pitanja odgovorila sa ‘’da’’, onda imaš hladniji ton kože.

 • Da li tvoja koža ima više žutu, zlatnu ili maslinastu nijansu?
 • Da li su vene na tvom ručnom zglobu zelenkaste?
 • Da li lako pocrniš?
 • Da li dobro izgledaš kada se oblačiš u tonovima zemlje, masline, narandže i crvene?
 • Da li ti dobro stoji zlatni nakit?

Ako si na ova pitanja odgovorila sa ‘’da’’, onda si topli ton.

 • Da li ti se tvoje vene na ručnom zglobu čine plavičaste do zelenkaste?
 • Izgledaš li dobro bilo da nosiš zlatni ili srebrni nakit?

Ako je tako, ti si ponosni vlasnik neutralnog tona kože – koji se često opisuje kao zlatna ravnoteža žutog i ružičastog tona.

Izbor prave nijanse sjaja za usne prema tonu kože

Hladni tonovi – nijanse sjajeva za usne koji su najbolji za tebe imaju podtonove koji se više oslanjaju na plave i tamnije ljubičaste. Drugim rečima, izbegavaj crvenu boju koja ima nagoveštaje narandže ili začina. Umesto toga, odluči se za dublje crvene ili čak delikatne ružičaste tonove.

Topli tonovi – boje koje želiš da izabereš biće one sa toplijim tonovima kao što su veoma svetlo crvene do narandžaste boje. Na tebi će dobro izgledati vatrene nijanse, ali isto tako će biti dobre i nijanse korala.

Neutralni ton – smatraj se srećnicom jer možeš nositi veliki dijapazon nijansi sjaja za usne, ali ipak moraš obratiti pažnju na boje koje se mogu činiti “isključenima”. Na primer, jedna osoba sa neutralnijim tonom može izgledati sjajno u svetlije žutoj boji, dok druga osoba koja ima neutralni ton može izgledati strašno u toj nijansi.

Sjaj za usne koji se ne lepi

Sada kada znaš kako izabrati sjaj za usne prema boji kože, bilo bi dobro i da taj sjaj bude baš, baš kvalitetan. Dakle, sigurno da želiš da zaobiđeš u širokom luku onaj grozni, lepljivi sjaj za usne. Tako ćeš izbeći međusobno slepljivanje usana, ali možda i svojih pramenova kose za usne. Ništa gore od ovoga.

Srećom, postoji formulacija sjaja za usne koji se ne lepi. Obično je na bazi nežnih, prirodnih sastojaka – poput hidratantnih ulja kokosa, avokada ili jojobe.

Ovakvi sjajevi su nežni na usnama i ne izazivaju onu groznu lepljivost koju želiš da izbegneš!

Bezbojni sjaj za usne

Savetujem ti da se uvek, kada možeš, odlučiš za bezbojni sjaj za usne. Zašto? Zato što ćeš tako izbeći neurednost i one čuvene mrlje od izlivanja sjaja u boji.

Pored toga, bezbojni sjaj za usne ima efekat uvećanja usana. On nežno naglašava usne i čini ih lepšim, a pritom ne moraš da razmišljaš o tome da li si nanela odgovarajuću boju.

S druge strane, kada samo želiš da naglasiš i pojačaš efekat svog ruža, gotovo uvek ćeš se odlučiti za bezbojni sjaj za usne. On daje baš taj ‘’plumping’’ efekat, poput čuvenih seruma za punije usne.

Sjaj za punije usne

Veliki broj sjajeva za usne danas ima i taj ‘’plumping’’ efekat o kojem ti pričam, pored toga što se koristi i u dekorativne svrhe. Dakle, dobijaš proizvod 2 u 1 – em si našminkala i istakla usne, em si ih uvećala prirodnim putem. Ima li bolje kombinacije?

U tom slučaju, sjaj za usne može da se oslanja na ‘’iritante’’ usana kao što su pepermint, cimet ili kajen paprika da privremeno dovede do otoka usana. Neki sjajevi za usne se oslanjaju na smešu eteričnih ulja, hijaluronske kiseline i ceramida kako bi se usne vizuelno povećale, a pritom bile i negovane.

Pojedini mogu pomoći da prirodno povećaju usne bez injekcije, a pisali smo i tome.

Kako pravilno naneti sjaj za usne?

Priprema usana – ako imaš nakupine odumrlih ćelija kože ili ispucale usne, onda prvo uradi piling usana. Možeš i da masiraš usne četkicom za zube oko 2-3 minuta. Isperi na kraju.

Omekšaj usne – sledeći korak je da naneseš hranljivi balzam za usne kako bi se oslobodila suvoće. To će učiniti tvoje usne mekšim i gipkijim. Neka balzam za usne ostane na usnama od 1-2 minuta da se osuši.

Upij višak balzama za usne – kada završiš sa nanošenjem balzama za usne, uzmi papirnu maramicu i upij višak. Time se olakšava nanošenje sjaja za usne.

Nacrtaj liniju sa olovkom za usne počni sa analizom tvog oblika usana. Pomoću olovke za usne u boji po tvom izboru, počni da iscrtavaš od sredine gornje usne i prati prirodnu liniju usana do uglova usana. Sledi istu proceduru sa donjom usnom. Možeš da popuniš i cele usne istom olovkom za usne koja deluje kao odlična baza i pomaže da boja usana ostane još duže.

Nanesi ruž za usne nanesi odgovarajući ruž sa četkom za usne kratkim potezima i popuni cele usne. Korišćenjem četkice za nanošenje ruža obezbeđuje se preciznost u nanošenju. Ovaj korak možeš i da preskočiš ako želiš da naneseš samo sjaj za usne, a ne da pojačaš svoj ruž.

Nanesi sjaj za usne – sada počni sa nanošenjem sjaja za usne počev od sredine usana i povuci aplikator duž čitave dužine usana. Izbegavaj nanošenje sjaja iznad prirodne linije usana! Možeš upiti višak sjaja za usne papirnom maramicom. Ovo će sprečiti prelivanje boje.

Sjaj za usne obično dolazi ovako, u formi bočice sa pripadajućim sunđerastim aplikatorom. Međutim, postoje i sjajevi za usne u stiku ili u bočici odakle se istiskaju. Njih nanesi na identičan način – prateći celu dužinu gornje i donje usne. U slučaju sjaja za usne u bočici iz koje se istiskuje, samo istisni mrvicu na prst, na primer, i onda razmaži nežno po usnama. Vodi računa da ne preteraš u količini i pažljivo prati prirodnu liniju usana!

Sjaj za usne iskustva

Listajući forume u potrazi za nekim zanimljivim iskustvima na temu kako izabrati sjaj za usne, pogledaj šta sam pronašla:

‘’Dugo sam koristila potpuno pogrešnu nijansu sjaja za usne. Fora je da nisam ni znala kog tona je moja koža. Kada sam to otkrila, onda sam konačno mogla da kupim i onu nijansu sjaja za usne koja mi u potpunosti odgovara! Razlika je sada i više nego očigledna. Moja nova nijansa sjaja se prosto stapa sa mojim tenom i izgledam nekako prirodno, a opet lepo i efektno.’’

‘’Moj vam je savet da se zauvek odreknete onih teških sjajeva za usne, koji su uz to napunjeni opasnim hemikalijama! Pročitajte samo listu sastojaka. Od kada sam pronašla jedan potpuno prirodan sjaj za usne, moje usne izgledaju nikad lepše i negovanije. Pritom znam da ne štetim svom zdravlju sa svakim nanošenjem šminke. Samo prirodni sastojci, poput ulja jojobe ili kokosovog ulja.’’

‘’Ne znam kako ste do sada radile, ali ja uvek usne prvo pripremim pre nego što nanesem sjaj. Uradim blagi, prirodni piling usana. Zatim nanesem svoj balzam – ovo je kao što biste koristile podlogu ili prajmer za svoj tečni puder. Ako želite da on duže traje i da bude ujednačen, uvek stavite prvo prajmer. Tako je i sa usnama. Onda stavim sjaj za usne. Kada imam vremena i kada je neka baš posebna prilika, volim i da iscrtam usne i da prvo nanesem svoj ruž, pa tek onda na kraju sjaj. Tako mi sjaj traje dosta duže i usne budu baš efektne, a pritom izgledaju i veće.’’

kako izabrati sjaj za usne-2

Kako da sjaj na usnama traje duže?

Sada kada si saznala konačno kako izabrati sjaj za usne – sledeće što bi volela da znaš je kako da on traje što duže na usnama.

Najbolji način da se to uradi sam ti već objasnila u delu kako pravilno naneti sjaj za usne. Dakle, ti svakako možeš samo najjednostavnije naneti sjaj na usne, bez prethodne pripreme usana i to je to. Međutim, ako želiš da on traje dugo i da bude postojan – onda moraš da ispoštuješ navedene korake za pripremu usana.

 • Obavezno prvo uradi piling usana, kao što rekoh. Zatim nanesi svoj omiljeni hidratantni balzam za usne i upij višak. Ovo je kao neka vrsta prajmera za usne.
 • Zatim iscrtavanje usana. Ovo pruža dugotrajnu, hidratantnu i vodootpornu boju sjaja za usne. Trik je u ispravnom nanošenju ove linije usana. Usne treba da se ispune u potpunosti.
 • Ako želiš da ti sjaj za usne traje duže, poželjno bi bilo da ispod njega prvo naneseš svoj ruž za usne. Ovako će boja duže ostati postojana.
 • I na kraju, možeš da ‘’setuješ’’ sjaj za usne sa prozirnim puderom u prahu. Izbegavaj ovaj korak ako imaš suve usne.

Kako izabrati sjaj za usne nije neka posebna nauka, ali kada znaš sva osnovna pravila – možeš puno da doprineseš svom izgledu. A ovo nije zanemarljivo. Naročito ako treba da se pojaviš na nekom važnom događaju ili prosto želiš da ostaviš dobar utisak.

Nadam se da sam ti puno olakšala sa ovim savetima i da ćeš sada znati kako da izabereš svoj omiljeni deo make-up seta! Zablistaj sa pravim, prirodnim sjajem za usne uvek i u svakoj prilici!

Kakva su tvoja iskustva sa korišćenjem sjajeva za usne? Imaš li neki omiljeni?

Znaš li neki trik kako izabrati sjaj za usne, koji možda nisam pomenula u ovom tekstu? Podeli sa nama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test