Naslovna » Saznaj koji je čaj za vene najbolji lek za vene i zašto
Telo

Saznaj koji je čaj za vene najbolji lek za vene i zašto

čaj za vene

Ako imaš slabu cirkulaciju i proširene vene, obavezno probaj čaj za vene na nogama i konačno se oslobodi neugodnih simptoma!

Proširene ili varikozne vene su sve češća pojava. Ovo ne treba da čudi, budući da vodimo takav način života koji podrazumeva da vršimo veliki pritisak na naše vene na nogama.

Zato se javlja potreba za čajevima za vene. Ovaj lekoviti napitak ti zaista pomaže da se konačno izboriš sa proširenim venama, poboljšaš cirkulaciju i sprečiš nastanak bolesti krvnih sudova.

Istraživala sam sve na ovu temu. Najnovije informacije delim sa tobom u ovom tekstu!

 

Prirodni čaj za proširene vene

 

Ako naučiš kako da se brineš o proširenim venama, znaćeš kako da pomogneš svom organizmu i zdravlju uopšteno.

Proširene vene se odnose na uvećanu kao i otečenu jednu ili više vena. Mogu se pojaviti u bilo kom delu tela. Najčešće su proširene vene na nogama. Prate ih neugodni simptomi poput bola, upale, crvenila, otoka i osetljivosti.

 

Prirodni čaj za vene na nogama može da ti pomogne da se oslobodiš ovih neugodnih simptoma. Ako ga redovno piješ, vremenom će se proširene vene smanjivati.

 

Pored toga, prirodni čaj za vene će ti pomoći i kod nekih drugih zdravstvenih problema. Lekovite biljke imaju uvek veliki broj pozitivnih dejstava na tvoj organizam.

Prirodni čaj sadrži tanine i flavonoide, dve komponente veoma korisne za prevenciju proširenih vena.

 

Koji čaj piti za proširene vene?

 

Sledeći čajevi su dokazano dobri za proširene vene:

 • čaj od nevena,
 • čaj od divljeg kestena,
 • čaj od ljubičice,
 • čaj od koprive,
 • čaj od šipka,
 • čaj od đumbira,
 • čaj od rastavića,
 • čaj od peršuna,
 • čaj od žalfije
 • čaj od hamamelisa,
 • čaj od čempresa,
 • čaj od listova lešnika,
 • čaj od vinove loze.

Slobodanka je imala problem proširenih vena, koje je pratio ogroman bol, trnjenje i oticanje nogu. Uspela je, nakon dužeg lutanja i potrage za rešenjem, da nađe jedini tretman koji deluje.

U pitanju je prirodan tretman za vene, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/na-mojim-nogama-vise-nema-ni-jedne-vene-ni-kapilara/

Čaj za vene na nogama prednosti

 

Cirkulacija je proces kojim srce pumpa krv u telu. Dobra cirkulacija je od vitalnog značaja za zdravlje. Dakle, loša cirkulacija u nogama je vodeći uzrok za nastanak proširenih vena.

Poboljšanje cirkulacije

 

U tom slučaju, treba da znaš da čaj za vene na nogama može da poboljša cirkulaciju. Antioksidansi u čaju promovišu zdravlje kardiovaskularnog sistema i definitivno mogu poboljšati cirkulaciju. Ovo važi i za crni čaj i za zeleni čaj.

Na primer, jedna studija je pokazala da crni čaj poboljšava zdravlje krvnih sudova. Zdravi krvni sudovi poboljšavaju cirkulaciju.

Druga studija je pokazala da je konzumacija zelenog čaja povezana sa nižom stopom koronarne arterijske bolesti.

 

Protiv-upalno dejstvo

 

Gotovo svaki čaj za vene na nogama ima izraženo protiv-upalno dejstvo. To znači da može da smiri i spreči simptome upale vena, koji su prisutni kod proširenih vena kod mladih ljudi, ali i kod starijih osoba. Ovo uključuje bol, otok, crvenilo i svrab vena.

 

čaj za vene na nogama-1

 

Jačanje zidova krvnih sudova

 

Jaki i zdravi krvni sudovi, tj. vene, jesu od presudnog značaja za borbu protiv proširenih vena. Čaj za vene na nogama treba da sadrži elemente koji jačaju zidove vena, poput vitamina C.

Vazoprotektivno svojstvo biljaka će štititi krvne sudove od oštećenja.

 

Održavanje ravnoteže gvožđa

 

Gvožđe je suštinski mineral za cirkulacioni sistem. Potrebno je napraviti hemoglobin, jednu od glavnih komponenti crvenih krvnih zrnaca, koja je potrebna za nošenje kiseonika.

Konzumiranje biljaka, tj. čajeva bogatih gvožđem, poput koprive, pomaže telu da održi ovaj esencijalni mineral.

 

Sprečavanje bolesti krvnih sudova

 

Antioksidanti u čaju, poput vitamina C i vitamina E, deluju tako što sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala. Ovi slobodni radikali su vodeći uzrok za nastanak bolesti, uključujući i bolesti krvnih sudova.

Stoga čaj za vene na nogama deluje pozitivno na čitav kardiovaskularni sistem, sprečavajući bolesti srca i krvnih sudova.

Diuretično dejstvo

 

Većina čajeva za vene su po dejstvu i diuretici. To znači da podstiču izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Ovo je važno, jer se tako smanjuje otok koji prati proširene vene.

 

Čaj od nevena za vene na nogama

 

Kako se priprema čaj od nevena?

 

Prelij 1 kašiku osušenog cveta nevena sa 250 ml ključale vode. Poklopi i neka odstoji 15 minuta. Nakon toga procedi ovaj čaj za vene na nogama. Pij 2-3 šolje čaja na dan.

 

Zašto je dobar neven za vene?

 

Sigurno si već upoznata sa time da je neven jedna od biljaka sa najjačim protiv-upalnim dejstvom. Otuda neven kao sastojak u mnogim kremama protiv proširenih i upaljenih vena.

Nevenov čaj za vene na nogama smanjuje simptome proširenih vena, istovremeno obnavlja kožu i poboljšava cirkulaciju.

Pored toga što treba da piješ neven čaj za vene na nogama, znaj i da gel za vene na bazi nevena takođe može da se koristi.

 

 

Čaj od kestena za vene i kapilare

 

Kako se priprema čaj od kestena?

 

Prelij 1 kašičicu osušenih cvetova divljeg kestena sa 250 ml ključale vode. Neka odstoji 10-15 minuta poklopljeno. Procedi čaj i pij 2 puta dnevno, nakon obroka.

 

Zašto je dobar čaj za vene na nogama od kestena?

 

Divlji kesten za vene i kapilare je odavno poznat kao jedan od najboljih prirodnih lekova za vene. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku escinu (triterpenski saponin), kesten leči upaljene i proširene vene  i kapilare.

Divlji kesten deluje protiv-upalno, dakle smiruje upalu, smanjuje opterećenje vena i redukuje otok.

Adstringentne osobine escina sužavaju i stežu krvne sudove. To znači da čaj od kestena radi jednako dobro kao i par kompresivnih čarapa za vene!

Pored čaja, krema za vene na bazi divljeg kestena daje fenomenalne rezultate!

 

Čaj od ljubičice za vene

 

Kako se priprema čaj od ljubičice za vene?

 

Prelij 1 kašičicu nadzemnog dela ljubičice sa 200 ml ključale vode. Neka odstoji 5-10 minuta, procedi i pij 2-3 puta dnevno po šolju ovog čaja za vene na nogama.

 

Zašto je dobra ljubičica za vene?

 

Ljubičica poboljšava cirkulaciju, zahvaljujući svom pozitivnom dejstvu na krvni sistem. Takođe sadrži i vitamin C, koji je značajan za jačanje zidova vena. Ljubičica deluje umirujuće kod proširenih vena.

 

Čaj za vene i kapilare od koprive

 

Čaj od koprive se može pripremati od listova ili korena koprive.

 

Čaj od lista koprive

 

Stavi 2 kafene kašičice (oko 4 g) osušenog i usitnjenog lista koprive u 200 ml ključale vode, skloni sa vatre, poklopi i neka odstoji 20 minuta.

Čaj od koprive se može spremiti i od sveže biljke: oko 30 g mladih gornjih delova stabljike sa listovima kuvaj u 600 ml vode oko 5-6 minuta. Neka čaj odstoji dok se ne ohladi, te ga procedi i podgrej količinu koju nameravaš odmah da popiješ.

 

Čaj od korena koprive

 

Stavi 6 kafenih kašičica osušenog i usitnjenog korena koprive u 600 ml hladne vode, prokuvaj 2-3 minuta uz mešanje, pa pusti da se ohladi i na kraju procedi čaj.

Dnevno smeš da popiješ najviše 3 šolje (od po 200 ml) čaja od koprive. Najbolje je da ovaj čaj za vene na nogama popiješ oko 20 min pre jela.

 

Zašto je dobar čaj od koprive za vene?

 

Protiv pucanja kapilara na nogama i proširenih vena može da ti pomogne najobičnija kopriva.

Kopriva kao prirodni lek deluje pozitivno na srce i krvne sudove. Ako redovno budeš konzumirala ovaj čaj za vene na nogama, to može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Takođe poboljšava cirkulaciju i lišava kompletan kardiovaskularni sistem stresa i napetosti. Kopriva deluje i protiv-upalno, čime sprečava upalu vena i ublažava simptome proširenih vena.

Visok sadržaj vitamina C i gvožđa u koprivi čini ovu lekovitu biljku značajnom za poboljšanje ukupne cirkulacije. Ovo postiže budući da navedeni elementi ulaze u sastav hemoglobina. Više hemoglobina – više crvenih krvnih zrnaca – bolja cirkulacija!

 

Čaj od šipka za vene

 

Kako se priprema čaj od šipka?

 

Stavi 1 kašičicu očišćenog i osušenog ploda šipka u 250 ml hladne vode. Kuvaj dok ne provri, te smanji temperaturu i kuvaj još nekih 5 minuta. Neka odstoji još 10 minuta. Procedi i pij 2-3 šolje čaja dnevno.

 

Zašto je dobar šipak za vene?

 

Šipak ima bogat sadržaj vitamina C i po tome je možda i najpoznatiji. Kao što si možda negde i čula, vitamin C je snažan antioksidans, što znači da sprečava bolesti krvnih sudova.

Pored toga, vitamin C podstiče i sintezu kolagena, proteina koji ulazi u sastav krvnih sudova (vena). To znači da šipak jača vene.

 

Đumbir u čaju za vene

 

Kako se priprema čaj od đumbira?

 

Sve što treba da uradiš jeste da očistiš i odstraniš koru sa manjeg komada korena đumbira (dužine oko 2.3 cm)  i iseci ga na kriške. Stavi 1 l vode da se kuva do ključanja, zatim dodaj očišćen đumbir u vrelu vodu i kuvaj još oko 10 minuta. Skloni čaj sa šporeta, poklopi i pusti da odstoji oko 15 minuta. Procedi čaj.

Ovaj čaj za vene na nogama možeš da piješ sa medom i limunom, kada se prohladi. Tako će svakako biti ukusniji za piće.

 

Zašto je dobar đumbir za vene?

 

Đumbir dokazano poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti. To znači da sprečava nastanak i bolesti krvnih sudova, uključujući i vene.

Đumbir takođe deluje protiv-upalno i sprečava nastanak infekcija, što može itekako da bude korisno kod proširenih vena.

 

Rastavić čaj za vene

 

Kako se priprema čaj od rastavića?

 

Ukoliko te zanima ovaj čaj za vene na nogama, sledi sledeći recept. Za pravljenje čaja i korišćenje u lekovite svrhe se koristi nadzemni deo rastavića.

Prelij 1 kašiku osušenog nadzemnog dela rastavića sa 200 ml hladne vode i zagrevaj do ključanja. Poklopi posudu i ostavi da odstoji 30 minuta, a zatim procedi čaj. Rastavić čaj za vene na nogama se pije 2-3 puta dnevno po šolja čaja nakon obroka.

Zapamti da je ovo izuzetno jak diuretik i ne sme da se koristi dugo!

Zašto je dobar rastavić za vene?

 

Rastavić ima jake anti-inflamatorne osobine, što znači da efikasno ublažava simptome proširenih vena. Tu pre svega mislim na bol, upalu, crvenilo i otok. Kao izrazito jak diuretik, rastavić pospešuje i eliminaciju otoka.

Takođe sprečava nastanak bolesti krvnih sudova, zahvaljujući svom bogatom sastavu vitamina i minerala.

 

Čaj za vene na nogama od peršuna

 

Kako se priprema čaj od peršuna?

 

Prelij 1 kašičicu osušenog lista/korena/semena peršuna sa 2 dl ključale vode. Neka čaj odstoji 10-15 minuta, a zatim ga procedi.

Peršun čaj za vene na nogama treba da se pije dok je još topao, između obroka, 2-4 puta dnevno.

Čaj od peršuna za celulit je takođe delotvoran!

 

čaj za vene na nogama-2

 

Zašto je dobar peršun za vene?

 

Zahvaljujući antioksidansima, poput: vitamina C, vitamina E, beta-karotena, kvercetina i drugih flavonoida – peršun deluje pozitivno na srce i krvne sudove.

Peršun sadrži i vitamin K, koji je važan za dobro zdravlje srca i krvnih sudova.

Jedinjenja pronađena u peršunu imaju i protiv-upalne i osobine protiv agregacije (slepljivanja) trombocita. Na ovaj način se sprečava nastanak tromba u venama.

Peršun je takođe i dobar izvor folne kiseline, koja dokazano neutrališe molekule homocisteina u cirkulaciji, koji mogu oštetiti krvne sudove. Na to se nadovezuje i diuretična akcija peršuna, što znači da smanjuje otok kod proširenih vena.

Čaj za proširene vene od žalfije

 

Kako se priprema čaj od žalfije?

 

Prelij 1 kašičicu osušene herbe žalfije sa 2 dl ključale vode. Poklopi i pusti da čaj odstoji 5 minuta, a zatim ga procedi. Pij 1-2 puta dnevno po jednu šolju ovog čaja za vene na nogama.

 

Zašto je dobra žalfija za proširene vene?

 

Žalfija ima jako anti-inflamatorno (protiv-upalno) i antioksidativno dejstvo. To znači da sprečava nastanak upale vena i da redukuje simptome već postojeće upale.

Zahvaljujući obilju antioksidanata, žalfija sprečava nastanak bolesti krvnih sudova, uključujući i vene.

 

Kao što vidiš, postoji zaista veliki broj čajeva za proširene vene koji ti mogu pomoći. Tvoj problem nije nerešiv!

 

Probaj neki čaj za vene na nogama i konačno se oslobodi svojih neugodnih simptoma. Verujem da su ti ovi simptomi ometali svakodnevno funkcionisanje, tako da je zaista vreme da im kažeš kraj.

Da li znaš još neki čaj za vene na nogama koji radi posao?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test