Naslovna » Postoji više vrsta operacija vena! Saznaj sve o njima!
Telo

Postoji više vrsta operacija vena! Saznaj sve o njima!

operacija vena

Saznaj u kojim slučajevima je neophodna operacija vena i šta možeš da očekuješ. Postoji nekoliko različitih opcija kada su u pitanju operativne procedure za rešavanje problema proširenih vena – a ja ti u narednom tekstu navodim sve!

Proširene i natečene vene su danas problem koji je definitivno u porastu. Uzroci za nastanak ovog stanja zaista mogu da budu mnogobrojni, ali među vodećim su preterano stajanje ili sedenje, loša cirkulacija, loša ishrana, genetika itd. U svakom slučaju, danas zaista nema razloga da trpiš ovaj i zdravstveni i estetski problem – kada postoji toliko načina da ga uspešno rešiš!

U većini slučajeva pomažu odgovarajuće kreme za proširene vene ili nošenje kompresionih čarapa. Ipak, ponekad ovo ne deluje i jednostavno nije dovoljno. U tim slučajevima se izvodi operacija vena.

Dakle, ovoj proceduri treba da se podvrgneš samo ako tako odobri tvoj lekar i ako sve druge opcije ne daju efekta!

Pa hajde da saznamo šta to sve podrazumeva operacija vena i šta možeš da očekuješ.

Operacija vena na nogama

Prva linija za lečenje tvojih varikoznih vena – onih čvornatih, otečenih ili izrazito plavo obojenih – obično uključuje promene načina života i korišćenje krema/gelova za proširene vene.

Ali, možda ti sve ovo ne pomogne i jednostavno ne daje efekta. U tom slučaju će ti trebati medicinski postupak. Lekar može da ti preporuči da se izvede operacija vena ako ti proširene vene uzrokuju sledeće tegobe:

 • Jak bol
 • Problemi sa kožom
 • Ugrušci krvi.

 Neki se takođe odlučuju na procedure kako bi poboljšali izgled svojih nogu.

Koji postupak operacije vena je pravi za tebe?

Kako ćete ti i tvoj lekar odlučiti koji je najbolji izbor operacije vena za tebe?

Prilikom donošenja te odluke moraćete da sagledate nekoliko stvari: 

 

 • Tvoj uzrast i koliko si zdrava u celini
 • Koliko imaš varikoznih vena
 • Tvoji simptomi
 • Tvoja očekivanja
 • Uspešnost prethodnih opcija za lečenje proširenih vena.

Milena nije išla na operaciju vena, jer je pronašla prirodnu stvar koja efikasno deluje!! O čemu je reč

saznaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/

Varikozne vene su uvećane, proširene i bolne vene koje se pune krvlju. Obično se razvijaju u nogama i podižu se iznad površine kože. Nisu opasne po život, ali mogu prouzrokovati ozbiljnu nelagodnost.

Tradicionalno, operacija vena poznata kao “skidanje varikoznih vena” izvodi se radi uklanjanja varikoznih vena koje predstavljaju problem.

Ovaj postupak uključuje pravljenje sitnih rezova i fizičko vađenje vena iz tela. 

Međutim, danas su razvijene novije tehnologije za uklanjanje varikoznih vena koristeći minimalne ili neinvazivne postupke! Neinvazivni postupak nije hirurški i ne uključuje alate ili opremu koja podrazumeva rezove na koži ili da se fizički uđe u telo. Minimalno invazivni postupci se izvode tako da se naprave sitni urezi na koži.

Klasična hiruška operacija vena

Operacija varikoznih vena je jedan od najčešćih oblika hirurgije. Varikozne vene se mogu hirurški ukloniti ili zatvoriti koristeći različite tehnike.

Ovo neće naštetiti dotoku krvi u nogama, jer će se krv usmeriti u druge zdrave vene.

Hiruška operacija vena se može obaviti i na površinskim i na dubokim venama. U ovom slučaju se uklanjaju varikozne vene, kako bi se ublažili simptomi.

operacija vena-1

Najčešći načini za hirurško uklanjanje varikoznih vena su:

Skidanje vene: prave se dva reza, jedan na vrhu noge tik ispod prepona i jedan iza zgloba kolena ili do gležnja. Vena se zatim veže ili steže na gornjem rezu tehnikom koja se naziva venska ligacija.

Duga žica se šalje donjim rezom prema gore kroz venu, a na donjem kraju se na žicu pričvršćuje ‘’kapica’’ nalik na dugme.

Ovo omogućava da se cela vena izvuče kroz rez preko prepona.

Flebektomija: duž zahvaćene vene prave se vrlo mali rezovi od samo nekoliko milimetara. Mala kuka se koristi za izvlačenje vene koliko je moguće kroz ove rezove, a zatim se seče i uklanja u nekoliko komada.

Ova tehnika se koristi uglavnom za manje vene koje se odvajaju od glavnih vena.

U ovom postupku se koriste mali rezovi kako bi se izbegli ožiljci nastali kada se naprave veći rezovi.

Operacija vena hiruškim putem može imati neželjene efekte, uglavnom uključujući bol, krvarenje, oticanje, ožiljke i promenu boje kože. Komplikacije poput infekcije, tromboze ili oštećenja nerava su ređe. 

Posle operacije varikoznih vena, obično je moguće otići kući isti dan, ali ponekad je potrebno i noćenje u bolnici. Ako je osoba inače zdrava i operisana joj je samo jedna noga, obično je moguća ambulantna operacija.

 

Koje su vrste neinvazivnih tretmana za proširene vene?

Kada je u pitanju operacija vena, na raspolaganju je nekoliko različitih minimalnih ili neinvazivnih postupaka za lečenje. Kao što rekoh, klasična hiruška operacija vena se odavno izbegava i njena upotreba je zaista svedena na minimum. Tako da ću ti u ovom tekstu najviše govoriti upravo o neinvazivnim ili minimalno invazivnim operativnim tretmanima za proširene vene. 

Skleroterapija

Cilj skleroterapije je uništavanje varikoznih vena ubrizgavanjem određenog rastvora u njih. Ovaj rastvor se zove sklerozant. Sklerozant zapravo ‘’ljušti’’ venu i prouzrokuje njen kolaps, prisiljavajući tako krv da se preusmeri na zdravije vene. Tvoje telo na kraju samo uništava proširene vene, a one vremenom jednostavno nestaju. Upotrebljeni sklerozantni rastvor poznat je kao natrijum tetradecil sulfat

Ova vrsta postupka se obično koristi za lečenje malih varikoznih vena koje se nalaze blizu površine kože (tzv. “paukolike vene”) i za poboljšanje izgleda tvojih nogu.

Procedura nazvana skleroterapija penom uključuje pretvaranje sklerozanta u penu pre nego što ga lekar ubrizga u venu. Ovaj postupak se koristi za veće vene, budući da pena može da pokrije veću površinu od tečnosti. 

Hajde da u nastavku vidimo koje su još metode u opticaju.

Radiofrekventna ablacija

U ovom postupku operacije vena se koriste radio talasi, koji se nazivaju i radiofrekventna energija. Ovi talasi se zapravo prenose kroz zid vena. Kako se izvodi ova procedura? Lekar će napraviti minimalni rez na veni i potom će upotrebiti ultrazvuk da vidi unutrašnjost noge. Zatim će postaviti žičani kateter duž vene, kako bi primenjivao radiofrekventnu energiju duž zida vene. Ovaj kateter obično ide od kolena do prepona.

Na taj način se zid proširene vene zagreva i postepeno skuplja, a telo će na kraju ponovo apsorbovati spornu venu i ona će jednostavno nestati. Možda će biti potrebno nekoliko nedelja ili meseci da bi videla sve rezultate ovog postupka.

Endovenozna laserska ablacija

Laserska ablacija je slična radiofrekventnoj ablaciji, osim što koristi lasersku energiju, a ne radiofrekventnu energiju. Lasersko vlakno se ubacuje u kateter, premešta na neophodno mesto, a laserska energija uzrokuje zatvaranje krvnog suda svojom toplinom. Vena će se vremenom smanjiti i telo će je ponovo apsorbovati s vremenom. Radiofrekvencija i laserska terapija se često koriste za lečenje dubljih vena u nogama.

 

Ko je kandidat za operaciju vena?

Nije svaka osoba koja ima varikozne vene kandidat za operaciju vena. U većini slučajeva bi trebalo prvo da isprobaš ove jednostavne stvari kako bi sebi olakšala simptome:

 

Operacija vena se preporučuje od strane lekara ako on proceni da:

 

 • dotadašnje lečenje vene nije uspešno
 • izgled tvojih nogu ti pravi ozbiljne probleme
 • osećaš jake bolove ili grčeve u nogama kod kojih ti ništa ne pomaže
 • često se formiraju krvni ugrušci 
 • javlja se flebitis ili zapanjenje površinskih vena
 • pojavljuju se rane nalik na čireve
 • masno tkivo ispod tvoje kože je očvrslo zbog pritiska od vene, što se naziva lipodermatoskleroza.

Šta možeš da očekuješ tokom neinvazivnog lečenja varikoznih vena?

Neinvazivni tretman za varikozne vene obično se obavlja uz korišćenje lokalnog anestetika. To znači da će lekar umrtviti predeo koji treba da se tretira, tako da nećeš osećati nikakav bol ili nelagodnost. Ovakve procedure obično traju kratko i zahtevaju zaista minimalnu pripremu, kao i kasniji oporavak.

Pre postupka operacije vena

Obavezno obavesti lekara ako si trudna, imaš alergiju ili uzimaš bilo kakav lek, uključujući bilo koje biljne suplemente. Lekar može da zatraži da prestaneš da uzimaš Aspirin, sredstvo za razređivanje krvi ili bilo koje druge lekove koji otežavaju zgrušavanje krvi nekoliko dana pre postupka operacije vena.

Tokom postupka operacije vena

U većini slučajeva ćeš biti budna tokom celog postupka neinvazivne operacije vena. Lekar će koristiti ultrazvuk za vizuelizaciju vene, a tvoja noga će biti pod lokalnim anestetikom. Možeš osećati blagi pritisak kada se kateter ubaci ili manji ubod ako se u venu ubrizga sklerozantni rastvor. Ako se koriste laseri, moraćeš da nosiš zaštitne naočare tokom postupka. Zatvaranje vene, bilo radiofrekvencijom ili laserom, ne bi trebalo da bude bolno.

Posle postupka operacije vena

Tvoje noge mogu biti omotane zavojima za kontrolu oticanja i krvarenja. Te zavoje možda ćeš morati da nosiš nekoliko dana. Obavezno obezbedi da te neko odvede kući nakon procedure. Takođe će ti možda biti savetovano da izbegavaš naporne vežbe nedelju ili dve posle. 

Treba izbegavati sredstva za ublažavanje bola koja mogu poremetiti zgrušavanje krvi, poput Aspirina ili Ibuprofena.

Pored toga, najverovatnije bi trebalo da izbegavaš tople kupke ili bazene posle procedure. Preporučuju se hladni tuševi ili kupke sa blagim sapunom i mlakom vodom.

Operacija vena – koji su rizici?

Neinvazivni tretmani, koji se danas koriste u najvećem broju slučajeva nasuprot zastareloj klasičnoj hiruškoj operaciji vena – uglavnom su vrlo sigurni. Međutim, kao i kod svih medicinskih postupaka, postoje i neki rizici:

 

 • alergijska reakcija na anestetik
 • krvarenje
 • modrice
 • ožiljci
 • blaga upala ili oticanje
 • infekcija
 • hematom ili modrice po nogama gde su operisane vene
 • povreda nerava
 • opekotine na koži.

  

Operacija vena laserom

Endovenska laserska operacija vena je postupak koji koristi toplotu lasera ​​za smanjenje varikoznih vena. Laser je uređaj koji u obliku svetlosti šalje tanki snop zračenja.

Operacija vena laserom zatvara i smanjuje varikoznu venu i uzrokuje ožiljno tkivo u krvnom sudu. Krv zatim umesto ove obolele vene (koja će nestati) počinje da teče kroz druge obližnje vene – koje su zdrave.

Lekar može da ti predloži lasersku operaciju vena ako su tvoje varikozne vene bolne ili crvene i natečene (upaljene). Takođe se može preporučiti i laserska operacija ako je koža iznad varikoznih vena iritirana.

Obavezno razgovaraj sa svojim lekarom o bilo kakvim nedoumicama koje imaš pre ove operacije.

 

Operacija vena vodenom parom

Danas je jako popularna i tzv. operacija vena vodenom parom. Ovo je potpuno nova tehnika za uništavanje proširenih vena zagrevanjem venskog zida uz pomoć vodene pare – posebno dizajniranom tehnikom. Naravno, uspešnost termalnih metoda operacije vena je prepoznata već dugi niz godina. Do sada su radio-frekvencija i endovenozni laseri zamenjivali klasičnu operaciju vena u mnogim slučajevima.

Međutim, operacija vena vodenom parom nudi potencijal da se izbegnu operacije kod svih pacijenata sa varikoznim venama, jer je svestranija i potencijalno jeftinija od ostalih tehnika grejanja. Ova procedura može da tretira bilo koju vrstu varikoznih vena, jer će se para raspršiti do mesta gde kateter ne može da stigne.

operacija vena oporavak

Operacija vena oporavak

Kada je u pitanju neinvazivna operacija vena oporavak je znatno brži i lakši. U većini slučajeva, obično ćeš moći da nastaviš sa normalnim aktivnostima u roku od dan ili dva nakon tretmana. Moraćeš da nosiš kompresione čarape tokom nedelju dana nakon tretmana.

 

Generalno, neinvazivni postupci su veoma uspešni i njihov rizik od komplikacija je nizak. Tipično, ovi postupci poboljšavaju izgled tvoje kože na nogama ili drugim delovima tela. U većini slučajeva nema znakova ožiljaka ili modrica, ali postoji mali rizik da će se varikozne vene vratiti. Nošenje čarapa za kompresiju može smanjiti rizik od vraćanja varikoznih vena.

Mogu da ti pomognu i ovi saveti kada je u pitanju oporavak posle operacije vena:

 

 • Stavi pakovanje leda nad tretiranim područjem na 15 minuta, da bi smanjila natečenost.
 • Svakodnevno proveravaj mesta gde su bili rezovi. Normalno je da vidiš svetlo ružičastu tečnost na zavoju.
 • Mesto reza drži van vode prvih 48 sati. Možda bi trebalo da primenjuješ kupku sa sunđerom dok se zavoji ne uklone.
 • Nosi kompresione čarape nekoliko dana ili nedelja nakon operacije vena. Ove čarape nežno stežu noge. Ovo pomaže u sprečavanju oticanja u nogama. Takođe može pomoći da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka.
 • Nemoj da sediš ili da ležiš dugo vremena. Podigni nogu kada sediš.
 • Koristi gel za vene
 • Nemoj da stojiš na nogama dugo vremena.
 • Hodaj otprilike 3 puta dnevno, 10 do 20 minuta svaki put. Radi ovo 1 do 2 nedelje.
 • Ostani blago aktivna, ali ne trči, ne skači i ne diži teške stvari 1 do 2 nedelje nakon neinvazivne operacije vena.
 • Ne primenjuj tople kupke 1 do 2 nedelje nakon tretmana.
 • Po potrebi uzmi lek protiv bolova, i to samo ako to zatraži lekar. Neki lekovi mogu da povećaju krvarenje!

Operacija vena cena

Kada je u pitanju operacija vena cena zavisi od toga o kojoj tačno metodi se radi, kao i na kojoj klinici želiš da uradiš ovu intervenciju. Naime, klasična i radiofrekventna operacija vena je nešto skuplja i može da košta oko 1000 eura. Laserska operacija vena je znatno jeftinija, počev od oko 100 eura.

Moj ti je savet da uvek ideš u proverenu kliniku, gde znaš da rade istaknuti stručnjaci sa bogatim iskustvom.

Operacija vena na VMA 

Ukoliko želiš da tvoja operacija vena bude na VMA – našoj istaknutoj klinici – možeš i bez uputa, ali naravno o svom trošku. Na njihovoj Klinici za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju se primenjuju najsavremenije metode endoskopske i minimalne invazivne hirurgije vena.

Postoji određeno vreme kada je njihov kabinet otvoren za osobe sa uputom ili bez uputa, tako da možeš da im se javiš i da se konsultuješ sa stručnjacima o tome koja je najbolja opcija za tebe.  

Operacija vena Novi Sad 

Ukoliko živiš u Novom Sadu, znaj da i tamo možeš da obaviš operaciju vena bilo kojom metodom. Postoje određene privatne klinike koje obavljaju gotovo sve vrste intervencija na venama – uključujući i operaciju proširenih vena.

Operacija vena forum

Znam da te sigurno zanimaju tuđa iskustva na temu operacije vena, zato sam i prelistala neke forume. Naravno, iskustva su različita, ali jedno sam primetila. To je da se žene najviše okreću nekim kućnim metodama lečenje proširenih vena, kao što su upotreba odgovarajućih krema za vene i nošenje kompresionih čarapa – a da je operacija vena uvek poslednja stvar izbora kada druge metode ne daju efekta.

U svakom slučaju, većina njih se podvrgne laserskoj operaciji vena, dok je klasična hirurgija vena danas zaista vrlo retka i rezervisana samo za jako ozbiljne slučajeve.

Iskustva sa samim ishodom operacije su uglavnom pozitivna, s tim da je neophodno negovati noge i dalje – i to odgovarajućom kremom za vene (najbolje na biljnoj bazi).

 Kao što si videla, operacija vena zaista postoji kao opcija – ali tek kada sve druge metode ne daju efekta ili ako baš spadaš u jako ozbiljan slučaj. Do tada treba da probaš sa kremama za vene i uopšte promenom načina života. Međutim, ako ne primećuješ nikakvo poboljšanje i ako tvoj lekar tako smatra – možeš da se podvrgneš operaciji vena. Danas postoje minimalno invazivne metode koje rešavaju tvoj problem i nakon kojih je oporavak vrlo brz. 

Da li imaš iskustva sa operacijom vena ili možda znaš nekog ko je operisao vene?

Kakvi su utisci?

Da li bi ti preporučila operaciju vena?

 

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test