Naslovna » Koji su najbolji proizvodi za masnu kožu lica?
Kozmetika

Koji su najbolji proizvodi za masnu kožu lica?

proizvodi za masnu kožu lica

Saznaj koji su najbolji proizvodi za masnu kožu lica koji pomažu tvom licu da bude čisto i bez sjaja. Od sapuna do pudera – ovde je sve! Prati pažljivo.

Masna koža i proširene pore su dva stanja kože koja često idu ruku pod ruku. Zapravo, proširene pore mogu prouzrokovati da koža postane masna ili da se prosijava zbog viška proizvodnje sebuma (ulja) od strane lojnih žlezda. Sebum je od vitalnog značaja za održavanje kože zdravom. Međutim, previše sebuma može dovesti do masne kože, začepljenih pora i akni. Ovo definitivno nije ono što ti treba.

Kontrolisanje masne kože često zahteva od osobe da njen redovna nega zapravo predstavlja naviku.

Možda si do sada koristila razne proizvode za negu ovako zahtevnog tipa kože, ali nisi primetila baš najbolje rezultate. To je možda zato što si koristila pogrešne proizvode.

Istraživala sam i saznala koji su to najbolji proizvodi za masnu kožu lica i sve informacije ti donosim u ovom tekstu.

Šta uzrokuje masnu kožu i proširene pore?

Tvoje lice je pokriveno ogromnim brojem malih rupa koje se zovu pore, koje luče prirodna ulja (sebum) koja održavaju kožu ujednačenom i zdravom. Međutim, kada pore počinju da proizvode višak ulja ili sebuma, one mogu postati zapušene, što dovodi do pojave akni. Pojedine pore na nosu, obrazima i čelu postaju primetno uvećane, a kada su preplavljene viškom sebuma – rezultati su bubuljice, mitiseri ili potkožne bubuljice.

 

                        Dva nekontrolisana faktora predstavljaju većinu uzroka za 

                           masnu kožu i proširene pore. Prvi faktor je genetika, a

                                                          drugi su godine.

 

Naime, kako starite, vaša koža gubi elastičnost, što dovodi do proširenja pora. Genetika takođe može uticati na lučenje sebuma i fluktuirajući nivoi hormona takođe mogu poslati signal telu da proizvodi više sebuma. Sve ovo neminovno dovodi do tog užasnog masnog sjaja na licu koji narušava tvoj ten.

Zabluda je da ishrana ima veliki uticaj na pojavu masne kože lica, ali tačno je da može da pogorša stanje kože. To se naročito odnosi na konzumiranje pržene hrane, prerađene hrane, jako masne hrane i sličnih nezdravih namirnica.

Još jedno pogrešno shvatanje je da će korišćenje proizvoda za smanjenje proizvodnje sebuma zapravo povećati proizvodnju sebuma. Ovo su neke uobičajene zablude u vezi masne kože, zato nemoj da obraćaš pažnju na njih.

                                Tačno je da na genetiku i godine baš i ne možeš mnogo da utičeš, ali izbor pravih proizvoda za negu i čišćenje masne kože ti definitivno može pomoći da ovaj problem regulišeš i znatno smanjiš lučenje sebuma.

 

Kako da znaš da ti trebaju proizvodi za masnu kožu?

Masna koža lica je nešto što muči veliki broj devojaka (i muškaraca), tako da ne očajavaj, nisi među retkima. Simptomi masne kože uključuju:

  • sjajan ili mastan izgled kože
  • veoma velike ili očigledne pore na koži
  • koža koja izgleda debelo ili grubo
  • povremene ili uporne bubuljice
  • zapušene pore i crne bubljice (mitiseri).

Marina se kao i većina devojaka suočila sa zapušenim porama na licu i patila je i zbog mitisera i bubuljica. Sve što bi joj neko rekao da proba za lice, ona bi probala. Rezultati bi izostali svaki put.

A onda se rešenje pojavilo, baš kada je mislila da više izbora nema – njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Saznaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Simptomi masne kože i njihova težina variraju, tako da su kod nekog simptomi jedva primetni, a kod nekoga su baš, baš izraženi.

Zapamti da hormonske promene ili nivoi visokog stresa takođe mogu povećati proizvodnju sebuma. Tako da, ako se mučiš sa masnom kožom i aknama, evo koje hormone za akne prvo treba da proveriš.

proizvodi za masnu kožu lica

Proizvodi za masnu kožu lica!Bez njih ne možeš!

Masna koža lica zahteva ozbiljnu i temeljnu negu . Pre svega, moraš da znaš da je pravilno čišćenje kože lica kod kuće više od pola obavljenog posla.

Smanjenje lučenja sebuma može da postane pravi izazov. Pre svega, lice treba da opereš najmanje 2 puta dnevno, ujutru čim ustaneš i uveče pre odlaska na spavanje.

Na ovaj način uklanjaš višak prljavštine i sebuma iz pora. Primena krema za kožu koje sadrže alfa hidroksi kiseline može pomoći u tretiranju ovog stanja.

Alfa hidroksi kiseline podstiču promenu ćelija, što može sprečiti da ćelije kože zapuše pore.

Nanošenje kreme za zaštitu kože od sunca svakodnevno takođe može pomoći u sprečavanju oštećenja od sunca koje može prouzrokovati povećanje pora i samim tim masnu kožu.

Ovo su proizvodi za masnu kožu lica bez kojih tvoje lice ne može da bude čisto.

1.Piling za lice

Što se tiče pilinga, gledaj da koristiš neki prirodni piling za lice i nikako više od dva puta nedeljno!

Piling ili čišćenje kože za uklanjanje sebuma može imati negativan uticaj na kožu. Prekomerno čišćenje može nadražiti kožu i može prouzrokovati da koža proizvodi višak sebuma kako bi odgovorila na iritaciju. Dakle, dobro zapamti – piling za lice ne više od jednog do dva puta nedeljno!

2.Sapun za masnu kožu lica

Postoje brojni sapuni za masnu kožu lica – zato je važno  da gledaš sastojke i biraš prirodni sapun za lice.

Zašto je to važno?

 Sapun ima tendenciju da isušuje kožu, što zauzvrat izaziva da pore luče više sebuma i tako je koža sve više masna – čime se stvara začarani krug. Naročito izbegavaj sapune koji sadrže sledeće sastojke: sodium lauryl sulfate /SLS/, amonijum lauril sulfat /ALS/, natrijum laureh sulfat  /NLS/, ammonijum lauret sulfat /ALS/, parabene, triclosan.

Takođe, sapuni za lice sa visokom pH vrednošću i oni koji prave obilnu penu (za koju ti misliš da je dobra i da čisti kožu) su veoma loši za tvoju kožu. Kada se naruše pH vrednost i vlažnost kože, nastupaju pravi problemi.

Tačno je da se poslednjih godina razvijaju i teze da postoje sapuni koji su dobri za kožu (tu se pre svega misli na blage, prirodne sapune i sapune bez sulfata) – ali moj ti je savet, kada su u pitanju najbolji proizvodi za masnu kožu lica, da se pre odlučiš za neki gel za pranje lica nego za klasičan sapun. 

3.Gel za pranje lica

Neizbežni proizvodi za masnu kožu lica jesu i gelovi. Oni se jednostavno koriste, a rezultati su brzi o fantastični.

Operi lice dvaput dnevno, jednom ujutru i ponovo uveče pre odlaska u krevet, sa blagim sredstvom za čišćenje bez sapuna. Izbegavaj snažno čišćenje i trljanje lica, jer to može iritirati kožu i učiniti da ona luči još više sebuma.

                             Kada biraš gel za pranje masne kože lica, izaberi neko  sa prirodnim sastojcima, poput ulja         čajevca, kokosovog ulja, aloe vere, šea putera, limunovog soka, soka limete i dr.

Od komercijalnih proizvoda za pranje masne kože lica, najbolji su oni koji sadrže salicilnu kiselinu (koja je eksfolijator i čistač kože), alfa hidroksi kiseline ili neke voćne kiseline.

Preporučujem ti Nivea Puryflaing Face wash Gel koji je namenjen čišćenju masne do mešovite kože. Dubinski uklanja sve prljavštine, čisti pore i održava prirodnu ravnotežu masne kože. Najbolji prirodni gel koji savršeno čisti lice od bubuljica jeste Aknolin, koji dolazi u paketu sa losionom.

4.Tonik za masnu kožu

Tonik za masnu kožu je definitivno korak koji ne smeš da preskočiš kada su u pitanju čišćenje i nega lica. Prebriši lice dvaput dnevno (ujutru i uveče) pamučnim tupferom natopljenim adstringentnim tonikom. Naročito obrati pažnju na delove lica gde se javljaju višak sebuma ili velike pore, kao što su brada, nos i čelo (T-zona). Adstringent pomaže u smanjenju količine sebuma na licu uz istovremeno sužavanje pora.

Naravno, poželjno je da koristiš neki tonik za lice koji je na prirodnoj bazi, a možeš i sama da ga napraviš. Ako kupuješ komercijalni proizvod, bitno je da je nekomedogen.

Adstringentni tonici koji sadrže alkohol imaju tendenciju da isuše kožu, zato ih izbegavaj. Međutim, prema jednoj studiji iz 2014. godine, prirodni adstringenti, poput hamamelisa, mogu imati umirujuće osobine za kožu.

Naime, hamamelis ima visok sadržaj tanina koji ga čine prirodnim adstringentnim i antiinflamatornim tonikom. Mnogi ljudi sa masnom kožom koriste hamamelis kao njihov jedini tonik.

Ako se desi da osećaš peckanje i svrab kože lica dok koristiš tonik za lice, to može biti znak iritacije koja može dovesti do veće proizvodnje sebuma – zato obrati pažnju na ovo. Tako da bi prvo trebalo da testiraš bilo koji novi tonik na maloj površini kože kako bi izbegla potencijalnu iritaciju.

Sok od krastavca, ohlađeni čaj od mente ili čaj od kamilice su odličan prirodni tonik za masno lce.

Ružina vodica i drugi hidrolati , kao što je hidrolat smilja, su takođe odličan prirodni tonik za lice, uključujući i masnu kožu lica. Ove proizvode možeš potražiti i u najbližoj prafimeriji, a moja preporuka je da isprobaš Nivea Micellair Rose Water koji daje fantastične rezultate!

5.Maska za masnu kožu

Neizostavni proizvodi za masnu kožu lica jesu i maske. Postoji ogroman broj maski za masno lice. Pored toga što možeš da ih kupiš, možeš i sama da ih napraviš, budući da većinu sastojaka sigurno već imaš u svojoj kuhinji.

Sada je jako popularna i tzv. crna maska za lice, koju takođe možeš da kupiš ili da napraviš sama. U prodaji možeš da nađeš vrhunske maske za dubinsko čišćenje lica, koje sjajno rešavaju problem masne kože.

Kod kuće možeš da pripremiš i neku masnu od gline, koja je sjajna maska za mitisere, pre svega.

Sigurno si upoznata sa tim koliko je glina za lice. Nanesi masku od gline na lice najmanje jednom nedeljno. Maska za masnu kožu sa glinom nežno eliminiše (upija) višak ulja sa kože dok smanjuju veličinu tvojih pora.

Dozvoli da ova glinena maska ostane na tvojoj koži u skladu sa uputstvima sa pakovanja ili ako je praviš sama, neka to bude 10 do 15 minuta, a zatim je isperi mlakom vodom. Za čišćenje masne kože lica prednost uvek dajem zelenoj glini u odnosu na belu.

To je zato što zelena glina, pre svega, ima izražena detoksikujuća svojstva i svojstva za dubinsko čišćenje kože.

preparati za masnu kožu lica

6.Kreme za masnu kožu

Dok se mnogi sa masnom kožom klone hidratantnih krema, iz straha da će njihova koža izgledati još masnije, upotreba prave kreme za masnu kožu sklonu akna može imati koristi tvoju kožu.

Ukoliko imaš veoma masnu kožu, krema bez ulja ti može pomoći da koža bude vlažna i zaštićena, bez onog masnog osećaja. Zapravo, moram da ti kažem da kada su u pitanju najbolji proizvodi za masnu kožu lica, gel ima prednost u odnosu na kremu. Gel je, pre svega, vodenastiji i lakši za kožu, što znači da se mnogo brže upija i samim tim brže deluje. Gel ne stvara taj težak i mastan osećaj na koži kao krema – zato je uvek bolji izbor za masnu kožu.

Studija iz 2014. godine kaže da bi aloe vera mogla biti dobar hidratant za lečenje masne kože i bubuljica. Određena jedinjenja u aloe veri mogu imati prirodno umirujuće dejstvo na kožu. Studija je istakla da proizvod (bilo gel ili krema) treba da ima najmanje 10% aloe u sebi da bude efikasan ovlaživač.

Neki ljudi se pak odlučuju da koriste čist aloe vera gel za hidriranje, ali moraju da budu svesni skrivenih sastojaka, naročito denaturišućeg alkohola, koji bi mogao da isuši i iritira kožu. Ako se pored masne kože boriš i sa neizbežnim crnim bubuljicama – saznaj kako ti krema protiv mitisera pomaže da dođeš do čistog lica.

U svakom slučaju, krema za akne i masnu kožu ti pomaže da stigneš do čistog i negovanog lica!

7.Puder za masnu kožu

Devojke (i žene) sa masnom kožom mogu imati problema da pronađu odgovarajući puder za svoj tip kože, jer se puder može mešati sa sebumom, koji mu daje drugačiju konzistenciju. Zato se često savetuje da se puder zapravo izbegava ukoliko imaš masnu kožu, ako je to moguće.

Ipak, znam da određene situacije prosto iziskuju nošenje šminke. Postoji rešenje i za masnu kožu.

Pre nanošenja odgovarajućeg pudera za masnu kožu lica, obavezno prvo nanesi prajmer. Dakle, nanošenje prajmera ili losiona za smanjenje pora pre nanošenja šminke je odličan izbor kako bi se pore suzile i izjednačio ten, na koji način dobijaš ravnomernu površinu i savršenu podlogu za šminku.

Obavezno sačekaj da se ovaj preparat potpuno osuši pre nanošenja drugih proizvoda za negu kože ili pudera.

Kada je tvoja koža dobro pripremljena pre nanošenja pudera, to je više od pola obavljenog posla. Na taj način se puder lakše nanosi, lepše izgleda i duže traje, bez onog užasnog prosijavanja.

 Koristi samo nekomedogeni puder i puder bez ulja kako bi izbegla zapušavanje pora sa dodatnim uljima!

Puder za masnu kožu bi idealno trebao da bude na vodenoj bazi. Najbolja opcija je da to bude neki prirodniji puder, sa što manje hemijskih sastojaka koji dodatno narušavaju zdravlje kože.

Za masnu kožu je najbolje koristiti kombinaciju laganog tečnog pudera na prirodnoj bazi i pudera u prahu koji će fiksirati ovaj tečni puder i dati koži svež i baršunast izgled. Puder u prahu ili puder u kamenu takođe matira kožu i sprečava da se ona prosija, što je veoma važno kada je u pitanju šminkanje masne kože lica.

Danas postoje brojni mineralni puderi u prahu koji više prijaju koži i lepše izgledaju na njoj. Takođe, završnica sa puderom u prahu čini da šminka mnogo duže traje.

Kada je masna koža uzrokovana genetikom ili hormonima, teško je to sprečiti. Međutim, pravilna i redovna nega kože i izbegavanje nezdravih namirnica kao što su pržena hrana, hrana sa visokim količinama šećera i masti i prerađena hrana – može itekako pomoći da ovaj problem kontrolišeš i znatno smanjiš lučenje sebuma.

Ako si u iskušenju da koristiš tešku kozmetiku za pokrivanje efekata masne kože, znaj da to može samo da pogorša stanje. Kada se masna koža aktivira, smanji upotrebu šminke, posebno pudera – ili izaberi onaj koji odgovara baš tvom tipu kože.

Izaberi proizvode za masnu kožu lica zasnovane na vodi, a ne na bazi ulja. Uvek potraži proizvode označene kao nekomedogene. Svakako, prirodna kozmetika ti nudi obilje rešenja za negu i čišćenje masne kože lica. Budi uporna, neka ti pravilna nega masne kože postane navika – i rezultati sigurno neće izostati.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

1 komentar

Klikni za komentar

Test