Naslovna » Kako smanjiti otok od bubuljice prirodnim putem?
Lice

Kako smanjiti otok od bubuljice prirodnim putem?

Kako smanjiti otok od bubuljice

Kako smanjiti otok od bubuljice, sigurno je pitanje koje sebi iznova i iznova postavljaš. Ako je tako onda sam sigurna da je ovaj tekst prava stvar za tebe.

Imaš već jednu muku, bubuljice, i stvarno verujem da ti je preko glave. Pored toga što moraš da vodiš računa o njima, užasni otok ti samo jednu brigu više zadaje.

Ali, mogu tu reći da budeš ponosna na sebe, jer upravo sada dokazuješ kako nisi lenja, već da brineš o svom licu čim guglaš internetom i tražiš neki spas ili rešenje.

Bravo, zato si naišla na ovaj tekst i budi sigurna da ćeš pročitati sve što je potrebno da znaš, plus i neki dodatni savet.  

U narednim redovima saznaćeš kako smanjiti otok od bubuljice, zbog čega se javlja i kako da ga ukloniš prirodnim putem.

 

Zašto se javlja otok od bubuljice?

 

Otok na licu od bubuljice javlja se kada se pore zapuše zbog proizvodnje viška sebuma i masti, zatim mrtve kože lica i ostalih toksina na koži.

 

Taj sloj u zapušenim porama se sakuplja, pretvara u gnoj i izaziva crvenilo kože.

To je zapravo kao velika upaljena i natečena bubuljica, a u sredini je bele ili žute boje. Izgleda naduveno i spremno da svakog trena pukne i „eksplodira“.  

To belo u sredini je gnoj koji stvara crveni otok kože oko cele njegove površine. Ne sme da se čačka ni stiska, jer je bolno i ne daje nikakav efekat.

Bolnim istiskivanjem ćeš jedino uspeti da osakatiš svoje lice i napraviš rane iz kojih izlazi gnoj. Tada si već na dobrom putu da dobiješ fleke od bubuljica, koji često ostaju kao trag i ožiljak nakon zarastanja.

Marina je kao mlada devojka jako dugo patila zbog velikih,crvenih i gnojnih bubuljica na licu. Meseci su prolazili, a pravi lek nikako nije uspevala da otkrije. Sada, posle mnogo vremena, njeno lice je čisto i bez bubuljica na licu!!

Pročitaj kako je Marina uspela da ih se trajno reši na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Otok je često nasledan, ali može nastati i zbog slabog imuniteta,  loše ishrane, slabe higijene, nepravilnih preparata za kožu, prljavog vazduha, stresa i drugih brojnih razloga.

 

Otok na licu od bubuljice najčešće se pojavljuje površinski, zbog čega se veoma primećuje.

Ni malo nije prijatnog izgleda, znaš i sama.

Može biti i potkožni otok, ali tada je već reč o potkožnim bubuljicama.

Otok se može pojaviti kod ljudi sa masnijom kožom, ali i kod onih sa suvom. Ipak, masniji tip kože je podložniji.

Muškarci češće imaju ovaj problem, a jedan od razloga su hormoni.

Kako smanjiti otok od potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice su zapaljenje ispod kože, koje se često ne vidi golim okom. Nekada se jedva primećuje i izgleda poput grudvice ispod kože, ali se oseća na dodir.

Potkožne bubuljice su bolne, a naročito ako se pokuša sa ceđenjem. Taj bol je nalik bolu modrice i nimalo nije prijatan. Nisu iste kao obične bubuljice na licu, koje se potpuno drugačije tretiraju.

 

Najgore od svega je što ceđenjem gnoj neće stići do površine kože i iscuriti kroz otvor pore, već će ostati unutra. Tako se bubuljica može proširiti i inficirati.

 

Stiskanje može da napravi još jedan veliki problem, a to je cistična akna.

Prirodni lekovi za negu lica koji mogu smanjiti otok su aloja vera, čaj od kamilice, ulje čajevca i mnogi drugi. Kako ih koristiti? Može li prirodno rešenje zaista da napravi promenu? 

Naravno, mnogi su se uverili u to. Pogledaj ovaj video, probaj i uveri se i ti.

 

Veliki otok 

Veliki otok nastaje spajanjem tri ili više bubuljica i može obuhvatiti veći deo lica. Pored toga javlja se i manji, kada se pojavljuje tek na ponekom mestu.

Otok na licu od bubuljice može se pojaviti bilo gde. Delovi lica na kome se najviše pojavljuje su:

 • obrazi,
 • nos,
 • brada,
 • čelo,
 • predeo oko očiju,
 • predeo oko ušiju,
 • usne.

Za lečenje problematične kože i kada je na licu veliki otok preporučuje se korišćenje preparata, masti i krema koji sadrže glicerin. Takođe, salicilna kiselina i benzoil peroksid su isto dobri za ubijanje bakterija na koži lica.

Pored toga, toplo ti preporučujem da koristiš proizvode na prirodnoj osnovi, koji su blagi i pogodni za masnu i osetljivu kožu.

Važno je da se otok ne istiska i ne dira prstima, koji su uvek prljavi.

 

Stiskanje i ceđenje može da prouzrukuje širenje bakterija i infekcije na druge delove lica ili tela, što se uglavnom prenosi dodirom.

 

Otok usne od bubuljice

Otok usne od bubuljice je zaista veoma bolno i neprijatno iskustvo. Kada se pojavi vidljiv je, usne su dosta natečene, a otok ume da bude veoma upaljen i crven.

Do pojave može dovesti:

 • naslednost,
 • nezdrava ishrana,
 • zagađenja iz vazduha,
 • radna okolina,
 • nehigijenski uslovi života,
 • stres,
 • loši i nekvalitetni proizvodi za usne,
 • ostalo.

U nekim slučajevima otok nije moguće ni prikriti, a ne bi ni trebalo, bez obzira što ne izgleda lepo. To će ga samo dodatno iziritirati i u najgorem slučaju proširiti. Može se javiti i crvenilo od bubuljice.

Upravo zbog svega toga bi trebalo otkriti pravi razlog nastanka otoka od bubuljice.

Ako imaš ovaj problem bilo bi dobro da odeš kod lekara radi pregleda i kontrole, kako bi krenula sa adekvatnom terapijom na vreme.

Koristi sredstva za dezinfekciju i čišćenje usana koje ti je preporučio kozmetičar.

 

Ne igraj se sa svojim licem, ne eksperimentiši, jer su usne veoma osetljive, lako pucaju i može ih iritirati i najmanja prljavština.

 

Još jednom mali podsetnik, ne diraj prstima i noktima bubuljice.

 

Otok oka od bubuljice

Ponekad se oticanje može pojaviti i na tankom predelu kože oko očiju, i to uglavnom na očnim kapcima – na gornjem i na donjem očnom kapku. Izgleda kao naduvena bubuljica i veoma je neugodan.

Ako potraje duže od dan – dva može biti jako opasan, a u tom slučaju je poseta lekaru obavezna.

Otok oka od bubuljice dešava se najviše zbog šminke, trljanja očiju prljavim rukama, prašine, zbog alergije. Takođe, može biti i ozbiljnije prirode poput konjuktivitisa ili drugih bolesti očiju.

Pored otoka javlja se i bol, svrab, oko više suzi, kapak je spušten što stvara pritisak na oko i veoma neprijatan osećaj.

 

Najefikasniji način da se ukloni je umivanje više puta tokom dana, zatim ispiranje fiziološkim rastvorom ili oblogama od toplih maramica, koje toplotom razbijaju sakupljen gnoj, ukoliko su gnojne bubuljice u pitanju.  

 

Ukoliko su ozbiljniji slučajevi u pitanju, potrebno je korišćenje prepisane kreme za terapiju.

OTOK OD BUBULJICE

Kako smanjiti otok od bubuljice ?

 

Postoje više različitih načina kako smanjiti otok od bubuljice, koji pomažu da se smanji zapaljenje i ukloni crvenilo kože. Sa druge strane, način i terapija zavisiće od toga da li je otok manji ili veći.

Možeš isprobati nekoliko proverenih načina.

 

Pasta za zube

 

Nakon umivanja i sređivanja lica za spavanje stavi malo pastu za zube. Uzmi ljutkastu i osvežavajuću pastu i namaži je na mestu gde je otok. Pasta je dobra zato što ima antibakterijska svojstva.

Ostavi da deluje preko noći i ujutru kada ustaneš operi toplom vodom. Pasta ne može da izleči otok, ali može da ukloni bakterije sa površine kože koje dovode do stvaranja i da spreči dalje oticanje i crvenilo nadraženog mesta.

Još jedna stvar.

Uzmi kremastu pastu da tokom sušenja postane glatka i da nema dejstvo beljenja. Gel pasta za zube neće imati isti efekat jer se ne suši isto, pa nemoj da je koristiš.

 

Sredstvo za čišćenje lica

 

Svakog jutra kada ustaneš verujem da trčiš pravo u kupatilo na umivanje. Apsolutno se slažem da tako treba.

Umij se, skini pastu sa otečenog mesta i očisti lice sredstvom za čišćenje.

Sredstvo će skinuti sve masnoće koje su se nakupile tokom spavanja, ukloniće regenerisane mrtve ćelije kože i ostaviće zaštitni sloj preko lica i bubuljica.

To će sprečiti da se nove bakterije natalože preko otoka na licu. Zatim, čistim peškirom lagano obriši lice da se osećaš prijatnije.

Možda sam dosadna malo, ali veruj mi da sve ima itekako veze sa tipom kože. Zaista treba da vodiš računa koja sredstva koristiš, jer nijedan tip kože nije isti.

Suva i masna koža su „dva različita sveta“. Plus, nikada ne mogu ni dva tipa masne ili suve kože biti ista.

Ako ti je prijateljica koja ima sličan problem rekla kako smanjiti otok od bubuljice nekim sredstvom koje je njoj pomoglo, može se desiti da tebi neće pomoći. Tvoja koža možda neće reagovati kao njena, jer nemate istu toleranciju na sastav.

Ali bitno je da pratiš koja su sredstva proverena, da znaš njihov sastav i koji od njih će tebi pomoći da smanjiš otok. Isprobaj i pronađi ono koje ti odgovara.

 

Kako smanjiti otok od bubuljice ledom

 

Led je još jedan proveren način za smanjivanje otečenosti, naročito ako je otok bolan i crven. Led skuplja krvne sudove i smanjuje vidljivo crvenilo na koži.

Stavi kockicu leda na otok da ga rashladi. Samo, vodi računa i nemoj da stavljaš led direktno na kožu, jer mnogi pogreše i stave, pa onda bude veoma bolno i opasno iz više razloga.

Koža je na otečenom mestu toplija, nadražena, nežna i osetljiva. Kada dođe u direktan kontakt sa ledom lepi se za njega, boli i na kraju peče.

Kada se skloni led sa otoka, deo kože izgleda kao da je odran, upravo zato što je bio zalepljen i pod hladnim pritiskom. Klasičan odnos toplo – hladno.

Zato, nikako led direktno na kožu, već ga uvek umotaj u nešto.

Umotaj kockicu u čistu malu pamučnu krpicu ili maramicu, pa rashladi otok od akni i bubuljica. Tako se neće zalepiti kada ga staviš na lice.

Drži oblogu oko 10 minuta.

 

Kako smanjiti otok od bubuljice aspirinom

 

Aspirin sadrži sumpor i salicilnu kiselinu koji smanjuju otok i crvenilo, a bubuljice uklanja. On je dobar za bol, upalu i super suši bele bubuljice, a nanosi se vaticom, štapićem za uši ili pamučnim tuferom za čišćenje lica.

Aspirin možeš staviti na otok na sledeći način:

Izmrvi jednu tableticu da postane prah ili kupi u apoteci aspirin u prahu. U masu je potrebno da dodaš kašičicu vode i prah, pa da mešaš dok se lek ne rastopi.

Ovu smesu stavi na otečeno područje i pusti da deluje nekoliko sati, a zatim isperi toplom vodom.

Aspirin možeš staviti i preko noći na lice, ukoliko imaš malo jače zapaljenje i crvenilo na koži, jer će on svojim dejstvom smanjiti otok i crvenilo do jutra.

 

Maska od gline

 

Probaj masku od gline, jer je glina za lice veoma korisna, ponajviše zato što izvlači vlagu sa kože. Maska od gline leči upale, čisti bubuljice i skuplja pore.

Korisna je samo ako se stavlja redovno, a dovoljno je da se jednom nedeljno nanese i utrlja na lice. Najbolja za kožu je zelena glina za akne.

Kesica crnog čaja

 

Nedavno me je prijateljica koja ima isti problem pitala kako smanjiti otok od bubuljice sa kesicom crnog čaja. Raspitala sam se i saznala da je crni čaj veoma delotvoran i dobar za otok protiv bubuljica.

Koristi se tako što se natopljena vrećica čaja stavi na oteklo područje oko bubuljice. Natopi vrećicu u provrelu vodu i sačekaj da odstoji oko minut – dva.

Izvadi je i iscedi, pa sačekaj da se malo prohladi, a zatim stavi na lice i na otok od bubuljice.

Crni čaj je veoma zdrav, zateže pore, smanjuje upale, isušuje bubuljice i uklanja bakterije koji dovode do oticanja.

 

Benzoil peroksid

 

To je sastojak koji se koristi u tretmanima za lečenje kože, a važan je sastojak u gelovima, sapunima, preparatima, losionima i slično.

 

Kako smanjiti otok od bubuljice namirnicama

 

Prirodne i sveže namirnice su odličan način za prirodnu negu kože, jer se koriste i za eksternu upotrebu. Nekoliko koje ti preporučujem su:

 • krastavac,
 • paradajz,
 • limun.

 

Krastavac

 

Krastavac je vrlo delotvoran za natečenost lica i očiju, zbog svojih efikasnih anti-inflamatornih svojstava. Krastavac je odlična preventiva  protiv iritacije, a pomaže jer smiruje kožu i smanjuje upalu.

Iseci ga na kolutiće i poređaj po površini lica, a naročito tamo gde je otok. Ostavi neka deluje oko pola sata, a nakon toga skloni i umij lice toplom vodom.

Krastavac sadrži puno vode i kada se stavi na lice obezbeđuje koži dovoljno tečnosti za regeneraciju, čime se eliminišu zapušene pore i uklanja višak ulja iz kože.

 

Kako smanjiti otok od bubuljice

 

Paradajz

 

Kiselina koja se nalazi u paradajzu takođe umiruje otečeno lice. On sadrži vitamin A, zatim beta-karoten, vitamin C i veoma je snažan antioksidant, koji delotvorno utiče na kožu.

Izvlači gnoj i čini kožu glatkom i mekom. Paradajz iseckaj na kolutiće i poređaj po licu, pa ostavi da deluje sat vremena, a nakon toga se umij toplom vodom.

 

Limun

 

Možeš da isprobaš i tretman sa limunom, jer se on pokazao kao veoma moćno voće za negu kože. Limun je prirodni antioksidant i izvor vitamina C.

Obnavlja ćelije kože i sprečava nastanak novih mrtvih, čime sprečava stvaranje gnoja i otoka na bubuljicama. On uništava bubuljice, smanjuje otok, smanjuje ožiljke, ubija bakterije i ostavlja zaštitni sloj po površini lica, sprečavajući pojavu novih.

Iseci limun na kolutiće i stavi na otok od bubuljica, a nakon pola sata skloni i isperi.

 

BONUS savet 

 

Šminkanje

Ukoliko ti je lice osetljivo i jako često imaš otok, izbegavaj da se šminkaš. Ne želim da zvučim previše strogo, ali zaista ne bi trebalo uopšte da se šminkaš. Pod tim mislim naročito na puder.

Nanošenjem pudera na lice ne može otok da se sakrije, niti da se bubuljice sasuše ili prikriju. Možda će u nekim retkim slučajevima biti manje primetne, ali tako ćeš ih samo još više iziritirati da buknu i naprave haos na licu.

Prejaka šminka može da napravi plikove na otoku od bubuljice i da otvori nedovoljno zarasle rane.

 

Čista posteljina

 

Ništa manje nije bitno ni spavanje u čistoj posteljini i to je sasvim logično. Tokom sna koža se regeneriše, a na jastuku i posteljini ostaju tragovi suve i mrtve kože.

Takođe se i koža glave regeneriše, kosa masti i nakon dužeg korišćenja normalno je da se posteljina prlja.

Lice u dodiru sa prljavom posteljinom može samo još vise da reaguje, a otok da se poveća.

 

Sada kada znaš kako smanjiti otok od bubuljice kao i sve ostalo što je važno, isprobaj neku od metoda i obavezno mi javi utiske.

 

Nadam se da sam ti pomogla i jedva čekam da čujem šta imaš da kažeš.

Kristina Stojanovic

Kristina Stojanovic

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test