Naslovna » Otkrivamo kako ukloniti fleke od bubuljica sa lica
Telo

Otkrivamo kako ukloniti fleke od bubuljica sa lica

fleke od bubuljica

Pitaš li se kako ukloniti fleke od bubuljica? Otkrivam ti pregršt prirodnih lekova i načina kako da ovo tragovi na licu zauvek nestanu. Prati savete.

Kao da ti nije bila dosta i bubuljica koja se uvek pojavi gde ne treba i kad ne treba. Konačno je nestala ali je na njenom mestu ostala ružna fleka kao podsetnik.

Da li znaš da bubuljicu možeš dobiti na bilo kom delu tela izuzev tabana i dlanova?

To je zato što jedino na tim delovima kože nemaš folikule dlake. Bubuljica uvek nastaje u folikulu. Tebi se naravno čini da nisi toliko dlakava, ali folikuli su raspoređeni po celoj površini kože čak i tamo gde golim okom ne vidiš dlake.

Ima li ičeg dosadnijeg od nesnosnih fleka koje ti ostanu na koži na mestu bubuljice?

Dok bubuljica nestane najdalje za 5-7 dana, fleka koja nakon nje ostane na koži može istrajavati nedeljama.

Daj da vidimo kako ukloniti fleke od bubuljica i kako mogu da ti pomognem da se malo brže rešiš napasti i ukoliko je moguće sprečiš nastanak fleke.

Ponekad je bubuljica sasvim mala i niko je osim tebe ne bi ni primetio. Ona je prošla nekad i za dan, a iza nje je ostala fleka koja kao da ti se ukopala u kožu pa ne mrda nedeljama pa i mesecima.

Tamne fleke od bubuljica su crvene, ljubičaste, tamno braon i svaka je podjednako ružna. Šminka ih teško pokriva ukoliko baš nemaš profesionalnu.

Nisu sve bubuljice iste i ne ostavlja svaka upornu fleku za sobom. S druge strane ni ti nisi ista kao drugi. Možda imaš sreće da se tvoja koža brzo regeneriše i fleke čak i ako nastanu brzo nestaju.

Moram da te podsetim mada to već sigurno znaš – najčešće si sama kriva što si pazarila fleku na mestu bubuljice. Dirala si, kopala, cedila, znam da jesi jer većina nas to radi. Otarasi se što pre te ružne navike. Koža se na mestu bubuljice već bori sa upalom, nemoj je dodatno maltretirati i inficirati već je samo dezinfikuj i na nju primeni neko lekovito sredstvo protiv istih u vidu preparata.

Za početak hajde da vidimo kako nastaju fleke  i ono što te još više zanima – kako ukloniti fleke od bubuljica.

Zašto nastaju fleke od bubuljica?

Fleke koje ostaju na mestu gde si imala akne su postinflamatorne hiperpigmentacije. Ponekad su vrlo svetle i maltene neprimetne. Pokatkad, međutim, budu velike i tamne.

Tvoja koža ima sopstveni imunitet i reaguje na svaki napad.

Nekad je ovaj imuni odgovor kože koristan, a nekad zna da dovede do novih problema. Kada dođe do upale na koži telo izlučuje supstance arahidonsku kiselinu, prostagledine i leukotriene.

Ove supstance ubrzavaju i pospešuju funkcionisanje melanocita, ćelija koje proizvode melanin u epidermisu. Takođe se povećava i sposobnost transfera melanina među ćelijama.

Jasno je da se ove promene češće javljaju kod osoba koje imaju kožu sklonu aknama, odnosno kod osoba masne problematčne kože.

Inače fleka ima više vrsta, i one mogu biti

  • tamne fleke od bubuljica
  • modre i ljubičaste fleke na licu
  • crvene fleke i ožiljci od akni

A najbolje je da ih nema.

Idealno je zato da se rešiš bubuljica i sprečiš njihov nastanak. A kako ?

Maja je naša čitateljka koja je želela svoje iskustvo da podeli sa svima vama koji i dalje tražite lek za bubuljice i fleke.

Pokušavala je na sve načine i svim mogućim tretmanima, ali poboljšanja nije bilo.U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI USPEŠAN I PRAVI TRETMAN KOJI BRIŠE FLEKE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Možda se pitaš da li su fleke isto što i ožiljak od bubuljica?

Prepoznaj!

Simptomi fleka od bubuljica

Mnogi bi rekli da su simptomi više nego jasni i očigledni, ali..Da bi bila sigurna da je reč o flekama i da su u pitanju ožiljci od akni, simptomi će pratiti i:

  • Delovi gde se nalazila hiperpigmentacija su u istoj ravni sa kožom
  • Stanje se dešavalo nakon upala zbog akne
  • Drugačije je boje nego okolno tkivo
  • Problem se stvarao na raznim delovima tela – može se javiti i na rukama čak(više u nastavku teksta)
  • Promene su bile neke specifične, drugačije boje

Ožiljci od bubuljica su iste boje kao koža, ali mogu biti ispupčeni, udubljeni.

Kako ukloniti fleke od bubuljica?

Postoji više načina i to je dobra vest za tebe.

Možeš se na prvom mestu odlučiti za kremu na potpuno biljnoj bazi, ali i slediti i praviti domaće maske kod kuće. Sve one imaju za cilj da izblede mesta na kojima se nalaze fleke i da tvoje lice učine ponovo čistim.

S druge strane, postoje i tretmani u salonima, ali za to bi prethodno trebalo da se konsultuješ sa svojim lekarom. Ništa ne radi na svoju ruku i bez prethodne konsultacije sa stručnim licem.

Krema za fleke od bubuljica!

Za fleke od bubuljica preporučuju se krema za izbeljivanje fleka od bubuljica, koje ćeš naneti mestimično. Ovi lekovi sadrže neku od materija koja ima izbeljujući efekat na kožu. To su najčešće azelaična i kojična kiselina.

Kojična kiselina ne samo da izbeljuje fleke od bubuljica i druge hiperpigmentacije na koži već deluje i antimikrobno i antifungalno. To znači da će ti preparat na bazi ove kiseline biti koristan i u pravcu sprečavanja nastanka novih akni i komedona,što je dobro ako ti je koža sklona aknama.

Serumi i druga sredstva za izbeljivanje fleka nemaju efekat na ljubičaste i crvene fleke od bubuljica. Njima možeš izbeliti samo braon fleke. Kod crvenih i ljubičastih, tretman vodi u pravcu smirivanja i lečenja upale, sužavanje pora i krvnih sudova.

Isprobaj hidrohinon kremu za fleke od bubuljica, ona se preporučuje za izbeljivanje svih vrsta hiperpigmentacija pa tako dobro deluje i na braon fleke od bubuljica na licu i telu.

Više ne moraš da se pitaš kako ukloniti fleke od bubuljice, dok pored sebe imaš kremu za fleke od akni.

Možda je za tebe mikrodermoabrazija!

Možeš se podvrgnuti mikrodermoabraziji, jednom mesečno. Tretman se izvodi u dermatološkim klinikama i skida površinski sloj kože, redukujući vidljivost fleka od bubuljica. Gel koji se koristi za tretman sadrži AHA kiseline kao što su mlečna, azaleična ili glikolna kiselina. One pomažu uklanjanju fleka od bubljica i bržoj regeneraciji kože.

Terapija laserom i svetlom

Ovaj tretman se izvodi u ordinaciji. Prethodno je neophodno da se konsultuješ sa lekarom mogu li se i kako tvoji ožiljci od akni i fleke na licu tretirati laserom ili terapijom svetlom.

Kako to zapravo funkcioniše?

Laser emituje različite jačine talasa, svetla i pulseva koriste se da se zagreju i oštete ćelije pigmenta. Telo razlaže naslage i tragove pigmenta. E sad, mana postoji. Laser može da izazove blago oštećenje kože, što na već delimično oštećenu kožu i nije baš rešenje.

U nekim situacijama sve ovo može dovesti do zapaljenja, što zauzvrat dovodi do povećanja postinflamatorne hiperpigmentacije – suprotno onom što ti želiš, tj. tvojim željenim rezultatima.

No, u rukama stručnjaka laser čini čuda, pa se koristi za uklanjanje ožiljaka.

kako lečiti fleke od bubuljica

Kako skinuti fleke od bubuljica sa lica kod kuće?

Nega pre svega!

Mnoge dame vole da budu same svoj majstor! Ako si i ti jedna od njih, saznaj kako možeš ukloniti fleke od bubuljica, i to sama kod kuće.

Piling tretmani

Najsigurniji način i odgovor na pitanje kako ukloniti fleke od bubuljica, a da se, bez odlaska dermatologu, oslobodiš fleka da praktikuješ je 2-3 pilinga nedeljno.

Pri pomenu pilinga obično pomisliš na ribanje lica. Zašto zaboravljaš da je piling koristan i neophodan svakom deliću kože.

Mrtve ćelije ostaju zakačene svud po koži i treba ih skinuti. Posebno se mogu nakupiti na bradi i oko nosa pa tu posveti najviše pažnje. Zbog ovoga ti možda nastaju bubuljice na bradi, a i mitiseri na nosu.

Mnogo ćeš koristi imati od pilinga za mitisere  i celog tela.

Koža će ti biti glatka, nežnija na dodir, imaće zdraviju boju i izgledaće zategnutije.

Osim toga, pilingom pospešuješ cirkulaciju pa je razmena materija u kožnim ćelijama brža i efikasnija. Tkivo dobija više kiseonika i nutritijenata, a istovremeno pospešena limfna drenaža brže odnosi toksine. Rezultat je blistava koža.

Zbog svega nabrojanog koža ti se nakon pilinga brže regeneriše.

Fleke od akni su manje uočljive jer postaju svetlije i nežnije, a kako redovno radiš piling on svaki put odnese po deo tih deformisanih ćelija koje su napravile fleku na mestu upalnog procesa.

Pre pilinga obrati pažnju da na području koje želiš da tretiraš nemaš neku aktivnu aknu na licu, jer bi pilingom mogla razneti infekciju po okolnom tkivu tj rasejati nove bubuljice na sve strane.

Najbolju pastu za piling dobiješ kad pomešaš fino projino brašno, kurkumu u prahu, limunov sok, mleko i vodu.

Nanesi pastu na kožu, ostavi da deluje 30 minuta  a potom masiraj kružnim pokretima .

Ukoliko se smesa osušila dodaj joj vlage mokrim rukama. Pošto si se dobro izribala isperi sve mlakom pa najzad hladnom vodom.

Mlečna kiselina iz mleka i limunov sok uklanjaju mrtve ćelije sa površine kože i posvetljuju ten.

Kurkuma deluje preventivno na eventualni nastanak novih bubuljica dok je projino brašno sastojak koji šmirgla kožu.

Posle dobrog pilinga tvoja koža je otvorenija da adekvatno primi lekovita svojstva domaćih, prirodnih lekova i krema protiv fleka. Više neće biti ni onog neprijatnog crvenila od bubuljica.

 

Aloja gel za fleke od bubuljica

Kako ukloniti fleke od bubuljica aloja gelom?

Evo i kako!

Stvarno treba da smo zahvalni prirodi na postojanju biljke aloe vera. Aloja gel je čist izvor minerala i vitamina koji prirodno leče kožu. Oni ubrzavaju nestajanje fleka od bubuljica jer potpomažu regeneraciju kože. Aloja gel je nežan i ne izaziva dodatna oštećenja i iritacije. Posle nanošenja aloja gela koža ti je hidrirana, meka i izgleda zdravije.

Najviše će ti se dopasti činjenica da ne moraš da se ograničavaš samo na fleke od akni. Prosto naneseš gel na celo lice ili deo tela gde je potrebno i uživaš. Aloja čini dobro i zdravoj koži tako što je obnavlja, osvežava i hrani. Tretman ponavljaj svakodnevno, čak i više puta dnevno sve dok ožiljak od bubuljice nestane. Koliko god dugo ga koristila ne može da škodi.

Najbolje je da imaš svežu aloju ili nekoliko njih. No, malo ko od nas ima toliko i tu vrstu aloe. Bez brige,  naći ćeš je u apoteci u vidu gotovog proizvoda.

Dakle,  iscedi gel, prekrij njime ožiljak od akne i idi na spavanje.

Ako si u žurbi, a nije vreme za odlazak u krevet ostavi da deluje na fleku od bubuljice bar 30 minuta pre no što se umiješ.

Maska za lice protiv fleka od bubuljica

Postoji više maska za lice protiv fleka od bubuljica, ali ovde ćemo spomenuti paradajz.

Takođe možeš naneti pulpu paradajza na lice u vidu maske.

Aktivni sastojci redukuju prekomernu proizvodnju sebuma koja je glavni krivac za pojavu tvojih bubuljica. Paradajz posvetljuje kožu i smanjuje eventualni otok koji možeš imati na mestu upornih bubuljica.

Kokosovo ulje za fleke od bubuljica

 

Kokosovo ulje je na vrhu liste lekovitih ulja. Četvrtinu kašičice kokosovog ulja staviš na dlan i držiš dok se istopi. Umoči vrhove prstiju u ulje i nežno umasiraj u deo kože gde imaš fleku od bubuljice. Ne moraš ga ispirati  jer će vitamini i esencijalne masne kiseline raditi na ozdravljenju tvoje kože sve dok je ulje na njoj prisutno.

Međutim ako ti nije prijatno, ostavi ga da deluje bar 30 minuta pre no što ga ukloniš sa kože nekim prirodnim sredstvom za čišćenje.

Krastavac

 

Pitaš se mogu li se zaista i kako ukloniti fleke od bubuljica krastavcem?

Zvuči kao da ti savetujem da napraviš salatu za spoljašnju upotrebu ali istina je da je krastavac blagotvoran za kožu. Ovo povrće je ne samo superhidrirajuće već sadrži vtamine A i C kao i magnezijum koji su sjajni za kožu.

Jednostavno je, samo uzmeš organski krastavac, odsečeš tanak kolut i položiš ga na fleku od bubuljice.

Da ne bi morala nepomično da ležiš ne radeći ništa posluži se malim trikom. Uzmeš dva mala flastera i pričvrstiš krastavac na željenom mestu. Tako ga možeš ostaviti da leči fleku od bubuljice. Ovako opremljena nesmetano radiš šta želiš.

Krastavac može da ostane bezbedno na tvojoj koži koliko god poželiš. Ako nemaš mnogo vremena ostavi ga da deluje bar pola sata.

Krastavac tretman ponavljaj onoliko često koliko želiš, može i više puta dnevno.

U tome je lepota prirodnih kućnih recepata što su bezbedni, neškodljivi i možeš ih upotrebljavati bez ograničenja.

Limun za fleke od bubuljica

 

Limunov sok je prirodna alfa-hidroksi kiselina(AHA) .Možeš ga upotrebiti da izbeliš fleke od akni i revitalizuješ kožu.

Samo iscediš sok jednog limuna u posudicu. Možeš ga naneti na željena mesta na koži čistog ali ako ti je koža osetljiva bolje je da ga razblažiš vodom. Pamučnim tuferom utapkaj limunov sok na mestima gde su se pojavile fleke od bubuljica i pusti da se potpuno osuši.

Operi potom lice hladnom vodom a zatim nanesi neku prirodnu hidratantnu kremu. Postupak ponovi svaka dva do tri dana.

Izvesno vreme nakon tretmana se ne  izlaži suncu jer limunov sok kožu čini fotosenzitivnom

Kako ukloniti crvene fleke od bubuljica uz pomoć jabukovog sirćeta?

 

Jabukovo sirće  je prirodno dezinfekciono sredstvo.Čini se da nema tog problema koji njime ne možeš popraviti.

Ono izbeljuje kožu slično kao limunov sok. Druga korist je njegovo protivupalno svojstvo zato ti ga predlažem posebno ako se mučiš sa crvenim flekama od akni. Jabukovo sirće če ti očistiti pore pa ćeš imati manje šanse da dobiješ neku novu napast od akne, a i one koje su tek nastale će brže nestati i vrlo verovatno neće za sobom ostaviti pečat.

Budući bogato vitaminima i mineralima kao i antioksidantima, jabukovo sirće će pomoći tvojoj koži da se brže regeneriše na mestima gde se pojavila fleka.

Jabukovo sirće za lice uvek razblaži pola-pola sa vodom da ne bi iritirala kožu čistim sirćetom.

Tuferom utapkaj u željeno mesto i ostavi da deluje 10 minuta da ga koža dobro upije. Zatim isperi. Slobodno ponavljaj postupak jednom dnevno dok se ne rešiš crvenih fleka od bubuljica.

Za crvene fleke na leđima pomešaj jabukovo sirće, vodu i med. Opet tufer, premaži se i ostavi 30 minuta. najzad topla voda i mekan frotir, to je to.

Fleka od bubuljica bile one crvene ili braon se nećeš osloboditi preko noći ali će tvoja koža svakim danom izgledati sve bolje.

Posebno mi se sviđa što svaku od ovih kućnih mazalica mogu da nanesem i na zdrave delove kože jer aktivni sastojci koje sadrže popravljaju opšte stanje kože na bilo kom delu tela.

Ne moraš imati fleku od akni na licu da bi na njega stavila neku lekovitu prirodnu masku, zar ne?

Salicilna kiselina  će ti pomoći da umanjiš crvenilo, veličinu fleke i pora na mestu akne.

Potraži sredstva za čišćenje, toner, i druge preparate za negu koji je sadrže. Ona bi trebalo da smanji rizik od pojave novih bubuljica kod odraslih, i onih mlađih.

kako sakriti fleke od bubuljica

Vitamin E za fleke od bubuljica na licu i telu

Jedan od najefikasnijih načina za uklanjanje fleka je ulje vitamina E. Sve što treba da uradiš je da otvoriš kapsulicu i da vrhom prsta naneseš njen sadržaj mestimično na fleke od akni. Često će biti i ožiljci od akni na licu, pa možeš iskoristiti i za to.

Uljni rastvor vitamina e možeš pomešati  sa svojom uobičajenom hidrantnom kremom jer je blagotvorno i za zdravu kožu. Za negu celog tela umešaj ga u mleko ili losion za telo. Tako ćeš biti sigurna d vitamin E svakodnevno radi protiv fleka od bubuljica na grudima, rukama, nogama ili leđima.

Kako ukloniti fleke od bubuljica jogurtom?

Za uklanjanje fleka od bubuljica na nogama kao i bilo gde na telu možeš iskoristiti blagodeti mlečne kiseline iz jogurta. Idealna maska je kombinacija jogurta i soka od krastavca.

Mlećna kiselina izbeljuje fleke, deluje kao blagi hemijski piling i podmlađuje kožu.

O krastavcu je već rečeno. Sipaj šolju jogurta u blender, dodaj pola oljuštenog krastavca i izmiksaj. Dobijenom masom obilato namaži kožu i ostavi da deluje dok se potpuno ne osuši.

Isperi mlakom vodom i nanesi mleko za telo u koje si umešala ampulu vitamina E.

 

 

Šta je najbolje za fleke od bubuljica na leđima?

 

Na žalost akne za sobom ostavljaju fleku na bilo kom delu tela da su se pojavile.

Akne na leđima na žalost znaju da budu baš velike i bolne. Posle njih znaju da ostanu ozbiljne fleke.

Fleke od bubuljica na leđima se najteže uklanjaju. One te mogu naterati da se odrekneš haljine bez leđa, odlaska na plivanje i pokvariti tvoje intimne trenutke.

Međutim, kao i bilo koji drugi deo tela, i koža na leđima ima tu fantastičnu moć samoisceljenja i regeneracije. Tvoje je samo da joj malo pomogneš.

Sve do sad navedeno radi na svim delovima tela pa i na leđima. Nema neke razlike.

Ovde samo hoću da te potsetim na higijenu leđa. Nipošto ne mislim da si neuredna već su nam ruke pokatkad kratke da dohvate svaki kutak na leđima. Uvek imaj četku ili spužvu sa dugačkom drškom u tuš kabini kako bi bila sigurna da si dobro izribala taj deo tela.Tako ćeš redovno uklanjati mrtve ćelije sa površine kože, koža će bolje disati, pre će se manje zatvarati, pa će i sama akna ili mitiser biti manje a samim tim i fleka od istih.

Belance za fleke od bubuljica na leđima

 

Pitaš se može li i kako ukloniti fleke od bubuljica belancem? Pa hajde da vidimo koju moć ima!

Belance jajeta je puno proteina a kožne tkivo je napravljeno od proteina.Zato je belance izuzetno lekovito za kožu.

Umutite belanac i nanesite ga na kožu u vidu maske. Ostavite da odstoji  neko vreme.  Za nekoliko dana bi trebalo da vidiš poboljšanje.

Ovo radi tokom noći ili pred odlazak na spavanje. Isperi toplom vodom. Belance možeš pomešati sa još nečim, na primer sa aloja gelom, zašto da ne.

Ja se pred ovakvim postupkom uvek pitam kako da izvedem a da se sva ne zamažem i da ne moram da hodam bez odeće po kući.

Upotrebi svoju dovitljivost. Na primer, možeš pamučni tufer dobro namočiti u mešavinu belanceta i aloja gela, pokriješ fleku od bubuljice, preko komad streč folije, flaster i na spavanje…ko bombona zar ne.

Fleke od bubuljica na rukama

 

Kad grane prvi zrak sunca prvo otkriješ ruke. Fleke na licu, ali ni ožiljci od akni nisu poželjne.

Postupak njihovog uklanjanja je isti kao i na bilo kom drugom delu tela.

Pažnja! Izloženost suncu pogoršava stanje braon fleka od bubuljica. One su nastale zahvaljujući pojačanoj proizvodnji melanina a sunčanje će još dododatno učiniti da tvoje braon flekei crvene tačkice od bubuljica na rukama postanu uočljivije.

Jednostavno, potamnećeš pa će ti i fleke pocrneti istim intenzitetom.

Ukoliko želiš da se rešiš fleka od akni ne izlaži se suncu bez zaštitne kreme sa SP faktorom.

Fleke od akni mnogo brže nastaju nego što nestaju. Budi strpljiva i uporna. Ne čekaj da same prođu i ne pitaj se više kako ukloniti fleke od bubuljica. Menjaj razne domaće lekove jer ih možeš naneti i na zdravu kožu. Vremenom će ti koža postajati sve zdravija, biće manje podložna pojavi akni na licu, pa će i fleka od istih biti manje.

Vreme koje potrošiš na ličnu negu dobro se vidi  svakom trenutku. Uštedi ga na nečemu drugom i uvek budi lepa.

Avatar

Barbara Popović

Obožavam da pišem. Teme o kojima bih mogla pisati svaki dan su: opadanje kose, celulit koji i mene muči, bubuljice po licu, jer sam i kroz to prošla, zatim prve bore na licu, sa kojima se sada suočavam. A zašto baš o tome?

Jer iz iskustva znam šta svakoj ženi treba.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test