Naslovna » Saznaj kako da izlečiš perutanje kože!
Lice

Saznaj kako da izlečiš perutanje kože!

perutanje kože lica

Perutanje kože je čest problem koji nastaje kada se gornji sloj kože odvaja u sitnim ljuspama. Iako možda, u tvom slučaju, ovaj problem dugo traje, nemoj brinuti. U ovom tekstu ću ti objasniti kako da bezbedno rešiš ovaj problem prirodnim putem.

Perutanje koze, u većini slučajeva, nije ozbiljan problem, ali sitne ljuspice po koži mnogima izazivaju osećaj srama. Naročito ženama koje svakodnevno nanose puder. Mrtve ćelije kože postaju još uočljivije nakon šminkanja.

 

Da bi ovaj problem postao tvoja prošlost, moraš pažljivo da pročitaš ovaj tekst. U njemu sam spremila sve bitne informacije vezane za perutanje kože.

Perutanje kože lica uzroci

Brojni faktori mogu izazvati perutanje koze lica. Neki od faktora su bezazleni i šteta koju prave se lako može popraviti. Međutim, u nekim slučajevima, perutanje kože je samo jedan od znakova bolesti. U tom slučaju, moraćeš da potražiš pomoć lekara.

 

Suva koža lica

 

Ovo je najčešći uzrok perutanja kože. Iako je, kao i drugi tipovi kože nasledan, sasvim je moguće da je u tvom slučaju suvoća kože izazvana neadekvatnom negom lica.

 

Ako želiš da znaš više, pročitaj naš tekst o suvoj koži lica.

Vremenske prilike

Čak i najotpornija koža lica ne može da se odupre efektu vremenskih prilika. Tokom zime, hladan i suv vazduh izvlači vodu iz kože lica. Naravno, zimske temperature će najviše naškoditi ljudima koji imaju suvu kožu lica.

 

Sa druge strane, visoke temperature tokom leta takođe isušuju kožu. Naročito ako, zbog neadekvatne zaštite kože, nastane opekotina. Pored toga, klima uređaji i slana voda isušuju kožu.

 

Ekcem

Ekcem je grupa oboljenja koja može biti izazvana na različite načine. U nekim slučajevima je genetika odgovorna, ali je mahom uzrok nepoznat.

 

Osnovni znak koji ukazuje na ekcem je perutanje kože lica. Pored toga, javljaju se otečenost i crvenilo kože. U najvećem broju slučajeva se bolest manifestuje na koži oko očiju. 

 

Ukoliko sumnjaš na ekcem, obavezno se javi lekaru koji će postaviti definitivnu dijagnozu. Pored toga, pročitaj smernice za negu kože koja se peruta, a koje sam dala u nastavku teksta. 

 

Kontaktni dermatitis

Kontaktni dermatitis je oboljenje kože izazvano nekom hemijskom supstancom. Najčešći izazivači ove vrste dermatitisa su agresivni surfaktanti, poput sulfata, alkohol i parfemi. Pored perutanja kože, javljaju se crvenilo i osećaj peckanja na mestu kontakta. Ukoliko su se nakon kontakta sa nekom hemikalijom javili ovi znakovi, smesta isperi taj deo kože sa vodom. Takođe, nemoj koristiti više taj proizvod. U nastavku teksta ću reći više o proizvodima koje treba da koristiš.

 

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis ili seboreja je oboljenje kože izazvano gljivicom. Pogađa ljude sa masnom kožom lica. Najčešće zahvata kožu glave, kožu oko obrva i iza ušiju. Osnovni znakovi ovog oboljenja su perutanje kože i preterano mašćenje kože u tim zonama.

 

Psorijaza

Psorijaza je autoimuno oboljenje koje se, pre svega, manifestuje belim do srebrnkastim izdignutim plakovima. Od psorijaze mogu oboleti gotovo svi, od odojčeta do starijih osoba. 

Ako perutanje kože počne da ti liči na psorijazu, ne odlaži posetu lekaru. Kao i u slučaju ekcema, pripremila sam neke smernice za negu psorijatične kože u nastavku teksta.

 

 

Perutanje kože oko očiju

Perutanje kože oko očiju može biti posebno problematično, jer je koža na kapcima jako tanka i dobro prokrvljena. Manjak lojnih žlezdi u ovom delu lica otežava hidrataciju kože kapaka. Zbog toga, perutanje koze oko očiju je česta pojava.

Najčešće je perutanje kože oko očiju izazavano ekcemom, kontaktnim dermatitisom, seboreičnim dermatitisom ili psorijazom. O ovim oboljenjima sam malo više pisala gore.

Pored ovih glavnih uzroka, može se desiti da blefaritis izazove perutanje kože oko očiju. Blefaritis je infekcija očiju. Pored perutanja kapaka, koža oko očiju je otečena, crvena i javljaju se krmelji. Ako sumnjaš na ovu bolest, obrati se lekaru. 

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a onda su podočnjaci postali tamni, a bora je bilo i po vratu. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

perutanje kože glave

Perutanje kože lica rešenje

Kao što si već pročitala gore, perutanje koze može biti izazvano na različite načine. Ali, postoje određene smernice koje će smanjiti ili čak potpuno rešiti svako perutanje kože, bez obzira na uzrok. 

 

Perutanje koze lica

Ukoliko te muči perutanje kože lica, preporučujem ti da se okreneš prirodnim preparatima. Ovi preparati sadrže biljne sastojke koji će očistiti, ishraniti i hidrirati kožu, ali bez iritacije i izazivanja neugodnog perutanja i svraba. Za poboljšanje stanja kože lica , potrebna su ti barem dva proizvoda:

 

 • Preparat za čišćenje kože- Prednost bi trebalo da daš losionima i mleku za čišćenje lica. Oni, za razliku gelova i peni za čišćenje lica, sigurno neće isušiti kožu lica i izazvati perutanje. Obrati pažnju na sastojke. Dobri preparati za čišćenje obiluju hidratantnim sastojcima poput aloe vera gela, diglicerina, meda i hijaluronske kiseline.
 • Krema za lice- Svakom tipu kože je potrebna kvalitetna, hidratantna krema. Naročito ti je neophodna ako te muči suva koža lica i perutanje kože. Kao i u slučaju preparata za čišćenje, akcenat treba da staviš na sastav proizvoda. Hidratantni sastojci poput glicerina, meda i hijaluronske kiseline su prisutni u svakoj kvalitetnoj kremi za lice. 

 

Ako izabereš dobro, uz samo ova dva preparata, ćeš brzo primetiti poboljšanje u teksturi kože lica. Pored toga, perutanje koze lica će se značajno smanjiti. Međutim, ako želiš da ubrzaš proces isceljenja kože lica, možeš da dodaš još neke proizvode:

 

 

 • Piling za lice- Ako izabereš kvalitetan piling za lice, možeš da ubrzaš proces otpuštanja mrtvih ćelija kože. Tako ćeš ubrzati isceljenje kože. Međutim, izbegavaj mehaničke pilinge. Zrna šećera ili soli mogu pogoršati perutanje kože lica. Umesto toga se odluči za hemijski piling. Mlečna kiselina odgovara gotovo svima. Izbegavaj salicilnu kiselinu, osim ako nemaš seboreični dermatitis. Ako patiš od ekcema, kontaktnog dermatitisa ili psorijaze, pre upotrebe hemijskog pilinga se konsultuj sa lekarom.
 • Maska za lice- Ništa ne umiruje i ishranjuje kožu lica kao maska za lice. Ovi preparati za negu kože su bogati hidratantnim i hranljivim sastojcima koji daju rezultate gotovo odmah. Ako želiš da počastiš svoju kožu lica, dva puta nedeljno nanesi kvalitetnu, hidratantnu masku za lice. Možeš čak i sama da napraviš jednu. Samo su ti potrebni sastojci poput meda, krastavca ili šea putera. Pisali smo kako da iskoristiš krastavac kao masku za lice.

 

Perutanje kože glave uzroci

Perut u kosi muči veliki broj ljudi. Svako od njih je probao bar jedan šampon protiv peruti. Mnogi su ostali razočarani jer im perut, ili nije nestajala ili se vraćala odmah nakon prestanka korišćenja tog šampona. 

 

Međutim, da bi se stvarno rešila peruti, moraš da znaš šta je uzrok. Tek onda možeš se baciti na rešavanje problema.

 

Suva koža glave

 

Ukoliko te muči suva koža svuda po telu, velike su šansa da će i koža glava pokazati sklonost ka perutanju. Ova perut je bele boje i suva. 

 

 

Seboreični dermatitis

 

Ukoliko je perut uljasta i žute boje, velike su šanse da se radi o seboreji na glavi. Iako je ponekad naporno boriti se sa ovom bolešću, dobra vest je da možeš da je staviš pod kontrolu.

 

Perutanje koze glave i svrab

 

Perutanje kože glave i svrab su česte nuspojave peruti, bez obzira na uzrok, ali se svrab ne javlja uvek. Međutim, svrab će se uvek javiti kod peruti izazvane:

 

 • Nekvalitetnim šamponom- Šamponi, čak i oni protiv peruti, mogu da sadrže supstance koje provociraju nastanak peruti i svrab. To su najčešće sulfati, ali i dodati mirisi. Upravo zbog toga treba da se okreneš prirodnim šampona, koji ne sadrže sulfate.
 • Nepravilnim pranjem kose- Ukoliko u žurbi ne ispereš dobro šampon, može se desiti da ostaci šampona na koži glave mogu da izazovu perutanje koze i svrab glave. 

 

Perutanje kože glave rešenje

 

Kad je perutanje koze glave u pitanju, šampon protiv peruti je taj koji će, u najvećem broju slučajeva, rešiti problem. Nekvalitetni šamponi protiv peruti, ne samo da te neće rešiti peruti. već će i pogoršati situaciju. Zato prilikom izbora šampona protiv peruti obrati pažnju na sastav. Posebno povedi računa o sledećim sastojcima:

 

 • Surfaktanti- Ove supstance su odgovorne za čišćenje kože glave. Najčešći surfaktanti u šamponima su sulfati. Međutim, za kožu sklonu perutanju sulfati su previše agresivni. Oni u potpunosti uklanjaju sebum sa kože glave. Posledično, doći će do dodatnog isušivanja kože glave ili (u slučaju seboreičnog dermatitisa), koža glave će lučiti još više sebuma. U svakom slučaju, pogoršaćeš situaciju, umesto da se rešiš peruti.

 

Zato potraži šampone sa blažim surfaktantima. Najbolji šamponi protiv peruti sadrže sarkozinate, glikozide ili betain. Čest je slučaj da možeš naći sva tri surfaktanta u jednom šamponu. Pošto su ovi surfaktanti blaži, ovakav šampon manje peni od klasičnog šampona sa sulfatima. Međutim, oni će obaviti posao. Samo će ti trebati malo vremena da se privikneš na osećaj na koži glave tokom pranja kose.

  • Aktivni sastojci- U najvećem broju slučajeva, aktivni sastojci u šamponima protiv peruti imaju zadatak da unište gljivice. To je zato što je uzrok perutanja kože glave najčešće gljivica. Ali to ne znači da ovi šamponi ne mogu da pomognu kod peruti izazvane drugim razlozima.Najčešći aktivni sastojci u šamponima protiv peruti su  cink pirition i pirokton olamin. 

 

 • Protivupalni sastojci- Zadatak ovih sastojaka je da umire kožu. Na taj način smanjuju i svrab. Zato, ako te muče seboreja, ekcem ili psorijaza obavezno potraži šampon koji sadrži kamilicu ili kakao buter. 
 • Sastojci koji pospešuju isceljivanje- Ovi sastojci šampona prijaju svakome ko pati od peruti, bez obzira koji je njen uzrok. Tako da, ako želiš da ubrzaš isceljivanje kože glave, potraži šampon sa alantoinom, hamamelisom ili arnikom. Ubrzanjem isceljivanja kože glave ćeš smanjiti perut i svrab, ali ćeš i sprečiti opadanje kose. Zbog toga ova grupa sastojaka definitivno treba da se nađe u šamponu.

 

 

 • Hidratantni sastojci- Ova grupa sastojaka šampona protiv peruta hidrira i tako smanjuje perutanje koze. Čak mogu i sami biti aktivni sastojci šampona protiv peruti za najmlađe koji se bore sa temenjačom (seboreičnim dermatitisom). Najčešći sastojak takvog šampona je urea.

 

 • Nega seboreičnog dermatitisa na koži glave je nešto specifičnija. Iako običan šampon protiv peruti može da uradi mnogo, on neće rešiti problem mašćenja kože glave. Zbog toga, šampon protiv peruti kojim pokušavaš da se rešiš seboreičnog dermatitisa, mora da sadrži i sastojke koji regulišu lučenje sebuma. Rastavić i ulje šea drveta su upravo takvi sastojci.

 

 

Znam da se čini da je ovo previše zahteva za jedan šampon. Međutim, na našem tržištu postoje šamponi protiv peruti koji zadovoljavaju gotovo sve ove zahteve. Ako uzmeš u obzir i da je koža prva barijera koja nas štiti od raznih mikroba, onda ima smisla uložiti u njenu zaštitu. Zar ne?

 

Perutanje koze iskustva

 

Pošto su uzroci perutanja kože lica različiti, ne čudi i što su iskustva sa rešavanjem ovog problema različita. Mahom ljudi pokušavaju sami da reše problem. Većina i uspe u svojoj nameri.

 

Kad je perutanje lica u pitanju, forumi su složni da kombinacija pilinga i masnije kreme za lice može da smanji perutanje kože lica. Upravo su to preporučili Jeleni kojoj je koža počela da se peruta pred važan sastanak.

 

Ivana je svoj problem stavila pod kontrolu kremom od nevena. Kaže da je koža lica i dalje zateže kad je opere preparatom za čišćenje. Zato se svaki put trudi da što pre nanese kremu kako bi smanjila neprijatan osećaj zatezanja.

 

Marko je dugo rešavao problem perutanja kože na nosu Pavlovićevom mašću. Međutim, iako je prvih par puta ovaj trik upalio, brzo je zažalio zbog svoje odluke. Posle mesec dana, Pavlovićeva mast mu nije delovala na perutanje kože, a javilo se i crvenilo i svrab. Na nagovor drugih članova foruma je odlučio da poseti lekara.

 

Kad je perutanje kože glave u pitanju, iskustva su raznolika. Neke su zadovoljne i jeftinim šamponom protiv peruti, mada im se perut vraća kad prestanu da ga koriste. Druge žene imaju jako loša iskustva sa takvim šamponima protiv peruti.Milica se, recimo, dugo borila sa seboreičnim dermatitisom. Nikako nije uspevala da smanji mašćenje kose ni vidljivost peruti. Tek kad je kupila šampon protiv peruti sa koprivom, osetila je olakšanje. Kosa joj se sad manje masti, koža  glave joj je umirena, a perut je skoro u potpunosti eliminisala.

 

Znam da se većina vas bori sa perutanjem kože godinama. Znam i da je najlakše držati se nekih proverenih varijanti koji ne rešavaju problem perutanja kože, već samo smanjuju vidljivost. Ali, sada kad imaš sve bitne informacije, mislim da treba da daš svojoj koži još jednu šansu. Počasti je prirodnim proizvodima i gledaj kako, u kratkom roku postaje meka, nežna i baršunasta. Isto važi i za kosu. Kvalitetni šamponi protiv peruti postoje na našem tržištu. 

 

Kako si ti rešila perutanje koze? Piši nam u komentarima.

 

Preporuka
 • Ocena:
Sending
User Review
3.5 (2 votes)
Test