Naslovna » PRP tretman lica(vampirski tretman) za podmlađivanje!
Lice

PRP tretman lica(vampirski tretman) za podmlađivanje!

PRP tretman lica

PRP tretman lica može da podmladi tvoje lice za nekoliko godina! Otkriću ti kako izgleda ovaj popularni ‘’vampirski tretman’’i kome je zapravo namenjen.

Kada je Kim Kardašijan promovisala ovu metodu podmlađivanja lica, mnogima je možda izgledala morbidno – zbog ubrizgavanja sopstvene krvi u kožu lica – ali sada se zna da je ovo fenomenalna stvar za tvoju kožu! PRP tretman lica, vampirski tretman ili ćeš negde čuti i “Drakula lifting” – se zasniva na ubrizgavanju plazme bogate trombocitima u kožu lica, čime se podstiče prirodni mehanizam regeneracije i zalečenja tvoje kože. Zaista ima logike i zaista dovodi do pozitivnih rezultata!

Zato ću ti danas predstaviti ovaj potpuno novi pristup podmlađivanju i nezi kože, sa svim neophodnim detaljima koji te sigurno zanimaju.

Šta podrazumeva PRP tretman lica?

Postupak koji je započeo kao način ubrzavanja zarastanja kod sportskih povreda, počinje sve više da dobija na popularnosti kao tretman za lice. Dok su dermatolozi nedavno počeli da koriste PRP tretman lica za podsticanje proizvodnje kolagena, lekari ortopedi već dugi niz godina ubrizgavaju PRP da bi ozdravili povređene zglobove – obično gležnjeve, kolena i laktove.

 

PRP tretman lica podrazumeva ubrizgavanje plazme bogate trombocitima (PRP – platelet rich plasma) u kožu lica, bilo metodom injektiranja (uz pomoć iglica) ili u kombinaciji sa laserom.

 

Trombociti, jedna vrsta krvnih ćelija (zapravo krvne pločice), sadrže faktore rasta koji mogu pokrenuti proliferaciju ćelija, ubrzati zarastanje i podstaći regeneraciju tkiva u tretiranom području.

PRP tretman lica se u estetskoj medicini najviše koristi za smanjivanje vidljivosti ožiljaka (uključujući ožiljke od akni i bubuljica), bora, oštećenja od sunca i tamnih krugova ispod očiju.

Poznat i kao ‘’vampirski tretman’’, PRP čini kožu zategnutijom i blistavijom.

Terapija plazmom bogatom trombocitima brzo postaje omiljeni estetski postupak zbog svoje jednostavnosti i efikasnosti. To je vrlo jednostavna metoda, budući da uključuje krv koja se uzima iz tela pacijenta, slično uobičajenom vađenju krvi.

Krv se zatim stavi u centrifugu na par minuta da bi se razdvojili trombociti, serum i krvne ćelije. I tu dobijaš sve što ti je potrebno da pokreneš potpuno prirodni mehanizam za isceljenje svog tela – uključujući i kožu lica.

Čitaj dalje kako bi saznala više o prednostima, troškovima i mogućim rizicima ovog tretmana za lice.

Kako najbrže podmladiti lice prirodnim putem?

Za šta se koristi PRP tretman lica?

PRP tretman lica može da se koristi za lečenje gotovo svih problema kože, od starosnih fleka, pigmentnih mrlja, bora na licu do ožiljaka i određenih oblika hiperpigmentacije.

PRP može podstaknuti samo-regeneraciju tkiva kože, podstičući prirodnu sposobnost organizma da se zaceli i tako ti pomaže da brže postigneš željene rezultate.

Iako se ovaj postupak može koristiti i za lečenje ožiljaka i crvenih strija, ipak je većina tretmana usmerena samo na podmlađivanje lica.

PRP stimuliše proizvodnju kolagena i elastina koji zadebljavaju i zatežu stanjenu kožu, efikasno izglađujući bore i fine linije. Pošto pojačava kolagen, takođe je odličan tretman za poboljšanje celokupne teksture i tonusa kože. 

PRP tretman lica je izuzetno efikasan u lečenju osetljivih područja, poput delikatnih područja ispod oka, gde klijenti često prvo primete znake starenja, ali gde nije moguće koristiti laser. 

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Kao i većina žena koja se teško suočava sa ovim promenama na svom licu, tako je i Dragani sve ovo teško palo. Sve do jednog dana, dok se rešenje nije pojavilo. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Kako je uspela da se reši svih bora na licu i podočnjaka oko očiju, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Evo za šta se koristi PRP tretman lica:

 • poboljšava ten 
 • poboljšava tonus i svežinu kože
 • podstiče stvaranje novih kolagenih mrežica
 • ublažava znake starenja kože (bore i fine linije)
 • leči ožiljke od bubuljica
 • minimizira tamne podočnjake
 • pomaže u sužavanju proširenih pora
 • ublažava pigmentacije na koži (uključujući i one od sunca).

PRP tretman lica

Kome je namenjen, a kome ne PRP?

Većina ljudi su dobri kandidati za ovu vrstu postupka, s nekoliko kontraindikacija za lečenje. Dakle, obično su žene te koje se podvrgavaju ovoj metodi, u cilju osvežavanja tena, podmlađivanja kože i uopšte poboljšanja celokupnog izgleda svog lica – bez potrebe za agresivnim i hiruškim tretmanima.

Dakle, možda ovo nije najbolja opcija za tebe ako:

 • si trudna
 • koristiš ili si nedavno koristila oralni lek Roakutan za akne
 • i dalje imaš aktivne sitne bubuljice što rezultira novim ožiljcima
 • imaš određena stanja kože, kao što su ekcemi lica ili rozacea
 • lako dobijaš ožiljke od bubuljica
 • imaš istoriju lošeg zarastanja rana
 • bila si podvrgnuta zračenju kože u poslednjih 12 meseci.

Apsolutne kontraindikacije za primenu PRP tretmana su kod postojanja malignih oboljenja, sistemskih bolesti krvi i postojanja aktivne infekcije.

Relativne kontraindikacije za vampirski tretman lica su:

 • korišćenje kortikosteroida 4 do 6 nedelja pre postupka
 • primena antikoagulantne terapije
 • upotreba protiv-upalnih lekova nedelju dana pre postupka
 • autoimuna oboljenja koštano-zglobnog sistema
 • operacija mesec dana pre PRP postupka
 • hronična bubrežne i bolesti jetre.

Stručnjak koji se bavi ovim tretmanom će najpre proceniti tvoju medicinsku istoriju kako bi utvrdio da li si dobar kandidat za vampirski tretman lica.

baner

PRP tretman lica priprema

Odabrani lekar koji izvodi PRP tretman lica će ti dati konkretna uputstva o tome kako da se pripremiš za ovaj postupak. To može da uključuje:

 • izbegavanje nezaštićenog i prekomernog izlaganja suncu ili sunčanje nekoliko nedelja pre postupka
 • da piješ puno vode u danima pre postupka
 • da dođeš sa čistim i nenašminkanim licem (ne treba da imaš ni dnevnu kremu za lice).

Oni koji uzimaju sredstvo za razređivanje krvi ili nesteroidne antiinflamatorne lekove (poput aspirina i brufena) trebalo bi da prestanu sa lekovima nekoliko nedelja pre tretmana i nekoliko dana posle tretmana, na osnovu uputstava svog lekara.

Da li je fototerapija lica pravi izbor za tvoju kožu? Saznaj u tekstu gde smo pisali o ovom tretmanu!

Kako izgleda postupak PRP tretman lica?

Nakon čišćenja kože, lekar će primeniti lokalni anestetik u području lica. Trebalo bi da sačekaš oko 30 minuta pre nego što može da se krene sa procedurom.

Sam postupak počinje sa mikronidlingom (bockanje lica iglicama) što traje oko 30 minuta, zavisno od područja koja se tretiraju.

Za to vreme lekar će na željena područja na licu nakačiti profesionalni dermalni valjak vrhunske klase ili uređaj odobren za korišćenje u ove svrhe.

Budući da ovaj tretman lica podrazumeva korišćenje tvoje sopstvene plazme bogate trombocitima – budi spremna da ti izvade špric krvi, obično iz ruke, dok se lice omamljuje. Krv se zatim stavlja u centrifugu koja razdvaja plazmu bogatu trombocitima od ostalih komponenti krvi.

PRP rastvor se zatim umasira u tretirano područje, obično nakon mikronidlinga. Tretman mikronidlinga u ovom slučaju služi da stvori male kontrolisane mikropunkture u koži, omogućavajući bolje prodiranje PRP-a.

Moram da ti napomenem da se negde i dalje PRP ubrizgava u kožu klasičnim injektiranjem, ali sve je češća praksa da se koristi zajedno sa mikronidlingom.

Pored toga, za one koji se boje iglica – PRP tretman lica može da se izvede i u kombinaciji sa laserskom terapijom. To znači da se laserom (a ne mikronidlingom ili iglicama kao u prethodnom slučaju) prave mikrootvori u koži, kroz koje se kasnije aplikuje PRP rastvor.

Tokom 7 do 10 dana nakon ovog postupka, primenjeni trombociti polako otpuštaju faktore rasta – usled čega se postiže bolja hidriranost i prokrvljenost kože. 

Nakon završetka postupka, lekar može da nanese serum za lice ili balzam kako bi ublažio crvenilo i iritaciju kože lica. Dozvoljeno je da naneseš i šminku ako želiš, kako bi prikrila bilo koje privremene nuspojave.

Ako se ne dogodi nikakva neželjena reakcija, u ovom trenutku si slobodna da ideš ​​kući.

Koliko traje vampirski tretman lica?

Ovaj postupak najviše može da traje sat vremena, i nakon njega možeš odmah da se vratiš kući.

Koliko tretmana je potrebno?

Za većinu problema, potrebno je PRP tretman ponoviti 3 – 5  puta. Važno je da razmaci između njih budu od mesec dana, tačnije od 4 – 6 nedelja. Nakon toga, dovoljno je jednom godišnje uraditi održavanje. 

 Da li je tretman bezbedan?

PRP tretman lica je u potpunosti bezbedan. Ne postoji bilo kakva mogućnost od imunoloških ili alergijskih reakcija, obzirom da se za ovu namenu koristi plazma samog pacijenta.

vampirski tretman lica

PRP tretman lica oporavak

Oporavak za ovaj postupak je relativno minimalan. Ako želiš, možeš se vratiti na posao već sutradan. Još uvek može biti crvenila i drugih znakova manje iritacije, ali ti izbegavaj nanošenje previše proizvoda na kožu.

Jednostavno očisti lice jednom dnevno i prema potrebi hidriraj. Po želji možeš da koristiš laganu tečnu podlogu da minimiziraš crvenilo. Lekar takođe može da ti preporuči proizvode koji će ti pomoći da se koža brže oporavi.

Obavezno izbegavaj proizvode na bazi alkohola i pilinge tokom faze oporavka! Pravilna zaštita od sunca je takođe veoma važna.

Dok se tvoja koža potpuno ne zaceli, izbegavaj jače fizičke aktivnosti koje mogu uzrokovati prekomerno znojenje i stvaranje toplote. Znojenje može prouzrokovati dodatnu iritaciju, a jače aktivnosti mogu povećati rizik od pojave oteklina ili modrica. Obično treba izbegavati ovo najmanje 72 sata nakon tretmana.

PRP tretman lica – potencijalne nuspojave i komplikacije

Modrice i upala, uključujući oticanje i crvenilo, su najčešći neželjeni efekti ovog postupka. Obično se pojavljuju odmah nakon postupka i povlače se u roku od 4-6 dana.

Takođe bi trebalo da izbegneš izlaganje suncu i agresivne tretmane kože za to vreme. Važno je da ne trljaš i ne diraš lice. Zaštita od sunca je takođe veoma važna!

Dobra vest je da PRP tretman lica uključuje tvoju sopstvenu krv, tako da su male šanse za unakrsnu kontaminaciju ili infekciju, kao i alergijsku reakciju. Retke, ali ozbiljne, komplikacije uključuju infekciju i ožiljke.

Ako imaš istoriju herpes simpleksa ili hladnih rana na usnama, takođe je moguće da ti se ponovo aktiviraju nakon ove procedure. Zato obavesti lekara koji izvodi ovaj tretman ako si ikada imala herpes.

 

PRP tretman lica pre i posle

Upotreba PRP-a zajedno sa tradicionalnim tretmanom mikronidlinga može poboljšati ožiljke na tvom licu, izgladiti bore i druge znakove starenja – ali i generalno prolepšati tvoj ten.

Sve ovo je posledica primenjenih trombocita, koji sadrže faktore rasta koji podstiču regeneraciju i zarastanje tkiva. To znači da je sada tvoja koža regenerisana, osvežena, bolje ishranjena, prokrvljena i da dobija više kiseonika. To se i te kako može videti obično nekoliko dana nakon inicijalnog tretmana, u vidu osveženog i podmlađenog tena. Lice je čistije, nema pigmentacija, ožiljaka, a koža je zategnuta i boljeg tonusa.

Prvi rezultati ovog postupka su vidljivi već nakon 7 dana, dok je krajnji efekat vidljiv najviše mesec dana nakon inicijalnog postupka.

Značajno poboljšanje teksture i tonusa kože može se primetiti, kao što rekoh, već za 3-4 nedelje, dok se poboljšanje nastavlja narednih 8 meseci jer koža produkuje još više kolagena. 

PRP tretman lica cena

Kada je u pitanju vampirski tretman lica cena se kreće od 150-300 eura, zavisno od salona koji želiš da posetiš. 

Iako je ovo minimalno invazivan tretman, važno je pronaći medicinski obučenog stručnjaka koji će obavljati postupak. U idealnom slučaju to bi trebalo da bude dermatolog ili plastični hirurg.

Važno je da se informišeš o iskustvu, obrazovanju i sertifikatima datog stručnjaka koji treba da obavi ovaj tretman.

Kvalifikovani stručnjak (dermatolog) bi uvek trebao da ima slike pre i posle svojih klijenata – kako bi ti dao predstavu o očekivanim rezultatima.

baner

PRP tretman lica iskustva

Kada su u pitanju iskustva sa PRP tretmanom lica, mogu reći da sam pročitala puno pozitivnih kritika. Ovaj tretman je inače zaživeo kada su ga promovisale poznate ličnosti iz svetskog šou-biznisa, tako da je jasno da je ovo vrlo cenjen tretman u nezi kože.

Žene se odlučuju za ovaj tretman podmlađivanja i osvežavanja lica najviše zbog toga što je minimalno invazivan (a čak može da se izvede i bez iglica, uz pomoć lasera), što se bazira na prirodnom mehanizmu regeneracije tkiva i što se koristi sopstvena krv – tako da uglavnom nema nuspojava, infekcija i drugih negativnih reakcija.

Međutim, kao i kod bilo kog drugog profesionalnog tretmana lica, svakodnevna nega kože ne sme da se zanemari! Tako da, ukoliko ne neguješ kožu svakodnevno adekvatnim kremama i drugim preparatima – postignuti rezultati PRP-a neće biti tako dugotrajni i efektni.

Mana ovog postupka je što moraš da ideš na ponavljane tretmane i što rezultati svakako nisu trajni. Što nas opet vraća na to da dobru kremu protiv bora na trajnom nivou ne može ništa da zameni – kako po lakoći primene, dostupnosti, tako i po trajnosti postignutih rezultata.

Nadam se da sam ovim tekstom uspela detaljnije da ti približim čuveni vampirski tretman lica ili ‘’Drakula lifting’’, kako ga popularno zovu. Zaista ima dosta prednosti ovog postupka, pre svega što se bazira na prirodnom isceljenju kože, ali ipak nemoj da zaboraviš na svakodnevno korišćenje dnevne i noćne kreme za lice – jer to je nega koju ništa do sada ne može da zameni!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test