Naslovna » Zašto nastaju bubuljice od šminke i kako da ih se rešiš?
Lice

Zašto nastaju bubuljice od šminke i kako da ih se rešiš?

bubuljice od šminke

Bubuljice od šminke stvaraju ti nelagodu? Zašto nastaju bubuljice od šminke i kako da ih se rešiš? Reši ih se uz pomoć sledećih saaveta. Prati pažljivo.

Šminka je definitivno tu da nam poboljša samopouzdanje. Nošenje šminke je efikasan i zabavan način za pokrivanje nedostataka, poboljšanje tonusa kože i isticanje crta lica. Verujem da nema devojke koja ne voli da se šminka. Međutim, šta kada šminka prestane da bude naše sredstvo ulepšavanja i počinje da nam pravi problem?

Iako je današnja šminka dizajnirana tako da vlaži i zaštiti kožu, određena kozmetika bi potencijalno mogla dovesti do iritacije, alergije, suvoće kože ili čak akni i bubuljica! Bubuljice od šminke su definitivno nešto što može da se javi i da nam pričini pravu noćnu moru! 

Ove reakcije obično nestaju vremenom i izbegavanjem dotičnog proizvoda. Ipak, neretko simptomi i potraju. Zato ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj kako ukloniti bubuljice od šminke!

Zašto nastaju bubuljice od šminke?

Neki sastojci šminke, naročito konzervansi i veštački mirisi (ali i brojne druge hemikalije), mogu izazvati opasnu iritaciju i upalu kože. Kao jedan od odgovora zašto nastaju bubuljice od šminkanja, javlja kao odgovor na kontakt sa alergenom ili iritantom iz šminke

Ova upala ponekad može biti tako ozbiljna da izazove akne i bubuljice. Tako da je moj odgovor na tvoje povezano pitanje – da li šminka stvara akne i bubuljice – definitivno potvrdan!

Veza između akni i šminke je misteriozna. Stručnjaci za lepotu često imaju običaj da kažu: “Nemoj da koristiš šminku previše često ili tvoja koža neće moći da diše.” Često sam se pitala ima li istine u toj staroj izreci. 

Da li bi nanošenje tečne podloge preko T-zone lica uzrokovalo da koža počinje da razvija akne, bubuljice i mitisere?  Da li bi nanošenje korektora kako bi se mane na licu prekrile ometalo proces lečenja kože? 

S’ jedne strane, želimo da pokrijemo mane na licu tako da budu manje vidljive. S’ druge strane, želimo da se što brže izleči koža i definitivno ne želimo da se pojave nove akne i bubuljice, ili još gore potkožne bubuljice.

Maja je mlada devojka koja se jako dugo mučila da svoj problem sa bubuljicama reši. Pokušavala je na sve načine, ali rezultati bi izostali. U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Pa šta nam je činiti onda sa bubuljicama?

Prema mišljenju stručnjaka za kožu, odgovor na pitanje “da li šminka uzrokuje akne i bubuljice?” – nije tako jednostavan. Postoji nekoliko različitih faktora koje moraš prvo uzeti u obzir – poput vrste šminke koju koristiš, njenog sastava i načina na koji čistiš i inače neguješ lice.

Nastavi da čitaš i saznaj zašto nastaju bubuljice od šminke i kako sve mogu da se pojave.

Da li šminkanje stvara mitisere?

Isto tako kako stvara akne i bubuljice, tako šminka može da uzrokuje i mitisere. Mitiseri nastaju kada se začepe pore – a kao što smo videli, šminka itekako može da začepi pore. 

Kada se pore začepe sebumom (uljem) i mrtvom kožom, postaju crvene, upaljene, napunjene gnojem ili zaražene. “Otvoreni komedon” ili mitiser, pojavljuje se kada je začepljena pora ostala otvorena, a vrh čepa se zatamni dok je izložen kiseoniku u vazduhu. Na isti ovaj način, kada šminka začepi pore, mogu da nastanu mitiseri. 

Dakle, akne se pojavljuju u mnogim različitim oblicima i veličinama, ali koren njihovog uzroka je začepljen folikul dlake.

zašto nastaju bubuljice od šminke

 

Sastav šminke koji stvara bubuljice od šminke

Ako tvoja šminka ne začepljuje pore (što bi trebalo da bude naznačeno na njoj), njeno nošenje duži vremenski period ne bi trebalo da bude problem. U teoriji!

Ali kako možeš biti sigurna da tvoja šminka neće zapušiti sve tvoje pore? To je zapravo prilično jednostavno. Sve što treba da uradiš je da pročitaš etiketu proizvoda – bilo da koristiš toniranu kremu, tečnu podlogu ili puder u prahu za lice.

Iako to nije garancija, najbolje je koristiti samo one make-up proizvode označene terminima kao što su: “nekomedogeni”, ” ne-aknegeni”, “ne začepljuje pore’’ i slično. 

Ako ne vidiš takvu oznaku na nekom od svojih omiljenih make-up proizvoda, onda postoji velika šansa da će ti se razviti bubuljice od šminke. Naročito ako već imaš masnu kožu i problematičnu kožu.

Pročitaj više o masnoj koži lica, kako se pravilno neguje, na šta treba obratiti pažnju.

Stručnjaci za negu kože preporučuju da se držimo podalje od izopropil miristata, natrijum lauril sulfata, miristil miristata i laureta-4. Ovo su, dakle, najozloglašeniji sastojci u make-up proizvodima koji stvaraju bubuljice od šminke. Sve to su “uobičajeni iritansi” i/ili “sastojci koji začepljuju pore”. Dakle, kao i uvek, obavezno pročitaj listu sastojaka svoje šminke.

Još jedan sastojak koji se mora izbeći je silikon. Ako imaš aktivne akne i bubuljice, preporučujem ti da izbegavaš proizvode koji sadrže silikon, jer silikon ne dozvoljava koži da diše. Proveri sastojke i imaj na umu da silikon može biti naveden kao dimetikon. Silikoni se obično nalaze u prajmerima, pa se drži podalje od prajmera ako nisi sigurna u kvalitet sastojaka. 

Trebalo bi da izbegavaš i tečne podloge za lice sa alkoholom, koji je izuzetno isušujuć za kožu. Razmisli i o izbegavanju akrila i ulja, jer oba sastojka mogu začepiti pore i dovesti do još većeg izbijanja akni i bubuljica.

Iako su tu da stvaraju miris proizvoda i izgledaju divno, mirisi i boje u make-up proizvodima sadrže jake hemikalije koje mogu biti posebno iritirajuće za osetljivu kožu sklonu aknama.

Parabeni su takođe za izbegavanje u širokom luku! Parabeni se dodaju kozmetici da bi produžili rok trajanja proizvoda i sprečili rast gljivica, ali takođe mogu uzrokovati akne i bubuljice ometanjem našeg endokrinog sistema i pokretanjem rasplamsavanja hormona.

Na koji način šminka stvara bubuljice?

Akne i bubuljice su uzrokovane interakcijom hormona, bakterija i kožnih ulja, što dovodi do upale folikula dlake. Ovaj poremećaj kože, uobičajen u adolescenciji, karakteriše se bubuljicama koje se razlikuju po veličini, težini i izgledu.

Najčešći okidač je pubertet, ali proizvodi koji se nanose na kožu – kao što je šminka – mogu da utiču na pojavu akni i bubuljica tako što začepljuju pore. Čak i žene koje obično nemaju akne mogu dobiti akne od kozmetike, što je blagi oblik akni uzrokovanih šminkom. Ovaj tip pubertetskih akni karakterišu sićušne bubuljice na obrazima, bradi ili čelu.

Ako ti se čini da tvoj make-up pogoršava akne, izbegavaj šminku na bazi ulja i koristi nekomedogenu kozmetiku, koja neće pogoršati akne i koja neće blokirati pore. Pored toga, operi kožu lica barem dva puta dnevno  losionom za čišćenje lica!

 

Kako ukloniti akne i bubuljice od šminke?

Ok, videli smo kako to nastaju bubuljice od šminkanja. Videli smo i koja šminka je sporna i koju bi definitivno trebalo izbegavati u širokom luku. E sad, kada je šteta već nastala – verujem da bi sigurno želela da znaš rešenje. 

Zato ću ti sada navesti neka rešenja kako ukloniti bubuljice od šminke.

Koristi nekomedogene make-up proizvode

Pored niskog rizika od neželjenih efekata, šminka definitivno može imati i pozitivne efekte na kožu. Zato bi trebalo da koristiš onu šminku koja je formulisana tako da vlaži, hidrira i hrani kožu lica i da je zaštiti od štetnih efekata sunca.

Tanak sloj šminke zapravo može zaštititi kožu od zagađivača koji se nalaze u vazduhu – što bi inače moglo prodreti u pore i prouzrokovati oštećenja koja su povezana sa aknama, borama ili drugim efektima starenja. Kozmetika i drugi proizvodi za ličnu negu sada su dizajnirani tako da se suprotstave ovim štetnim efektima zagađenja.

Tako da je moj odgovor na pitanje – kako ukloniti bubuljice od šminke – da prvo treba da koristiš adekvatnu šminku koja je formulisana tako da štiti kožu i da ne izaziva akne i bubuljice (nekomedogena kozmetika). 

Jer, da se ne lažemo, šminkanje se ne može izbeći i ne mora – samo treba prilagoditi kozmetiku svojoj koži. Danas postoji i šminka koja je formulisana tako da zapravo leči akne i bubuljice, pa takvi proizvodi obično sadrže salicilnu kiselinu, ulje čajevca za lice i slične sastojke.

 

Vodi računa o higijeni šminke

Vodi računa da tvoja šminka i alati uvek budu dobro zaštićeni od spoljašnjih uticaja. Dakle, da budu dobro zatvoreni, pokriveni i čisti – budući da kontaminirana šminka i nečiste četke mogu dovesti do infekcija i upala koje mogu dovesti do akni i bubuljica od šminke. Zameni šminku bar jednom u nekoliko meseci i ne deli kozmetiku sa drugima!

 

Nikada ne dolazi u krevet sa šminkom!

Svake noći pre spavanja, pažljivo, ali pažljivo ukloni sve tragove šminke sa lica i vrata, jer se i oko brade i vrata stvaraju bubuljice. To smanjuje mogućnost da će šminka začepiti pore, a takođe uklanja prljavštinu i višak ulja koja se nakupljaju na tvojoj koži tokom dana.

Nema potrebe za ‘’ribanjem’’ po koži. Sve što ti je stvarno potrebno je nežno sredstvo za čišćenje lica i tvoje ruke ili meka krpa za pranje lica.

Nakon čišćenja, ne zaboravi da primeniš tretman za akne i bubuljice.

 

Pravilna higijena lica

Kada je šteta već načinjena i tebi su se već pojavile bubuljice od šminkanja – znaš šta ti je činiti. Dakle, pravilno čišćenje lica kod kuće je od presudne važnosti da se ovaj problem reši i da se spreči njegovo dalje širenje i pogoršanje. 

Obavezno pranje i čišćenje lica 2 puta dnevno (ujutro i uveče) adekvatnim sredstvima koja su nekomedogena i koja su na bazi vode (ulje začepljuje pore). Vodi računa da to budu neki prirodni sastojci koji neće dodatno iritirati tvoju kožu.

Nakon čišćenja lica, sledi hidratacija i nega sa  hidratantnom kremom. Opet kažem, poželjno bi bilo da tvoja kozmetika za negu lica bude na prirodnoj bazi – jer su prirodni sastojci daleko bolji i bezbedniji za tvoju kožu, ali i celokupno zdravlje.

Konkretno, budući da treba da rešiš bubuljice od šminke – trebalo bi da koristiš neku kremu (ili još bolje gel za akne) koji uklanja akne i bubuljice.

Koristi Aknolin gel za akne

Aknolin gel za akne i bubuljice je 100% prirodni proizvod koji definitivno mogu da ti preporučim kako bi uklonila bubuljice od šminke. Prvo, ovo je gel formula koja je danas izuzetno cenjena u svetu kozmetike, budući da se gel mnogo brže upija i brže deluje od klasične kreme. Pritom ne opterećuje kožu, ne guši je i ne pravi taj osećaj ‘’težine’’ na licu.

Drugo, Aknolin gel je napravljen od pažljivo odabranih, savršeno iskombinovanih i dermatološki testiranih aktivnih sastojaka potpuno prirodnog porekla. Dizajniraj je tako da redovnom upotrebom smanjuje upalne procese na koži, uklanja postojeće akne i  bubuljice (uključujući i bubuljice od šminke)- Aknolin istovremeno podstiče obnavljanje oštećene kože.

Takođe sprečava i nastanak ožiljaka i fleka od akni i bubuljica od šminke.

Aknolin gel za akne i bubuljice se odlikuje izuzetno bogatim sastavom vrhunskih prirodnih sastojaka, poput: ekstrakta biljke Tamarinda, esktrakta smole iz primorskog bora, šafranike, alantoina, aloe vere, prirodnog ekstrakta na bazi bukovače i cveta livadskog ljulja. Može da reši tvoj problem za samo par nedelja – tako da definitivno treba da ga probaš ako želiš da se što pre rešiš bubuljica od šminke!

zašto nastaju bubuljice od šminke

Prekrivanje bubuljica puderom i šminkom

Znam, šminku ne možeš (i ne želiš) baš uvek da izbegneš. Naročito ako tvoj posao ili neka posebna prilika to zahtevaju od tebe. U tim ‘’hitnim’’ situacijama svakako može da ti pomogne prekrivanje bubuljica puderom i šminkom. E sad, moraš da ispoštuješ neka pravila ako želiš da sprečiš pogoršanje svog stanja!

Nekomedogeni make-up ne sadrži sastojke za koje se zna da začepljuju pore. A smanjenje broja blokada pora je dobar početak lečenja postojećih akni i bubuljica. Ako imaš vrlo blage komedone, ponekad će se tvoje stanje poboljšati samo prelaskom na nekomedogene pudere. 

Iako tečna podloga daje bolju pokrivenost, mnoge su na bazi ulja. To definitivno nije nešto što želiš da staviš na kožu sklonu aknama. Umesto toga, razmotri tečnu podlogu na bazi vode ili na bazi praha. One se osećaju lakše na koži. A puder u prahu ima i dodatnu korist jer apsorbuje višak sebuma

Takođe, možda bi mogla da razmotriš i manje tešku formulu za lice kao što je tonirana krema, BB ili CC krema.

I za kraj, ostavi lice potpuno bez šminke najmanje nekoliko puta nedeljno. Dozvoli svojoj koži da diše i da zaceli. Ako se ne osećaš ugodno tokom celog dana bez šminke, očisti lice čim stigneš kući. 

Takođe, znaj da prekrivanje mana na licu neće nikako da ih reši – to je samo trenutni ‘’spas’’. Za trajno i sigurno rešenje, tj. oslobađanje od akni i bubuljica uzrokovanih šminkom – neophodno je da lečiš kožu, a to možeš samo odgovarajućim preparatima za čišćenje lica.

Iznad svega, pokušaj da se ne obeshrabriš. Pronalaženje onoga što funkcioniše za tvoju kožu često je stvar pokušaja i grešaka. 

Bubuljice od šminke je moguće ukloniti – samo budi strpljiva i pronađi odgovarajući proizvod koji će ti u tome pomoći. Sa strpljenjem i vremenom, tvoja koža može zaceliti. I možeš se osećati samopouzdano sa ili bez šminke!

Kakva su tvoja iskustva na temu upotrebe šminke i nastanka akni i bubuljica? 

Da li si se susretala sa tim? Kako si se ti izborila?

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test