Naslovna » Medicinski alkohol za bubuljice?Da ili ne?
Lice

Medicinski alkohol za bubuljice?Da ili ne?

medicinski alkohol za bubuljice

Može li da se koristi medicinski alkohol za bubuljice? Na dobrom si mestu da saznaš da li je to istina. Ne moraš dalje da tražiš, ja sam istražila za tebe.

Kao i svakog jutra žurno prilaziš ogledalu da se pogledaš. Odraz te rastužuje. Još jedna ili više akni se nastanila na tvom licu. U ćaskanju sa drugaricama čuješ kako one brinu o svojoj koži lica. Njihova rutina je mnogo jednostavnija od tvoje. Plus, ne moraju često da menjaju proizvode. One nađu brzo šta im odgovara.

Ti se mučiš i još uvek tražiš proizvod koji će ukloniti akne. A nije da ne brineš o svojoj koži. Trudiš se da koristiš preparate namenjene tvom tipu kože. Ishranu si promenila. Počela si da piješ više vode. Ali stvarnih rezultata nema.

Treba ti samo da taj proizvod bude nežan, jer je opasnost od ožiljaka i još više akni uvek prisutna ako je proizvod jak i agresivan. 

Sasvim slučajno si čula da možeš koristiti medicinski alkohol za bubuljice. Poučena lošim iskustvima, sigurno se sada pitaš se koliko je delotvoran i da li je neškodljiv.

Zato sam ja istražila ovu temu i odgovor je više nego prost. Možeš koristiti medicinski alkohol za bubuljice. Ali samo kao dopunu osnovnom režimu nege. I samo u određenim situacijama.

 

Zašto nastaju bubuljice na licu?

Svaki put kad kreneš u potragu za novim preparatom, iznova sebi postavljaš novo pitanje. Zašto se mučiš sa aknama? Postoji nekoliko razloga za to.

 • Masna koža. – Masna koža lica je najviše sklona aknama. A razlog za masnu kožu lica treba potražiti u genetici. Ako su ti mama ili tata imali problem sa masnom kožom i aknama, verovatno ćeš i ti. Ljudi sa masnom kožom lica imaju veće lojne žlezde i zbog toga se muče sa viškom sebuma. Mrtve ćelije kože i taj višak sebuma zapušavaju pore. Pisali smo o ovde o masnoj koži lica zašto je tako, kako se neguje i tretira. Pročitaj više o tome u tom tekstu na linku.
 • Hormoni. – Androgeni hormoni su ti koji uzrokuju pojavu bubuljica u pubertetu. Ako si se i ti mučila sa njima tokom puberteta, velike su šanse da ti se mogu navratiti i u odraslom dobu. Naročito si osetljiva za pojavu akni par dana pre početka menstrualnog ciklusa.
 • Neadekvatni preparati. – Iz nekog razloga i dalje se može čuti mit da su akne na licu posledice manjka higijene. To je apsolutno netačno. Zato se mnogi oslanjaju na agresivne preparate koji u potpunosti uklanjaju sebum sa lica. Na žalost, posledica je lučenje još više sebuma. A često i još pokoja akna.
 • Šminka i loša kozmetika. – Problem mogu praviti i preparati za čišćenje i šminka  sa komedogenim supstancama. Ove supstance, zajedno sa mrtvim ćelijama kože i viškom sebuma zapušavaju pore. Zato treba biti obazriv. Uvek kupuj puder namenjen masnoj koži lica, kako ne bi došlo do pojave bubuljica od šminke.
 • Stres. – Iako sam stres neće izazvati pojavu akni, može da pogorša situaciju. U stanju stresa luče se hormoni poput kortizola i adrenalnih androgena. Ovi hormoni stimulišu razvoj upale lojne žlezde. I tako si ti završila sa još nekoliko bubuljica pred važan sastanak ili ispit.
 • Loša ishrana. – Mleko i mlečni proizvodi mogu pogoršati situaciju. Probaj da ih izbaciš iz ishrane i vidi kakve rezultate dobijaš. Sa druge strane, čokolada je bez razloga oklevetana. Slobodno možeš uživati u njoj. Neće biti negativnih posledica po kožu.

A pazi sad šta nam je Maja otkrila. Dugo mučila sa potkožnim bubuljicama, a leti bi se pojavile i majorka akne. Sve što bi joj neko rekao da “radi”, ona bi probala.

U trenutku kada joj se učinilo da je sve moguće probala i da leka nema, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Ako nisi čitala naš tekst o ožiljcima od bubuljica nije loše malo više da se inormišeš o tome. A da li treba da koristiš alkohol za akne i bubuljice ili ne, saznaćeš brzo!

Medicinski alkohol za bubuljice – upotreba

Kad se kaže alkohol misli se na 70 % etanol. Dostupan je u apotekama i drogerijama. Uglavnom se koristi za dezinfekciju rana. Međutim, na internetu stiče popularnost među ljudima koji sve više pate od akni.

Možda bolje reći da se sve više njih pita upravo sledeće pitanja – da li je stvarno moguće izlečiti akne medicinskim alkoholom?

Alkohol za akne deluje antibakterijski i zato će efikasno uništiti bakterije kada očistiš lice njim. U teoriji to zvuči idealno. Alkohol je jako jeftin i još ako je delotvoran…svako bi pomislio “ubola sam džekpot!”

Međutim, u praksi je druga priča i to kako on deluje. Nerazblažen medicinski alkohol nije namenjen za dugoročnu primenu, posebno ne za lice i ne može se koristiti za lečenje akni.

Najviše je tako zbog brojnih neželjenih efekata. I znaj da on može da se koristi za čišćenje lica od viška masnoće, za dezinfekciju kože, sprečava da se širi bubuljica i slično.

Takođe, alkohol ulazi u sastav brojnih preparata za negu masne kože lica. Najpopularniji preparati sa alkoholom su toneri. Nakon pranja lica gelom i sušenja, toner bi trebalo da ukloni višak sebuma. O tome koliko su toneri na bazi alkohola efikasni ću malo kasnije.

A kakve efekte ima medicinski alkohol na različite tipove bubuljica?

 

medicinski alkohol za akne

 

Medicinski alkohol za mitisere

Mitiseri su neinflamatorni oblik bubuljica. To znači da ih uzrokuju samo mrtve ćelije i višak sebuma koji začepljuju poru. Ali upale i infekcije nema.

Realno, ne predstavljaju veliki problem. Mitiseri nisu bolni ili uporni poput cističnih akni. Ali te ipak nerviraju, jer ružno izgledaju. I da, možeš koristiti medicinski alkohol da ih se otarasiš.

Medicinski alkohol će ukloniti sebum iz pore. Zbog toga će se pore manje zapušavati. Rezultat je manje mitisera na koži.

 

Medicinski alkohol za papule, pustule i nodule

Papule su male crvene, izdignute bubuljice. Nastaju iz mitisera, kada se sadržaj pore prelije oko pore. Tada dolazi do upale. Medicinski alkohol na papule deluje tako što zaustavlja njihovu evoluciju u pustule. To radi tako što ubija bakterije.

Začepljena pora je gozba za bakteriju P. acnes. jer ona upalu prevodi u gnojnu infekciju. Tako nastaju pustule. Na ovom nivou razvoja bubuljice medicinski alkohol ima dva efekta. Prvi je da ubija bakterije koje izazivaju akne. Drugi je da isušuje bubuljicu.

Nodule nastaju poput papula. Jedina razlika je što su smeštene dublje u koži. Medicinski alkohol će dezinfikovati kožu. Tako će sprečiti progresiju nodule u pustulu ili cističnu aknu. Takođe, isušiće bubuljicu.

 

Medicinski alkohol za cistične akne

Cistične akne su su najteži oblik akni. Znaju da budu jako bolne. Izgledom podsećaju na pustule i za razliku od pustula, teško ih se rešiti.

Ukoliko ih ne tretiraš ili koristiš brojne posledice. Od ožiljaka do jamica na licu, svašta može da te snađe. Zato, budi oprezna. Bolje je da ideš sporije i probaš polako da ih se otarasiš.

Želiš da znaš više o cističnim aknama? Pročitaj u sledećem tekstu zašto nastaju cistične akne i kako se leče.

Medicinski alkohol bi trebalo da ih isuši, ali baš i nije tako. Ukloniće samo bakterije odgovorne za nastanak cističnih akni. Ali imaj u vidu da su cistične akne izuzetno otporne na tretman. Čak i sa supstancama mnogo potentnijim od medicinskog alkohola, moraš imati strpljenja.

 

Kako koristiti medicinski alkohol za bubuljice?

Pre nego što počneš da koristiš alkohol, trebalo bi da ispitaš svoju osetljivost na njega. Malu količinu alkohola ili preparata sa alkoholom stavi na unutrašnju stranu podlaktice. Ako nakon 24 sata nema reakcije, smeš da koristiš alkohol ili preparat sa alkoholom. Pod reakcijom podrazumevam crvenilo i svrab. Ako vidiš ili osetiš jedno ili oba nemoj koristiti alkohol za čišćenje lica.

Ako nisi osetljiva, onda možeš koristiti alkohol za akne i čišćenje lica. Postoji više načina kako možeš koristiti medicinski alkohol za akne.

 

Medicinski alkohol posle depilacije

Ako depiliraš delove lica u ovom slučaju nije loše da koristiš medicinski alkohol za bubuljice, kao prevenciju. Možeš da koristiš alkoholne maramice ili čist 70 % alkohol na tupferu vate. Pažljivo prebriši površinu posle depilacije, a to su uglavnom nausnice jer ćeš tako da dezinfikuješ kožu i smanjuješ šanse da buknu bubuljice i akne.

Nakon toga hidriraj kožu kremom ili mlekom, da koža ima dovoljno vlažnosti dok se odmara. Na taj način ćeš kompenzovati isušivanje izazvano medicinskim alkoholom i vratiti prirodnu vlažnost licu.

Da li je dobro koristiti alkohol za čišćenje lica?

Ako si ikada okrenula bočicu preparata za bubuljice, velike su šanse da ćeš videti da sadrži alkohol. Nije baš dobro da bilo koji alkohol koristiš za akne.

Konkretno – medicinski alkohol može da se koristi za bubuljice i akne, ali samo pod određenim uslovima. To znači da tvoja koža može da izdrži njegov sastav.

Ako nakon korisćenja prođeš bez vidljivih posledica poput perutanja, sušenja lica, peckanja, crvenila itd itd onda je za tebe sigurno. U suprotnom – veliki oprez!

Od dodatne opreme za čišćenje lica ti još samo treba tupfer ili vata i štapić za uši.

Očisti lice vodom ili gelom za akne. Osuši lice i potom nanesi medicinski alkohol direktno na bubuljicu. Potrudi se da budeš precizna. Tu ti može pomoći štapić za uši. Ostavi alkohol da se osuši. Tretman obavezno isprati hidratantnom kremom.

Mnogo bolja varijanta je da razblažiš alkohol. U te svrhe ti moźe poslužiti ulje nosač. A evo kako da napraviš preparat za čišćenje lica sa medicinskim alkoholom:

Dve kašike medicinskog alkohola pomešaj sa 3 kašike maslinovog ulja. Smeši dodaj par kapi ulja čajevca. Stavi gotov preparat na tupfer vate ili štapić. Nanesi smešu direktno na bubuljicu.

Medicinski alkohol će isušiti bubuljicu. Takođe deluje antibakterijski. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E. Zbog toga sprečava nastanak ožiljaka. Ulje čajevca deluje antibakterijski.

Preparat nanesi posle gela za čišċenje lica, a pre seruma i kreme. Prilikom korišćenja vodi računa da ciljano nanosiš na akne. Izbegavaj okolnu kožu.

Na ovom linku je sve što treba da znaš o gelu za akne.

Takođe pazi da ti slučajno ne pukne bubuljica što znači da izbegavaš jak pritisak. Dakle, trljanje lica tupferom ili peškirom ne dolazi u obzir.

U početku nanosi ovaj preparat jednom dnevno. Postepeno povećavaj korišćenje do 3 puta dnevno. Na taj način ćeš izbeći razvoj preosetljivosti na medicinski alkohol.

 

Čišćenje lica alkoholom – mitovi!

Postoje brojni mitovi koji kruže internetom vezani za čišćenje lica alkoholom. Dok jedna škola mišljenja tvrdi da ga u potpunosti treba izbegavati, druga ga hvali kao jeftinog i efikasnog saveznika u borbi protiv akni.

Šta je zapravo istina?

 

Mit #1 Alkohol je sjajno rešenje za masnu kožu

Alkohol uklanja sebum u potpunosti. Ako se sećaš, već sam spomenula da višak sebuma zajedno sa mrtvim ćelijama kože zapušavaju pore. To je osnova nastanka bubuljice. Logično bi bilo da uklanjanjem sebuma u potpunosti znači da neće doći do zapušavanja pore. Samim tim i do razvoja bubuljice.

Ovo je mit. Sebum, iako je na lošem glasu, ima svoju ulogu. A to je uklanjanje mrtvih ćelija kože iz pora, a takođe i hidrira kožu. Ako pokušaš da ga ukloniš u potpunosti, lojne žlezde će kompenzatorno lučiti još više sebuma. Rezultat je još masnija koža i još više bubuljica.

 

Mit #2 Svi alkoholi su loši

Mnogi su se opekli upotrebom alkohola protiv akni. Zato prilikom odabira preparata za negu lica su jako oprezni. Neki čak u potpunosti izbegavaju preparate sa alkoholom.

Ali nisu svi alkoholi loši. One koji bi trebalo da izbegneš su etil-alkohol (etanol), izopropil-alkohol i SD alkohol.

Sa druge strane, masni alkoholi su dobri za tvoju kožu. Tu spadaju cetil-alkohol, cetearil-alkohol i stearil-alkohol. Takođe, glicerin je po svojoj strukturi alkohol. Jedna je od najboljih supstanci za hidratciju lica.

medicinski alkohol za lice

Medicinski alkohol za lice! Ima li posledica?

Jednokratna ili kratkotrajna upotreba medicinskog alkohola za lice verovatno neće ostaviti posledice. Osim ako nisi osetljiva. Što svakako treba da proveriš testom koji sam ti gore preporučila.

Ukoliko ga koristiš duže vreme, naročito nerazblaženog, medicinski alkohol će najverovatnije dovesti do:

 • Crvenila – što je pokazatelj iritacije.
 • Pojačanog ljuspanja kože – javlja se jer alkohol isušuje kožu.
 • Osećaj peckanja – opet posledica iritacije. Ako osetiš peckanje, smesta prekini da koristiš preparat ili čist alkohol. Ukloni ostatke preparata hladnom, vlažnom krpom.
 • Suvoće kože – javlja se jer alkohol u potpunosti uklanja sebum. A već sam ti napisala da je određena količina sebuma neophodna za hidrataciju kože. Mada, ovaj efekat se javlja tek nakon dugotrajnog korišćenja alkohola za čišćenje lica.
 • Bola – u ovom slučaju smesta ukloni alkohol sa lica.
 • Hiperkeratoze –  to čini tako što ubrzava smrt ćelija koje oivičavaju poru. Ove mrtve ćelije zapušavaju poru, pa opet nastaju akne.

Zbog svih ovih loših efekata medicinskog alkohola njegova upotreba se ne preporučuje. Njegova efikasnost se svakako ne može meriti sa supstancama poput benzoil-peroksida, ulja čajevca ili salicilne kiseline.

Ove supstance su dokazane u borbi protiv svih vrsta akni. Čak pokazuju sjajne rezultate protiv cističnih akni.

I to je upravo razlog zašto su toneri na bazi alkohola izgubili na popularnosti. Zamenjeni su tonerima sa salicilnom ili glikolnom kiselinom.

Šta nam govore iskustva?

Retko ko koristi čist medicinski alkohol za bubuljice. Valjda su ljudi sa kožom sklonoj aknama manje – više upoznati sa negativnim posledicama.

Mirjana tvrdi da je njena sestra uklonila bubuljice čisteći lice medicinskim alkoholom 2-3 puta dnevno. Svako čišćenje alkoholom je ispratila umivanjem sumpornom vodom. Sumpor jeste čest sastojak preparata protiv akni. Razlog tome je što uklanja višak sebuma.

Marija se kune u porodični recept protiv akni. Kaže da kad članovi njene familije uđu u pubertet i pokažu sklonost aknama počinju da čiste lice mešavinom 70% alkohola i soka od limuna. Limunov sok poput alkohola isušuje bubuljice. Razlog tome su visoke koncentracije vitamina C koje limun sadrži.Čišćenje uvek isprati mazanjem hidratantne kreme.

Međutim, većina se slaže da je medicinski alkohol za akne previše agresivan da bi se koristio nerazblažen. Tek poneko stidljivo preporučuje tonike na bazi alkohola. Veliki broj ljudi beži od preparata na bazi alkohola. Drže se oprobanih rešenja poput ulja čajevca, gline, salicilne kiseline i benzoil peroksida.

Iako ti se čini isplativo, možda ne bi bilo dobro da medicinski alkohol bude glavna zvezda u tvojoj rutini za negu kože. Bolje se osloni na neki pouzdani gel ili losion protiv akni. Ako baš želiš, možeš povremeno da iskoristiš medicinski alkohol za akne.

Ukoliko stvarno ispoštuješ potrebe svoje kože, ubrzo ćeš videti rezultate. Tvoj režim nege kože će postati jednostavniji. A ti sve zadovoljnija.

A kakvo je tvoje mišljenje? Da li ti je pomogao medicinski alkohol za bubuljice?

Piši nam u komentarima.

Test