Naslovna » Divlji kesten za vene i kapilare! Narodni lek koji briše sve simptome!
Telo

Divlji kesten za vene i kapilare! Narodni lek koji briše sve simptome!

divlji kesten za vene i kapilare

Imaš problem sa venama i kapilarima? Koristi divlji kesten za vene i kapilare i bićeš oduševljena rezultatima! Zašto je ovaj prirodni sastojak toliko dobar za krvne sudove i kako sve možeš da ga koristiš – saznaj u narednim redovima.

 

Proširene vene i popucali kapilari su, čini se, uobičajena pojava današnjice. Pripisuju ih načinu života, ali i mnogi drugi uzroci leže u pozadini ovog hroničnog problema. Kako je prirodno rešenje uvek najbolje i najbezbednije – upoznajem te sa možda najboljim prirodnim sastojkom za vene i kapilare koji ćeš ikada koristiti!

 

Divlji kesten za vene i kapilare je zaista neprevaziđen do današnjeg dana, i to sa punim pravom. Zato sam se u ovom tekstu bavila upravo time zašto je divlji kesten toliko dobar za krvne sudove i naravno, kako da ga upotrebiš. 

 

Zašto se koristi divlji kesten za vene?

Divlji kesten ili naučno Aesculus hippocastanum – jeste drvo koje je karakteristično za naš region, odnosno za Balkansko poluostrvo. Ekstrakt iz semena divljeg kestena je popularni prirodni lek koji se obično koristi za poboljšanje zdravlja vena i smanjenje upale.

 

Glavna aktivna komponenta u ekstraktu divljeg kestena je escin, koji je glavni aktivni sastojak ove biljke i koji poseduje mnogo zdravstvenih koristi. Escin čini 3-6% semena divljeg kestena i ovaj sastojak je primarno sredstvo odgovorno za prednosti ove biljke kada su u pitanju vene i kapilari. Naime, escin usporava brzinu kojom tečnost curi iz iritiranih kapilara, poboljšava snagu elastičnih zidova vena i blokira oslobađanje enzima koji formiraju rupe u zidovima kapilara.

 

Ukoliko koristiš ili si nekada koristila neki preparat za vene, verujem da on sigurno sadrži upravo ekstrakt divljeg kestena – jer je to zaista jedan od najboljih prirodnih sastojaka za varikozne vene – ako ne i najbolji. 

 

U nastavku saznaj zašto je toliko dobar divlji kesten za vene i kapilare.

 

divlji kesten za vene i kapilare-1

 

Divlji kesten za vene i kapilare – prednosti

 

Da se nadovežen na započetu priču – dakle, zahvaljujući svom idealnom sastavu, divlji kesten za vene i kapilare ima niz prednosti. Ovo je prepoznato vekovima unazad – a čini se da danas više nego ikad dobija na značaju – budući da je značaj prirodnih sastojaka u lečenju i kozmetici opet visoko cenjen.

Zato ostani sa mnom i dalje i saznaj koje su sve prednosti kada je u pitanju divlji kesten za vene i kapilare.

Milena je imala problem sa proširenim venama i bolovima, od kojih često nije mogla na poslu da radi. Tražila je bilo šta, samo da bol prođe, a da se vene nekako izbrišu sa nogu. Uspela je, ali kako kaže trebalo joj je mnogo vremena.

Milena je uspela na potpuno prirodan način da se reši svih simptoma i vena na nogama, a o čemu je reč pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Divlji kesten može lečiti varikozne vene

 

Varikozne ili proširene vene su natečene, veoma istaknute vene koje se obično javljaju na nogama. Proširene vene mogu nastati iz raznih razloga, uključujući i lošu cirkulaciju krvi i  hroničnu vensku insuficijenciju.

 

Ekstrakt divljeg kestena može poboljšati venski tonus, poboljšavajući tako protok krvi u nogama. Ovaj prirodni sastojak jača zidove vena i poboljšava cirkulaciju – što itekako pomaže da se oporaviš od proširenih vena. Pored toga, može pomoći u smanjenju oticanja nogu i bolova povezanih sa varikoznim venama.

 

Istraživanja su pokazala da lokalno primenjivanje gela na bazi divljeg kestena tokom minimum 8 nedelja smanjuje simptome varikoznih vena, bolnih vena, bolova u nogama, oteklina, težine u nogama i promene boje.

 

 

Divlji kesten može ublažiti simptome hronične venske insuficijencije

 

Hronična venska insuficijencija je zdravstveno stanje koje karakteriše loša cirkulacija krvi u venama nogu.

 

Simptomi ovog stanja mogu da uključuju:

 

 • edem ili oticanje nogu
 • bol i grčevi u nogama
 • svrab nogu
 • varikozne vene ili proširene vene na nogama
 • čirevi na nogama
 • umor i slabost u nogama.

 

Jedinjenje escin u ekstraktu divljeg kestena ima više lekovitih svojstava koja su od velike koristi za lečenje problema sa venama. Na primer, može povećati protok krvi u tvojim venama, te tako ublažava sve ove neugodne simptome varikoznih vena.

 

Zapravo, jedno istraživanje je čak dokazalo da je divlji kesten za vene i kapilare isto toliko efikasan kao i kompresione čarape za vene za smanjenje oticanja nogu.

 

Divlji kesten ima snažna protiv-upalna svojstva

 

Jedan od razloga zašto je divlji kesten za vene i kapilare tako dobar lek, jeste što ima snažno protiv-upalno dejstvo. Upala može biti u pozadini proširenih vena, na taj način što izaziva nakupljanje viška tečnosti u tkivima – što može dovesti do zadržavanja tečnosti i samim tim pogoršanja proširenih vena.

 

Naravno, opet je escin taj sastojak iz ekstrakta divljeg kestena koji može da se pohvali protivupalnim svojstvima. Dokazano je da smanjuje upalu povezanu sa proširenim venama, venskom insuficijencijom i oticanjem nogu.

 

Divlji kesten ima antioksidativna svojstva

 

Ekstrakt divljeg kestena sadrži moćne antioksidante – jedinjenja koja mogu da spreče oštećenje ćelija uzrokovano nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali. Previše slobodnih radikala može dovesti do upale i oštećenja ćelije. Sve ovo su doprinoseći faktori pogoršanju problema sa venama i kapilarima.

 

Ekstrakt semenki divljeg kestena bogat je flavonoidnim jedinjenjima poput kvercetina, koja imaju snažna antioksidativna svojstva. Na taj način, pored protivupalnog dejstva – divlji kesten deluje i kao ‘’čuvar’’ za vene i kapilare – budući da ih štiti od oksidativnog stresa.

 

Divlji kesten može ublažiti hemoroide

 

Hemoroidi su uobičajeno zdravstveno stanje koje karakterišu natečene vene oko anusa i rektuma. Dakle, i hemoroidi su stanje koje se zapravo karakteriše proširenim venama. Simptomi su vrlo neprijatni i mogu uključivati svrab, iritaciju, bol i rektalno krvarenje.

 

Protiv-upalna i antioksidativna svojstva ekstrakta divljeg kestena (zahvaljujući pomenutom sastojku escinu) mogu pomoći u ublažavanju simptoma hemoroida – smanjujući upalu i oticanje na zahvaćenim venama.

 

To znači da divlji kesten za vene i kapilare možete koristiti lokalno i na nogama, ali i u okviru krema, gelova, masti ili krema za hemoroide.

 

 

Kako se koristi divlji kesten za vene i kapilare?

Divlji kesten za vene i kapilare dostupan je u obliku tableta, kapsula i tinktura. Potraži proizvode koji sadrže standardizovane ekstrakte escina. Pridržavaj se uputstava za upotrebu koje je navedeno uz kupljeni preparat ili koristi kao što je propisano od strane stručnjaka. 

 

Divlji kesten za vene i kapilare, međutim, najviše se primenjuje lokalno, u vidu gelova ili krema za proširene vene i kapilare.

 

Gel od divljeg kestena za vene i kapilare

 

Dobar prirodni gel za vene i kapilare gotovo uvek sadrži i ekstrakt divljeg kestena. Dobra stvar je što je u ovom slučaju iskombinovan sa još nekim prirodnim sastojcima koji u celini imaju pojačano i puno efikasnije dejstvo na lečenje problema sa venama i kapilarima. 

 

Uz to, ne maltretiraš se oko pripreme, već dobijaš gotov proizvod. Koristi se veoma jednostavno, tako što se namaže u tankom sloju na zahvaćena mesta 2 puta dnevno, ujutru i uveče. Nanosi ga u smeru od vrhova prstiju na stopalima ka gore preko cele površine nogu. 

 

Među boljim prirodnim gelovima i kremama za vene i kapilare na bazi divljeg kestena, definitivno se izdvojio domaći brend Venoklar. Pored ekstrakta divljeg kestena, ovaj popuno prirodni preparat sadrži još niz drugih biljnih sastojaka u tako visokoj koncentraciji i idealnoj kombinaciji – da je pozitivno dejstvo i više nego zagarantovano.

 

Gel od divljeg kestena za vene ne sme da se nanosi na oštećenu kožu, otvorene i/ili inficirane rane. Takođe ne sme da se primenjuje za vreme trudnoće i dojenja.

Divlji kesten u rakiji

 

Kesten u rakiji za vene je popularan narodni lek koji otklanja tegobe vezane za proširene vene i kapilare, a priprema se vrlo jednostavno.

 

Dobro operi 8 osušenih plodova divljeg kestena, te ih iseci na četvrtine i svaku tu isečenu četvrtinu stavi u čistu staklenu teglu. Prelij ovako pripremljene plodove divljeg kestena sa 1 litrom jače, poželjno domaće rakije. Poklopi i stavi da stoji na toplom i svetlom mestu 14 dana. Na kraju samo procedi kroz finu cediljku i dobila si tečnost koja je poznata kao tinktura od divljeg kestena ili kesten u rakiji za vene. Preparat čuvaj na sobnoj temperaturi.

 

Divlji kesten u rakiji dalje možeš da koristiš na više načina:

 

 • Dobijenu tinkturu treba da utrljaš na mesta zahvaćena proširenim venama i popucalim kapilarima. 

 

 • Takođe možeš da koristiš i obloge od divljeg kestena pripremljene sa ovom tinkturom, koje se previjaju na željeno mesto. 

 

 

divlji kesten za vene i kapilare-2

 

Melem od divljeg kestena za vene

 

Odmeri oko 20 g ekstrata divljeg kestena. Zatim odmeri 60 g lanolina (masna materija koja potiče od ovčije vune i može da se kupi u apoteci) i pomešaj ovo sa divljim kestenom. 

 

Dobijeni prirodni melem za vene i kapilare treba da mažeš na bolna i otečena mesta. Radi efikasnije apsorpcije, poželjno bi bilo da namazana mesta prekriješ zavojem.

 

Da li je divlji kesten za vene i kapilare bezbedan za upotrebu?

 

Kada je u pitanju divlji kesten za vene i kapilare, njegova upotreba se uglavnom smatra bezbednom. Međutim, postoje i neke situacije kada ne bi trebalo da koristiš ovaj prirodni lek. Ovo se pre svega odnosi na unutrašnju upotrebu divljeg kestena (npr. u vidu čaja od divljeg kestena ili suplementa divljeg kestena za vene i kapilare).

 

Neobrađene semenke divljeg kestena sadrže jedinjenje koje se naziva eskulin, koje se smatra nebezbednim za unutrašnju upotrebu. Znakovi trovanja uključuju depresiju, trzanje mišića, paralizu, komu i smrt. To znači da nikada ne bi trebalo da konzumiraš sirove/neobrađene semenke divljeg kestena u bilo koju svrhu!

 

Takođe, osobe koje imaju gastrointestinalne probleme – trebalo bi da izbegavaju unutrašnju upotrebu divljeg kestena. Prijavljene nuspojave su u principu blage i uključuju lošu probavu, uznemiren želudac, vrtoglavicu, glavobolju i svrab. 

 

Uz to, zabeleženi su slučajevi alergijskih reakcija kada je ekstrakt divljeg kestena nanesen na kožu. Zato, uvek prvo odradi test alergije na divlji kesten na malom delu kože.

 

Pored toga, ekstrakt divljeg kestena može da interaguje sa sledećim lekovima:

 

 • Lekovi za krvni pritisak: divlji kesten može usporiti zgrušavanje krvi i povećati efekte razređivača krvi.
 • Insulin ili lekovi za dijabetes: divlji kesten uzet interno može da snizi šećer u krvi i prouzrokuje da nivo bude nizak ako se uzima sa lekovima protiv dijabetesa.
 • Nesteroidni protivupalni lekovi: divlji kesten može smanjiti apsorpciju ovih uobičajenih lekova (Brufen), koji su lekovi koji se koriste za lečenje upale.
 • Litijum: divlji kesten može imati diuretski efekat, što može odložiti koliko brzo tvoje telo prerađuje litijum, lek koji se koristi za lečenje psihijatrijskih poremećaja.
 • Pored toga, osobe sa problemima sa bubrezima ili jetrom ne bi smele da koriste divlji kesten jer može pogoršati simptome njihove bolesti.

 

Iz tih razloga, pre korišćenja divljeg kestena za vene i kapilare (bilo spolja ili iznutra), uvek se prvo posavetuj sa svojim lekarom.

 

Takođe, sigurnost upotrebe ekstrakta divljeg kestena tokom trudnoće i dojenja nije istražena, te ga treba izbegavati u ovom periodu.

 

Divlji kesten u rakiji iskustva

Verujem da nema bake ili možda mame koja te neće posavetovati da je divlji kesten za vene i kapilare najbolji sastojak koji možeš da primeniš. Prosto, divlji kesten je drvo našeg podneblja i vekovima unazad se koristio u ove svrhe. Nekada nisu postojali tako kvalitetni gelovi za vene kao danas, ali su se zato problemi sa venama i kapilarima uspešno rešavali upravo zahvaljujući prirodnim melemima, koje su ljudi tada sami pravili.

 

Danas je, konačno, prepoznata prednost upotrebe prirodnih preparata za probleme sa venama i kapilarima – tako da možeš da kupiš potpuno prirodni gel za vene upravo na bazi divljeg kestena. Ovakav gel zaista svi hvale. Još nisam naišla na negativno iskustvo ili da je neko rekao da mu divlji kesten nije pomogao u ovom slučaju.

 

Tačno je da živimo užurbanim načinom života, pa ljudi možda nemaju toliko vremena da sami pripremaju ove domaće preparate, poput tinkture od divljeg kestena – ali zato uvek mogu da kupe kvalitetan prirodni gel na bazi divljeg kestena.

 

Iskustva sa gelovima za vene na bazi hemikalija su mahom negativna, tako da se sada gotovo svaka osoba koja ima problem sa venama i kapilarima okreće prirodnim preparatima – a divlji kesten gel je upravo jedan od njih.

 

Nadam se da sam ti pomogla da shvatiš zašto treba da koristiš upravo divlji kesten za vene i kapilare. Koristi samo prirodno i samo najbolje za svoj problem sa krvnim sudovima – a u te svrhe ti savetujem da nabaviš dobar prirodni gel za vene na bazi divljeg kestena. Molim te samo da svoje utiske podeliš sa nama u komentaru – a verujem da će biti samo pozitivni.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test