Naslovna » Kako da opuštene grudi ponovo dobiju čvrstinu?
Telo

Kako da opuštene grudi ponovo dobiju čvrstinu?

opuštene grudi

Imaš opuštene grudi i jako si nezadovoljna zbog toga? Nema potrebe da razmišljaš više o tome, jer tvoj problem ima rešenje! Ovako ćeš zategnuti grudi!

Grudi prirodno postaju manje gipke s godinama, kada koža koja ih pokriva počne da gubi elastičnost i tkivo dojke podlegne gravitaciji. Trudnoća, hormonalne promene i kolebanja telesne težine takođe utiču na oblik, veličinu i zategnutost tvojih grudi. 

Mnoge žene muče opuštene grudi, a to i te kako utiče na njihovo samopouzdanje. Ukoliko si i ti među njima, ili poznaješ nekog ko se muči sa tim problemom – preporučujem vam da obavezno pročitate ovaj tekst!

Srećom, postoji rešenje za opuštene grudi. Informiši se šta tačno treba da radiš i na šta treba da obratiš pažnju – kako bi tvoje grudi uvek bile u tip-top izdanju!

opuštene grudi

Zašto se javljaju opuštene grudi?

Opuštene grudi su zapravo deo promene u izgledu grudi koju doživljava većina žena, pogotovo sa starenjem. Sigurno si primetila da se starije žene često žale na opuštene grudi. To je prirodna promena vezana za grudi, koja je pre svega posledica sile gravitacije. Tako nam se opušta koža, sve pada – padaju i grudi. 

Ipak, žene se teško mire sa ovom činjenicom i čini se da bi uradile sve što je u njihovoj moći da spreče ili izleče opuštene grudi.

Inače, medicinski izraz za opuštene grudi je ptoza dojke

Bez obzira na potencijalne uzroke za opuštene grudi (kojih ima nekoliko), postoje načini na koje možeš sprečiti i poboljšati ovo stanje – i uživati u svom dobrom izgledu!

Ako se pitaš koji su uzroci za grudi koje vise- to je pre svega starenje. Najčešće zbog starosti, ligamenti u grudima se vremenom istežu. To se obično dešava zbog dejstva sile gravitacije, kao što sam spomenula, mada mogu biti uključeni i drugi uzroci.

Dragica je mlada devojka koja je za sebe oduvek želela veće grudi. Od operacije je odustala, jer je za nju jako opasno sve to i tražila je prirodno rešenje. Konačno je uspela DA UVEĆA SVOJE GRUDI i kako kaže sada je presrećna.

Saznaj kako je Dragica uvećala svoje grudi na ovom linku https://onaportal.com/ona-zna-otkriva-za-tebe-najbolji-tretman-za-vece-grudi/

Informacije o tome šta uzrokuje – ili šta ne uzrokuje – opuštene grudi mogu biti kontradiktorne. 

Najčešći i pravi uzroci opuštenih grudi uključuju:

 • starenje
 • nedostatak kolagena
 • nedostatak estrogena
 • gravitacija
 • visok indeks telesne mase
 • veća veličina grudi
 • menopauza
 • višeplodna trudnoća
 • brzo mršavljenje praćeno debljanjem (ili obrnuto)
 • pušenje.

Neki uzroci koji mogu da podstaknu grudi da se opuste mogu da uključuju:

 • dojenje
 • ne nošenje grudnjaka
 • nošenje neudobnog i lošeg grudnjaka.

Gubitak elastičnosti kože usled starenja je najčešći uzrok opuštanja grudi. Drugi faktor je pušenje, koje ubrzava starenje i na taj način doprinosi opuštanju grudi, ponekad i ranije u životu.

 

 

 

Opuštene grudi posle dojenja

Višestruke trudnoće su još jedan uzrok za opuštene grudi, mada dojenje zapravo nije – iako ga mnogi povezuju sa opuštenim grudima. Naime, hormonske promene su te koje skupljaju i proširuju mlečne kanale tokom svake trudnoće, što može dovesti do propadanja tkiva. Ovome se mogu dodati i brze promene težine pre i posle trudnoće. To svakako doprinosi opuštanju grudi posle dojenja, ali ne mogu reći da je samo dojenje osnovni uzrok za to.

Uz to, velika veličina grudi dovodi do većih šansi za opuštene grudi posle dojenja (ali i inače), samo zato što je veća masa dojke osetljivija na gravitaciju.

 

Zapamti, izbor dojenja deteta nema uticaja na čvrstinu dojke! Obično se šire glasine da dojenje isteže tkiva dojke i dovodi do njihovom opuštanja – ali sada se zna da ovo nije istina.

Zanima te kako zategnuti grudi? Ovo su najbolji načini!

Opuštene grudi nakon mršavljenja

 

Kada žena dobije na težini, ona dobija na težini svuda, uključujući i tkivo dojke, uzrokujući da se koža istegne, a u nekim slučajevima uzrokuje i strije. Suprotno tome, kada žena izgubi kilograme, neki deo gubitka masti mogao bi da zahvati i tkiva dojke. To može prouzrokovati grudi da se opuste- jer dok masnoća nestaje, koža gubi nešto elastičnosti i grudi počinju da opadaju. Zato se tako često javlja opuštanje grudi nakon mršavljenja.

 

Iako je prirodno da dobiješ kilograme i da ih ponovo izgubiš naročito tokom trudnoće, pokušaj da izbegneš značajna kolebanja težine. 

 

Višestruko dobijanje i gubljenje kilograma može dovesti do toga da tvoja koža postane manje elastična i sklona strijama, jer svaki put kada dobiješ kilograme – koža dojke mora se proširiti kako bi se uklopila dodatna masna tkiva. Ali kada se izgubi težina, koža može ostati opuštena, naborana i neelastična – što će pustiti tkivo dojke da padne u manje opterećen položaj. I tako se javljaju nekada i asimetrične grudi i grudi koje vise nakon mršavljenja.

Upravo iz tog razloga treba izbegavati ozbiljna kolebanja u telesnoj težini.

 

Kako podići opuštene grudi?

Želiš da smanjiš rizik od opuštanja grudi ili poboljšaš čvrstinu dojki? Moguće je! Ako želiš da sprečiš opuštanje grudi – treba da slediš ove metode.

Evo nekoliko stvari koje možeš da uradiš.

Krema za opuštene grudi

Čini se da nema lakšeg, jednostavnijeg i boljeg načina za tretman opuštenih grudi od svakodnevnog korišćenja odgovarajuće kreme za negu grudi. Kao što neguješ svoje lice i vrat kako bi sprečila da ti se koža nabora i opusti – isto tako moraš da neguješ i svoje grudi. Ovde nema neke preterane filozofije zašto je to potrebno, jednostavno je tako. Moraš da pružiš koži grudi ono što joj je potrebno kako bi uvek bila negovana, zategnuta i čvrsta.

Odmah ću ti reći da je najbolja moguća opcija za koju možeš da se odlučiš kako bi sprečila i lečila opuštanje grudi – prirodna krema za negu grudi. Gledaj da ovaj preparat bude baziran na 100% prirodnim sastojcima, koji neće izazvati neželjene reakcije, što je naročito bitno kada je u pitanju ovako osetljivo tkivo, kao što je tkivo dojke. Ovde definitivno ne smeš da eksperimentišeš i pogrešiš – drži se samo proverenog i najbezbednijeg, drži se samo prirodnog!

Krema za grudi treba efikasno da zateže, podiže i neguje tvoje poprsje – i na taj način će ti obezbediti popunjavanje i podizanje grudi na potpuno bezbedan, neinvazivan, bezbolan i pre svega vrlo jednostavan način. 

Gledaj da sadrži sastojke poput ekstrakta piskavice, prirodnih ulja i putera, alantoina, aloe vere, shea putera i dr. Ovakva krema treba da poboljša površinsku cirkulaciju kože grudi, da je neguje, ishrani, poboljša njenu teksturu i razmenu materija – čineći je zategnutom i podignutom.

Iskoristiću priliku da ti predložim da probaš odličnu prirodnu kremu za kompletnu negu grudi (koja uz to čini i da ti se grudi prirodno povećaju) – a to je Megagrudin prirodna krema za povećanje grudi. Pročitala sam puno pozitivnih kritika vezanih za nju, a najbolje od svega je što je potpuno prirodna i što daje brze rezultate (za svega mesec dana su vidljivi prvi rezultati).

kako zategnuti opuštene grudi

Koristi udoban grudnjak za opuštene grudi

Ovo se posebno odnosi na korišćenje grudnjaka tokom vežbanja, poput trčanja. Sportski grudnjak s dovoljno podrške (oblikovane čašice) može smanjiti bespotrebno kretanje grudi. Jedno istraživanje sugeriše da pokretanje grudi kod vežbanja dovodi do njihovog istezanja i opuštanja – tako da je najbolje da ovo izbegneš, tako što ćeš uvek nositi adekvatni grudnjak.

Međutim, nošenje pogrešne veličine grudnjaka može imati više negativnih efekata nego što ima uopšte ne nošenje grudnjaka. Zato uvek izaberi grudnjak koji ti savršeno pristaje!

Kada vežbaš, od vitalnog je značaja da podržiš težinu grudi kako bi sprečila da se ligamenti istegnu dok se tvoje grudi kreću gore-dole. Mnoge žene nose sportski grudnjak koji se ne uklapa na odgovarajući način, tako da ovo treba izbeći.

Izbor odgovarajućeg grudnjaka za podršku za vežbanje znači više od poznavanja puke veličine grudnjaka. Nivo podrške je takođe presudan. Starije žene, na primer, imaju manje elastičnosti na svojoj koži od mlađih žena, pa bi trebalo da se odluče za maksimalan nivo podrške, čak i ako grudi još uvek nisu opuštene. Ženama bilo koje životne dobi sa velikim grudima – koje su prirodno teže – potrebna je čvršća osnova.

Vrsta aktivnosti koju obavljaš je takođe od vitalnog značaja za odabir grudnjaka za vežbanje.

Kod trčanja i jahanja koji proizvode izraženije kretanje grudi prema gore i dole, grudi treba podržani čvrstim temeljnim slojem da se spreči povrede tkiva dojke što može dovesti do bolova – pored opuštanja grudi.

Možeš leti koristiti i kupaći za opuštene grudi, kao i s vremena na vreme razne maske za opuštene grudi.

Da li je moguće povećanje grudi bez operacije?

 

Vodi računa o podršci za grudi i dok spavaš

Možda tvoje grudi opadaju i kada toga nisi ni svesna. Položaj spavanja jedna je od prvih pet stvari koje mogu prouzrokovati opuštene grudi. Ležanje na boku može uzrokovati da se dojka istegne jer podnosi gravitaciju tokom spavanja. Ovo može dovesti do istezanja ligamenata i ostalog tkiva dojke. Spavanje na stomaku nije dobro za tvoje grudi, takođe. Pritisak tvoje težine gnječi grudi u dušek i smanjuje zdrav dotok krvi u ovo područje.

Zato je najbolje da spavaš na leđima ili koristiš jastuk za telo između grudi ako ti najviše odgovara spavanje na boku. Takođe bi mogla da pokušaš da nosiš grudnjak dok spavaš, mada nema naučnih dokaza da je to dobro. Međutim, žene s velikim grudima mogu imati koristi od dodatne podrške kada je u pitanju sprečavanje opuštanja grudi.

 

Vežbe za grudi

Dok u samim dojkama nema mišića, uvek možeš raditi na mišićima ispod. Oni se nazivaju glavni pektoralni (grudni) mišići. Neki treninzi ciljaju na njih i oni će tvojim grudima dati prirodnu čvrstinu i podići ih.

Dok se masno tkivo, žlezde, ligamenti i koža grudi ne mogu tonirati ili zatezati vežbanjem (jer to nisu mišići) – mišići ispod tvojih grudi (dakle pektoralni mišići) – mogu se ojačati. Vežbanje i poboljšano držanje mogu ti svakako pomoći da vratiš svoje opuštene grudi u formu.  

To neće uticati na oblik tvojih grudi, ali može rezultirati njihovim podignutim izgledom! Postoje različite vežbe za povećanje grudi za izgradnju i jačanje grudnih mišića, a najbolji savet ćeš dobiti upravo od fitnes instruktora.

Takođe bi trebalo da uravnotežiš svoj režim vežbanja tako što ćeš uporedo vežbati leđa i ramena – i to vežbama koje uključuju pritisak (poput mašina sa presama) i bočnim podizanjima. Jaka leđa i ramena poboljšavaju tvoje držanje, što može pomoći u sprečavanju opuštenih ramena zbog kojih tvoje grudi izgledaju još više opuštene.

Lezi na leđa na klupi za vežbanje i koristi tegove za obavljanje vežbi za grudne mišiće i dalji rad mišića. Ne zaboravi na adekvatan sportski grudnjak! Dobra podrška tokom bilo koje vrste vežbanja je važna. 

Sklekovi i razne vrste kućnih vežbi koje uključuju upotrebu bučica, a rade na grudnim mišićima – mogu ti pomoći da poboljšaš opuštene grudi.

 

Uvek proveri sa lekarom pre nego što započneš bilo koji novi program vežbanja, posebno ako si se nedavno porodila.

 

Održavaj zdravu telesnu težinu

Ne moraš nužno da gubiš kilograme niti moraš da dobijaš kilograme – ukoliko imaš problem sa telesnom težinom u bilo kom smislu. Umesto toga, održavaj težinu konstantnom i na nivou koji je zdrav za tebe. Ovo može sprečiti opuštene grudi i učiniti grudi čvršćim.

Proveri nivo hormona

Pad hormona estrogena, koji se normalno javlja tokom menopauze, može biti povezan sa smanjenjem kolagena u tkivu. Pronalaženje zdravih načina za povećanje nivoa estrogena (poput korišćenja fitoestrogena ili dodataka estrogena) može poboljšati oblik i formu dojke.

Naravno, obavezno prvo razgovaraj sa lekarom i testiraj svoj nivo hormona pre nego što pokušaš da povisiš nivo estrogena! 

 

Odlični trikovi kako da male grudi izgledaju veće!

 

Plastična hirurgija kao poslednja opcija

Ukoliko imaš ozbiljno opuštene grudi i ništa od navedenog ti nije pomoglo – uvek imaš opciju plastične hirurgije za podizanje grudi. Jedna od tretmana koja je postala popularna je uvećanje grudi matičnim ćelijama.

U nekim bolnicama možeš uraditi i sledeće operacije podizanja grudi:

1.Podizanje grudi po Beneliju – oko areole

2.Vertical mastopexy –  podizanje grudi kod osoba kod kojih postoji veliki stepen opuštenosti –( ptoze grudi ili pseudoptoza) – već smo objasnili pojam ptoze. Kov ovog tretmana rezovi su vertikalni.

3. Podizanje grudi gde se prave vertikalni i horizontalni rezovi (obrnuto slovo T), sa ili bez korekcije areole.

4.Lollipop mastopexy – rezovi mogu da budu oko areole i vertikalni.

Kao što vidiš, mnogo različitih hirurških zahvata može podići grudi. Ovo ti može pomoći da vratiš grudima mladalački i čvršći izgled. Međutim, to je skupa opcija, pored toga što je invazivna i pruža trenutni rezultat.

Ukoliko ne nastaviš da neguješ grudi kako treba, na redovnom nivou, one mogu opet da se opuste. Upravo iz tog razloga svakodnevna nega grudi nema cenu i pruža najbolje (i trajne) rezultate! 

Nadam se da sam te umirila i ulila ti nadu da ništa nije nemoguće ispraviti – uključujući i opuštene grudi! Budi dosledna, neguj svoje grudi odgovarajućom prirodnom kremom, vodi računa o vežbanju, grudnjaku i drugim faktorima životnog stila – a rezultati će doći sami po sebi.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test