Naslovna » Kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu?
Lice

Kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu?

crvenilo od bubuljica na licu

Kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu trajno i efikasno? Čisto i negovano lice je na korak od tebe, zato pažljivo prati savete koje sa tobom delim.

Akne i bubuljice zaista mogu biti frustrirajuće, čak uzimaju danak i na tvom samopouzdanju. Međutim, budi sigurna, većina ljudi se bori sa ovim napastima u nekom trenutku svog života!

Ono što ove napasti čini tako nepoželjnim gostima, jeste to što i kad ih nekako izlečiš – ostaje crvenilo od njih. I tako ti se čini da tvojoj muci nema kraja. Pre nego što padneš u potpuni očaj jer si ugledala još jednu crvenu fleku od bubuljice, pročitaj korisne informacije koje sam pripremila za tebe.

Pravilno tretiranje i nega crvenila od bubuljica će pomoći da tvoja koža ostane zdrava i lepa. Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu.

 

Zašto se stvara crvenilo od bubuljica?

Bubuljice se razvijaju kada se mrtve ćelije kože i prljavština nakupljaju u porama na licu. Sebum tako ne može normalno da se luči, nastaje blokada i koža onda postane upaljena.

Upala koja stoji iza bubuljica je ono što uzrokuje da one budu tako crvene i otečene.

Crvenilo od bubuljice može biti uzrokovano traumom ćelija kože, što je najčešće uzrokovano agresivnim čačkanjem i ceđenjem bubuljica.

Ovo ‘’čačkanje’’ kože može ostaviti crvenu fleku nakon prestanka infekcije – jer u pozadini bubuljice je obično i bakterijska infekcija. I ne samo da ostaje crvenilo, nego dugo ostaje i otok od bubuljice.

A pazi sad šta nam je Maja otkrila. I otok i crvenilo i bubuljice možeš da rešiš. Isto je i Maja imala taj problem, ali se pojavio  JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Međutim, bez obzira da li si čačkala bubuljice ili si bila na tretmanu za čišćenje lica – crvenilo je gotovo neizbežno. Zapamti da je crvenilo od bubuljice upalni odgovor, a ne ožiljak.

Ova upala zapravo pomaže regeneraciji tkiva kože i čini normalni deo isceljujućeg odgovora tvog tela.

Na tvoju sreću, postoje metode kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu, i to potpuno prirodno!

Ožiljci i crvenilo od bubuljica

Znam, akne i bubuljice mogu biti poražavajuće za tvoje samopouzdanje. Međutim, ožiljci od bubuljica mogu biti još gori jer imaju tendenciju da ostavljaju trajne tragove na licu! Ožiljci od bubuljica su deo normalnog procesa zarastanja kože nakon što je oštećena.

Ožiljci od bubuljica i akni su najčešće proizvod upaljene lezije na koži. Upaljene lezije, praćene crvenilom, nastaju kada pore postanu preplavljene viškom sebuma, mrtvim ćelijama kože i bakterijama. Kako pora postaje previše blokirana, može doći do pucanja u zidu folikula.

Ako dođe do rupture blizu površine kože, lezija je obično manja i brzo se zaceli. Ozbiljnije lezije nastaju kada dođe do dubokog pucanja u zidu folikula. Inficirani materijal sezatim izliva u dermis i uništava zdravo tkivo kože. Otuda ožiljci.

Da bi se popravila šteta naneta dermisu, koža formira nova kolagena vlakna. Kolagen je vlaknasti protein koji koži daje snagu i fleksibilnost. Nažalost, završeni “posao popravke” nikada ne izgleda tako glatko kao pre oštećenja. Zato su ožiljci i fleke od bubuljica tako neugodni.

Upala je definitivno najveći faktor iza razvoja ožiljaka i crvenila od bubuljica. Što je veća upala na koži, to je veća verovatnoća nastanka ožiljaka. Kako bi sprečila da stvari odu predaleko, moraš da znaš kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu.

 

Fleke i crvenilo od bubuljica

Upala je mehanizam prirodnog odgovora organizma da se izleči. Nažalost, kada se odvija predugo, upala može postati vrlo štetna za kožu – to je kada vidiš tamne fleke od bubuljica i akni. To se naziva post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Dakle, crvenilo je kada je koža još uvek pod upalom jer leči oštećeno područje.

Pored upale, postoji i faktor proširenja krvnih sudova kada su u pitanju fleke i crvenilo od bubuljica. Ovo se dešava zbog povećanih nutritivnih potreba upaljenih lezija na koži, jer su ćelije prekomerno aktivne.

Takvim krvnim sudovima može biti potrebno 6 do 12 nedelja da se potpuno smanje, tako da starije fleke od bubuljica često imaju ljubičastu nijansu dok ostatak upale ne prođe.

Pored toga, kako starimo, proces obnove naše kože počinje da se usporava. To omogućava da crvenilo i fleke od bubuljica i akni ostanu puno duže na koži, od nekoliko meseci do čak cele godine (ili duže!).

kako rešiti crvenilo od bubuljica na licu

 

Kako se rešiti crvenila od bubuljica?

Razumem da si potpuno sluđena oko raznoraznih saveta kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu. Možda si nešto do sada i probala, ali nije bilo efekta. Razmišljaš da li više da odustaneš od svega toga i jednostavno čekaš da stvari prođu same od sebe.

Veruj mi da postoji rešenje za tvoj problem. Samo moraš da znaš šta tačno da koristiš. Ja ću ti dati prave informacije.

Prvo i osnovno, moraš da znaš da ceđenje bubuljica nikako nije dobro i da tako samo pogoršavaš svoje stanje kože. Zato te molim da se uzdržiš od ove akcije.

Ipak, ako i ne možeš to da izbegneš – kako smanjiti crvenilo od bubuljica na licu nakon moguće uz pomoć ovih metoda.

 

Obavezno čišćenje lica

Uvek operi lice pre nego što uradiš bilo šta drugo. Blago čišćenje lica je najbolje. Kožu treba oprati barem dva puta dnevno toplom vodom i blagim sredstvom bez sapuna. Izbegavaj trljanje ili agresivni piling kože, jer to može izazvati više iritacije i crvenila.

Prilikom korišćenja proizvoda za čišćenje lica, uveri se da nisu na bazi ulja i da su nekomedogeni. Gledaj da budu na prirodnoj bazi. Neki od najboljih sastojaka su: hamamelis, aloe vera, alantoin, ulje čajevca i dr. Ovi sastojci deluju umirujuće na kožu i ublažavaju crvenilo od ceđenja bubuljica.

 

Aspirin ili salicilna kiselina

Slobodno možeš da koristiš aspirin za tretiranje problematičnih područja. Naime, kao što sigurno već znaš, aspirin sadrži prirodnu salicilnu kiselinu koja tretira crvenilo i upalu povezanu sa bubuljicom.

Sve što treba da uradiš jeste da izmrviš tabletu aspirina i da dobijeni prah pomešaš sa malo vode da se napravi pasta. Nanesi ovo na crvenilo od bubuljice. Vremenom ćeš primetiti kako crvenilo lagano bledi.

 

Čaj od nane

Čaj od nane zaista ima neverovatno umirujuće i protiv-upalno dejstvo na koži. Pored toga, poznato ti je da mentol iz nane ima osobine hlađenja, što je samo dodatna pogodnost na temu kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu.

Uzmi iskorišćene vrećice čaja od nane i nanesi ih na pogođena područja. Takođe možeš uzeti korišćene listove nane i napravi masku za lice ili ih jednostavno nanesi na crvenilo od bubuljica.

 

Led

Tretman ledom ili nečim ledenim može zaista ublažiti crvenilo od bubuljica nakon tretmana lica. Led je klasičan metod delovanja protiv upale i crvenila. Zamotaj kockicu leda u čisti lagani peškir i nanesi na kožu na 5 minuta. Nikada ne nanosi led direktno na kožu, uvek imaj neku mekanu barijeru!

 

Kapi za oči

Zanimljivo, ali možeš da koristiš i najobičnije kapi za oči namenjene za uklanjanje crvenila očiju – za uklanjanje crvenila od bubuljica na licu. Ove kapi sadrže sastojke koji ublažavaju crvenilo, iako privremeno. Ali mogu da ti pomognu u hitnim situacijama.

Sve što treba da uradiš jeste da namočiš štapić za uši u kapi za oči i nanesi ovo na crvenilo od bubuljice i drži 10 sekundi.

 

Pasta za zube (na bazi prirodnih sastojaka)

Sigurno si čula da mnogi koriste pastu za zube za ublažavanje crvenila od bubuljica. Možda si malo skeptična po ovom pitanju, budući da uobičajena pasta za zube sadrži neke hemijske sastojke koji nisu baš poželjni za tvoju kožu. Znam, i ja bih isto tako bila skeptična.

Ali alternativa postoji! Danas su sve popularnije paste za zube na bazi prirodnih sastojaka. E, baš te paste možeš da upotrebiš u cilju kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu. Prirodne paste za zube su obično na bazi takvih prirodnih sastojaka koji deluju antibakterijski i umirujuće, tako da mogu poslužiti u tretmanu crvenila od bubuljica na licu.

Zaobiđi u širokom luku da stavljaš na lice i bubuljice pastu sa mentolom ili fluoridom, koji mogu da iritiraju tvoju kožu do te mere da izazovu još više crvenila.

 

Kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu prirodnim putem?

Ako se pitaš kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu uz pomoć prirodnih sastojaka – evo odgovora. Da konačno ukloniš ovo dosadno crvenilo, koristi umirujuće i hladne sastojke kao što su aloe vera gel ili sok krastavca.

Tu su i brojni prirodni sastojci koji deluju protiv-upalno, što znači da ublažavaju upalu koja je obavezno u pozadini crvenila. Neki od najznačajnijih u ovom slučaju su:

 • kokosovo ulje
 • šea puter
 • aloe vera gel
 • ekstrakt kore hrasta
 • sirov med
 • jabukovo sirće
 • alantoin
 • hamamelis
 • soda bikarbona
 • ulje čajevca
 • limunov sok.

Dovoljno je da koristiš proizvode za lice koji sadrže barem neki od ovih sastojaka i sigurno ćeš primetiti pomak. Ne treba ni da ti napominjem koliko je prirodna kozmetika bolji izbor za tvoju kožu.

Prekomerna i dugotrajna upotreba veštačke kozmetike i proizvoda za čišćenje lica može biti štetna za tvoju kožu. Preporučujem ti da koristiš prirodnu kozmetiku bogatu hranjivim supstancama i prirodnim ekstraktima, kako bi izbegla štetne hemijske reakcije na koži.

Naravno, kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu možeš i ako pomenute prirodne sastojke primeniš u vidu maski ili tonika za lice. Samo sledi ove savete.

Aloe vera

Nareži list aloe vere na pola i izvadi gel koji se nalazi unutra. Nanesi ovaj gel na crvene fleke od bubuljica i masiraj minut ili dva. Ostavi gel od aloe vere da odstoji na licu 20-30 minuta, a zatim isperi vodom. Nanesi gel aloe vere dva puta dnevno.

Lekovita i umirujuća svojstva gela od aloe vere često se koriste za lečenje iritacije i crvenila kože. Osnovni hranljivi sastojci, zajedno sa antioksidantima i lekovitim sastojcima, smanjuju crvenilo i čine tvoju kožu zdravom i sjajnom.

 

Jabukovo sirće

Sastojci:

 • 1/2 kašičice jabukovog sirćeta
 • 2 kašike vode

Razredi sirće u vodi i nanesi ga na zahvaćenu površinu lica uz pomoć pamučnog tupfera. Neka se prirodno osuši, a zatim isperi običnom vodom. Osuši kožu i nanesi svoju hidratantnu kremu.Uradi ovo dva puta dnevno.

Blaga kiselina prisutna u jabukovom sirćetu tonira kožu i vraća joj pH ravnotežu. Jabukovo sirće takođe sadrži antioksidante koji podstiču zaceljivanje nadraženih i upaljenih mesta na koži.

 

Losion za čišćenje lica

Losion za čišćenje lica ti treba kako bi ublžila crvenilo na svom licu ukoliko si ipak malo čačkala bubuljice. Čak iako nisi, opet bi trebalo da čistiš svoe lice losionom.

Evo i zašto.

Losion smiruje nadraženu kožu, hrani je vitaminima, skida višak masnoće sa nje i pomaže da brže splasne crvenilo sa bubuljica. Zatim, pobnavlja prirodnu pH vrednost, smanjuje upale na koži i čini da tvoje lice izgleda lepše i zdravije.

Pisali smo tekst o losionu za čiščenje lica, verujem da te sada više zanima zašto njega ne treba da izostaviš iz svoje dnevne rutine.

 

Kokosovo ulje

Prvo očisti kožu blagim sredstvom za umivanje i vodom. Osuši kožu i umasiraj vrlo malo kokosovog ulja u predeo sa crvenilom od bubuljica. Drži ulje preko noći. Učini to svake noći pre spavanja.

Prirodno, devičansko kokosovo ulje smiruje kožu i smanjuje crvenilo od bubuljica. Vlaži kožu i održava je mladom. Ovo ulje odgovara čak i onima sa masnom kožom. To je zato što kokosovo ulje ne začepljuje pore i ne uzrokuje akne. Ono zapravo čisti začepljene pore. Eto kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu uz pomoć samo jednog sastojka.

 

Soda bikarbona

Blago alkalna priroda sode bikarbone vraća odgovarajuću pH vrednost tvojoj koži i deluje protiv upale, pomažući ti u borbi protiv crvenila od bubuljica. Takođe, soda bikarbona za mitisere je dobar izbor.

Pomešaj kašičicu sode bikarbone sa malo vode da se dobije pasta. Nanesi ovo na crvenilo od bubuljica. Pusti da se osuši i isperi. Uradi ovo jednom dnevno za najbolje rezultate.

kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu

Limunov sok

Pitaš se kako ukloniti crvenilo od bubuljica na licu uz pomoć limunovog soka? Vrlo jednostavno! Naime, limunov sok ima svojstva posvetljivanja kože koja definitivno pomažu da ukloniš crvenilo od bubuljica.

Iscedi sok od pola limuna. Namoči pamučni tupfer u ovo i nanesi ga na pogođena područja. Ostavi da deluje 10 minuta i isperi. Uradi ovo jednom svaki drugi dan.

 

Krastavac

Krastavci prirodno hlade i imaju blage adstringentne osobine (zatežu kožu) koje mogu pomoći u smanjenju crvenila od bubuljica. Sve što treba da uradiš jeste da odrežeš tanak komad krastavca i stavi ga preko crvenila od bubuljice na 5-10 minuta.

Da bi postigla najbolji efekat, koristi krastavac direktno iz frižidera. Hladni krastavac će se definitivno bolje nositi sa upalom.

 

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine koji pomažu u smanjenju upale i crvenila od bubuljica. Ovaj prirodni lek je koristan kada se uzima interno i/ili se primenjuje lokalno.

Uzmi iskorišćene vrećice zelenog čaja i nanesi ih na pogođena područja. Takođe možeš uzeti korišćene listove zelenog čaja i napravi masku za lice. Osim toga, za najbolje rezultate svakodnevno konzumiraj zeleni čaj.

Tretmani u salonu

Piling

Najčešće se koriste hemijski pilinzi koji koriste kiseline kao što su salicilna kiselina i trihlorsirćetna kiselina (TCA) , naravno u različitim koncentracijama.

Ukoliko se javi preosetljivost kože nakon tretmana koristite vašu kremu za akne kod kuće.

Terapija laserom 

Crvenilo od bubuljica može se tretirati laserom ili terapijom svetlom.
Mana ovih terapija je to što laser može da izazove blago oštećenje kože, zato se obavezno konsultuje sa dermatologom pre terapije.

Javi nam utiske i podeli sa nama svoje isksutvo kako si se ti rešila crvenila na licu.

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test