Naslovna » Ovo moraš znati o bubuljicama na rukama
Telo

Ovo moraš znati o bubuljicama na rukama

bubuljice na rukama

Imaš bubuljice na rukama? Obično su bezopasne i lako se leče. Usvoji ove navike i tvoje ruke će biti lepe i nežne, naravno bez ijedne bubuljice.

Da li si nekada videla kako izgleda površina kože pod mikroskopom? Tvoja divna baršunasta koža je na oko glatka i ravna. Kada se uveća pod mikroskopom, mada je dovoljna i malo jača lupa, videćeš da njena površina nije ravna. Koža je šuplja kao sito.

Naime na površini kože nalaze se sićušni otvori-pore koje služe za razmenu materija sa okolnom sredinom. Kroz pore se znojimo. U porama su smešteni folikuli iz kojih rastu dlake. Negde su one izražene i dugačke -kosa, obve, trepavice. Ostatak kože je pokriven sitnim maljama. Negde su gotovo nevidljive golim okom, a negde su izraženije.

Na celom tvom telu, malja nema samo na tabanima, dlanovima i usnama.

Kad bolje razmisliš, nikada nisi imala bubuljicu na tom delu tela.

Zaključak: bubuljica uvek nastaje u porama.

Te sićušne rupice na tvojoj koži su pravi mali krateri u koje se izliva sebum iz lojnih žlezda a spolja upada prašina, smog, zadržava se znoj. U tu smesu vrlo lako dopru i mikrobi koji izazovu infekciju i eto bubuljice.

Primetila si da bubuljice nisu iste na svakom delu tela.

 

Otkud bubuljice po rukama?

Sigurno je da želiš da svaki deo tvog tela bude lep i negovan. Bubuljice na rukama kvare tu sliku. Kada znaš uzrok nastanka neke pojave onda lakše deluješ preventivno.

Pokušaću da ti pomognem u tim saznanjima.

Tretman bubuljica po rukama je prilično jednostavan. Naime, one obično nestanu same za par dana.

 

Ukoliko imaš dosta bubuljica po rukama možda bi trebalo da pitaš dermatologa za savet i preparat kojim ćeš ih lečiti.

Marina je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, ali je samo jedan bio uspešan. Njeno lice je sada ČISTO BEZ BUBULJICA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Kada kažemo da imamo bubuljicu na ruci gotovo po pravilu ni ne znamo o čemu tačno govorimo. Zapravo postoji niz kožnih problema koje u svom neznanju zovemo bubuljicama. Evo koje su najčešće:

Keratoze

Keratosis pilaris se pojavljuju kao male, grube izbočine. Mogu biti oivičene blago ružičastim prstenom. Keratoze uzrokuje  nakupljanje keratina u folikulima koji formira tvrde čepiće. U narodu su poznate kao guščija koža i najčešče zahvate spoljašnji deo nadlaktice.

Keratoze nisu ozbiljna bolest ali ti je koža ružna na oko i gruba na dodir.

Nije sasvim jasno zašto dolazi do hiperkeratizacije. Ukoliko neko u porodici ima guščiju kožu veća je verovatnoća da če se i tebi pojaviti. Kod osoba sa suvom kožom postoji tendencija pogoršanja stanja.

U jesenjim i zimskim mesecima, stanje se često pogoršava baš zbog suvće vazduha usled boravka u zatvorenom pregrejanom prostoru.

Ne postoji lek protiv keratoza ali niz postupaka može olakšati simptome i popraviti izgled kože.

Pre svega, moraš raditi na stalnoj hidrataciji  kože. Mleko za telo ili losion na bazi uree treba da bude tvoj izbor.

Redovnim blagim pilingom uklanja se deo otvrdlih čepića od kojih ti nadlaktice liče na šmirgl papir. Postoje i emulzije sa alfa i beta hidroksi kiselinama. I njih ti preporučujem za bubuljice na rukama iznad lakta.

Kupke treba da budu blage uz dodatak lekovitih esencijalnih ulja kao što je lavandino , arganovo ili ulje čajevca.

Po nekad dođe do upalnih procesa na keratozama. U tom slučaju dermatolog će ti prepisati  niskopotentne kortikosteroidne preparate.

Unos obilja vitamina popravlja opšte stanje kože što znači da će pozitivno delovati i na keratoze na gornjem delu tvojih ruku.

 

Dishidroza

 

Vodene bubuljice koje se javljaju na stopalima i dlanovima kao i na bočnim stranama ruku i prstiju. Simptomi su pojava mehurića ispunjenih providnom tečnošću, praćenih crvenilom svrabom i peckanjem.

Vodeni prištići veličine glave čiode traju otprilike tri nedelje i jako peckaju. Kada se zasuše može se desiti da koža na tom mestu bude suva, nalik na krljušt. Po nekad se desi da se pojave nove vodene bubuljice pre no što se koža potpuno zalečila od prethodnih.

Razlozi nastanka vodenih bubuljica na rukama nisu do kraja jasni, ali postoji niz faktora rizika za pojavu  dishidroza

 • Stres – izgleda da se vodene bubuljice na rukama češće javljaju uu vreme velikog emotivnog i fizičkog stresa.
 • Izloženost pojedinim metalima- ovde mislim na kobalt i nikl. Najčešće ako si im izložena u nekom obliku industrijske proizvodnje.
 • Osetljivost kože- ako si osoba koja za čas dobije ospu u kontaktu sa iritirajućim materijama veći su izgledi da iskusiš pojavz dishidroze.
 • Atopijski ekcem-osobe koje pate od atopijskog ekcema su u rizičnoj grupi za razvoj dishidroze.

Lečenje vodenih bubuljica na rukama

Tretman dishidroze najčešće uključuje kreme i masti koje ćeš utrljavati na oboleli deo kože.

Ako je teži oblik bolesti u pitanju lekar će prepisati pilule kortikosteroida

Dishidroza može poprimiti hronični oblik i tada je koža ruku i stopala zadebljala, ispicala i gruba. Mogu se javiti kraste.

Budući da je tačan razlog javljanja vodenih bubuljica nejasan nema ni potvrđeno delotvornog načina da se od istih zaštitiš.

Valja naučiti kontrolisati stres, izbegavati kontakt sa solima metala kobalta i nikla.

Dobra nega kože takođe štiti kožu ruku od pojave vodenih bubuljica. Naime, koža koja je negovana spolja i iznutra je u dobrom stanju i lakše odoleva svim izazovima pa i oboljevanju od dishidroze.

Pogledaj ovaj video da vidiš šta ti može pomoći kod bubuljica .

 • Koristi blaga sredstva za pranje  ruku i dobro ih obriši svaki put.
 • Redovno maži ruke zaštitnom kremom koja hidrira kožu i štiti je od spoljašnjih uticaja kao što su prljavština i hladnoća
 • Ako nisi do sada, stekni naviku nošenja rukavica. Rukavice od svake žene čine damu. Dobar su modni dodatak, štite ruke od hladnoće.
 • U obavljanju kućnih poslova obavezne su one manje moderne ali neophodne, zaštitne rukavice.Sredstva za održavanje higijene doma su pogubna za kožu ruku. Ne dozvoli im da dođu u kontakt sa tvojim rukama.

 

 

bubuljice na rukama

Bubuljice po ramenima

Ramena su po mnogima najzanosniji deo ruku. Posebno su atraktivna u svečanim haljinama koje ih otkrivaju.

Čini ti se da se bubuljice javljaju samo na licu. Na lice obraćaš najviše pažnje i to je mesto na kome najmanje želiš bubuljicu. Ipak i na ramenima znaju da se pojave bubuljice.

Ono što im je zajedničko sa bubuljicama na bilo kom drugom delu tela je mehanizam nastanka.

Dakle, proširena pora zapušena mešavinom masnoće, prljavštine i mrtvih kožnih ćelija plus mikrob izazivač infekcije.

Bubuljice po ramenima su čest problem i obično su povezane sa bubuljicama na gornjem delu leđa.

U  dermatologii postoji mapa ljudskog tela koja precizira uzroke nastanka bubuljica na pojedinim delovima tela.

Bubuljice po ramenima se povezuju sa stresom.

Osim stresa, izazivač može biti i nedovoljna higijena, pretesna odeća napravljena od loših materijala. Kod žena kaiš od torbi i rančeva koje svakodnevno nosimo takože svojim pritiskom može prouzrokovati neprijatno trenJe kože i odeće i provocirati pojavu bubuljica.

Nikada ne bi pomislila da pranje kose može biti uzrok pojave bubuljica po ramenima. Zapravo, regenerator koji ti se sliva niz telo prilikom ispiranja, zadržava se na ramenima i leđima i zapušava pore.Kada ispiraš regenerator sa kose uvek se sagni napred i prebaci kosu ispred lica kako bi izbegla kontakt kože sa regeneratorom. Ukoliko to misi uradila, nasapunjaj telo još jednom nakon ispiranja kose kako bi uklonila regenerator sa kože.

 

Bubuljice po rukama nakon depilacije

 

Dešava se da se nakon depilacije ruke ospu sitnim bubuljicama. Razlog je neadekvatna higijena. Koža pre depilacije mora biti temeljno oprana. Najpametnije je da se područje koje se depilira očisti alkoholom pre tretmana. Ukoliko to kozmetičarka radi za tebe moraš birati provereni salon koji drži do besprekorne higijene. Uvek zahtevaj depilaciju hladnim voskom. Topli voskovi se vrlo često cede i upotrebljavaju iznova. Svakako to ne želiš na svojoj koži.

Kada se sama depiliraš epilatorom ili voskom isto preduzmi sve da mikrobi ne dođu u kontakt sa tvojom kožom pre, u toku i nakon depilacije. Koža je nakon depilacije posebno osetljiva na infekcije jer su folikuli iz kojih je dlaka izvučena otvoreni i podložni infekciji.

Ove bubuljice po pravili nestanu za par dana samo ih nemoj dirati i redovno ih čisti blagim antiseptičkim sredstvom ili čajem od kamilice ili žalfije.

 

Bubuljice  po rukama su dosadne i ružne – to stoji. Dobra vest je da obično same prođu.Najčešće je dovoljno da uvedeš dobru životnu praksu u svoju rutinu i sve će biti  u redu.

Kako ukloniti bubuljice na rukama?

 

 1. Ne diraj bubuljice na rukama. Masnoća i bakterije koje su uvek prisutne na prstima mogu dovesti do daljne infekcije.
 2. Izbegavaj sunčanje. Izlaganje suncu podstiče kožu na intenzivniju proizvodnju sebuma što može rezulrirati nastankom još više bubuljica..
 3. Koristi kreme za akne koje sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid. Ipak imaj na umu da ovi proizvodi leče bubuljice ali mogu isušiti tvoju kožu.
 4. Neka ti koža bude uvek čista ali ne preteruj sa pranjem. Prečesto tuširanje može iritirati kožu pa će bubljice na rukama biti crvenije i otečene.
 5. Ne steži i ne cedi bubuljice na bilo kom delu kože pa ni na licu.Obično to uradiš usput, bez da si preduzela mere dezinfekcije tog dela kože. Rizikuješ da dobiješ gadnu infekciju a na kraju se sve završi tako što ti ostane ružan ožiljak koji uporno istrajava mnogo duže nego što bi sama buubljica potrajala da je nisi dirala.

bubuljice na rukama koje svrbe

Prevencija bubuljica na rukama

Iako su bubljice, toliko uobičajena pojava da ne zaobilaze nikoga bar po nekad, dobra vest je da možeš preduzeti niz radnji koje će pojavu bubuljica na rukama svesti na najmanju moguću meru.

 • Detaljno pranje nakon fizičkih aktivnosti. Svaka fizička aktivnost izaziva pojačanu cirkulaciju, brži protok energije, sagorevanje energije, i najzad oslobađa dosta znoja koji sa sobom iznosi toksine iz organizma. Znoja se oslobađamo putem kože. Najkraći put do nastanka bubuljica na rukama je da se ne istuširaš posle fizičkih aktivnosti. To što ti se čini da je trening bio toliko lagan da se nisi ni oznojila samo će te zavarati. Znoj se svakako izlučivao koroz pore, osušio se ali je na tvojoj koži ostavio sasušene toksine, neprijatan miris i sebum sve pomešano kao neki smrdljivi oklop. Ostavi to par sati ili tokom noći da radi na tvojoj koži i ne pitaj se nakon toga otkud ti bubuljice na rukama, leđima i svud po telu.
 • Izbegavaj masne proizvode za negu kože. Pravilna nega je prvi uslov zdrave kože.  Nakon tuširanja želiš nešto što će tvojoj koži nadoknaditi izgubljenu vlagu i elastičnost. Tuširaš se pretoplom vodom uz upotrebu razarajućih sapuna i kupki koji sadrže sulfate. Ovi deterdženti odnose i poslednju trunku sebuma sa kože koja je nakon tuširanja neprijatno zategnuta i sve te nešto pecka i svrbucka.Tada se dobro naćapkaš što masnijim mlekom za telo da to rešiš. Sama si sebi stvorila problem.Isušena koža odmah reaguje tako što proizvodi više sebuma kako  bi nadoknadila gubitak. Spolja si nanela masan proizvod koji će ti zapušiti pore i eto idealnih uslova za nastanak bubuljica na rukama i svud po telu.
 • Blage kupke i prirodni biljni sapuni su prijatelji kože bez bubuljica. Sredstva za pranje tela moraju da odgovore vrlo složenom zadatku-treba da temeljn operu kožu od svih nečistoća ne remeteći njen prirodni pH i ne isušujući je. Sve su popularniji prirodni sapuni izrađeni u mini sapundžijskim radnjama. Ne sadrže štetne hemikalije, blagi su  i uvek obogaćeni nekim od sastojaka koji dodatno čine dobro našoj koži. Obično su to eterična ulja lekovitog bilja, med, kozije mleko ili prirodne granulice za piling. Izgledaju savršeno i mirišu božanstveno.
 • Masaža – masažeri za celulit mogu se vrlo lepo i korisno upotrebiti i na rukama. Nadlaktice su posebno sklone opuštanju i gubitku volumena pa i pojavi celulita. Koža koja se redovno masira dovbija više kiseonika i aktivnih hranljivih materija. Samim tim biće zdravija i otpornija na pojavu nepravilnosti u svakom obliku pa i bubuljica.

Ukoliko imaš bubuljice po rukama, a ne spadaju u neku kožnu bolest samo razmisli o svojim navikama, ishrani, odeći koju nosiš. Sigurno megde postoji rupa u rutini. Otkloni je i sve će biti u redu. Ako ipak nije, dermatolog će znati kako dalje.

Avatar

Barbara Popović

Obožavam da pišem. Teme o kojima bih mogla pisati svaki dan su: opadanje kose, celulit koji i mene muči, bubuljice po licu, jer sam i kroz to prošla, zatim prve bore na licu, sa kojima se sada suočavam. A zašto baš o tome?

Jer iz iskustva znam šta svakoj ženi treba.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test