Naslovna » Kako da ukloniš bele bubuljice na licu, konačno?!
Lice

Kako da ukloniš bele bubuljice na licu, konačno?!

bele bubuljice na licu

Bele bubuljice na licu zadaju ti muke? Odmah da znaš da rešenje postoji! Prati pažljivo savete u nastavku i gledaj kojom brzinom nestaju sa lica. Trajno.

 

Bubuljice ne biraju ni vreme ni mesto kada će da se pojave. Javljaju se podjednako kod oba pola, obično u tinejdžerskom uzrastu – ali i znatno kasnije. Čak može da se desi da neko nema problem sa bubuljicama u ovom tinejdžerskom dobu, ali se zato pojave kasnije.

 

U periodu kada smo najosetljiviji, obično od tinejdžerskog uzrasta, pojavi se nešto što nam dodatno poljulja samopouzdanje. Dosadne i ružne bele bubuljice na licu! Samo su nam još one falile pored svih drugih fizičkih promena vezanih za ovaj uzrast.

Polako, moraš da znaš da su bubuljice neizbežan deo odrastanja većine mladih. One su prosto faza koju moraš da prođeš i zato moraš da budeš strpljiva. Ipak, kod znatnog broja ljudi one se zadržavaju i nakon tinejdžerskog uzrasta, pa ih možemo videti i kod znatno starijih ljudi.

Možda imaš tu nesreću da je baš tvoj tip kože podložan bubuljicama. Bubuljice na licu su najviše zastupljene kod masnog tipa kože, ali i mešoviti tip kože može da bude podložan bubuljicama u T-zoni.

Zašto se javljaju bele bubuljice i kako da ih više konačno ukloniš sa svog lica, tela ili već gde su se našle? Istraživala sam i sve odgovore ti donosim u ovom tekstu.

Šta uzrokuje bele bubuljice na licu?

Bele bubuljice na licu se formiraju kada mrtve ćelije kože, sebum i bakterije postanu zarobljeni unutar pore. Razumem te, ove male napasti mogu biti izuzetno dosadne i izgleda kao da se razvijaju u najgorem mogućem trenutku – mada je svaki trenutak da se razvije bubuljica najgori.

Dobra vest je da se sitne bele bubuljice po licu zaista mogu sprečiti i izlečiti kombinacijom promena u životnim navikama i određenim tretmanima. Postoje neki medicinski tretmani za bubuljice, ali isto tako postoje i brojni prirodni lekovi, kozmetika za lice – za ljubitelje prirodne kozmetike.

Pre nego što pređem na uzroke belih bubuljica, ovde ti može pomoći Marinino iskustvo. Marina je dugo patila zbog belih bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Ako znaš šta ih uzrokuje, onda možeš da znaš i kako da pravilno lečiš bele bubuljice. Zapušene pore su glavni uzrok nastanka belih bubuljica, a pore se mogu blokirati iz više razloga. Kada se u porama nakupe višak sebuma, nečistoće i mrtve ćelije kože – pa se potom vrh pore zatvori – nastaju bele bubuljice ispod površine kože ili zatvoreni komedoni.

Nasuprot tome, postoje i otvoreni komedoni – mitiseri ili crne bubuljice – koje takođe nastaju kada se pore zapuše pomenutim sebumom, nečistoćama i mrtvim ćelijama – ali s tom razlikom da ovde gornja površina pore nije zatvorena, već ostaje otvorena. Ovaj sadržaj u porama, koje ostaju otvorene, izložen je vazduhu i okisidira, stoga su mitiseri crne boje.

 

Jedan od uzroka za blokiranje pora su hormonske promene, koje su uobičajeni okidač za nastanak akni. Određene životne faze mogu povećati količinu sebuma ili ulja koje koža luči. Ova povećana proizvodnja sebuma dovodi do zapušenih pora i samim tim belih bubuljica.

Period u kom se nakčešće pojavljuju!

 • pubertet,
 • menstruacija,
 • trudnoć,
 • menopauza.

Uzimanje pilula za kontracepciju takođe može povećati nivo hormona i izazvati akne kod žena. Isto tako, neke žene primećuju više akni tokom određenih faza svog menstrualnog ciklusa, čak i kada prestanu da uzimaju kontraceptivne pilule.

 

Nekoliko studija je otkrillo da genetika takođe igra ulogu u razvoju različitih vrsta akni, uključujući i ove bubuljice. Dakle, ako je neko u tvojoj porodici imao ili i dalje ima problem sa bubuljicama i aknama, velika je verovatnoća da ćeš i ti muku mučiti sa njima.

 

Proširene pore naročito pogoduju da se bele bubuljice na licu razviju, budući da se veoma lako pune nečistoćom, sebumom i drugim štetnim materijama.

bele bubuljice na licu

Gde se pojavljuju bele bubuljice?

Bele bubuljice na licu mogu da se razviju bilo gde na tvom licu i telu. Najčešće ih možeš naći na T-zoni – koju čine nos, brada i čelo. Masni delovi tvog lica, kao što je T-zona, su najprikladniji za razvoj akni i bubuljica bele boje. Ali možeš takođe da imaš bele bubuljice i na grudima, leđima, ramenima i rukama – bilo gde na telu.

 

Bubuljice na čelu

Čelo je jedna od najčešćih oblasti za pojavu belih bubuljica. Ozloglašena T-zona (čelo, nos, brada) proizvodi više sebuma nego ostatak lica, a folikuli dlaka na čelu imaju tendenciju da budu veći od drugih – i tako dobijaš savršen recept za ove bubuljice na čelu.

Čelo je obično povezano sa digestivnim sistemom, stoga bubuljice na čelu mogu ukazivati na poteškoće u varenju određenih namirnica. Takođe mogu ukazati na probleme sa jetrom, stres ili nepravilan raspored spavanja.

Hormonska neravnoteža tokom trudnoće ili menstrualnog ciklusa takođe može pogoršati bele bubuljice na čelu.

Zanimljivo, i možda nisi obraćala pažnju na to, ali i određeni proizvodi za kosu takođe mogu biti uzrok bubuljica na čelu – budući da su koža glave i koža čela blisko povezane.

 

Sitne bele bubuljice na bradi

 

Sitne bele bubuljice na bradi su vrlo česte, jer spadaju u pomenutu T-zonu lica koja se naročito masti. Ako si čula za tzv. ‘’mapiranje lica’’, onda možda znaš da bubuljice u određenim predelima tvog lica mogu imati različite uzroke.

 

Istraživanja ukazuju na to da se bubuljice i akne na bradi i predelu donje vilice često odnose na hormonske promene, naročito kod žena. Naime, hormoni koji se zovu androgeni podstiču proizvodnju sebuma, zato što je ulje odgovorno za zapušavanje pore.

Zašto su bubuljice tako česte među tinejdžerima?

Pa upravo zato jer se tokom ovog perioda povećava proizvodnja hormona.

Bubuljice na bradi mogu da se pojave pred početak menstruacije. Neke žene proizvode više androgena od drugih žena. Povećana proizvodnja androgena može biti rezultat stanja poput sindroma policističnih jajnika.

Neretko se može desiti da se sitne bele bubuljice na bradi odnose na folikulitis, odnosno infekciju folikula dlake.

Saznaj kako možeš ukloniti bubuljice na bradi.

 

Bele bubuljice oko usana

Da se samo nadovežem na prethodnu priču, ove bubuljice oko usana i na bradi su često povezane i javljaju se istovremeno. Ukoliko isključiš mogućnost folikulitisa i hormonskih promena – uzrok za bubuljice oko usana može da bude i tvoja ishrana.

Naime, ostatak od kiselih namirnica (citrusi, sirće itd.) može nadražiti kožu i izazvati upalu, dok masni ostaci pržene hrane (poput čipsa, pomfrita i svake druge ukusne hrane) mogu fizički blokirati pore oko usana. U oba slučaja, rezultat je isti: bele akne oko usana.

Javljaju se i potkožne akne

Bele potkožne bubuljice su vrsta akni koje se razvijaju ispod površine kože. To su zapravo komedoni. Obično ne možeš da ih primetiš na daljinu, ali možeš da ih osetiš pod prstima kada prođeš preko površine kože.

Potkožne bubuljice u početku nemaju ‘’vrh’’ kao i neke druge vrste bubuljica. Mogu biti bolne, ako su naročito duboko u slojevima kože.

Komedoni mogu da pređu u bele bubuljice dok se kreću kroz slojeve kože ili mogu jednostavno nestati sami od sebe.

 

Najveći problem je što potkožne bubuljice mogu da ostave ožiljke kad prođu. Nikako ne smeš da ih stiskaš, cediš, pritiskaš i slično – jer nećeš uraditi ništa i samo možeš da pogoršaš problem, izazoveš otok, a uz to je i veoma bolno.

 

Saznaj kako da ukloniš otok od bubuljice prirodnim putem.

Bele potkožne bubuljice mogu da nastanu usled:

 • genetike,
 • hormonskog disbalansa,
 • upotrebe steroida,
 • upotrebe kontraceptivnih pilula,
 • stresa i dr.
 • blokiranja pora usled previše sebuma, nečistoća i bakterija,
 • upotrebe nekih lekova (glukokortikoida) i dr.

sitne bele bubuljice na licu

Kako da ukloniš bele bubuljice na licu?

Bele bubuljice se smatraju blagim oblikom akni i relativno se lako mogu tretirati. S druge strane, bele potkožne bubuljice su nešto ozbiljnije i to je zapravo cistični oblik akni. Saznaj kako da izvučeš potkožne bubuljice na površinu.

Uklanjanje bubuljica je zaista pravi izazov. Pre nego što navedem koje se sve metode koriste za uklanjanje bubuljica, moraš da budeš svesna toga da ne postoji lek koji će preko noći da ih ukloni. Može da potraje i do 2 meseca do pojave realno vidljivih rezultata, u slučaju određenih postupaka lečenja.

Ako se bele bubuljice na licu ne poboljšaju ni nakon ovog perioda, savetujem ti da se obratiš lekaru kako bi ti preporučio neku medicinsku opciju lečenja.

Pre svega, moraš da naučiš da pravilno čistiš lice kod kuće. Ovo će sprečiti pojavu bubuljica i ujedno pomoći da nestanu već postojeće. Obavezno biraj proizvode prema svom tipu kože. Takođe, moraš da znaš kako da smanjiš lučenje sebuma na licu.

 

Pored toga, vodi računa i da redovno pereš kosu, jer ulja sa kose mogu da dođu do lica i samim tim izazovu problem. Saznaj koji je najbolji šampon za masnu kosu.

 

Prirodna kozmetika ti nudi brojne opcije za čišćenje i negu kože.

Proizvodi koji sadrže benzoil peroksid mogu pomoći u smanjenju proizvodnje sebuma u tvojim porama.

Proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu direktno zasušuju i uklanjaju bele bubuljice na licu.

Lekar može da preporuči i druge lekove/tretmane za uporne bubuljice i akne:

 • spironolakton,
 • izotretinoin,
 • svetlosna terapija,
 • hemijski piling,
 • ekstrakcija belih bubuljica,
 • steroidne injekcije.

Lekar može da prepiše lekove za oralnu ili lokalnu primenu, kako bi se uništile ove bubuljice i druge vrste akni. Jedna od opcija su retinoidi, koji uklanjaju mrtve ćelije kože i pomažu u deblokiranju zapušenih pora. Lekar takođe može da prepiše i antibiotike, koji uništavaju patogene bakterije na koži i smanjuju zapaljenje i crvenilo.

Neki lekari će prepisati čak i kontraceptivne pilule za lečenje bubuljica i akni kod žena.

Prirodni lek za bubuljice na licu

Prirodni lekovi za uklanjanje bubuljica su možda najlakša i najjeftinija opcija za uklanjanje ove pošasti. Samo zaviri u svoju kuhinju i možda se baš tu nalazi sve ono što ti treba. Međutim, pazi na potencijalno štetne sastojke. Takođe treba da prekineš sa upotrebom bilo čega što izaziva iritaciju kože.

 

Piling za lice je prvi korak kada je u pitanju čišćenje lica i uklanjanje bubuljica. Piling uklanja mrtve ćelije kože, nečistoće, toksine, bakterije, višak sebuma i sve ono što može da izazove zapušavanje pora.

Na prvom mestu prirodna krema za bubuljice jeste tvoj najbolji saveznik. Pažljivo biraj koju koristiš, jer sastojci treba da budu na prirodnoj bazi.

Probaj neki prirodni piling za lice i oduševićeš se! Voćne kiseline za lice možeš da koristiš i kod kuće.

Maske za masno lice takođe veoma pomažu, a najbolje rezultate protiv bubuljica daje glina za lice.

Da li si čula za crnu masku za lice, koju možeš i sama da napraviš kod kuće?

Možeš da koristiš i biljke protiv akni, uz zaista dobre rezultate, a evo i koje su samo neke od njih.

Ulje čajevca

Ulje čajnog drveta je prirodno antiinflamatorno sredstvo i može delovati antimikrobno. Možeš jednostavno da staviš malo ulja čajevca na komadić vate i naneseš na bubuljice ili da koristiš proizvode koji sadrže ulje čajevca.

Aloe vera

Aloe vera je još jedan prirodni sastojak koji deluje protivupalno i antibakterijski. Možeš da naneseš malo aloe vera gela (ekstrakta) na bubuljice ili da koristiš proizvode koji sadrže aloe veru.

Hamamelis

Hamamelis može da pomogne da se uklone bele bubuljice na licu zahvaljujući svojim adstringentnim osobinama.

Hamamelis može da pomogne da se pore otvore, kako bi mogla lakše da ih očistiš, a zatim zasušuje bubuljicu. Jednostavno navlaži komadić vate sa hamamelisom i koristi ovo dva puta dnevno.

 

Ružina vodica

 

Ružina vodica i drugi hidrolati su odličan prirodni lek za milije i sitne bele bubuljice. To je zapravo demineralizovana voda koja sadrži ulje ruže. Hidrolati deluju protivupalno i umirujuće kada se nanesu na kožu.

Poprskaj malo ružine vodice preko pogođenih područja kože, dva ili tri puta dnevno, izbegavajući područje oko očiju – jer ulje ruže može da ga iritira.

Dok neki prirodni lekovi pomažu, drugi mogu iritirati kožu i treba da ih izbegavaš za uklanjanje bubuljica. Na primer:

 • jabukovo sirće ili sok od limuna mogu biti suviše kiseli za osetljivu kožu,
 • soda bikarbona je suviše oštra,
 • kristali šećera mogu pogoršati zapaljenje i čak oštetiti kožu.

Tretmani u salonu!

Ove akne mogu se tretirati i u salonu, a ovo su samo neki od tretmana:

 • Laser – uništava žarište i pomaže koži da se regeneriše.
 • Hemijski piling – smatra se dobrim i efikasnim tretmanom.
 • LED terapija – bezbolna i efikasna terapija.

Uvek se prethodno konsultuj sa kozmetičarem, jer ne odgovara i ne deluje svaki tretman svima na isti način.

Zaključak!

Bele bubuljice na licu su česta pojava i nemoj da misliš da si sama u ovom problemu. Genetika, hormoni, višak sebuma i bakterije itekako pogoduju razvoju bubuljica i stoga moraš da vodiš računa o svom zdravlju i nezi.

Pravilno čišćenje lica je od ključne važnosti za sprečavanje i rešavanje bubuljica. Imaš veliki broj prirodnih lekova koji ti mogu pomoći na potpuno neškodljiv i zdrav način, a tu su i brojni preparati na tržištu koji su napravljeni upravo u ove svrhe.

Na ovom putu uklanjanja bubuljica mogu da ti pomognu i zdrava ishrana, izbegavanje stresa i kvalitetan san. Pridržavanjem ovih pravila, bele bubuljice će postati samo ružna prošlost, a ti možeš opet da uživaš u čistom i lepom licu.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test