Naslovna » Kako vrućina utiče na proširene vene i kako se izboriti sa tim?
Telo

Kako vrućina utiče na proširene vene i kako se izboriti sa tim?

proširene vene i vrućina

Saznaj zašto su proširene vene i vrućina veliki neprijatelji. Kako prekomerna toplota utiče na proširene vene, kako da se izboriš sa tim problemom i svi saveti na ovu temu su u redovima pred tobom.

Prekomerna vrućina tokom leta nas uvek podseti da treba da vodimo računa o hidrataciji tako što ćemo piti više vode, uz obavezno ograničavanje vremena provedenog na suncu. Ovi saveti su posebno važni za sve one koji imaju problem sa proširenim venama.

Naime, proširene vene i vrućina nikako ne idu ruku pod ruku. Pojačana toplota pogoršava neugodne simptome proširenih vena i pogoršava tvoj problem.

Međutim, nema razloga da se ne raduješ svakom predstojećem letu – kada postoji puno načina da svoje simptome ublažiš! Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj kako vrućina zapravo pogoršava tvoje proširene vene i šta možeš da uradiš da se tome odupreš.

 

Kako leto i vrućina utiče na proširene vene?

Ne samo da toplota može povećati neugodne fizičke simptome proširenih vena, već i same proširene vene mogu biti neugodne zbog svog izraženog, debelog izgleda.

Usled pojačane toplote, visokih temperatura u vazduhu i vrućine, proširene vene često oteknu i počinju da izgledaju poput užeta. Užasno, zar ne?

Tačno je da letnje vrućine ne izazivaju proširene vene, ali povišene temperature tokom leta mogu itekako pogoršati tvoje simptome. Tokom leta i vrućine, oticanje ili bol u nogama mogu biti izraženiji.

Pisali smo više o temi kako izlečiti bolne vene na nogama i šta treba raditi kako bi se bolovi smanjili.

Ponovljeno izlaganje visokim temperaturama može da prouzrokuje širenje krvnih sudova i stavljanje većeg pritiska na venske zaliske. Toplota širi vene, što uzrokuje širenje već proširenih vena! Kako se vene šire i ispunjavaju, noge postaju teške i umorne. Uz to se javljaju i neudobnost, bol i grčevi u nogama.

Pored toga, kako sunčevi zraci oštećuju i slabe gornje slojeve kože, tvoja koža počinje da gubi vlagu i elastičnost. Ovo čini da se vene tik ispod površine kože ne mogu saviti i krv se ne može ispravno kretati.

Ako su venski zalisci slabi ili oštećeni, dolazi do nakupljanja krvi u venama donjih ekstremiteta – što čini da tvoje proširene vene počinju da izgledaju poput zadebljalog užeta. Ovaj povišeni pritisak u venama može izazvati jake bolove i oticanje nogu.

Milena je imala problem sa proširenim venama i bolovima u nogama, od kojih često nije mogla na poslu da radi.

Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene povuku. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Kako je Milena uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Proširene vene i cirkulacija na vrućinama

Cirkulacija krvi je među najvažnijim komponentama celokupnog zdravlja. Važna je jer povezuje sve krvne sudove, hrani različite delove tela i sakuplja otpadni materijal koji treba da se ukloni iz tela.

Kao što sam pomenula, velike vrućine tokom leta dovode do širenja krvnih sudova – usled čega se javlja slaba cirkulacija ili usporen protok krvi. Loša cirkulacija stvara stanje ‘’stagnacije’’ krvi. Ova stagnirajuća krv (nakupljanje krvi u donjim ekstremitetima) takođe stvara toplotu u obliku upale – što sve zajedno pogoršava cirkulaciju i samim tim proširene vene.

Pisali smo tekst o lošoj cirkulaciji u nogama i preporučujem da pročitaš zašto je cirkulacija u nogama veoma važna za tvoje zdravlje, posebno leti.

Dakle, zaključak je sledeći. Kada je cirkulacija slaba, što je naročito izraženo tokom leta iz pomenutog razloga, onda se krv nakuplja u nogama i samim tim se proširene vene pogoršavaju.

Srećom, postoje načini da se odupreš ovom efektu letnjih vrućina, samo prati tekst do kraja.

Proširene vene i sunčanje

Veća je verovatnoća da ćeš osetiti neugodne simptome proširenih vena ako provodiš vreme na suncu ili se sunčaš. Same opekotine od sunca ne mogu prouzrokovati proširene vene, ali mogu ozbiljno oštetiti tvoju kožu.

Ovo će uticati na sitne krvne sudove ispod površine kože, što će dovesti do pojave paukolikih vena. Pored toga, opekotine od sunca nose rizik od dodatnog zapaljenja – što nikako ne pogoduje proširenim venama.

Tvoje telo će ‘’primetiti’’ da je deo tvoje kože oštećen i tako se podstiče upalni imuni odgovor. Ne samo da će ovo povećati vene, već će i poplaviti tvoje telo upalnim hemikalijama i poremetiti simptome proširenih vena.

Pored toga, sunčevi zraci oštećuju i slabe gornje slojeve kože, pa stoga tvoja koža počinje da gubi vlagu i elastičnost – što dovodi do većeg rizika od nakupljanja krvi u nogama. Na taj način se pogoršavaju varikozne vene.

Zato, ako imaš proširene vene, naročito moraš da koristiš kremu sa zaštitnim faktorom!

proširene vene i vrućina-1

Oticanje nogu zbog vrućine

Tokom toplotnih talasa, mnogi ljudi doživljavaju prekomerno zadržavanje vode ili edem koji je povezan sa toplotom. Zbog efekta gravitacije, oticanje postaje izraženije i očiglednije u nogama. Iako obično privremeno, otečene noge mogu biti neugodna nuspojava letnje vrućine.

Zašto se to događa?

Toplota može prouzrokovati privremeno širenje krvnih sudova, što dovodi do toga da se krv nakuplja u nogama. Kao rezultat, tečnost se takođe može skupiti u nogama i stopalima. Ova dodatna tečnost može učiniti tvoju kožu zategnutom i takođe može uzrokovati oticanje nogu.

Siguran znak da imaš edem je kada ostane udubljenje nakon što pritisneš prst na otečenu kožu na nekoliko sekundi. Stoga, proširene  vene i vrućina su povezani i na taj način što se tokom leta drastično pogoršava oticanje nogu!

Više o razlozima za oticanje nogu i kako smanjiti otok možeš videti u tekstu na linku o temi kako sprečiti oticanje nogu.

 

 

Kako smanjiti proširene vene na nogama preko leta

Kako si videla, proširene vene i vrućina su ozbiljni neprijatelji – ali ništa čemu ne možeš da se suprotstaviš! Srećom, postoje načini da ublažiš efekte vrućine na proširene vene, samo se pridržavaj sledećih saveta:

 

Rashladi se

Plivanje, naročito u hladnoj vodi, može pomoći da se poboljša cirkulacija krvi. Samo gledaj da odeš na plivanje izvan perioda dana kada je sunce najjače (11 do 15h). Ili možeš jednostavno plivati u zatvorenom prostoru.

Takođe, uvek kada moraš da budeš na suncu, gledaj da budeš u hladu. Drži se klimatizovanih prostorija. Bilo kako bilo, samo vodi računa da izbegneš pregrejanost svog tela.

 

Vežbaj

Vežbanje je veoma važno za poboljšanje cirkulacije. A kada je lepo vreme, kao preko leta, onda imaš više motivacije i mogućnosti da vežbaš. Šetaj, vozi bicikl, trči, plivaj i surfuj.

Šetnja po plaži je odlična za rad mišića nogu. Vežbe ‘’hlađenja’’ kao što su plivanje, surfovanje i večernja šetnja su najbolje opcije, jer hladnoća pomaže da se krvni sudovi ne šire, a vežbanje održava cirkulaciju krvi.

 

Koristi kremu za sunčanje

Proširene vene su još jedan razlog da naneseš kremu sa zaštitnim faktorom. Tanja koža ima veću šansu da razvije paukolike vene. Uostalom, već sam ti objasnila kako sunčanje utiče na proširene vene malo ranije u tekstu. Zato uvek nanesi kremu za sunčanje pre nego što se izlažeš suncu.

 

Vodi računa o hidrataciji tela na vrućini

Pij dosta vode. Dehidracija može uzrokovati oticanje tkiva u nogama, a mišići se grče i bole. Ograničavanje ili izbegavanje alkoholnih pića može pomoći u smanjenju mogućnosti dehidracije i povećanih simptoma proširenih vena.

Pored toga, pravilan hidratacija rashlađuje tvoje telo i poboljšava cikrulaciju.

 

Odmori noge

Ako primetiš da se simptomi proširenih vena pogoršavaju, trebalo bi da podigneš noge pod uglom od 45 stepeni iznad srca, na 15 do 20 minuta, 3 puta dnevno. Ovo podizanje nogu će omogućiti da krv teče od nogu ka srcu, što može olakšati oticanje i težinu nogu.

 

Razmisli o svojoj ishrani

Ishrana je veoma važna za tvoje zdravlje i cirkulaciju.

Zašto da ne iskoristiš svo to divno voće koje će sada biti u sezoni? Jagode, trešnje, borovnice , banane i lubenice – sve su to namirnice prirodno bogate hranljivim sastojcima kao što je vitamin C ili minerali kao što je kalijum. Ovo su odlični sastojci protiv upale i za poboljšanje cirkulacije.

Dakle, umesto da svaki dan jedeš sladoled, počni da jedeš voćnu salatu ili osvežavajući smoothie. Pored toga, rashladićeš svoje telo potpuno prirodnim putem  – što doprinosi ublažavanju simptoma proširenih vena.

 

Gel za proširene vene

Gel za proširene vene je definitivno jedan od najboljih načina da se odupreš svojim neugodnim simptomima i preko leta – ali samo ako je na prirodnoj bazi! On je veoma efikasan u otklanjanju bolova, otoka i izgleda proširenih vena. Uz to i hladi kožu, što itekako dobro dođe tokom vrelih letnjih dana!

Pisali smo o gelu za vene i zaista bi trebalo da ga koristiš iz mnogo razloga. Pisali smo o tome u tekstu o gelu za vene.

Jedino sa prirodnim gelom za vene možeš da budeš sigurna da nećeš narušiti svoje zdravlje. Kvalitetan prirodni gel za vene sadrži venotonično bilje sa vazoprotektivnim svojstvima.

Ovo su lekovite biljke koje su dobre za cirkulaciju i smanjenje upale, koje pomažu u održavanju tonusa, jačanju i obnavljanju vena, kapilara i venskih zalistaka.

Koji su najbolji prirodni sastojci koji bi trebalo da se nađu u gelu za proširene vene:

 • Divlji kesten
 • Gavez
 • Bodljikava veprina
 • Kokotac
 • Kajenska paprika
 • Gotu kola
 • Hamamelis
 • Ekstrakt borove kore
 • Ekstrakt borovnice.

 

Obloge za hlađenje proširenih vena tokom leta

Kada su u pitanju proširene vene i vrućina, mogu da ti pomognu i obloge za hlađenje proširenih vena. Jednostavno napraviš obloge koje ćeš zatim držati u frižideru dok se ne ohlade.

Obloge se prave tako što jednostavno skuvaš lekovitu biljku u vodi, nešto poput pravljenja čaja. Zatim namočiš komad gaze, lana ili pamuka u lekovitu tečnost.

I tako dobijaš dvostruku dobit – i oblogu koja ublažava simptome proširenih vena i hlađenje!

Bilje koje dobro funkcioniše kada se koristi u vidu hladnih obloga uključuje:

 • Arnika – pomaže da se ublaži bol. Koristi se spolja kao hladan oblog.
 • Neven – deluje umirujuće i isceljujuće. Koristi se spolja kao hladan oblog.
 • Gavez – promoviše novi rast ćelija i kontroliše cirkulaciju. Kombinuje se sa kantarionom za veoma lekoviti oblog. Koristi hladnu vodu da napraviš pastu sa ovim biljem, zamotaj ih u lan ili muslin i primeni direktno na proširene vene. Možeš da koristiš i gel od gaveza za proširene vene, ali i da napraviš neki recept sama. Pisali smo tekst o blagotvornom dejstvu gaveza na vene.
 • Hamamelis – to je adstringentna biljka koja je bogata taninima. Koristi se kod proširenih vena jer pomaže da se smanje vene i ublaži pritisak. Nabavi hamamelis biljku i napravi dekokt od nje tako što ćeš je skuvati u vodi. Nakon hlađenja, zamrzni dobijenu tečnost u posudama za led. Kada se zamrznu, umotaj kockice leda u tkaninu, zdrobi ih i stavi na bolne vene.

proširene vene i vrućina-2

Obloga za proširene vene sa vitaminom C

Sastojci.

 • 1 kašika nevena
 • 1 kašika gaveza
 • 1 kašika hajdučke trave
 • 5,000 IU vitamin C
 • ekstrakt hamamelisa, ne biljka

Naseckaj bilje i pomešaj, pa umešaj vitamin C. Dodaj dovoljno ekstrakta hamamelisa da napraviš gustu pastu. Nanesi direktno na proširene vene ili zamotaj u muslinsku tkaninu i stavi preko vena.

Ostavi da deluje 30 do 45 minuta.

Proširene vene i vrućina – iskustva

Pročitaj i šta kažu neka iskustva na temu ‘’proširene vene i vrućina’’:

‘’Kako imam problem sa proširenim venama, svako leto mi presedne! Bukvalno mi se upale vene, uz to noge oteknu i počinju da bole. Horor. Zato sam izbegavala izloženost suncu i nikada se nisam sunčala. Međutim, od kako koristim prirodni, najbolji gel za vene, ja momentalno umirim simptome proširenih vena! Uvek ga imam pri ruci, čak i na plaži. Pored toga, na plažu ne idem ni bez kreme za sunčanje.”

‘’Nikako nemojte da dozvolite da se pregrejete preko leta, jer ako imate proširene vene – videćete šta znači užas! Čuvajte vene, nosite laganu i široku odeću od prirodnih materijala, pijte puno vode i zdravo se hranite. Ovo pomaže da se situacija drži pod kontrolom.’’

‘’Ne znam za vas, ali ja dugo mučim muku sa proširenim venama i pronašla sam neke odlične obloge koje mi pomažu. Pošto mi se proširene vene naročito pogoršaju preko leta, uvek koristim hladne obloge i tako se rashladim i istovremeno umirim simptome. Preporučujem  da probate hladen obloge od hamamelisa i gaveza.’’

‘’Svakog leta meni se vene bukvalno upale, planu i postanu debele poput konopca! Srećom, već duže vreme koristim jedan prirodni gel za vene koji mi efikasno ublaži simptome, a vrlo jednostavno se koristi. Naročito mi se sviđa što je na potpuno prirodnoj bazi. Sada se radujem svakom letu koje dolazi!’’

Kao što si videla, proširene vene i vrućina su jako loša kombinacija. Treba da znaš i da postoji način da privemeno sakriješ svoje vene, ali to nije dugoročno rešenje. 

Međutim, ako se pridržavaš ovih saveta i koristiš kvalitetan prirodni gel za vene – ti ćeš situaciju sigurno držati pod kontrolom i moći da uživaš u čarima leta!

 

Da li ti znaš još neki način kako da se brzo ublaže neugodni simptomi proširenih vena tokom letnjih vrućina? Podeli sa nama u komentarima ispod.

Ako ti je bio ovaj članak koristan oceni ga zvezdicama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test