Naslovna » Asimetrične grudi – problem ili uobičajena pojava?
Telo

Asimetrične grudi – problem ili uobičajena pojava?

asimetrične grudi

Imaš asimetrične grudi? Razlika je baš vidiljiva? Želiš samo savršen dekolte? Saznaj odmah da li postoji način da koriguješ izgled i kako to možeš postići.

Uobičajeno je da dojke budu različitih veličina, ali obično su slične gustine i strukture. Zaista veliki broj žena ima asimetrične grudi i često ni ne posmatraju to kao neki problem – naravno, ako nije baš izraženo.

Međutim, ukoliko tvoj lekar smatra da to treba proveriti, obično se predlaže mamogram – vrsta pregleda dojke kako bi se procenila unutrašnja struktura dojke.

Pod pretpostavkom da su asimetrične grudi uobičajena pojava (što je u većini slučajeva tako), i da te nervira ova situacija ili na bilo koji način utiče na tvoje samopouzdanje i kvalitet života – znaj da postoje načini kako to možeš da ublažiš.

Ovde treba spomenuti i Polandov sindrom.

Šta je u pitanju i zašto je važan u ovoj priči?

Poseban slučaj asimetrije predstavlja Polandov sindrom, čiji je uzrok još uvek nepoznat, kao i razlog zašto se češće javlja sa desne strane.

Grudi se ovde manifestuju potpunim odsustvom ili nerazvijenim grudnim mišićem, nedostatkom žlezdanog tkiva i manjom bradavicom.

Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj sve na temu koja te mnogo zanima, verujem.

Asimetrične grudi kod žena

Asimetrične grudi kod žena podrazumevaju pojavu kada jedna dojka ima različitu veličinu, zapreminu, položaj ili oblik od druge dojke. Asimetrija grudi je veoma česta pojava. Zapravo, dve strane tvog tela mogu se malo razlikovati, mada svaka gruba asimetrija može biti primetnija na grudima.

Međutim, ako primetiš iznenadnu promenu veličine ili oblika jedne dojke, trebalo bi bi posetiš lekara kako bi otkrila uzrok. Značajna razlika u veličini ili obliku između grudi je ređa. To ne ukazuje uvek na medicinske probleme, ali lekar može da te posavetuje.

Zapamti da se asimetrija grudi može pojaviti kod gotovo polovine svih žena. Zašto je to tako, postoji nekoliko teorija. Pre svega, smatra se da uticaj može imati različita količina ženskih hormona, uključujući estrogen i progesteron, koji utiču na veličinu i razvoj grudi. 

Asimetrične grudi obično ne treba da izazivaju zabrinutost.

Dragica je mlada devojka koja je za sebe oduvek želela veće grudi. Od operacije je odustala, jer je za nju to jako opasno i tražila je prirodno rešenje. Konačno je uspela DA UVEĆA GRUDI čak za dva broja.

Saznaj kako je Dragica uvećala svoje grudi na ovom linku https://onaportal.com/ona-zna-otkriva-za-tebe-najbolji-tretman-za-vece-grudi/

Ponoviću još jednom – ako primetiš da postoji velika varijacija asimetrije ili ako se gustina grudi naglo promeni, to može da upozorava na neki medicinski problem i onda se obavezno javi lekaru

asimetrične grudi

 

Šta uzrokuje asimetriju grudi kod žena?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se grudi žene mogu menjati u veličini ili obimu, uključujući povredu, uticaj puberteta i hormonske promene.

Ova razlika između grudi takođe može da bude i posledica normalnih varijacija rasta koje su genetski predodređene. To znači da ako su tvoja majka ili baka imale asimetriju grudi, velike su šanse da bi i ti mogla da ih imaš. 

Asimetrične grudi se često primećuju već u pubertetu. U periodu adolescencije, kada se grudi već počnu razvijati, jedna dojka može narasti brže od druge. Razlog za ovu razliku u veličini nije jasan – možda zato što devojčice imaju više ćelija tkiva dojke na jednoj strani ili su ćelije možda osetljivije na efekte hormona estrogena, zbog kog ćelije tkiva dojke rastu.

Obično će druga dojka ubrzo početi da raste kako bi sustigla ovu koja je ‘’brža’’ – mada može proći neko vreme dok se ne izjednače.

 

 

Tkivo dojke se takođe može promeniti tokom ovulacije, kada možeš da osetiš da su ti grudi postale punije i osetljivije. 

 

Uobičajeno je da grudi izgledaju veće, jer zapravo rastu od zadržavanja vode i protoka krvi. Međutim, tokom menstrualnog ciklusa one će se postepeno vratiti na normalnu veličinu.

Povećanje telesne težine takođe može uticati na veličinu i oblik grudi. 

Drugi uzrok asimetričnih grudi je stanje zvano juvenilna hipertrofija dojke. Iako retko, ovo stanje može dovesti do toga da jedna dojka naraste znatno više od druge. Uzrok nije poznat, ali veruje se da je ova pojava povezana sa osetljivošću ili proizvodnjom hormona. Može se ispraviti operativnim zahvatom, ali može dovesti do niza psiholoških problema i nesigurnosti.

Imaš opuštene grudi? Evo kako možeš da ih podigneš na najbolji način!

Kategorije asimetrije dojki

Asimetrija može biti rezultat amastije (nedostatak dojke), hipomastije (nerazvijena dojka) ili hipertrofije (prevelika dojka).

Da vidimo u tom slučaju kako se može podeliti asimetrija po kategorijama:

  1. jedna dojka hipertrofična(prevelika), dok je druga normalna
  2. obe dojke hipertrofične, ali nejednake veličine
  3. hipoplazija (nerazvijenost) dojki i pektoralnih (grudnih) mišića
  4. jedna dojka hipoplastična, dok je druga normalna
  5. obe dojke hipoplastične, ali nejednake veličine
  6. jedna dojka hipoplastična, dok je druga hipertrofična

Da li asimetrija grudi treba da te brine?

Da ne zvučim kao papagaj, ali zaista želim da upamtiš da asimetrija grudi predstavlja vrlo čestu pojavu i obično ne treba da te brine. Kao što sam već rekla, ako primetiš bilo kakvu iznenadnu promenu u veličini i obliku dojki – poseti lekara da se posavetuješ. 

U određenom trenutku, međutim, može biti prilično teško sakriti ovu razliku u veličini grudi. Naime, razlika u volumenu dojki koja dostiže 30% ili više se vrlo teško može sakriti normalnom odećom.   

Ako ti postane jako neprijatno zbog neujednačenosti tvojih grudi, do te mere da to počne da utiče na tvoj svakodnevni život, razmisli o tome da se posavetuješ sa stručnjakom koji ti može pružiti podršku i posavetovati te kako da naučiš da prihvatiš svoje telo. 

Ako ne možeš prihvatiti svoje asimetrične grudi ili to počne da ti uzrokuje zdravstvene probleme, na raspolaganju su neke metode koje ti mogu pomoći da ovo ispraviš – uključujući i hirurški zahvat. Na ovaj način možeš da poboljšaš simetriju svojih grudi.

 

Odlični trikovi kako da male grudi izgledaju veće!

Šta pomaže kod asimetrije grudi?

Asimetrične grudi kod žena u principu ne treba da izazivaju zabrinutost, osim ukoliko ne postoji neka medicinska pojava iza ovoga.

I dok mnoge žene ni ne obraćaju pažnju na ovo i smatraju da im ne treba nikakvo rešenje za ovu pojavu, ako mogu tako da kažem – kod nekih žena je ta razlika između veličine grudi toliko izražena da razmišljaju šta mogu da urade da ovaj ‘’problem’’ reše.

Naravno, postoje različite opcije koje pomažu da asimetrične grudi postanu više simetrične – ali o ovome je definitivno najbolje da se prvo posavetuješ sa lekarom. Neki specijalizovani grudnjaci ti mogu pomoći u ovom slučaju – koji pristaju obema stranama tvojih grudi ili prikrivaju bilo kakve razlike. Obično dolaze sa ugrađenim implantatima koji vizuelno izjednačavaju veličinu tvojih grudi.

 

Ja ću ti svakako predložiti neke metode koje rade za rešavanje asimetričnih grudi, i koje se u principu najviše koriste.

 

Evo kako ti masaža grudi pomaže da učvrstiš svoje poprsje!

 

Krema za grudi

Ako te zanima koji je to najprirodniji i najbezbolniji način da povećaš dojku koja je manja i tako izjednačiš svoje asimetrične grudi – onda je to definitivno dobra krema za negu i rast grudi.

 

Postoje kreme namenjene za rast grudi koje su obogaćene biljnim ekstraktima i drugim sastojcima koji podstiču cirkulaciju, deluju poput estrogena i tako ishranjuju tkivo dojke. Na tržištu su dostupne različite kreme za ovu namenu, ali ja ti toplo preporučujem da se uvek odlučiš za prirodnu varijantu. Dobra prirodna krema za negu i rast grudi ,ako se redovno koristi i tačno onako kako treba – može da ti pomogne da podstakneš rast dojke koja je manja i tako ublažiš asimetrične grudi.

 

Naravno, ova opcija najbolje deluje kada je asimetrija blaga, kod težih slučajeva se savetuje operacija.

 

Prirodna krema za povećanje grudi i zatezanje za bujno poprsje, može biti tvoja najbolja pomoć!

 

Vežbe za asimetrične grudi

Manju dojku možeš povećati treningom otpora i drugim vežbama za izgradnju mišića zida grudnog koša, kao što su pektoralis major i minor, koji podržavaju masno tkivo dojke. Na taj način se postiže vizuelno povećanje dojke koja je manja, zahvaljujući tome što ćeš ojačati i izgraditi mišiće slabije dojke koji je podržavaju. 

Naravno, pre započinjanja bilo kog plana vežbi za grudi, prvo moraš da se posavetuješ sa lekarom i profesionalnim trenerom.

 

Asimetrija grudi i estetska hirurgija

Ako si jako nezadovoljna svojim izgledom zbog asimetričnih grudi, znaj da postoji i opcija estetske operacije. Ova korekcija asimetrije se izvodi radi ispravljanja razlike u obliku grudi, veličini ili čak položaju bradavice.

Međutim, zapamti da ovaj postupak ima najviše uspeha kada se grudi razlikuju samo po veličini. Ako se razlikuju po obliku i veličini, onda je to još problematičnije. Rezultati nisu tako dobri u tim slučajevima.

Korekcija asimetrije grudi može obuhvatiti sledeće tehnike:

  • povećanje grudi koje može povećati veličinu grudi
  • podizanje grudi koje može podići i učvrstiti opuštene grudi
  • smanjenje dojke što može smanjiti veličinu jedne dojke.

Kada su u pitanju asimetrične grudi estetska hirurgija je uspešna u oko 90% slučajeva i rezultira prirodnim izgledom. Ipak, imaj na umu da savršena simetrija (kojoj možda težiš) nije moguća.

Nije svako kandidat za ovu vrstu operacije. Hirurzi imaju to pravilo da žele da operišu samo žene starije od 18 godina. U vrlo retkim slučajevima, obično kada postoji nalog od strane lekara – mogu napraviti izuzetak ako pacijentkinja ima 16 ili 17 godina. Zašto je to tako? Zato što devojke do 18 godina još prolaze kroz pubertet koji uključuje i razvoj dojki. 

 

Grudi još uvek rastu zbog hormona estrogena i taj razvoj može dovesti do toga da jedna dojka postane veća od druge. Vrlo često će se to ispraviti na kraju puberteta. Ponekad je razlika mala, ali u nešto ređim slučajevima grudi ostaju jasno asimetrične.

Ako imaš asimetrične grudi – saznaj koji je najbolji način za prirodno povećanje grudi!

 

Ko nije dobar kandidat za operaciju asimetričnih grudi?

Ako je pacijentkinja trudna ili doji, mlađa od 18 godina, pušač ili nije realna u vezi sa svojim očekivanjima – smatra se da nije pogodan kandidat  za operaciju. Naravno, ukoliko tvoje opšte zdravstveno stanje nije dobro ili ako imaš neko hronično zdravstveno stanje, to može da bude prepreka za operaciju.

 

Zapamti da je povećanje grudi bez operacije i te kako moguće!

asimetrične grudi

Šta kažu iskustva?

Pročitaj i šta kažu neka iskustva na ovu temu, a koja sam izdvojila za tebe!

Sanja:

Već oko 20. godine sam primetila da mi je jedna dojka malo veća od druge. Mislila sam da to nije u redu i da se sa mnom nešto dešava, ali onda sam se obratila lekaru i saznala da je to najnormalnija pojava. Situacija nije bila toliko alarmantna i nije se čak ni primećivalo preko odeće, ali ja sam bila nezadovoljna, jer sam htela da izgledam lepo (da ne kažem simetrično) kada se skinem i pogledam svoje telo.

Naravno da operacija nije dolazila u obzir, jer zaista nije bilo potrebe za tolikim preterivanjem i sečenjem, jer kao što rekoh, razlika nije bila toliko velika. Pronašla sam odgovarajuću kremu za rast grudi koja mi je pomogla da postignem veću simetriju grudi i od tada je redovno koristim za negu svojih grudi.

Ana:

Ja sam svoje asimetrične grudi rešila vežbanjem i korišćenjem proizvoda za negu grudi. Odlazila sam redovno u teretanu, bila uporna, slušala savete instruktora i rezultati su brzo postali vidljivi. Poenta je da treba da se radi na izgradnji i jačanju grudnih mišića, preko kojih naše dojke naležu.

Na taj način se postižu veće grudi i asimetrija se polako izjednačava. Naravno, verujem da sve to ne bi bilo tako da u celu priču nisam ubacila i kremu za negu i rast grudi.

Bazirana je na potpuno prirodnim sastojcima, bila sam uporna i moj trud se isplatio!

Teodora:

Nažalost, moje asimetrične grudi su bila posledica nekog medicinskog stanja koje ne znam ni da izgovorim, nije bilo opasno – ali bilo mi je jasno da kod mene to baš i nije bila normalna pojava. Hoću da kažem da sam bila jedna od retkih slučajeva kod koje asimetrične grudi nisu bile uobičajena pojava. Bilo kako bilo, nisam očajavala ,sačekala sam da napunim barem 25 godina i da postanem potpuno zrela za operaciju.

Rezultati su bili dobri i ja sam zadovoljna. Dobila sam savet da mažem i negujem grudi nekim kremama, što sam poslušala, kako bi rezultati operacije bili još bolji. Toplo preporučujem svima da vode računa o svojim grudima i da svaki problem reše, jer nema potrebe da trpimo nešto što nam ne odgovara i što narušava naš izgled i samopouzdanje!

Asimetrične grudi cena

Ukoliko želiš da ispraviš asimetriju grudi operacijom, sigurna sam da te zanima i cena. Cene korekcije asimetričnih grudi variraju od 1.000 do 3.000 € u zavisnosti od složenosti operacije. Korekcija asimetrije grudi radi se za obe dojke ili samo jedne.

Izvodi se u opštoj anesteziji.

Nakon operacije ostaješ u bolnici 24 sata, a doktori obično savetuju postepen povratak svakodnevnim aktivnostima. Konci se skidaju nakon druge nedelje.

Dobro zapamti da je u većini slučajeva sasvim normalna pojava da žena ima jednu dojku veću od druge. Zato ne treba puno da se brineš oko ovoga. Naravno, prati situaciju i posmatraj svaku promenu koja bi mogla da signalizira na neki medicinski problem.

U tom slučaju se obrati lekaru. Do tada, asimetrične grudi ne moraju da ometaju tvoj dobar izgled i samopouzdanje – jer zahvaljujući navedenim metodama možeš da ih učiniš više simetričnim.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test