Naslovna » Ovo su greške prilikom čišćenja lica koje sigurno nisi znala!
Lice

Ovo su greške prilikom čišćenja lica koje sigurno nisi znala!

greške prilikom čišćenja lica

Ako sumnjaš da praviš neke greške prilikom čišćenja lica, jer nema tog blistavog željenog efekta, ne brini, jer se sve greške lako mogu ispraviti. 

Sigurna sam da si još kao dete naučila kako da očistiš lice. U pubertetu si malo izmenila rutinu. Ali, sigurna si da pravilno čistiš lice.

Verujem da se zaista trudiš. Ali, ako ne dobijaš rezultate, moguće je da praviš greške prilikom čišćenja lica. Razloga za sram nema. Ove greške koje ću ti nabrojati su češće nego što misliš.

 

Zašto je bitno pravilno čišćenje kože?

Glavni razlog zašto čistimo lice je da uklonimo višak sebuma, mrtve ćelije kože, znoj i prljavštinu. Ukoliko to radiš pravilno, korist je višestruka:

  • Sprečavaš zapušavanje pora. Na taj način sprečavaš nastanak mitisera na licu i bubuljica.
  • Uklanjanjem sebuma i mrtvih ćelija olakšavaš bolje prodiranje preparata. Razlog tome je što kreme i serumi ne moraju da se probijaju kroz sloj sebuma i mrtvih ćelija. Umesto toga, aktivni sastojci ovih preparata sa lakoćom dolaze do slojeva kože gde su najdelotvorniji.
  • Pravilnom negom kože kvalitetnim preparatima možeš čak i da umiriš upalu.

Što je najbolje od svega, većina grešaka koje ću spomenuti u ovom tekstu je jako lako ispraviti. Samo je  potrebna dobra volja i malo vremena.

greške prilikom čišćenja lica

Koje greške prilikom čišćenja lica pravimo?

Čak i u najprostijoj rutini, možeš napraviti mnogo grešaka. Srećom, većinom greške prilikom čišćenja lica koje pravimo nisu ozbiljne prirode. Još bitnije, jako ih je lako ispraviti.

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO BEZ BUBULJICA I OŽILJAKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Brisanje i trljanje lica peškirom

Zvuči jednostavno, zar ne? Umila si lice i prosto ćeš obrisati lice peškirom. Kakva se filozofija tu može kriti?

Istina je da možeš da napraviš nekoliko grešaka prilikom brisanja lica peškirom:

  • Agresivno brisanje lica peškirom može da ošteti zaštitnu barijeru na površini kože. Mnogo je bolje tapkati peškirom po površini kože lica. Tako će peškir upiti vodu, ali neċeš iziritirati i oštetiti kožu.
  • Korišćenje istog peškira za lice i telo – ovo nikako! Ako si sveže iz tuša umila lice i želiš jednim peškirom da obrišeš i lice i telo, bolje nemoj. Bakterije koje normalno žive na telu nisu iste kao i bakterije koje žive na tvom licu. Ako preneseš bakterije sa tela na lice, lako možeš da isprovociraš nastanak akni.
  • Korišćenje peškira za lice više od jednom. Iako ti je lice i koža čista nakon umivanja, korišćenje istog peškira može biti problem. Naročito ako je tvoje lice sklono aknama.

Ceđenje bubuljica

Prvo, bubuljice se nisu nastanile na tvom licu zato što ne vodiš računa o higijeni. Ali se njihov broj može naglo poveċati ako ih cediš.

Ceđenjem bubuljica oslobađaš bakteriju P. acnes koja će dovesti do razvoja još bar nekoliko bubuljica u okolini prve koje su čačkala. Dodatno, ceđenjem bubuljice, lako možeš napraviti ožiljak od bubuljica. Sigurna sam da ti ne treba trajni podsetnik na bubuljicu. 

Umesto toga, probaj da isušiš bubuljicu ciljanim tretmanom. U tu svrhu ti može poslužiti ulje čajevca ili medicinski alkohol.

 

Umivanje lica jednom dnevno

Ima smisla oprati lice samo jednom dnevno, zar ne? Greška!  I uveče treba, pred spavanje je idealno. Ali nije dovoljno.

Nakon napornog dana, skinuti šminku i oprati lice je itekako poželjno. Ali ti nema baš smisla ponovno pranje  lica ujutru. Ali ipak je potrebno. Tokom noći tvoje lice je u kontaktu sa jastučnicom i tvojom kosom. I jedno i drugo je puno bakterija. Čak iako redovno pereš jastučnice, one će biti stanište izvesnom broju bakterija. Zato jutarnje čišćenje blagim preparatom neka bude deo tvoje rutine.

Tvoja koža će ubrzo blistati, veruj.

 

Vlažne maramice za lice

Ok, shvatila si zašto moraš da čistiš lice dva puta dnevno. Sad ti možda pada na pamet da možeš jedno čišćenje da obaviš vlažnim maramicama.

Ali je i to loša ideja. Vlažnim maramicama ćeš da ukloniš samo deo sebuma i prljavštine. Ostatak ćeš da razmažeš po licu. Hoću reći, čišćenje lica vlažnim maramicama nije potpuno.

 

Neskidanje šminke

Većina nas zna za ovu grešku, ali nije loše da je spomenem. Leći na spavanje sa šminkom na licu je užasno za kožu.

Sebum koji se luči i mrtve ćelije se mešaju sa šminkom. Čak iako ranije nisi imala probleme sa bubuljicama, sada ćeš ih imati. Zbog toga preporučujem da uložiš u micelarnu vodu za lice za skidanje šminke ili maramice sa uklanjanje šminke. Zaista ne treba mnogo vremena za uklanjanje šminke, a tvoja koža će lakše disati.

 

Ne umivaš se nakon skidanja šminke

Znam da mnoge vlažne maramice i micelarne vode obećavaju potpuno uklanjanje šminke. Na njihovu žalost i proizvođači šminke ulažu u postojanost svojih proizvoda. 

Da bi bila sigurna da ti je lice čisto, najbolje bi bilo da se umiješ nakon uklanjanja šminke, a zatim očistiš kožu negim blagim i umirujućim prirodnim preparatom za čišćenje lica

 

Umivanje vrućom vodom

Tokom zime je najlakše odvrnuti slavinu sa vrućom vodom. Na trenutak se oseti olakšanje. Ali to nikako nije dobro za tvoju kožu. I većina nas zanemari ovu stvar.

Vruća voda uklanja gotovo sav sebum. Ako znaš da sebum hidrira kožu i pravi zaštitnu barijeru, jasno ti je kakve posledice ima vruċa voda za kožu. Uništavanjem barijere koža postaje izloženija mikrobima. Takođe, koža postaje suva i dehidrirana bez sebuma. 

Još jedna posledica dugoročnog umivanja vrućom vodom je širenje kapilara. Neretko se dešava da dolazi i do pucanja tih sitnih krvnih sudova na licu.

 

Umivanje više od dva puta dnevno

Ti si već ispunila normu od dva umivanja. Nema potrebe preterivati svaki čas sa umivanjem jer je u normalnim okolnostima sasvim dovoljno dva do tri puta dnevno. Međutim, ako treniraš ili većinu vremena provodiš napolju,  onda obično posle teretane ili neke aktivnosti treba da se umiješ.

Ako si se baš oznojila, naravno da je još jedno umivanje tokom dana ok. U slučaju nekih infekcija kože, dodatno umivanje je obavezno.

Međutim, sve preko dva ili eventualno tri umivanja u normalnim okolnistima je previše. Koža je ipak delikatan ekosistem. Preterano čišćenje može narušiti ravnotežu u tom ekosistemu. Možeš isušiti i iziritirati kožu. U nekim slučajevima, može se desiti da tvoja koža počne da proizvodi više sebuma nego ranije.

 

Ne nanosiš kremu odmah nakon umivanja

Još jedna sitna greška, koja se svakom, potkrade. Makar jednom ti se desilo. Umila si se i obrisala lice peškirom. Nešto ti je na trenutak skrenulo pažnju. Telefon je zazvonio ili ti je dete zaplakalo. Tek nakon nekog vremena si setila da naneseš kremu na lice.

Ali kremu treba naneti na lice odmah nakon umivanja. Koža je hidrirana, zbog gela za umivanje koji si koristila, ali i zbog vode. Ako naneseš kremu odmah, ti formiraš film koji sprečava vodu da ispari. Što je realnost, naročito za suvu kožu lica.

U ovom tekstu saznaj koje su najbolje prirodne kreme za lice za tvoj tip kože.

 

Agresivan piling

U greške za čišćenje lica spada i agresivan piling. Kožu je zaista potrebno dubinski pročistiti sa vremena na vreme. U tu svrhu će ti najviše koristiti kvalitetan prirodni piling za lice

Ali budi oprezna. Agresivnim trljanjem pilinga po licu lako možeš da oštetiš kožu. Kao i kod vruće vode, ostavljaš otvorena vrata za razne mikrobe. 

Problem može i da predstavlja prečesto korišćenje pilinga. Dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno za sve tipove kože. Pritom, nežno masiraj lice proizvodom. Pusti da zrna ili kiselina u proizvodu odradi sav posao.

 

Pogrešni preparati za čišćenje lica

Ovo je jedna od najčešćih i najozbiljnijih grešaka. Pogrešan preparat za čišćenje može da isuši kožu ili da pogorša akne. 

Prvi na tapetu su sapuni. Ne postoji tip kože kojima odgovara čišćenje sapunima. Izuzetno su agresivni prema koži. A razlog tome je što sadrže sulfate. Najbolje je koristiti prirodne sapune za lice i to iz proverenih homemade radionica.

Sulfati su čistači koji u potpunosti uklanjaju sebum. Ako imaš suvu kožu, jasno ti je zašto bilo koji preparat sa sulfatima nije dobar za tebe. Takav preparat će ti dodatno isušiti kožu.

Sa druge strane, čini se da će masnoj koži lica odgovarati preparat sa sulfatima. Ali nije tako. Sulfati u potpunosti uklanjaju sebum. Zbog toga lojne žlezde luče još više sebuma.

Ukoliko je tvoja koža osetljiva, možeš je iziritirati čišćenjem preparatom sa dodatim mirisima. I za kraj, ukoliko ti je koža osetljiva izbegavaj alkohol. Pritom mislim na etanol. Ovaj alkohol će isušiti i iritirati tvoju kožu.

čišćenje lica

 

Najbolji preparati za čišćenje kože lica

I sad si verovatno u čudu. Svakakve greške prilikom čišćenja lica sam nabrojala, plus te posavetovala da izbegavaš veliki broj preparata. Jer, činjenica je da većina preparata sadrži sulfate. 

I čime sad da čistiš lice, pitaš se?

Moja preporuka su prirodni preparati. Već sam ih u spominjala, sećaš se? Ovi preparati sadrže supstance koje će efikasno, ali nežno očistiti tvoju kožu. Neće izazvati iritaciju, a mogu dodatno ishraniti i hidrirati tvoju kožu.

Ok, naravno da je prirodno najbolje za tvoju kožu. Pitaš se da li još nešto treba da te brine? Ne toliko da te brine, ali bi trebalo da obratiš pažnju na pH vrednost preparata. Idealno bi bilo da je pH oko 5,5. Naročito ako je tvoja koža osetljiva.

Još jedna stvar je bitna, ali nije od presudnog značaja:

 

Najbolji preparati za čišćenje masne kože lica

Osnovni problem kod masne kože lica je prekomerno lučenje sebuma. Taj višak sebuma zajedno sa mrtvim ćelijama kože zapušava pore i rezultat je mitiser. Ukoliko dođe do upale i infekcije, nastaće i bubuljica.

Za masniju kožu su definitivno najbolji preparati speijalno formulisani za ovaj tip kože. Dakle, proizvodi za masnu kožu lica.

Ukoliko te muče masna koža i akne , preporučila bih ti Aknolin gel. Ovaj gel obiluje prirodnim sastojcima. Kao najznačajnije bih ti spomenula ekstrakt biljke Tamarinda i šafraniku.

Tamarinda sadrži vitamin C. On je značajan jer stimuliše sintezu kolagena i tako zateže pore. Samim tim se smanjuje lučenje sebuma. Dodatno, ekstrakt ove biljke formira zaštitni film na koži. Na taj način sprečava njeno isušivanje. Šafranika takođe reguliše lučenje sebuma. 

Najbolji preparati za čišćenje mešovite kože lica

Mešovitu kožu lica je nešto teže zadovoljiti. Kod ovog tipa kože, T-zona (nos, čelo i brada) su najčešće masni. Obrazi su suvi ili normalni. Zato se baci u potragu za hidratantnim preparatom.

Hidratacija je neophodna za suve delove kože. A kod masnih delova, može donekle da suzbije prekomerno lučenje sebuma.

Za sve vas sa mešovitom kožom, kao odličan se pokazao Alverde gel za umivanje sa morskim algama. Ovaj gel je više nego sposoban da zadovolji kompleksne potrebe tvog tipa kože. Očistiće je i pritom hidrirati. Svoje hidratantno svojstvo duguje algama i aloe veri.

 

Najbolji preparati za čišćenje suve kože lica

Suva koža je dehidrirana i bez dovoljno sebuma na svojoj površini. Iako je na lošem glasu, sebum je itekako koristan. On hidrira kožu i stvara zaštitnu barijeru na površini. Zato je tvojoj suvoj koži najpre neophodna hidratacija. Mada bi bilo dobro i da je ishraniš nekim uljem. Zbog toga ti preporučujem Weleda blago mleko za čišćenje lica

Ovo mleko sadrži ulje susama. Ovo ulje sadrži nekoliko masnih kiselina, poput oleinske, linoleinske i palmitinske. Zbog toga susamovo ulje ishranjuje i hidrira kožu. Pored susamovog ulja, Weleda mleko sadrži i hamamelis. Protivupalno dejstvo je samo jedna od prednosti korišćenja proizvoda sa hamamelisom.

 

Najbolji preparati za čišćenje osetljive kože lica

Osetljivu kožu lica je najbolje opisati kao reaktivnu, jer joj ne odgovaraju dodati mirisi. Mada i drugi aditivi mogu izazvati reakciju.  Zato se drži preparata sa umirujućim sastojcima. Kao odličan za osetljivu kožu se pokazao Bioderma Sebium losion. Ovaj losion sadrži glicerin koji intezivno hidrira kožu. Takođe sadrži kaprioil glicin koji reguliše pH kože.

 

Vidiš i sama kakve sve greške mnoge od nas prave svakodnevno. Greške prilikom čišćenja lica jesu sitne, ali vremenom mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja kože. 

A svaka od nas zaslužuje zdravu i negovanu kožu, zar ne?

Bitno je da se manjim korekcijama tvoje rutine stanje tvoje kože lica može značajno popraviti. Samo uz malo truda i par minuta više provedenih u kupatilu.

A da li si ti pravila greške prilikom čišćenja lica? 

I kako si ih ispravila? Podeli sa nama svoje savete ili iskustvo.

Test