Naslovna » Da li je za tebe laserska operacija vena?
Telo

Da li je za tebe laserska operacija vena?

Laserska operacija vena cena

Laserska operacija vena je tretman koji se koristi za lečenje varikoznih vena. Ali, da li je zaista efikasna? Da li si ti uopšte kanditat za ovu proceduru? Saznaj sve detalje u ovom tekstu. 

Već dugo te muče proširene vene i ne znaš više šta da radiš? Ove proširene vene nisu samo estetski problem. Čest je slučaj da izazivaju bol pri najmanjem pokretu. Ako ih ne tretiraš uopšte, može doći do komplikacija.

Jedna od najozbiljnijih je duboka venska insuficijencija.

Ova izuzetno ozbiljna bolest se karakteriše hronično otečenim nogama. Pored toga javlja se snažan bol, a mogu se javiti i venski čirevi. 

Ali nije sve tako crno. Postoji mnogo različitih načina kako se proširene vene mogu tretirati. Jedna od tih opcija je uklanjanje proširenih vena laserom. Šta sve možeš da očekuješ pre, tokom i posle laserske operacije vena, pročitaj u ovom tekstu.

 

Šta je laserska operacija vena?

 

Laserska operacija vena je procedura koja se koristi za uklanjanje velikih, varikoznih vena. Sam tretman je minimalno invazivan. Podrazumeva uklanjanje površinskih, proširenih vena uz pomoć toplote lasera.

 

Da li si ti uopšte kandidat za ovu operaciju?

Da li će ti lekar preporučiti lasersku operaciju ili ne, zavisi od nekoliko faktora. Najpre, moraš jasno objasniti lekaru simptome koji te muče. Pored bola, to može biti i osetljivost na dodir i svrab oko proširene vene. Ti simptomi mogu biti gori tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće i ako si na nekoj vrsti hormonske terapije.

Zbog toga, pre konsultacije sa lekarom pokušaj da vodiš evidenciju o tome kada se ovi simptomi javljaju i koliko su intezivni. Svakako ćeš mu olakšati posao.

Milena je izbegla operaciju i rešila se vena na potpuno prirodan način. Sada je potpuno nova žena, nema bola, nema trnjenja u nogama, niti sitnih kapilara.

Kako je Milena uspela da se reši svih simptoma i vena na nogama, saznaj na ovom linku https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-prosirenih-vena-ovo-je-moja-prica/ 

U većini slučajeva, ako si kandidat za tradicionalnu operaciju, onda si verovatno i kandidat za lasersku operaciju vena.

Ukoliko patiš od akutne duboke venske tromboze, onda laserska operacija nije za tebe. Lekar će ti svakako sve pojasniti tokom konsultacija.

Kako se izvodi laserska operacija vena?

Sama operacija traje između 30 i 60 minuta. Ako te zanima, ovako će uklanjanje vena laserom teći:

 • Najpre će ti lekar naneti topikalni anestetik. To znači da će deo noge sa proširenim venama utrnuti, ali ćeš ti biti budna tokom operacije.
 • Potom će uneti lasersko vlakno u obolelu venu.
 • Uz pomoć ultrazvuka, lekar će potvrditi poziciju lasera.
 • Potom će postepeno zagrevati laser. Cilj operacije je da se zidovi obolele vene unište. Potom se ostaci te vene uklanjaju apsorpcijom u susedna tkiva.
 • Nakon završetka operacije, lekar će izvaditi laser i naneti oblogu na ranu. Potom će ti preko obloge staviti kompresivni zavoj koji moraš da nosiš nedelju dana.

Laserska operacija vena – kako izgleda oporavak?

Sama laserska operacija vena neće ostaviti ožiljak. Bolovi nakon operacije su minimalni. U najgorem slučaju, možeš da se rešiš bolova uz pomoć analgetika. Oporavak je brz i svi simptomi proširenih vena posle operacije nestaju.

 

Nakon operacije, pacijentima se savetuje šetnja i povratak uobičajenim aktivnostima. Lekar će proceniti uspeh laserske operacije nakon nedelju dana na kontroli. 

 

Pozitivne strane laserske operacije vena

Pacijenti se odlučuju na uklanjanje proširenih vena iz raznih razloga. Ako se ti odlučiš za ovu proceduru, ovo mogu biti razlozi:

 

 • Značajno olakšanje jer nećeš više trpeti bolove u nogama. Takođe, nećeš osećati neprijatnu težinu u nogama.
 • Cirkulacija u nogama će biti mnogo bolja.
 • Laserska operacija vena smanjuje šanse da dođe do razvoja venskog čira.
 • Iako su proširene vene pre svega zdravstveni problem, one utiču i na izgled nogu. Veliki broj obolelih od varikoznih vena se odlučuje na operaciju iz estetskih razloga.
 • Ova operacija je minimalno invazivna i zato jedna od najpopularnijih. Dodatno, sama operacija kratko traje i oporavak je brz.
 • Stopa uspešnosti laserske operacije vena je 98 %. Mogućnost da se proširene vene ponovo jave nakon dve godine je svega 7 %.

 

 

Laserska operacija vena-negativne strane

 

Kao i u slučaju svih medicinskih procedura, postoje neželjeni efekti. Neke od komplikacija koje se mogu javiti nakon laserske operacije vena su:

 • Blaga utrnulost na butini.
 • Bol ili grč koji “putuje” s jednog kraja noge do drugog. Ovaj osećaj może trajati do nedelju dana.
 • Flebitis -crvenilo i osetljivost koje se javlja na koži nakon operacije. Većina slučajeva flebitisa traje oko nedelju dana. Ukoliko se javi bol, možeš ga se rešiti analgetikom.
 • Infekcija na mestu gde je ubačen laser. Ovo je izuzetno retka neželjena posledica i obično se rešava sama od sebe.
 • Modrica će se svakako javiti na tretiranoj nozi nakon operacije. Problem je ukoliko je prisutna i nakon nedelju dana od operacije.
 • Duboka venska tromboza je izuzetno retka komplikacija koju nosi sa sobom laserska operacija vena. Ali, bez brige. Ovaj neżeljeni efekat se lako može sprečiti. Sve što je potrebno da uradiš jeste da nosiš kompresivni zavoj ili kompresivne čarape odmah nakon operacije. Takođe, potrebno je da odmah nakon operacije započneš sa laganim šetnjama.

 

Da li je gubitak vene problem?

Spomenula sam gore u opisu procedure da se obolela vena uništava. Kakve to posledice ima za cirkulaciju u nogama?

Zapravo proširene vene  prave više štete nego koristi. Prepune krvi i sklone trombozi, ove vene su veliki rizik za zdravlje. Njihovo uklanjanje je veliko olakšanje za ceo organizam. 

Sa druge strane, zdrave vene se ne oštećuju tokom operacije. Po završetku procedure, ove zdrave vene će nastaviti da  sa lakoćom odnose krv iz nogu. Međutim, u retkim slučajevima može doći do oštećenja ili uništenja velike površinske vene ( vena saphena). Ali, ako dobro odabereš lekara, rizik od uništenja zdrave vene je zaista minimalan.

Laserska operacija vena-postoji li alternativa?

Mnogi ljudi ne leče varikozne vene uopšte. Tako da ih ni laserska operacija vena niti njene alternative ne zanimaju. Međutim, ako te nervira izgled nogu “ukrašen” proširenim venama ili čak osećaš bol, ti sigurno želiš da ove vene nestanu. 

 

Iako delotvorna, laserska operacija nije jedini način za uklanjanje proširenih vena. Štaviše, u nekim slučajevima ne moraš čak ni da se operišeš! Pročitaj sledeće redove i saznaj više informacija o tome.

Tradicionalna operacija

Tradicionalna operacija se već dugo koristi za lečenje proširenih vena. Tokom operacije si uspavana, odnosno, lekar će te uvesti u opštu anesteziju. Sama operacija je umereno bolna za pacijenta i zahteva nešto duži oporavak u odnosu na lasersku operaciju. Nakon operacije će ti ostati ožiljak.

Skleropatija

Skleropatija je još jedan način kako se možeš rešiti proširenih vena. Međutim, ne koristi se za tretman velikih proširenih vena. Razlog tome je što se u velikom broju ta proširena vena vraća. Zbog toga, potrebni su česti tretmani.

Ambulatorna flebektomija

Ambulatorna flebektomija je operacija kojom se uklanja proširena vena. Radi se u lokalnoj anesteziji. Sama procedura je minimalno invazivna i koristi se za uklanjanje velikih vena. 

Kombinacija nekoliko operacija

U slučajevima kada se varikozne vene vraćaju nakon nekog vremena, lekar se može odlučiti da kombinuje nekoliko procedura kako bi efikasno i trajno uklonio te proširene vene. Na primer, moguće je koristiti kombinaciju laserske operacije vena, flebektomije i skleropatije. 

Neinvazivno uklanjanje proširenih vena

Ne moraš da zakazuješ pregled kod lekara svaki put kad primetiš proširenu venu. Zapravo, u većini slučajeva možeš da ih tretiraš kod kuće.

Sve što ti je potrebno jeste kvalitetan proizvod koji tretira proširene vene. Najbolji izbor su preparati koji obiluju prirodnim sastojcima. Ove supstance brzo i delotvorno jačaju zidove vena. Na taj način, ovi proizvodi smanjuju vidljivost proširenih vena.

Najbolje od svega, ne moraš da mučiš porodicu i prijatelje da ti donose takav proizvod iz inostranstva! Na našem tržištu su dostupni gelovi za vene za lečenje proširenih vena koji ćeš obožavati.

Za kratko vreme, divićeš se sama rezultatima. Jedan od takvih tretmana jeste i Venoklar, koji na prirodan i sasvim siguran način briše vene sa tvojih nogu.

Naravno, velika pomoć u tretmanu proširenih vena su i kompresivne čarape. One su, uz gel za proširene vene, prva pomoć. Sve što ti onda preostaje jeste da budeš strpljiva i pratiš smernice za uklanjanje proširenih i bolnih vena kod kuće.

 

Laserska operacija vena VMA

Laserska operacija vena iskustva

Laserska operacija vena je donela olakšanje mnogima. Ne samo da ih je rešila bolnih vena, već ih je i spasila i nošenja pantalona tokom leta.

 

Ružica je prezadovoljna nakon operacije vena laserom. Dugo je krila svoje noge jer je, zbog izraženih vena, privlačila mnogo pažnje. Nije pokušavala nikakav tretman kod kuće, zbog čega su joj noge imale reljefni izgled. Kad je rešila da mora da uradi nešto po tom pitanju, kontaktirala je eminetnog stručnjaka koji joj je ubrzo zakazao operaciju laserom. Nije mogla da veruje da je uspela da se otarasi svih obolelih vena koje su mučile. Prezadovoljna je i izgledom nogu i time što ne pati od bolova.

Marko se mučio sa proširenim venama na nogama godinama! Počele su da mu se pojavljuju u ranim dvadesetim. Dugo nije brinuo o tome uopšte. Kad je desna noga počela da ga boli, odlučio se na tradicionalnu operaciju. Rezultat je uklonjena vena, ali ne bez posledica. Rezovi su bili veliki, bolovi su trajali još neko vreme, a nisu mu se svidele ni stalne kontrole. Tvrdi da mu je trebalo dosta vremena da se vrati u normalu. To je razlog zašto je dugo odlagao operaciju leve noge. 

Kad se konačno odlučio da uradi nešto po pitanju proširenih vena na levoj nozi, oklevao je neko vreme. Međutim, bolovi mu nisu dali mira. Zato je odlučio da se ponovo operiše. Ovog puta se malo više raspitao o svojim opcijama. Odlučio se dade to bu laserska operacija vena. Život mu se vratio u normalu nakon svega dva dana! Samu proceduru poredi sa davanjem krvi ili sa odlaskom kod lekara. Sviđa mu se i što je laserska operacija vena kratko trajala i što su bolovi minimalni.

Milena je takođe prezadovoljna rezultatima laserske operacije. Posebno je zadovoljna jer je operacija relativno bezbolna. Međutim, kaže da ju je davanje anestezije bolelo. Ali, sve je to sitnica sada kad ne mora da trpi bolove i otoke od proširenih vena.

Laserska operacija vena cena

Ako si se odlučila za uklanjanje proširenih vena laserskom operacijom, sigurno te zanima cena. 

Pre same operacije bi trebalo da se konsultuješ sa lekarom, jer je moguće da nisi kandidat za lasersku operaciju vena. Razlozi za to mogu biti brojni. Sama konsultacija će te koštati oko 6500,00 dinara. 

 

Nakon pregleda lekara, on/a će utvrditi i cenu operacije. Cena varira od klinike do klinike. Takođe zavisi od težine tvog slučaja. U proseku, laserska operacija vena košta između 150.000,00  do 220.000,00 dinara. Naravno, na prvom mestu treba da ti bude stručnost i iskustvo lekara.

 

Laserska operacija vena na VMA

Svakako, uklanjanje vena laserom možeš da obaviš i u državnoj klinici. Jedna od tih opcija je i VMA. U ovoj ustanovi se pored vojnih osiguranika, mogu operisati i osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Na konsultacije sa lekarom na vma obe kategorije osiguranika moraju da ponesu uput izabranog lekara.  

Što se cene tiče, ona varira u zavisnosti od toga da li si osigurana ili ne. Takođe, ako i u slučaju privatnih klinika, cena varira i od težine slučaja. Uspela sam da pronađem cenu za lasersko uklanjanje kapilara, koje se kreće od 4.000 do 10.000 dinara.

Kao što si sigurno shvatila, laserska operacija vena je jako efikasna metoda za rešavanja problema proširenih vena. Ukoliko nisi spremna za operaciju iz bilo kog razloga, možeš i treba da rešavaš problem kod kuće. U tome ti mogu pomoći gelovi za proširene vene i kompresivne čarape. I nemoj misliti da tvoja mladost znači da će se proširene vene same povući.

Nažalost, ovo je jedan od onih problema koji se pogoršava, osim ako se blagovremeno ne tretira. Zato, nema izgovora. Naročito jer sa lakoćom možeš da rešiš problem proširenih vena.

A kakvo je tvoje iskustvo sa lečenjem proširenih vena? Piši nam u komentarima.

Test