Naslovna » Kompresivne čarape za vene! Za momentalno lakši korak!
Telo

Kompresivne čarape za vene! Za momentalno lakši korak!

kompresivne čarape za vene

Kompresivne čarape za vene predstavljaju terapiju za hronične venske bolesti. Koje su prednosti i da li ih baš svi koji se muče sa venama mogu “poneti”?

U venama krv teče u suprotnom smeru nego u arterijama. Zato vraćanje krvi u srce, zavisi od mehanizma, koji je veoma složen – tzv.mišićno venska pumpa. Ova pumpa tera od periferije ka srcu i ima veliku ulogu. Jedan od načina na koji možeš da pomogneš svojim venama jeste upravo uz pomoć kompresivnih čarapa.

Kompresivne čarape za vene vrše pritisak na određeni deo tela, sa namerom povećanja venskog ili limfnog protoka i smanjenja edema tkiva. Terapija počinje jednostavno – navlačenjem kompresivne čarape na nogu.

Noga je izložena određenom pritisku, koji je najjači u području gležnja. Kako čarapa ide prema gore tako pritisak slabi. Tako se postiže efekat pumpe i smanjuje se venski pritisak.

 

Terapiju kompresivnim čarapama treba da prepiše tvoj lekar kod upala površinskih vena – duboke venske tromboze, posle hirurškog zahvata, sklerozacije i bilo kog drugog tretmana varikoznih vena (  radiofrekvencija, laser i sl.)

 

Kako bi lakše podnela sva hronična stanja i bolesti vena (osećaj teških i umornih nogu, varikozne vene, rane i bolne noge), tada se prepisuje nošenje kompresivnih čarapa. Isto tako kompresivne čarape za trčanje mogu biti odlične, kod dugog putovanja ili kao prevencija vena tokom trudnoće.

U zavisnosti od stanja vena, kompresivne terapije mogu biti kao dokolenice, čarape, hulahopke ili bandaže. Nošenje kompresivnih čarapa jeste najprijatnije i najefikasnije za tebe, upravo zbog samog dizajna i teksture.

Kompresivne čarape za vene

U početnoj fazi hronične venske bolesti, najjednostavnija metoda za tebe, tj. za bolesnika jeste smeštaj u ležeći položaj, uz obavezno podizanje nogu iznad visine srca. Na ovaj način smanjuješ bol, otečenost i umor nogu. Ako bolest napreduje i osećaj u nogama je sve teži, moraćeš da ubaciš i terapiju uz pomoć kompresivnih čarapa.

 

Kompresivne čarape deluju na površinski venski sistem raspoređenim pritiscima, na neki način imitiraju fiziološku raspodelu venskog pritiska.

 

Kompresivne čarape koriste se za terapiju kod svih stadijiuma hronične bolesti vena. U isto vreme kompresivne čarape se izrađuju i posebno za sportski program, a najpoznatije su kompresivne čarape za trčanje.

Osim kompresivnh čarapa, za vene i kapilare, i bol u nogama možeš da koristiš i efikasne kreme i gel za vene, koji se još lakše koriste nego čarape.

Dakle, kompresivne čarape efikasno smanjuju sve simptome koje prate proširene vene – one su dobro fiksirane uz nogu i smanjuju prečnik vena. Na taj način se venski zalisci mogu ponovo zatvarati i sprečiti kretanje krvi u suprotnom smeru, tj. suprotno od srca.

Kompresivna čarapa, veoma efikasno sprečava stvaranje novih proširenih vena, dok već postojeće, bolesne vene drži pod kontrolom.

Proširene vene se mogu javiti i kod mlađih osoba

Ukoliko bolest vena zanemariš, stanje može da se pogorša i da postane hronično. Zato je veoma važno da činiš sve kako bi sprečila komplikacije i pogoršala stanje, upravo noseći kompresivne čarape.

Ovaj vid terapije mogu koristiti svi. Dakle, kompresivne čarape za muškarce, kao i za žene čine prvu pomoć i pravo rešenje.

Slobodanka je imala problem proširenih vena, koje je pratio ogroman bol, trnjenje i oticanje nogu. Napatila se dok nije otkrila jedini TRETMAN KOJI POMAŽE KOD VENA.

U pitanju je prirodan tretman za vene, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/na-mojim-nogama-vise-nema-ni-jedne-vene-ni-kapilara/

 

Najbolje kompresivne čarape

Postoji veliki broj proizvođača kompresivnih čarapa, pa te možda to može dovesti u nedoumicu, koje su ustvari najbolje? Najčešće se pominju Sigvaris čarape, Relaxan kompresivne čarape, Smartleg kompresivne čarape za vene ili Scudotex čarape. Možda ipak najpoznatije od svih za koje si čula jesu Scholl kompresivne čarape.

Međutim, pre svega toga, moraš da se upoznaš sa načinom na koji funkcionišu kompresivne čarape, kako deluju i da li možda imaju neku manu?

Treba da znaš sve detalje, kako bi znala kako da odabereš kompresivne čarape.

Kompresivna čarapa deluje tako što pritisak čarape smanjuje prečnik vene. Venski zalisci se mogu ponovo zatvoriti  da smanje količinu krvi koja se vraća niz nogu.

 

Manji prečnik vene znači da krv teče puno brže, što efikasno sprečava stvaranje krvnih ugrušaka ili tromba.

Kada pomeriš nogu, čarapa pravi spoljnu granicu mišićima, a samim tim i aktivnost pumpanja mišića biće delotvornija.

I nemoj da misliš da je nošenje kompresivnih čarapa neudobno, da te žulja, steže ili sl. – budi bezbrižna, jer su u potpunosti udobne.

Ukoliko nosiš čarape po uputstvu, olakšanje je trenutno, a tvoje noge će biti zdravije.

 

O čemu bi još trebalo da vodiš računa pri kupovini – u zavisnosti od težine bolesti, koristiš različite pritiske. Postoje četiri stepena pritiska:

 • blaga kompresija do 20 mm Hg – koristi se kod umornih i teških nogu, uzrokovanih dugim stajanjem ili tokom trudnoće
 • umerena kompresija do 30 mm Hg – veoma izražene varikozne vene, posle upala vena, otečene noge, posle sklerozacije ili operacije, kao i u slučaju varikoznih vena tokom trudnoće
 • jaka kompresija do 40 mm Hg – koriste se posle duboke venske tromboze i konstantnog oticanja nogu.
 • ekstra jaka kompresija do 60 mm Hg – kod veoma izraženih otoka.

Dužina kompresivnih čarapa zavisi od mesta oštećenja vena i koliko su razvijene. Postoje posebni modeli kompresivnih čarapa za muškarce i trudnice.

Možeš da probaš sa ovim oblogama za vene! Stvarno deluju!

S druge strane, u zavisnosti od vrste bolesti, doktor će prepisati adekvatan kvalitet kompresivnih čarapa. Od prodivnih, visokoelastičnih čarapa, preko onih modernih u različitim bojama ili onih debljih čarapa izdržljivog tkanja.

Da ne bi došlo do zabune, način biranja je uz vrlo jednostavno pravilo – što je veće oštećenje vena i mekše tkivo noge, time su ti potrebnije i  jače i deblje čarape .

Kompresivne čarape za vene ne bi trebalo da nosiš  u slučaju poremećaja cirkulacije arterijskog sistema i srčanih komplikacija koje se teško leče. Oprez je takođe bitan u slučajevima oštećenja zbog dijabetesa ili neuropatije.

Još jedna stvar o kojoj bi trebalo da vodiš računa pri kupovini jeste koliko često se predlaže da se nose čarape . Ovde zapravo ne postoji alternativa, ukoliko želiš najbolji terapijski rezultat za sebe – onda moraš da ih nosiš svaki dan.  Dakle, ako proizvođač tvrdi drugačije, onda to nisu najbolje kompresivne čarape za vene.

Možda te zanima da saznaš kako vrućina utiče na proširene vene

Kompresivne čarape su svakako neophodne ako puno stojiš ili sediš. Kada su u pitanju duga putovanja, čarapa sprečava stvaranje krvnog ugruška  – što može da pogodi čak i one osobe sa zdravim venama, dok su na putu.

kompresivne čarape

Navlačenje kompresivnih čarapa

Pre nego što navučeš čarape, najbolje je da skineš sat i nakit sa ruku i da uz pomoć gumenih rukavica navučeš kompresivne čarape za vene, kako bi izbegla oštećenja vlakana.

Kada oblačiš kompresivnu čarapu izbegavaj nagle poteze i razvlačenje čarape, jer tako neće da odgovaraju nozi. Iz tog razloga, raspodela pritiska neće biti pravilna, a može da se desi da čarapa ispada kao zavoj i da se skuplja, nabora na zadnjoj strani kolena. To je onda nerijatno i može da te zateže koleno.

Kako se pravilno navlače  kompresivne čarape za vene?

Kada uzmeš čarapu, ona se hvata za petu, a zatim je prevrneš – iznutra prema spolja do pete. Navuci čarapu preko stopala do pete. Drži gornji deo čarape na sredini stopala, a onda prevuci tkaninu preko pete.

Ponovo uhvati tkaninu koja visi sa obe ruke i prevuci je preko pete.Vodi računa da jednako rasporediš tkaninu preko potkolenice. Korak po korak navuci čarapu do potkolenice.

Ponovo uzmi tkaninu i prevuci je preko kolena. Sada proveri da li je cela čarapa dobro fiksirana, tj. prionula uz kožu (bez nabora).

Na kraju dana sledi skidanje čarape, koje je veoma jednostavno i lagano – spusti čarapu do gležnja i skini je sa stopala.

Možda ti pomognu i trikovi kako da sakriješ vene

Veome je važno još jednom spomenuti da nema nikakvog neprijatnog osećaja ili žuljanja tokom nošenja kompresivnih čarapa, ali se mogu pojaviti i neki problemi, a oni mogu biti:

 • Pregrevanje i znojenje nogu – rešenje u ovom slučaju, pogotovo tokom leta, poprskaj nogu vodom preko čarape.
 • Ograničen izbor boja – najbolje je da biraš neutralnu boju kompresivnih čarapa, jer preko njih možeš da nosiš najlon čarape – na taj način kompresivna čarapa je nevidljiva, dok je najlon čarape čuvaju.
 • Kada se čarapa nabira – mora dobro da pratiš uputstva kako se čarapa navlači. Ako si zaboravila, evo još jednom – čarapa koja se previše nateže spada dole i nabire se u kolenu. Ako smatraš da si dobro savladala tehniku navlačenje čarapa, onda proveri mere noge kod prodavca, možda je tu problem.
 • Suva koža – može biti čest problem. Možeš da mažeš gel za vene uveče kako koža ne bi bila više suva.
 • Čvrstina – kompresivna čarapa mora da vrši pritisak na nogu. Kod gležnja ova čvrstina biće  najjača. Vremenom češ se navići i nećeš osetiti ovu čvrstinu ili stezanje.

 

Pre kupovine kompresivnih čarapa moraš dobro da se konsultuješ sa prodavcem, kako ne bi izbarala pogrešnu veličinu.

 

Nakon ovih navedenih nedostataka, možda je ipak rešenje za tebe gel za vene, koji se sasvim jednostavno koristi. Ne mora da razmišljaš da li si dobro zategla, da li si kupila dobar broj, da li nešto visi ili te steže. Namažeš kremu i bol i otok veoma brzo nestaju.

Kako treba da održavaš kompresivne čarape za vene?

 

Kompresivna čarapa navlači se odmah ujutru posle buđenja, obzirom da noge u tom periodu još uvek nisu natečene. Uveče, kada se skineš, trebalo bi da opereš svoje kompresivne čarape.

Prvo, iz razloga što se materijal razvlači i samim tim popusti pritisak nakon nošenja. Drugo,  tkanina pokupi sve ljuspice kože, znoj ili ostatke kreme i to može da ošteti vlakna koja tada gube elastičnost. Zato bi trebalo da pereš svaki dan svoje čarape i da ih dobro osušiš. Čarape nemoj da sušiš na radijatoru, jer će to uticati na njihov kraći vek trajanja.

 

Kompresivne čarape – forum i iskustva

Šta kažu iskustva? Veliki broj osoba je koristio kompresivne čarape za vene, kako zbog vena, tako i tokom sportskih aktivnosti.

Podeljena su mišljena, jer su nekima čarape pomogle, dok drugi nisu bili zadovoljni. Najviše na šta su se žalili oni koji su koristili čarape, jeste na neprijatnost, nedubonost i žuljanje – ali nemoj da zaboraviš šta smo rekli, možda nisu izabrali pravu veličinu.

S druge strane, mnogima smeta što se kompresivne čarape za vene moraju nositi svaki dan pa im to stvara dodatno opterećenje – nekad zaborave da navuku čarape, ujutru žure na posao ili se uspavaju.

Oni su jednoglasni izglasali gelove za vene kao bolje rešenje, jer na gel nikada ne zaborave, a lako se nanosi – ne moraju da razmišljaju o bolu i žuljanju – a uz sve to tokom dana ih prati lep miris gela.

čarape za vene

Gde kupiti čarape za vene?

Kompresivne čarape za vene možeš kupiti u apotekama, kao i u bolje snabdevenim radnjama. Dobro se raspitaj koje su najbolje komrisvne čarape za tebe, a ako još uvek nisi sigurna trebalo bi da pomoć dobiješ na prodajnom mestu.

 

Kompresivne čarape za vene cena

Kompresivne čarape za vene imaju razne karakteristike, kao što smo i objasnili prethodno pa samim tim i cena se razlikuje. Dakle, postoje  medicinske kompresivne čarape, kao i sportske kompresivne čarape. Dalje se one dele na boje, veličinu, pritisak i ostalo.

Prosečna cena kompresivnih čarapa je između 4000,00 i 5000,00 dinara. Cene variraju u zavisnosti od proizvođača. Ne mora da znači da će one najjeftinije biti najlošije, ili pak one najskuplje najbolje.

Bitno je da se najpre posavetuješ sa lekarom, koji će ti reći da li su kompresivne čarape za vene pravi izbor za tebe.

Dodatni saveti za vene

Evo par saveta kako se na najbolji način nositi sa proširenim venama:

 • Idealna težina, bez viška kilograma, smanjiće mogućnost većeg opterećenja na vene koji se javlja na svaki kilogram koji je višak.
 • Dosta vode pij tokom dana i obogati ishranu vlaknastom hranom, kao što je sirovo voće, povrće i žitarice. Takvom ishranom smanjuješ šanse za opstipaciju.
 • Izbegavaj tesnu odeću, posebno u području prepona
 • Izbegavaj lift, koristi stepenice, jer na taj način činiš dobro svojim venama.
 • Ukoliko dugo stojiš, pogotovo ako ti je posao takav, trudi se da što češće ustaješ i protežeš noge.
 • Izbegavaj dizanje teškog tereta, jer time potiskuješ cirkulaciju u noge, a vene tako trpe veći pritisak.
 • Praktikuj vežbe čak i kada sediš – vrti stopalima u mestu par krugova u jednu pa na drugu stranu – podiži stopala naizmenično na prste pa pete.
 • Vežbaj što češće, najbolje je da to bude hodanje, plivanje, trčanje, biciklizam, ples, nordijsko hodanje i skijanje.
 • Sportovi sa naglim promenama u pokretu nisu preporučljivi za tebe, a tu spadaju borilački sportovi, tenis i sportovi sa loptom.
 • Dok odmaraš, postavi stopala 15 cm iznad nivoa srca.
 • Izbegavaj vruće kupke. Noge tuširaj obavezno hladnom vodom nakon tople kupke. Na taj način sužavaš krvne sudove.
 • Na moru ćeš morati što više vremena da provodiš u hladovini, a manje na suncu. Znamo, nije fer, ali za osobe koje imaju proširene vene, sunce i sva toplota se ne preporučuje
 • Sauna i jacuzzi da, ali istuširaj hladnom vodom noge posle izlaska i podigni ih uvis.
Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test