Naslovna » Crne bubuljice i kako ih se rešiti?
Lice

Crne bubuljice i kako ih se rešiti?

crne bubuljice

Crne bubuljice su prava noćna mora! Da li i ti imaš problem sa njima i želiš da ih se trajno rešiš? Hajde da vidimo u čemu je problem i rešimo se crnih bubuljica zauvek!

Crne bubuljice ili mitiseri su zaista veliki problem. Možda ne toliko veliki, koliko uporan problem. Kada se stacioniraju, crne bubuljice mogu večno živeti na jednom mestu. Teško se eliminišu, a brzo se vraćaju, što može biti veoma frustrirajuće.

Crne bubuljice javljaju se u našim porama, ali one mogu biti svuda po telu, ne samo u čuvenoj T zoni lica. Mogu se javiti na licu, na leđima, na rukama, na nogama. Nema pravila!

Delovi tela se različito tretrijaju kada su u pitanju crne bubuljice i zahtevaju različitu negu. Hajde da vidimo šta sve utiče na razvoj crnih bubuljica i šta ti sve može pomoći da ih se rešiš.

 

Crne bubuljice na licu

 

Osim na čuvenoj T zoni, crne bubuljice mogu se javiti i na obrazima, bradi, čelu, na čitavom licu. Zabranjeno je istiskanje, jer se infekcija može raširiti. Nikako ne želiš  da imaš crne tačkice po obrazima. Ja je uvek primetim kad izađe, šminka to pokrije, ali nakon par sati to izgleda baš neuredno. Rešenje za njih postoji, a to je da se higijena poboljša ili potpuno promeni. Negde grešiš, grešila sam i ja.

 

Crne bubuljice na licu nastaju iz istih razloga kao i ostale crne bubljice na telu, od nepravilne ishrane, nedostatka sna, od pušenja cigareta, od nekvalitetne kozmetike ili od nege koje nije baš za tvoje lice.

 

Piling na bazi prirodnih sastojaka mnogo pomaže, jer je dovoljno jak da ukloni ove crne bubuljice bez ceđenja. Moj omiljeni piling je od kafe i meda. Pravim ga ujutru, kad popijem prvu kafu. Talog koji je ohlađen pomešam sa kašičicom meda i umasiram na prethodno oprano lice.

Masiram kružnim pokretima i pustim da odstoji desetak minuta, a zatim skidam mlakom vodom. Miris kafe je fantastičan!

Krema protiv mitisera je nešto što jednostavno moraš imati ako ti se crne bubuljice stalno vraćaju. Takođe, iskustva govore da crna maska za lice odlična stvar!

A pročitaj Marinino iskustvo! Ona je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ BUBULJICA I OŽILJAKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Dalje, da čuješ!

Lice mi je posle obog pilinga meko i neverovatno čisto. Ovo uradim par puta nedeljno, zapravo kad god stignem ujutru. Posle svega toga stavim hidratantnu kremu i uživam u čistom licu.

Crne bubljice nestaju, ali im je potrebno vreme i redovno čišćenje.

Crne tačkice na nosu

 

Ko još nema crne tačkice nosu? Ja ih imam već godinama, nekad su vidljivije, nekad se povuku, ali su uvek tu. Svašta sam probala, priznajem i redovno sam ih cedila, ali su se nekako uvek brzo vraćale.

Da li i ti imaš isti problem? Ove crne tačkice nastaju zbog raznih stvari. Stres je jedan od glavnih uzročnika, ali to može biti i nepravilna nega kože, zatim višak masnoće na tom delu lica, odnosno na nosu.

Ova pojava česta je i kada koža luči previše sebuma, pa se tako stvara viša loja i na vrhu se pojavi crni čep. Pošto svaki drugi čovek na planeti ima crne tačkice na nosu, ovo se podrazumeva kao normalna pojava, iako su crne tačkice vrsta bubuljica.

Crne tačkice obožavaju kada si iscrpljena, umorna i kada zaspiš sa šminkom, tako da to nikako ne smeš da radiš ukoliko želiš da one ne budu tu. Često čujem kako te tačkice nastaju od prljavštine iz vazduha, ali ta teorija nije ispravna. Da je tako, imali bismo ih po celom telu. Redovna i pravilna nega je izuzetno važna ali agresivni preparati neće rešiti problem, samo će dovesti do crvenila i upale.

Takođe, i agresivno ceđenje može dovesti do upale. Izaberi preparat za dubinsko čišćenje pora i svako jutro čisti svoje lice, kao i pred spavanje. Time ćeš uraditi dobru stvar za svoju kožu, i crne tačkice na nosu se neće širiti. Piling je super kada su u pitanju ove dosadne tačkice. Možeš izabrati i jedan od brojnih prirodnih pilinga, pa će tako tačkice nestati bez neprijatnog ceđenja. Neće nestati sve odjednom, jer nisu ni istog trenutka nastale, ali deo sigurno hoće.

 

 

Čišćenje lica kod kozmetičara jeste jedno od najboljih rešenja zato što ćeš biti mirna duže vreme, ali prirodne maske protiv mitisera biće blaže za tvoju kožu i to je nega koja je postala obavezna u današnje vreme, kada su oko nas sve te agresivne metode koje samo daju trenutne rezultate, a na duže staze nisu preporučljive.

E sad, dolazimo do problematike.

 

Crne tačkice na nosu mogu da budu mitiseri, a i ne moraju.

 

Crne tačkice mogu biti folikule sitnih, nevidljih dlačica. Te dlačice su važne za hidrataciju kože, jer se ona tako odvija, preko njih.Pošto su naše pore proširene, tu se taloži i znoj, i prljavština i sve ono što mi golim okom ne vidimo. Ako iscedimo to, još više ćemo proširiti pore.

 

Razlika je što su mitiseri tamniji i veći, ali isto izgledaju kao crne tačkice. Istiskivanjem mitisera, izaćiće svetlo žuta masa, odnosno loj koji se skupio u pori, a kada iscedimo folikulu, pora će ostati prazna i proširiće se.

 

Ako ne znaš da razlikuješ, najbolje bi bilo da se posavetuješ sa dermatologom i da utvrdiš da li su crne tačkice na tvom nosu mitiseri ili folikule.

Važno je da ove tačkice pravilno negujemo jer se mogu pretvoriti u akne, a akne i bubuljice su svakako mnogo teže za rešavanje.

 

 

Crne bubuljice na leđima

 

Kada se prvi put pojave, crne bubuljice na leđima mogu zaista izgledati neprijatno. Mi žene volimo da nosimo razne materijale, razne dezene, i desi nam se ponekad da zaboravimo da pravilno negujemo leđa.

Leđa je jednostavno teško dohvatiti, pa će nam biti možda potrebna pomoć partnera kada je lečenje ovih bubuljica u pitanju. Ukoliko trenutno nemaš partnera, moraćeš nekako sama da uradiš dubinski piling, baš kao i na licu. Leđa zahtevaju intenzivnu negu, kao i čitavo naše telo.

Odeća zaista može da iritira kožu. Mi sve to znamo, ali nas nekad nije briga. Leti su ove crne bubuljice uočljivije, zato što je koža izložena suncu češće, a samim tim stvara se i više znoja.

Savetujem da nosiš prirodne materijale, kad god možeš, naročito dok radiš nešto, na primer vežbe za zatezanje u teretani, trčiš ili sređuješ kuću. Čim se znojiš, tvoje pore mogu nakupiti bakterije i prljavštinu, od čega se bubuljice na leđima zapravo i stvaraju.

Pored odeće, važne su i kremice. Ulja za masažu, masne kreme posle sunčanja ili bogato mleko za telo mogu podstaći ove bubuljice.

 

Kada proizvod ima manje ulja, koža lakše diše. Ako već imaš problem sa crnim bubuljica, izbegavaj preparate na bazi ulja.

 

Genetska predispozicija može biti uzrok, tako da te ne treba iznenaditi ukoliko imaš crne bubuljice na leđima, a neko ih je iz porodice već imao, to je u pitanju. Ipak, pravilna nega je ključna. Preporučujem piling, dva do tri puta nedeljno. Možeš sa sodom bikarbonom i vodom otkloniti višak masnoće  i očistiti površinske bubuljice.

Soda bikarbona se meša sa hladnom vodom i pravi se jednostavna masa koja se nanosi na leđa, i utrljava se, a zatim se ispira hladnom vodom. Dva do tri puta nedeljno treba da se radi piling, kako bi se leđa očistila. Soda bikarbona dobra je i za lice! 

Još nešto, moguće je da si alergična na deterdžent koji koristiš, probaj da ga promeniš. Preuska odeća ili često nošenje ranca isto mogu biti uzrok pojave crnih bubuljica na leđima.

Ukoliko ih ne negujemo pravilno, dolazi do komplikacija. Stvaraju se potkožne bubuljice, a na leđima ima baš puno materijala za to, i onda nastaje mukotrpan proces ozbiljnog lečenja. Bubuljice na leđima mogu biti veoma bolne i jake, i zato savetujem da uradiš sa njima sve što možeš dok su  „normalnoj“ neupaljenoj fazi. Ako se ovaj deo tela zapusti, može doći i do hirurških intervencija jer od male crne tačkice može nastati veliko bolno upaljeno mesto.

 

 

Crne bubuljice u ušima

 

Oh, taj bol je za pamćenje! Obična mala crna bubuljica u uhu boli toliko neprijatno, da zaista zapamtiš kad si je poslednji imala. Uši su jako osetljive, kao i celo područje oko njih.

Bubuljice u ušima su mnogo bolnije, a manje su vidljive od bubuljica na licu, koje su same po sebi dovoljno neprijatan fenomen.

Higijena jena prvom mestu kada pričam o razlozima zašto u uvetu može izaći bubuljica. Nikako ne smemo da ih preskačemo kada se tuširamo. Pored toga, slušalice za mobilni telefon su pune prljavštine, a dolaze u direktni dodir sa uhom. Da ne zaboravim, tu su prljave ruke, odnosno prsti, ili neki nečisti „alat“ za češanje uha. Prljava kosa takođe može biti uzrok ili nepravilno skinuta šminka sa lica, koja je bila blizu uha.

Bez stresa, nijedna stavka ne može da prođe, pa tako moram da napomenem da je moguće da ti zato izlaze bubuljice u uhu, zbog previše nerviranja, ili zbog nepravilne ishrane ili su se hormoni poremetili, pa je nastao disbalans u celom organizmu. Ti najbolje znaš šta je uzrok, a gde je uzrok, tu je i rešenje. Ipak, na neke stvari ne možeš tako lako da utičeš, zato ću ti reći par prirodnih stvari koje će ti sigurno pomoći.

Mleko deluje protiv upalno na crne bubuljice u uhu. Stavi malo mleka na tufer i stavi na bubljicu. Drži desetak minuta, a proces ponavljaj četiri puta dnevno. Bubuljica će postati manja, neće toliko boleti, a za dan ili dva će se isušiti i nestati. Posle svakog menjanja tufera, potrebno je isprati mlakom vodom.

Pročitaj najčitaniji tekst o mitiserima: kako da očistiš lice od mitisera??

 

Jabukovo sirće takođe može brzo i efikasno pomoći kada je u pitanju crna bubuljica u uhu, ali može pomoći i na drugim delovima tela. Proces je isti, natopi se vata, ali se drži samo jedan minut pa se zatim ispira mlakom vodom. Četiri puta dnevno se ponavlja tretman. Jabukovo sirće je odlično kada su u pitanju bubuljice, jer eliminiše bakterije, čisti ih i smiruje upalu.

Ove crne tačke u ušima mogu izgledati zaista neprikladno, kao da ne vodimo dovoljno računa o njima, ali bubuljice u ušima nisu za grubo pritiskanje i ceđenje na slepo. Ne možeš sama to odratiti. Najbolje bi bilo da ti neko pomogne. Ukoliko misliš da je komplikovanije od obične male crne bubuljice, poseti dermatologa, jer bubuljice i na ovom mestu mogu da budu pod upalama.

I ne zaboravi, nakit koji nosiš na ušima vrlo je važan i može da utiče na povećanje prljavštine u tom delu. Govorim o bižuteriji. Ukoliko primetiš da je to problem, skini ih na neko vreme i probaj neki drugi sastav, kao što je srebro ili zlato, gde neće dolaziti do prenosa prljavštine.

Crne bubuljice na nogama

 

Crne bubuljice na nogama mogu se javiti bilo gde na nogama, na listovima, na zadnjem delu ili na butinama. Mogu biti vrlo vidljive, ali nema mesta za brigu. Postoji rešenje, ali ključ je u promeni svakodnevnih navika. Zdrava ishrana, uravnoteženost i pravilna higijena jesu najvažnije i kada se sve to sredi, one će jednostavno i lako nestati. Znam da za to treba vremena i da želiš brzo rešenje, ali moraš da znaš da sve počinje iznutra i da je to nešto što ne može sačekati.

Uzrok sitnih crnih bubuljica na nogama može biti i preterano dugo sedenje, sintetička odeća ili materijal na kome sediš. Fotelje, sedišta u prevozu, kaučevi i ostale stvari, nisu baš najčistiji. Ukoliko vidiš da se nešto čudno dešava s tvojim nogama, moraš obući nešto duže da zaštitiš kožu. Posebno vodi računa kada je toplo i kada bakterije i prljavština cvetaju na sve strane.

Uzrok koji je takođe moguć i vrlo čest je brijanje ili depilacija(tako se često javljaju bubuljice na preponama) i problem sa uraslim dlakama koje se mogu formirati u vidu crnih bubuljica. Začepi se folikula dlake i napravi problem.

Problem sa bubuljicama na nogama je estetske prirode i ne izgleda ni malo privlačno. Ipak, ove bubuljice znaju da budu i bolne kada su u procesu upale. Ako imaš masnu kožu, redovno radi pilinge i izbegavaj mazanje sa uljima. Koristi šo više prirodnih preparata koji će smiriti tvoju kožu i dovesti je u normalu.

Antibakterijski sapuni su odlični za delove tela koji su zahvaćeni crnim bubuljicama. Znoj i bakterije su glavni krivci, pa je od izuzetne važnosti da se istuširaš što pre kada se oznojiš.

Slatka pasta od meda i šećera prijaće tvojoj koži. Med ima antiupalno i antibakterijsko svojstvo i pomoćiće ti da oporaviš kožu. Šećer služi kao piling koji će otkloniti višak mrtvih ćelija i prodrmaće ćelije. Dva puta nedeljno radi ovaj piling, preporučujem obavezno posle depilacije ili brijanja i vrati svojim nogama lepotu na prirodan način.

Sve što možeš da sprečiš danas, ne ostavljaj za sutra! Crne bubuljice su rešiv problem, zato ti savetujem da isprobaš sve što je dobro za tvoju kožu i da ih se otarasiš. Neka tvoja koža bude lepa i negovana, bez crnih tačkica.

Test