Naslovna » Roakutan lek za bubuljice? Da ili ipak ne?
Lice

Roakutan lek za bubuljice? Da ili ipak ne?

roakutan lek za bubuljice

Roakutan lek za bubuljice se često spominje kao vid lečenja. Da li pomaže pitaš se i ima li efekta? Saznaj kome je namenjen i kako se pravilno koristi.

Ovaj proizvod se često spominje kao efikasno sredstvo u borbi protiv problematične i masne kože, odnosno njenih čestih produkta – akni na licu. 

Ipak, pored efikasnosti, pripisuju mu se i mnoge negativne posledice. Zbog toga je informisanje o Roakutanu izuzetno važno, jer njegovo nepravilno korišćenje može izazvati niz neprijatnosti i problema.

U ovom tekstu ću ti otkriti sve što treba da znaš i razmotriš pre nego što počneš da koristiš roakutan. 

Šta je Roakutan ?

Najvažnija činjenica koju treba istaći je da je Roakutan lek. Da, pravi lek.

Iako ti je drugarica tokom neobaveznog ćaskanja možda spomenula da će tvoje akne magično nestati ukoliko počneš da koristiš Roakutan lek za bubuljice, realnost je malo komplikovanija.

Tačno je da je Roakutan lek za bubuljice efikasno sredstvo koje rešava problem akni, ali ne smeš da zaboraviš da je to lek i da se ne sme koristiti bez konsultacija sa lekarom. 

Da bi se Roakutan uopšte prepisao, potrebno je uzeti u obzir vrstu i uzrok nastanka akni. Roakutan se nalazi u formi tableta koje se piju po rasporedu i u dozi koju prepisuje lekar.

Kao što smo i ranije pisali, uzrok nastanka nije uvek isti, kao što ni vrsta akni nije uvek ista. 

Sastoji se od derivata vitamina A, izotretinoina, odnosno retinoične kiseline.

Iako vitamin A suštinski ima pozitivno dejstvo na naš organizam i povoljno utiče na različite funkcije organa, kod unošenja ovog derivata vitamina A, pogotovo u koncentraciji od 10mg izotretinoina, treba biti oprezan i pratiti uputstva lekara.

Derivati vitamina A su poznati po svom efikasnom dejstvu koje unapređuje stanje kože i rešavaju različite probleme koji se tiču kože, ali se ne smeju koristiti na svoju ruku. 

Osim konsultacija, dermatolog će od tebe tražiti da se urade i neke analize kako bi se utvrdilo opšte zdravstveno stanje organizma.

Vitamin A, odnosno njegovi derivati, je čest sastojak krema i seruma za lice i kao takav je odličan saveznik u borbi protiv bora, fleka, nepravilnosti i drugih problema sa kožom.

A vidi sad! Ukoliko ne želiš da te boli glava i razmišljaš da li je nešto dobro, onda moraš da pročitaš šta nam je Marina rekla.

Ona je uspela zauvek da se reši bubuljica i akni sa lica!

Aki kako? Otkrila nam je da je sve jednostavno, brzo i efikasno, a pre svega prirodno! Znam da to želiš, zar ne?

Saznaj kako je Marina uspela da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Derivati vitamina A se nazivaju retinoidi i u kozmetičkim sredstvima se nalaze pod nazivom retinol, retinyl palmitate i slično, pa ćete tako često naći kremu sa retinolom.

Kozmetička sredstva na bazi vitamina A ne mogu da zamene ovaj lek i koriste se u slučaju manjih problema sa kožom.

Za vreme trajanja terapije treba se pridržavati saveta lekara i voditi računa o dopunskoj nezi kože. 

roakutan lek

Kako deluje Roakutan lek za bubuljice?

Roakutan ima jedinstven i efikasan mehanizam delovanja i zbog toga se tako često spominje kao najjače sredstvo protiv bubuljica.

Ovaj lek deluje tako što smanjuje lučenje sebuma, koji se skuplja u porama i čest je uzrok nastanka bubuljica.

Masna koža lica je sklonija pojačanom lučenju sebuma od drugih tipova kože i samim tim, sklonija nastanku većeg broja upaljenih akni. 

Povećana produkcija sebuma čini površinu kože masnom, ali od same estetike je veći problem činjenica da su pore pune sebuma koje čine pogodnu sredinu za razvoj bakterija i samim tim, postoji veća verovatnoća da nastanu akne.

Roakutan lek za bubuljice efikasno smanjuje lučenje sebuma, smanjujući pritom verovatnoću njegovog nakupljanja u porama i razvoj bakterija. 

Ovako tretirana koža je izlečena i oslobođena od akni i bubuljica na obrazima.

Zbog svog potencijalnog štetnog dejstva, Roakutan se prepisuje samo za najteže slučajeve akni, kao što su cistične akne.

Neka od neželjenih dejstava uključuju isušivanje kože, sluzokože, isušenost očne duplje, probleme sa noćnim vidom, mišićna slabost, osip kože, glavobolje, umor ili gubitak kose. 

Lek izaziva i psihijatrijske poremećaje, a među zabeleženim posledicama zabeleženi su depresija, anksioznost, promene raspoloženja čak i suicidalne misli. 

Posebno treba obratiti pažnju na trudnoću i dojenje. Žene koje planiraju trudnoću ili doje ne smeju da ga koriste. 

Kako se koristi Roakutan za bubuljice?

Kao što sam već navela, Roakutan lek za bubuljice se koristi nakon pregleda dermatologa i obavljenih analiza. Dermatolog pregleda kožu, procenjuje stanje, uzrok akni, zatim prepisuje potrebne analize krvi.

Pre korišćenja leka, potrebno je prekontrolisati jetru i njene enzime, zatim šećer, trigliceride, holesterol, kao i status vitamina A. 

Roakutan deluje na sve navedene stvari i zbog toga krvna slika i svi zdravstveni indikatori moraju biti u okvirima normalnih vrednosti, jer u suprotnom mogu nastati negativne posledice.

Pogotovo treba da budu oprezni hronični bolesnici i obavezno da svom lekaru kažu od čega boluju, da bi se utvrdilo da li postoji prostor za korišćenjeovog leka. 

Potrebno je naglasiti da se ovaj lek prepisuje i kada se utvrdi da uzrok akni nije hormonske prirode, jer ovaj lek ne deluje u tom slučaju.

Osim toga, Roakutan lek za bubuljice se prepisuje samo ukoliko druge vrste terapije, kao što je upotreba npr. antibiotika ne deluje, kao krajnja linija odbrane od akni.

Zbog svog intenzivnog i agresivnog efekta Roakutan nije omiljeno sredstvo za lečenje akni i problematične kože, ali ako ostala sredstva ne daju rezultate, pristupa se terapiji.

Nakon konsultacija, lekar prepisuje dozu i utvrđuje dinamiku korišćenja leka. Tokom trajanja terapije je potrebno kontrolisati rad jetre, jer Roakutan može imati negativno dejstvo na rad jetre i njenih enzima. 

Jedna od čestih reakcija kože na dejstvo ovog leka je pogoršanje postojećeg stanja, odnosno, sitne i velike bubuljice izlaze u većem broju.

Zbog toga dermatolozi upozoravaju pacijente da će inicijalno dejstvo leka biti izuzetno neprijatno i negativno. Međutim, važno je prevazići ovaj period, jer nakon toga dolazi do znatnog poboljšanja. 

A Roakutan i sunce?

Roakutan povećava osetljivost kože na sunce i zato je važno izbegavati boravak na suncu kada je zračenje najjače i obavezno koristiti kreme sa visokim faktorom zaštite.

Osim toga ne treba ići u solarijum i na agresivne kozmetičke tretmane. 

Pored ovoga, važno je prilagoditi i kozmetičku rutinu. Proizvodi koji imaju pozitivno dejstvo za vreme terapije Roakutanom su hidratantni i regenerativni proizvodi koji sadrže pantenol, glicerin, ureu i umirujuće sastojke poput kamilice i nevena za lice.

Obzirom da Roakutan lek za bubuljice smanjuje produkciju sebuma, na površinu kože deluje isušujuće i može da izazove neprijatan osećaj zategnutosti, crvenila, čak i perutanje i ljuspanje površine kože. 

Pojačan unos vode, korišćenje hidratantnih krema, kao i krema sa zaštitnim faktorom, kapi za oči i sredstva za negu usana mogu pomoći da se prebrodi ovaj period, zbog isušenosti kože, sluzokože i suznih kanala.

Isušenost i perutanje kože su neprijatnosti koje se javljaju tokom cele terapije, ali kozmetička sredstva poput gela i losiona za čišćenje lica na prirodnoj bazi mogu pomoći da se uspostavi ravnoteža na površini kože. 

Nakon završetka terapije se mogu koristiti preparati na bazi AHA i BHA kiselina, jer održavaju kožu čistom svojim dejstvom blagog hemijskog pilinga.

Nakon koršćenja leka, na površini kože će verovatno ostati ožiljci od bubuljica. Ovi ožiljci se mogu tretirati različitim kozmetičkim tretmanima.

Iako korišćenje leka zbog navedenih pratećih reakcija može biti vrlo neprijatno, rezultat je čista koža bez bubuljica. 

Pa da li je onda dobar Roakutan lek za bubuljice?

Efikasnost leka je klinički dokazana, a i iskustva mnogih korisnika govore o jakom i intenzivnom dejstvu, koje je na duži rok korisnicima rešilo problem akni i unapredilo teksturu kože.

Ipak, Roakutan lek za bubuljice se prepisuje samo ako drugi preparati i sredstva ne daju rezultate.

Na prvom mestu se koriste kreme za akne. Posebno one na prirodnoj bazi. 

Koje rezultate možeš očekivati?

Najvažnije je da znaš sledeće:

  • Terapija traje između 4 i 8 meseci, u zavisnosti od slučaja
  • Trajanje terapije određuje lekar
  • Terapiju ne treba ni započinjati ni prekidati na svoju ruku

Jedna od prvih pojava koja se uočava kod većine pacijenata je pogoršanje stanje(bubuljica je sve više). Ovo je zapravo dobra stvar, jer pokazuje efikasnost preparata.

U tom momentu većina pacijenata želi da prestane sa korišćenjem, zbog straha da će stanje zauvek ostati problematično ili još gore od trenutnog. 

Međutim, nakon ove faze čišćenja kože, nastupa poboljšanje i vrlo brzo se uočava poboljšanje stanja. Stanje ostaje dobro i nakon završetka terapije.

Rezultat terapije je čista koža, bez upalnih procesa i bolnih akni. Ipak, ovaj tip akni često ostavlja fleke od bubuljica i ožiljke, koje Roakutan lek za bubuljice ne može da sanira.

Zato se nakon toga biraju kozmeticki preparati i tretmani koji mogu poboljšati stanje, u zavisnosti od potreba i mogućnosti. 

Ipak, sa tretmanima poput mikrodermoabrazije, lasera ili jakih hemijskih pilinga treba sačekati 5 do 6 meseci, da se površina kože u potpunosti regeneriše.

Isto važi i za depilaciju voskom – treba je izbegavati 5 do 6 meseci, zbog povećane osetljivosti kože. 

Poboljšanje stanja kod većine pacijenata dolazi nakon jednog ciklusa terapije i terapiju nije potrebno ponavljati. Ipak, potrebno je korigovati navike i voditi zdraviji način života. 

Roakutan iskustva

Iskustva korisnika pokazuju da je Roakutan za bubuljice uglavnom efikasan u slučajevima akni koje nastaju kao posledica prekomernog lučenja sebuma.

Kao što smo već naveli,lek nije efikasno sredstvo u borbi protiv hormonskih akni.

Za ovakav tip akni, potrebno je konsultovati dermatologa i ginekologa i utvrditi koji tip hormonske terapije se primenjuje. 

Velik broj nuspojava i neprijatnosti koje izaziva Roakutan lek za bubuljice nas dovodi do pitanja – da li postoji alternativa?

Odgovor je da alternativa uvek postoji. Međutim, individualno zdravstveno stanje često ne dozvoljava korišćenje ovog leka i u tom slučaju je neophodno naći adekvatnu alternativu.

Ovo su neke od opcija koje mogu biti dobar izbor i koje su prema iskustvu drugih bile od velike pomoći kod bubuljica!Moraš voditi i zdrav život i imati zdrave navike!

Gel na prirodnoj bazi

Kozmetički proizvodi koji su namenjeni masnom tipu kože su često previše jaki i agresivni za svakodnevno korišćenje.

Proizvodi namenjeni nezi masne kože često sadrže alkohol, koji ima isušujuće dejstvo, što takođe dovodi do veće produkcije sebuma i samim tim, do zapušavanja pora. 

Umesto ovakvih proizvoda, rutina se može orijentisati ka prirodnim proizvodima, koji će prirodnim sastojcima smanjiti produkciju sebuma i poboljšati teksturu kože.

Postoje mnogi prirodni sastojci koji mogu pomoći masnoj koži. 

Neki od ovih sastojaka su ulje čajevca za bubuljice, aloe vera, sumpor, šafranika, alantoin, ekstrakt smole iz primorskog bora i drugi.

Upotreba prirodnih preparata ne izaziva nuspojave i dodatne probleme, a čuva zdravlje. Ipak, o svemu se treba podrobno informisati i odlučiti se za proizvod koji najviše odgovara potrebama tvoje kože. 

Roakutan i ishrana

Iskustva govore da su ponekad jednostavna rešenja najbolja rešenja, a činjenica je da lepota i zdravlje ulaze na usta. Nepravilna ishrana bogata rafinisanim šećerima, prostim ugljenim hidratima, gaziranim pićima, prepuna industrijskih prerađevina i masnoća, izuzetno negativno deluje na ceo organizam, pa tako i na kožu. 

Koža direktno reflektuje sve što se unosi od hrane i to se sve ispoljava kroz različite nepravilnosti kao što su akne. 

Unos vode

Voda je izvor života i konzumiranje dovoljne količine vode je jedna od najvažnijih dobrih navika koje možeš usvojiti. Benefiti vode su višestruki.

Kada ne pijemo dovoljno vode, najviše trpi naša koža i postaje dehidrirana. Iako ovo zvuči kao dobra stvar za masnu kožu, realnost je drugačija – dehidrirana koža je sklonija mašćenju, jer je lučenje sebuma svojevrsni odbrambeni mehanizam kože. 

Kao što smo već rekli, ovo vodi ka bržem gomilanju sebuma u porama, što rezultira bubuljicama. Unos vode je jedna od najboljih, a najjednostavnijih stvari koje možeš priuštiti svom telu. 

Promena životnih navika

Stres, pušenje, upotreba alkohola i fizička neaktivnost imaju negativan uticaj na celo telo, pa tako i na kožu. Da bi se stanje popravilo, potrebno je promeniti navike. Vežbanje i fizička aktivnost mogu unaprediti stanje kože, kao i dovoljno sna tokom noći. 

Iako nijedan od ovih faktora pojedinačno nema snagu i intenzivno dejstvo kao Roakutan, ukoliko se strpljivo deluje na više frontova, koža će ti sigurno izgledati bolje, a tvoje telo će biti zdravije. 

roakutan za bubuljice

Roakutan cena

Lek se može naći u slobodnoj prodaji, po ceni od oko 1300,00 dinara, ali ga definitivno ne treba uzimati na svoju ruku.

Obavezno se konsultuj sa dermatologom, koji će ti detaljno i podrobno objasniti funkciju ovog leka i ukazati ti na potencijalne probleme i opasnosti koje mogu nastati kao posledica korišćenja.

Ukoliko je Roakutan ipak jedino rešenje, doktor će ti napisati recept i Roakutan lek za bubuljice će koštati oko 350 dinara. 

I za kraj, iako situacija sa bubuljicama, ponekad deluje bezizlazno, vrlo je moguće da će i promena načina života i uvođenje zdravijih navika pozitivno uticati na stanje tvoje kože.

Ponekad i male promene mogu zajedno da učine velike stvari, a  ne treba isključiti ni prirodna rešenja, jer priroda najčešće ima efikasna rešenja za naše zdravstvene i kozmetičke probleme.

Napominjemo da tekst ne pruža stručne medicinske savete. Za korišćenje bilo kog leka OBAVEZNA je konsultacija sa izabranim lekarom.

Test