Naslovna » Kako izlečiti bolne vene na nogama na prirodan način?
Telo

Kako izlečiti bolne vene na nogama na prirodan način?

kako izlečiti bolne vene na nogama prirodno

Saznaj kako izlečiti bolne vene na nogama potpuno prirodno i efikasno! Donosim ti prirodno rešenje, kao i sve potencijalne uzroke za ovo stanje.

Srećom, postoje potpuno prirodni načini kako izlečiti bolne vene na nogama. Da tvoje noge konačno budu lake, a vene bez bola i otoka – moguće je!

Kada vene bole stvara se neprijatan osećaj tupog bola na nogama, a to može da bude jako nezgodno. Pogotovo ako se od tebe zahteva da stojiš duže vreme. Bilo kako bilo, ovo je vrlo čest problem koji pogađa ogroman broj žena.

 

Kako izlečiti bolne vene na nogama?

Pre nego što se okreneš skupim laserskim operacijama i drugim tretmanima za koje se tvrdi da rešavaju bolne vene na nogama, razmisli. Oni nisu uvek efikasni i treba ih smatrati poslednjom opcijom.

Dobra je ideja da prvo probaš prirodne lekove za bolne vene na nogama. Ako se radi o upali unutrašnjih vena onda su bolne vene na nogama su gotovo uvek simptom poremećaja venske insuficijencije. To je jednostavno tako, bez obzira na to da li imaš ili nemaš druge simptome.

U ovom slučaju moraš prvo da napraviš određene modifikacije načina života. Ovo može uveliko pomoći u smanjenju nakupljanja krvi u tvojim venama. Najbolji deo oko prirodnog lečenja bolnih vena je da u većini slučajeva ne nosi nikakav rizik po zdravlje. Možeš da budeš opuštena.

Evo najznačajnijih prirodnih tretmana kako izlečiti bolne vene na nogama.

Vežbanje

Da poboljšaš protok krvi i smanjiš nivo zapaljenja – treba redovno da vežbaš. Ovo će ti pomoći na nekoliko nivoa.

Loš položaj tela, predugo stajanje ili sedenje u mestu itekako može da izazove bolne vene na nogama. Zato uvek treba da napraviš pauzu i protegneš noge.

Milena je imala problem sa proširenim venama i bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe i da se vene povuku. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Vežbanje pomaže i da se smanji telesna težina, da se balansira nivo hormona i da se poboljša opšte zdravlje – što itekako sprečava i ublažava bolne vene na nogama. 

Šetnja, plivanje i vožnja bicikla su idealne vežbe za one koje muče bone vene na nogama.

Zdrava telesna težina

Prekomerna težina vrši povećan pritisak na vene. To pogoršava bol. Zato moraš da se trudiš da održavaš zdravu telesnu težinu, kroz zdravu ishranu i vežbanje, pre svega.

Esencijalna ulja za bolne vene na nogama

Mnoga esencijalna ulja su dobra za poboljšanje cirkulacije krvi, a istovremeno smanjuju upalu i hormonski disbalans. Ulje ruzmarina i čempresa je naročito delotvorno za bolne vene na nogama. Samo utrljaj oko 5 kapi ovog ulja na bolne vene, 2 puta dnevno tokom nekoliko sedmica.

Eterična ulja poput ulja nane, lavande ili čajevca treba da koristiš razblažena i to u malim količinama.

bolne vene na nogama-1

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana poboljšava protok krvi, bori se protiv upale i hormonske neravnoteže. Istovremeno ti pomaže da održiš zdravu telesnu težinu. 

Treba da jedeš što više voća i povrća, tj. hranu bogatu vlaknima. Tu su i orašasti plodovi, semenke, mahuanrke, integralne žitarice. Dobro je da jedeš i ribu, koja je bogata omega-3 mastima koje se bore protiv upale.

Pročitaj koji prirodni čajevi za vene pomažu za kod tegoba sa nogama.

Biljke za bolne vene na nogama

Smatra se da je divlji kesten najbolji prirodni lek za bolne vene na nogama. Ovo je stari i popularan narodni lek, koji je potpuno bezbedan i efikasan.

Zahvaljujući svom prirodnom sastojku koji se zove escin, ekstrakt divljeg kestena efikasno poboljšava protok krvi i smanjuje bolne i otečene vene na nogama.

Tu je i ekstrakt semenki grožđa i plod borovnice. Ovo su biljke koje su takođe dokazano dobre za poboljšanje cirkulacije i smanjenje upale.

Biljka koja se zove bodljikava veprina (Ruscus aculeatus) takođe štiti vene i ima prirodni efekat razređivanja krvi.

Biljka kokotac (Melilotus officinalis) takođe ima vazoprotektivno svojstvo i ublažava bolne vene na nogama. Zahvaljujući dikumarolu, ova biljka je izraziti razređivač krvi.

Treba pomenuti još i ekstrakt borove kore, hamamelisa, nevena i kajensku paprikuSve ove biljke dokazano ublažavaju simptome bolnih vena na nogama, potpuno prirodno i efikasno!

Saznaj koji su najbolji melemi za vene koji pomažu da se olakšaju tegobe.

Ali zašto bole vene na nogama?

Bolne vene na nogama su čest problem kod starijih ili trudnih žena zbog hormonskih uticaja. Dakle, starenje je prvi faktor koji treba pomenuti u ovom slučaju. Bolne vene imaju tendenciju da se vremenom razvijaju kako neko stari, a i gube svoju prirodnu elastičnost zbog porasta nivoa upale.

Žene imaju najmanje dvostruko veću šansu od muškaraca da razviju bolne vene na nogama. Moram odmah da ti kažem da ukoliko te muče bolne vene na nogama, u većini slučajeva se radi o proširenim venama.

Proširene vene se javljaju zbog nakupljanja krvi u donjim ekstremitetima, što uzrokuje oticanje i bolne vene na nogama.

Ovo je najčešće posledica slabe cirkulacije, krvnog ugruška u nogama ili delovanja hormona.

Saznaj više na linku u tekstuloša cirkulacija u nogama.

Bolne i proširene vene kod mladih ljudi

Proširene vene su zaista u velikom porastu čak i kod mladih ljudi, a sve to zbog savremenog načina života. Neki od osnovnih razloga za proces nakupljanja krvi koji izaziva proširene i bolne vene na nogama su:

 • hormonalne promene, kao što su tokom trudnoće ili menopauze,
 • strukturne (kongenitalne) abnormalnosti vena,
 • upaljene vene ili krvni ugrušci u venama,
 • povrede vena,
 • bolesti srca,
 • opstrukcija koja blokira normalan protok krvi,
 • povećanje telesne težine.

Pričitaj više o tome na linku zbog čega se pojavljuju proširene vene kod mladih osoba.

Upaljene vene na nogama

Jedan od razloga zašto se javlja bol u venama je upala unutrašnjih vena. Ovo stanje se može lečiti, ali je potrebno posvetiti dosta pažnje oporavku. Najaviše se javlja kos osoba:

 • starijih od 40 godina,
 • koji imaju prekomernu telesnu težinu ili su gojazni,
 • koji rade poslove koji zahtevaju da se sedi ili stoji mnogo sati,
 • sa niskim nivoom fizičke aktivnosti i sedentarnim načinom života,
 • sa slabom cirkulacijom i visokim nivoom zapaljenja (zbog loše ishrane, nedostatka vežbanja, povrede ekstremiteta, hormonske neravnoteže i velike količine stresa),
 • trudnica ili žena koje su se nedavno porodile,
 • tinejdžera koji prolaze kroz pubertet,
 • žena koje koriste kontraceptivne pilule,
 • žena koje prolaze kroz menopauzu,
 • sa članovima porodice koji imaju proširene i bolne vene na nogama.

 

Bolovi u venama na nogama simptomi

Žene koje doživljavaju bolne vene na nogama, često prijavljuju i bol u mišićima nogu, kao i otečenost i istaknutost vena. Imaju osećaj kao da su im noge teške, pa se otežano i kreću. Neretko se javlja umor, kao prateći simptom bolnih vena.

Tu su i sledeći simptomi:

 • bolovi i grčevi u nogama,
 • ssećaj peckanja, trnjenja ili žarenja u nogama,
 • bolne vene koje su osetljive na dodir,
 • svrab,
 • promene na koži,
 • upaljene vene na nogama.

Bolne vene u preponama

Visok pritisak u karlici, koji se posebno javlja tokom trudnoće i kod gojaznosti, može da izazove bolne vene u preponama. Oslabljena cikrulacija i eventualna tromboza mogu da zahvate ovaj pregib vena u preponama, što izaziva proširene i bolne vene.

Ovo područje je jako osetljivo, pa se dešava često da su vene u preponama osetljive na dodir.

Bolne vene ispod kolena

Bolne vene ispod kolena su vrlo česta pojava. Naročito su prisutne kod ljudi koji mnogo stoje, na primer ako to posao od njih zahteva.

Krvni sudovi postaju izraženiji i često bolniji tokom i nakon vežbanja kao rezultat normalnih fizioloških procesa. U tom slučaju se bol smanjuje nakon što završiš sa vežbanjem. Ako bolovi u venama na nogama i ispod kolena ne prođu ni nakon vežbanja, možeš imati proširene vene, koje mogu izazvati jake bolove i otok.

Nedavno smo pisali zašto noge otiču. Pročitaj kako rešiti problem i kako sprečiti oticanje nogu.

Bolovi u venama na butinama

Ako su tvoje vene na butinama stalno bolne i otečene, mogu biti proširene. Bolne vene na butinama često pogađaju starije osobe, kao i osobe koje imaju jake napore prilikom rada.

Iako nisu tipično štetne, bolne vene na butinama mogu izazvati i neke komplikacije, poput krvnog ugruška. Gojaznost, nedostatak vežbanja i sedenje tokom dužeg perioda povećavaju verovatnoću razvoja proširenih vena na butinama, koje su bolne i otečene.

Gel za vene koje bole 

Ako koristiš prirodni gel za bolne vene na nogama, verujem da ćeš pronaći rešenje za svoj problem. Naime, gel se koristi vrlo jednostavno, a brzo se upija u kožu i isto tako ispoljava i svoje lekovito dejstvo.

Neophodno je da ovakav gel bude na prirodnoj bazi, jer su prirodni sastojci bezbedni za dugoročnu upotrebu. Takođe ne izazivaju neželjene efekte niti iritacije.

Saznaj na linku kako pomaže gel za  vene.

 

Kako deluje gel za bolne vene na nogama

Gel za vene na nogama može da:

 • smanji bol i otok kod proširenih vena,
 • ojača zidove vena,
 • spreči pogoršanje kod bolnih i proširenih vena,
 • ublažava vidljivost vena i ispucalih kapilara,
 • smanjuje osećaj težine  u nogama,
 • poboljšava cirkulaciju krvi u nogama,
 • tonira i neguje kožu na nogama.

Sastojci u gelu za vene

Gel za vene na nogama treba da sadrži venotonično bilje. Ovakve biljke dokazano pomažu u održavanju tonusa, jačanju i obnavljanju vena, kapilara i venskih zalistaka.

Takođe deluju i na poboljšanje cirkulacije, zatezanje zidova vena i smanjenje inflamacije ili upale. Najbolji prirodni sastojci za bolne vene na nogama su:

 • divlji kesten,
 • kokotac,
 • bodljikava veprina,
 • alantoin,
 • kofein,
 • eterično ulje ruzmarina,
 • borovnica,
 • ekstrakt kore bora,
 • gavez,
 • hamamelis,
 • neven.

Svi ovi sastojci deluju vazoprotektivno, što znači da štite i jačaju vene na nogama. Takođe ublažavaju bol i otok, kao i druge simptome proširenih vena. Uz to poboljšavaju cirkulaciju i deluju kao preventiva.

Pored gela za vene mogu se koristiti i prirodne kreme za vene

bolne vene na nogama

Iskustva

Naišla sam na brojna iskustva po forumima, ali sam za tebe izvukla najzanimljivija. Pročitaj neka veoma korisna i zanimljiva iskustva na temu bolnih vena na nogama.

Zbog hormonskih promena

‘’Imala sam bolne vene na nogama još od tinejdžerskog uzrasta. Lekar mi je rekao da je to zbog mog naglog rasta i promene nivoa hormona. A bavim se i sportom koji zahteva često treniranje i stajanje na nogama. Takođe, moja mama ima proširene vene  i znala sam da ću i ja biti sklona ovom problemu.

Probala sam sve i svašta, bukvalno. Međutim, pošto sam jako mlada, nisam htela da eksperimentišem sa nekim jakim i agresivnim kremama. Tako sam na internetu pronašla potpuno prirodni gel za vene.

Naručila sam, probala čim je stiglo. Verovali ili ne, primetila sam poboljšanje već nakon nekoliko tretmana. Moje vene su vremenom prestale da budu bolne i otečene i sada mi je sve mnogo lakše!’’

Zbog posla

Od svoje drugarice sam čula kako je njena mama spas pronaša u tinkturi od divljeg kestena:

‘’Moja mama se mučila sa proširenim venama koje su izazivale neverovatan bol u nogama još od kad je bila devojka. Ispostavilo se da je to zbog toga što radi kao frizerka, pa je često na nogama. Bila je potpuno očajna, jer je koristila razne kreme za koje su proizvođači tvrdili da su odlične, a kod nje nisu imale nikakvog efekta. Ispostavilo se da su joj izazivale samo više štete nego koristi, zbog svojih jakih i agresivnih sastojaka. 

Kada je od moje bake čula da tinktura divljeg kestena prosto kao rukom odnosi bolne vene na nogama, probala je i sama. I bila je u pravu! Kasnije je istraživala o divljem kestenu i nema gde nije pisalo da je ovo najbolja biljka za proširene i bolne vene na nogama.’’

Zbog trudnoće

‘’U trudnoći sam se prvi put susrela sa proširenim i ujedno jako bolnim venama na nogama. Bila sam potpuno očajna. Budući da sam bila u drugom stanju, malo od toga sam smela da koristim, zbog rizika po bebu. Utoliko sam bila još više očajna. Sačekala sam da se porodim, a do tada sam koristila obloge od kupusa. Kako se moj problem nije rešio ni nakon porođaja, bacila sam se na traženje nekog 100% prirodnog i bezbednog preparata. I tako sam nabasala na prirodni gel za vene.

Nakon samo 2 nedelje korišćenja sam primetila drastično poboljšanje simptoma. Koristim ga i dan danas u preventivne svrhe. Kako je na prirodnoj bazi, apsolutno je bezbedan i nema bojazni da će izazvati neke neželjene reakcije. A mogu slobodno da ga koristim i duže vreme.’’

Zaključak

Na osnovu mojih saveta i navedenih iskustava, nadam se da si shvatila da bolne vene na nogama nisu nerešiv problem. Počni da ih tretiraš na vreme i to sasvim prirodnim načinima, pre svega koristeći kvalitetnu prirodnu kremu ili gel za vene na nogama. Verujem da ćeš i ti biti prosto zabezeknuta od pozitivnih rezltata.

Ako znaš još neki zanimljiv način kako izlečiti bolne vene na nogama, podeli sa nama.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test