Naslovna » Varikozne vene – uzroci i kada je vreme da se zabrineš?
Telo

Varikozne vene – uzroci i kada je vreme da se zabrineš?

varikozne vene

Varikozne vene možeš tretirati i ublažiti njihov izgled. Na koji način se mogu lečiti i kad da očekuješ rezultate, saznaj u nastavku teksta.

Sve počinje od tebe i tvojih sopstvenih ciljeva. Tvoja volja bi trebalo da bude ” sprečiti a ne lečiti”, pa zato dobro pročitaj današnji tekst o varikoznim venama!

U ovom tekstu ćeš saznati sve o prvim simptomima varikoznih vena i kako da na vreme sprečiš razvoj ovog zdravstvenog stanja bezbolno.

 

Varikozne vene su otečene, površinske i izvijugane vene koje se mogu videti na površini kože. Obično se javljaju na nogama, ali se mogu formirati i na drugim delovima tela.

 

Hemoroidi su takođe jedan tip varikoznih vena.

Varikozne vene su izvijugane i čvornovate vene. Svaka vena može postati varikozna, ali vene koje su najčešće zahvaćene su one na nogama i stopalima. To je zato što upravo stajanje i hodanje povećava pritisak u venama u donjem delu tela.

Za mnoge ljude, varikozne i pauk vene – česta, blaga varijacija varikoznih vena – su jednostavna kozmetička briga. Za druge ljude, varikozne vene mogu izazvati bol i nelagodnost. Ponekad proširene vene dovode i do ozbiljnijih problema.

varikozne vene na nogama

Varikozne vene nogu

Varikozne vene se najčešće javljaju na nogama. Ove vene su najudaljenije od srca a gravitacija otežava protok krvi prema srcu. Tvoje vene imaju jednosmerne ventile koji pomažu krvi da teče pravilno ka srcu. Ako su ti ventili slabi ili oštećeni, krv se može povući i skupiti u venama. To dovodi do oticanja vena, što na kraju može dovesti do nastanka varikoznih (ili proširenih – to je to isto) vena.

 

Varikozne vene se javljaju vrlo često. Više si u opasnosti ako si starija, gojazna, ne vežbaš ili imaš porodičnu istoriju varikoznih vena. Takođe se mogu pojaviti i tokom trudnoće.

Slobodanka je imala problem varikoznih vena, koje je pratio ogroman bol, trnjenje i oticanje nogu. Napatila se dok nije otkrila jedini TRETMAN KOJI POMAŽE KOD VENA.

U pitanju je prirodan tretman za vene, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/na-mojim-nogama-vise-nema-ni-jedne-vene-ni-kapilara/

A kako da ih prepoznaš?

 

Simptomi varikoznih vena

 

Varikozne vene ne moraju da izazivaju bol. Simptomi koje možeš da osetiš kod proširenih vena su:

  • Vene su tamno ljubičaste ili plave boje
  • Vene su uvijene i uspupčene

Kada se pojave prvi znaci i simptomi, oni mogu uključivati:

  • Težak osećaj u nogama, oticanje nogu
  • Peckanje, pulsiranje, grčevi u mišićima i oticanje nogu
  • Bol nakon sedenja ili stajanja nakon dužeg vremenskog perioda
  • Svrab oko jedne ili više vena
  • Krvarenje iz varikoznih vena
  • Promena boje vene, čvrste vene, zapaljenje kože

Sve ovo već zahteva medicinsku pažnju!

Kako sprečiti varikozne vene?

 

Poboljšanje loše cirkulacije i tonusa mišića može smanjiti rizik od razvoja proširenih vena ili dobijanja novih. Mere koje možeš sama da preduzmeš kako bi tretirala bilo kakvu neudobnost po pitaju varikoznih vena, a koje ipak mogu pomoći i u sprečavanju nastanka ovog problema, uključuju:

 

Vežbanje

 

Redovnim vežbanjem se podstiče bolja cirkulacija krvi u nogama. takođe, vežbanjem se smanjuje krvni pritisak, što je još jedan faktor koji doprinosi varikoznim venama. Efikasne vežbe uključuju:

Plivanje, hodanje, biciklizam, jogu.

 

 

Pravilna ishrana i telesna težina

 

Slana hrana ili hrana bogata natrijumom može da dovede to toga da telo zadržava vodu. Hrana sa visokim sadržajem kalijuma može pomoći da se smanji zadržavanje vode. Namirnice bogate kalijumom:

Bademi i pistaći

Sočivo i beli pasulj

Krompir

Lisnato povrće

Neke ribe – losos i tuna

 

 

 

Takođe, hrana bogata flavonoidima može u održavanju zdravih vena. Oni poboljšavaju cirkulaciju i ove namirnice uključuju:

Povrće – luk, paprika, spanać i brokoli

Citrusno voće, grožđe, višnje, jabuke i borovnice

Kakao

Beli luk

 

Izbegavanje visokih potpetica i uskih čarapa

 

Visoke potpetice kao i uske čarape stvaraju dodatni pritisak na tvoje noge, što nije poželjno ako već imaš neke od simptoma varikoznih vena. Takođe, ako imaš genetske predispozicije za razvijanje ovog stanja, trebalo bi da nosiš cipele visokih potpetica što ređe.

 

Podizanje nogu – možda zvuči čudno, ali je jako korisno zbog cirkulacije

 

Kao što sam pomenula, protok krvi iz nogu do srca ide protiv gravitacije. Ovaj protok može da bude otežan i zbog toga nije loša ideja, kad god imaš vreme, da malo noge podigneš u vis – npr. uz zid. Dok ležiš, gledaš tvoju omiljenu seriju ili film, uradi ovo i tvoje noge će ti biti zahvalne.

 

Redovna promena položaja sedenja ili stajanja

 

Jasno je – biti u jednom položaju npr. 8 sati nije baš idealno za tvoje zdravlje. Zbog toga je dobro malo prošetati i istegnuti mišiće, kako ne bi došlo npr. do grčeva. Cirkulacija je takođe otežana ako stalno sedimo, pa razmislite o tome.

 

Korišćenje kompresivnih čarapa

 

Kompresivne čarape su dostupne u većini apoteka i pomažu kod varikoznih vena i pomažu mišićima u venama da pokreću krv prema srcu – tj. poboljšavaju cirkulaciju.Smanjuju pritisak na vene, sprečavaju zastoj krvi u venama i oštećenja venskih zidova a ublažavaju simptome težkih i bolnih nogu. Takođe sprečavaju nastanak krvnih ugušaka u nogama.

 

Varikozne vene i kreme

 

Da li si znala da kožu moraš da održavaš hidriranom kako bi održala njenu elastičnost i sprečila nastanak varikoznih vena. Iako varikozne vene mogu biti nasledne u tvojoj porodici, to ne znači da si zaglavljena sa njima zauvek!

 

Kako bi sprečila nastanak varikoznih vena u tvojim 20-im godinama:

 

Proširene vene javljaju se i kod mladih ljudi.Piling ili gel za vene pre spavanja je odličan način da se stimuliše cirkulacija i spreči nakupljanje krvi u venama, što može dovesti do povećanja vena.

Svakodnevno nanesi SPF kako bi se blokirali UV zraci koji uzrokuju to, da koža postane tanja a vene vidljivije.

 

Evo šta treba da uradiš u tvojim 30-im godinama, nakon povećanja telesne težine ili trudnoće:

 

Koristi antioksidantni losion za zaštitu kolagenskih proteina kože.

Nosi kompresivne čarape dok spavaš i do 3-4 puta nedeljno – povećavaju cirkulaciju.

 

U 40-im godinama, kako bi sprečila gubitak elastičnosti kože, isprobaj ove metode:

 

Drži se svog dnevnog SPF-a, ali umesto obične hidratantne kreme, probaj kremu sa retinolom ili drugim faktorima rasta.

 

Za 50+, kada genetika i eventualno više sedećeg položaja mogu izazvati varikozne vene:

 

Opet, dobar SPF i retinol krema.

Ako imaš crno plave vene, nanesi kremu sa vitaminom K koji može da smanji modrice.

 

U svim ovim dobima dobre su i kreme i gelovi za vene na prirodnoj bazi, kao što je dobro poznati gavez gel ili krema od divljeg kestena.

 

Varikozne vene uzrok

 

Arterije nose krv iz tvog srca u ostala tkiva. Vene vraćaju krv iz ostatka tela u tvoje srce, tako da krv može ponovo da cirkuliše. Da bi se krv vratila u srce, vene u tvojim nogama moraju da rade protiv gravitacije.

Kontrakcije mišića u nogama deluju kao pumpe a elastični zidovi vena pomažu da se krv vrati u srce. Sićušni ventili u tvojim venama se otvaraju dok krv teče prema tvom srcu, a zatim se zatvaraju kako bi sprečili da kv teče unazad.

Uzroci nastanka varikoznih vena mogu da uključuju:

Godine

Kako starimo, vene mogu da izgube na elastičnosti. Ventili u venama mogu postati slabi, dozvoljavajući krvi koja treba da se kreće ka srcu da teče unazad.

Krv se taloži u venama, one se povećavaju i postaju varikozne ili proširene. Vene izgledaju plave zato što sadrže deoksigenovanu krv.

Trudnoća

Neke trudnice mogu da razviju varikozne vene. Trudnoća povećava volumen krvi u tvom telu, ali smanjuje protok krvi iz nogu u karlicu. Ova promena cirkulacije je dizajnirana da podrži rasteći fetus, ali može proizvesti neugodne nuspojave – uvećane vene na nogama.

Varikozne vene se mogu pogoršati tokom kasne trudnoće, kada materica vrši veći pritisak na vene na nogama. Promene u hormonima tokom trudnoće takođe mogu igrati ulogu. Varikozne vene koje se razvijaju tokom trudnoće se generalno poboljšavaju bez medicinskog tretmana tri do dvanaest meseci nakon porođaja.

 

Varikozne vene faktori rizika

 

Ovi faktori povećavaju rizik od razvoja varikoznih vena:

Godine

Rizik od nastanka varikoznih vena raste sa godinama. Starenje uzrokuje “trošenje” ventila u venama koji pomažu u regulaciji protoka krvi. Na kraju, to uzrokuje da ventili dopuštaju da se neka krv vrati natrag u vene, gde se ta krv skuplja umesto da teče do tvog srca.

Pol

Žene imaju veću šansu da razviju ovo stanje. Hormonalne promene tokom trudnoće, menstruacije ili menopauze mogu biti faktor u ovome, jer ženski hormoni imaju tendenciju da opuštaju zidove vena. Uzimanje hormonske terapije ili kontraceptivnih pilula može takođe povećati rizik od nastanka varikoznih vena.

Genetika

Ako drugi članovi tvoje porodice imaju proširene vene, postoji šansa da ćeš ih imati i ti.

Gojaznost

Prekomerna telesna težina povećava pritisak na vene. Stojeći ili sedeći položaj dugo vreme je takođe nepogodno. Krv jednostavno ne teče dovoljno efikasno ako si u istom položaju duže vreme.

varikozne-vene

Varikozne vene komplikacije

 

Komplikacije kod stanja varikoznih vena, iako su retke, mogu uključivati:

Čir

Izuzetno bolni čirevi mogu se formirati na koži blizu varikoznih vena, naročito blizu gležnjeva. Čirevi su uzrokovani dugotrajnim nakupljanjem tečnosti u ovim tkivima, uzrokovanim povećanim pritiskom krvi u ovim venama.

Pre nego što se čir formira na koži, obično se javlja promena boje kože na tom mestu. Odmah se javi lekaru ako sumnjaš na čir.

Ugrušci krvi

Povremeno, vene koje su duboko u nogama postaju uvećane. U takvim slučajevima, zahvaćena noga može postati otečena. Svako naglo oticanje nogu zahteva hitnu medicinsku pomoć jer može ukazivati na krvni ugrušak – stanje medicinski poznato kao tromboflebitis ili venska tromboza.

Krvarenje

U nekim slučajevima, vene blizu površine kože mogu pući. To obično uzrokuje samo manje krvarenje. Ali, svako krvarenje zahteva medicinsku pomoć jer postoji rizik da se to može ponoviti.

Varikozne vene terapija

 

Hirurgija

Ako su tvoje vene velike, potrebno ih je hirurški ukloniti. Operacija vena se obično radi pod opštom anestezijom. U većini slučajeva pacijent može da ide kući istog dana – sve zavisi. Laserski tretmani se često koriste za zatvaranje manjih vena, kao i pauk vene.

Skleroterapija

Hemikalija se ubrizgava u male i srednje velike varikozne vene. Nekoliko nedelja kasnije, trebalo bi da nestanu. Ponekad je potrebno ponoviti tretman više puta.

Radiofrekventna ablacija

Mali rez se pravi iznad ili ispod kolena, i uz pomoć ultrazvučnog skeniranja, u venu se stavlja uska cev – kateter. Lekar ubacuje sondu u kateter, koji emituje radiofrekventnu energiju. Ona zagreva venu, izaziva rušenje zidova, efektivno zatvarajući je. Ova procedura je poželjna za veće varikozne vene. Obično se vrši lokalnom anestezijom.

Endovenski laserski tretman

Kateter se ubacuje u venu pacijenta. mali laser se provlači kroz kateter i postavlja se na vrh tretiranje vene – vena se zagreva uz pomoć energije koju stvara laser i na taj način se zatvara. Ova procedura se vrši pod lokalnom anestezijom.

Transluminantna flebektomija

Endoskopski transluminator (specijalno svetlo) se provlači kroz rez ispod kože tako da doktor može da vidi koje vene treba izvaditi. Varikozne vene su izrezane i uklonjene pomoću uređaja koji ih “usisava“ kroz rez. Za ovu proceduru može se koristiti opšta ili lokalna anestezija.

Problem sa varikoznim venama ima mnogo žena. Najbolje je primetiti simptome na vreme i početi sa terapijom, naravno uz konsultaciju sa svojim lekarom. Ako promena načina života nije dovoljna i ne pomaže ti nikakva krema ni čarape, uvek ima opcija B. Važno je da se krene na vreme.

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test