Naslovna » Imaš pigmentne mrlje? Ovo je način da ih se rešiš!
Lice

Imaš pigmentne mrlje? Ovo je način da ih se rešiš!

pigmentne mrlje

Otkrivam ti zašto se javljaju pigmentne mrlje i koji su najbolji načini da ih se zauvek rešiš! Sve što te zanima na ovu temu je odmah ispred tebe, zato mi se pridruži u ostatku ovog teksta.

Pigmentne mrlje na licu, poznate i kao sunčeve pege, lentigo ili starosne mrlje – mogu se pojaviti oko 35. godine života, ponekad čak i pre nastanka bora, ali se neretko mogu videti i kod mlađih ljudi. Možda nisu zdravstveno opasne, ali mnogi svakako žele da ih se reše iz estetskih razloga. 

 

Nema potrebe da trpiš nešto na svom licu i telu što ti ne prija i što narušava tvoje samopouzdanje – kada postoje savršeni načini da se toga rešiš i da uživaš u svom lepom izgledu! Samo čitaj dalje i saznaj sve ono što te zanima.

 

Pigmentne mrlje na licu

Pigmentne mrlje na licu su čest oblik hiperpigmentacije kože. Kao što rekoh, obično se javljaju u uzrastu od oko 35. godine, mada se mogu pojaviti i pre. Mogu biti različite veličine i biti svetlo smeđe do crne boje. Pigmentne mrlje su prisutne na delovima koji su najviše izloženi suncu: čelo, obrazi, grudi, leđa, ramena i ruke. Generalno nisu opasne za zdravlje, ali je neophodno biti ‘’budan’’ i pratiti ih. Ne ustručavaj se da se obratiš dermatologu ako primetiš bilo kakvu promenu u obliku ovih mrlja (oblik, veličina, boja).

Pigmentne mrlje na licu su rezultat hiperpigmentacije koju karakteriše neujednačena pigmentacija kože. To je uobičajeno stanje kože nastalo zbog prevelike proizvodnje melanina u našim ćelijama (melanociti). 

Melanin je prirodni pigment koji daje boju našoj koži, našoj kosi i očima. Deluje kao prirodna krema za zaštitu kože, što znači da štiti tvoju kožu od štetnih UV zraka. Mnogi faktori mogu dovesti do povećanja količine melanina koji stvara koža – usled čega se javljaju pigmentne mrlje i fleke na koži.

 

Zašto se javljaju pigmentne mrlje na licu?

Sigurno se pitaš zašto se javljaju pigmentne mrlje na licu. Uzroci mogu biti brojni, a pročitaj u nastavku koji su najčešći.

 

Prekomerno izlaganje suncu 

 

Prvi uzrok prevremenog starenja kože i glavni uzrok hiperpigmentacije, svako izlaganje suncu pokreće proizvodnju melanina koji deluje kao prirodni štit od sunca. Međutim, prekomerno izlaganje UV zračenju može poremetiti proces proizvodnje melanina, što rezultira hiperpigmentacijom i tako se javljaju pigmentne mrlje i tamne fleke na licu od sunca.

 

 

Starenje kože 

S godinama se smanjuje broj ćelija koje proizvode melanin, ali veličina preostalih melanocita raste. Izlučivanje melanina ovim ćelijama je preciznije. To je prirodna fiziološka pojava koja se ubrzava kako ideš prema 40. godini, otuda i povećanju broja starosnih pega.

Draganu su dugo brinule bore, kao i fleke na licu. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, jer je mislila da lek ne postoji. A onda je otkrila jedinu stvar koja deluje

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez fleka i bora.

Dragana sada nema problem sa flekama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

 

Kozmetičke procedure (hemijski piling, dermabrazija, laserski tretman) 

 

Post-upalne hiperpigmentacije i pigmentne mrlje mogu se javiti posle nekakvog agresivnog postupka na koži i tokom njenog procesa zarastanja.

 

Akne i iritativni dermatitis na koži (atopijski dermatitis, psorijaza, ekcem) 

 

Svaka iritacija ili privremena upala kože može izazvati mrlju koja će nestati za nekoliko nedelja ili čak meseci. Bubuljice, mitiseri, akne, crvenilo, osip ili svrab u slučaju ekcema i psorijaze stimulišu prirodnu prekomernu proizvodnju melanina tokom regeneracije ćelija. 

Male rane, posekotine, opekotine 

 

Tokom procesa zarastanja rana, izlučivanje melanina pokreće se prirodnim putem. Koža postaje tamnija i privremeno se menja.

 

Hormonske varijacije 

 

Kod trudnica su česta područja hiperpigmentacije na licu, poznata kao hloazma ili melazma.

Uzroci ovoga su ženski hormonalni uticaji, uključujući estrogen i progesteron kao ženske polne hormone, koji dovode do prekomerne proizvodnje melanina, posebno kada je koža izložena suncu.

Osim tokom trudnoće, hiperpigmentacija se može pojaviti i kod žena koje uzimaju oralne kontraceptivne pilule, ali i tokom menopauze – kada je narušena hormonalna ravnoteža i sposobnost kože da se regeneriše.

pigmentne mrlje na licu

Kako ukloniti prigmentne mrlje na licu?

Pigmentne mrlje na licu je moguće ukloniti različitim metodama. Pročitaj u nastavku šta sam izdvojila za tebe – sa napomenom da ću te uvek prvo posavetovati da se okreneš što prirodnijim tretmanima.

 

Krema za pigmentne mrlje

Odlična alternativa i daleko jednostavnije rešenje za uklanjanje ovih fleka svakako jeste krema za pigmentne mrlje. Em se jednostavno koristi, em daje fenomenalne rezultate! Poenta je da treba da sadrži aktivne sastojke koji posvetljuju pigmentne mrlje na licu: hidroksi kiseline, glikolnu kiselinu, hidrokinon, deoksiarbutin, kojičnu kiselinu, vitamin C i dr.

Dokazano je da krema za pigmentne mrlje zaista može da ti pomogne da izblediš ove ‘’smetalice’’ na svom licu i da uživaš u svom novom tenu.

 

Međutim, nije svaka krema za pigmentne mrlje ista! Mnoge dostupne na tržištu sadrže prilično opasne sastojke, još ako uzmemo u obzir da su ove kreme predviđene za dužu upotrebu – utoliko je opasnost veća. Znam da svojoj koži (ali i zdravlju) želiš samo najbolje – zato ti savetujem da se uvek odlučiš za prirodnu kremu za lice za pigmentne mrlje na prirodnoj bazi.

 

Čak i kada ti se čini da su veoma ozbiljne, pigmentne mrlje je moguće izbledeti prirodnim putem – bez upotrebe jakih krema ili tretmana na bazi teških hemikalija, koji su zbog svoje agresivnosti štetni za tvoju kožu. Zaista, dugotrajna upotreba sredstava za izbeljivanje poput kortizona ili hidrohinona koji se koriste za trajno posvetljenje kože (naročito tamne kože) u dugoročnom periodu stvara velika oštećenja na koži koja se teško leče.

 

Pored vitamina C, postoje i mnogi drugi potpuno prirodni sastojci koji pomažu na temu kako ukloniti pigmentne mrlje na licu. Ovde pre svega moram da pomenem neprikosnoveni ekstrakt sladića i ekstrakt biljke rabarbare. Ovi prirodni sastojci deluju tako što efikasno smanjuju proizvodnju tamnog pigmenta na koži, a uz to uklanjaju i postojeće pigmentne mrlje i bilo kakve tragove hiperpigmentacije. Dakle, prirodno rešenje je moguće!

 

Prirodna krema za lice je zaista najbolje i najsigurnije rešenje. Tako da, probaj sa njom da rešiš svoj problem – verujem da ćeš biti i više nego zadovoljna!

 

 

Hemijski piling

 

Hemijski piling koristi kiseline na snažnijim koncentracijama da tretira pigmentne mrlje na licu. On smanjuje pojavu hiperpigmentacije uklanjanjem površinskog sloja kože. Dublje verzije takođe mogu prodreti u srednji sloj kože (dermis).

 

Zbog svoje snage, hemijski piling takođe može povećati rizik od nuspojava: crvenilo, iritaciju i stvaranje plikova. Ako se upotrebljava nepravilno, mogu se javiti i ozbiljni plikovi ili ožiljci.

 

Ako se redovno izlažeš suncu, hemijski piling onda nije najbolja opcija za lečenje. Hemijski piling uzrokuje da tvoja koža bude osetljivija na sunčeve zrake. 

 

Laserski piling (obnavljanje kože)

 

Tretman laserskim pilingom koristi ciljane zrake svetlosti da bi se smanjila hiperpigmentacija.

 

Postoje dve vrste lasera: ablativni i neablativni. Ablativni laseri su najintenzivniji i uključuju uklanjanje slojeva kože. S druge strane, neablativni postupci ciljaju dermis za podsticanje rasta kolagena i efekata zatezanje efekata. Ablativni laseri su jači, ali mogu izazvati više nuspojava. 

 

Terapija intenzivnim pulsnim svetlom (IPL)

 

IPL terapija je vrsta neablativnog (frakcionog) laserskog tretmana. IPL terapija stimuliše rast kolagena u dermisu. Obično je potrebno više sesija.

 

IPL se koristi za sveukupne probleme sa pigmentacijom, ali ravne mrlje posebno reaguju na ovaj tretman. Takođe može pomoći u smanjenju pojave bora, paukolikih vena i proširenih pora.

 

Mikrodermabrazija

 

Mikrodermabrazija je neinvazivni postupak koji se koristi za lečenje hiperpigmentacije, koji utiče samo na epiderm (površinske pigmentne mrlje).

 

Tokom postupka, dermatolog koristi ručni alat sličan bušilici sa žičanom četkom ili drugim brusnim nastavkom – kako bi se uklonio epiderm. Možda će ti trebati više sesija da bi postigla svoj idealni rezultat.

 

Voćne kiseline za uklanjanje pigmentnih mrlja

 

Enzimski piling voćnim kiselinama ili AHA dobijenim iz voćnih šećera (glikolna kiselina, mlečna kiselina) ili BHA (salicilna kiselina) će obezbediti obnovu ćelija. AHA piling ili piling voćnim kiselinama se često koristi za uklanjanje malih pigmentnih mrlja. Deluje tako što vrši blagi enzimski piling. Njegova koncentracija AHA u maskama i kremama dostupnim na tržištu kozmetike je mnogo manje agresivna  upoređenju sa hemijskim pilinzima. To je nežan i efikasan tretman za ublažavanje pigmentnih mrlja na licu. 

Informiši se više u tekstu: Voćne kiseline za lice za kućnu upotrebu.

 

Vitamini za uklanjanje pigmentnih mrlja na licu

 

Vitamin C – jedan od najvažnijih vitamina za celokupno zdravlje tvoje kože je vitamin C, koji igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena u koži. Vitamin C je takođe antioksidant i deluje na posvetljavanje kože, ali njegova vrednost kada je u pitanju smanjenje pigmentacije na koži su njegovi inhibitori tirozinaze. Ovi inhibitori pomažu u sprečavanju enzima u tvom telu da stvaraju prekomerne količine melanina – pigmenta kože – kao odgovor na povrede kože kao što je prekomerno izlaganje suncu. To može prouzrokovati tamne pigmentne mrlje na koži na područjima koja su veoma izgorela od sunčeve svetlosti.

 

Vitamin B12 – jedan od uzroka pigmentnih mrlja je i deficit vitamina B12. Vitamin B12 pomaže u regulisanju proizvodnje i lokacije pigmenata na tvojoj koži, sprečavajući tako da hiperpigmentacija napadne tvoju kožu i uništi tvoj ten. Najbolji način za uzimanje vitamina B12 je koristiti ga kao dodatak ishrani – suplement.

 

Vitamin A – ima nekoliko funkcija kao tretman za kožu, a jedna od njegovih prednosti je mogućnost lečenja pigmentnih mrlja na koži koje su posledica neznatnih oštećenja pigmenta. Vitamin A se može naći u kremama kao način da se ujednači ton tvoje kože. Takođe možeš da koristiš vitamin A kao suplement – ali o tome se prvo konsultuj sa dermatologom.

 

krema za pigmentne mrlje na licu

Kako sprečiti da se pojave pigmentne mrlje na licu?

Često se kaže: prevencija je bolja od lečenja –  i tu ima istine! Zato je najbolje da svoju kožu redovno štitiš i neguješ, pre svega adekvatnim kremama i uz izbegavanje preteranog izlaganja suncu. Tretmani sa azotom ili hemijski pilinzi možda daju rezultate da ukloniš pigmentne mrlje, ali ovi iritantni tretmani slabe tvoju kožu. 

Postoji zaista mnogo prirodnih recepata za sprečavanje ili ublažavanje pigmentnih mrlja ili čak za njihovo potpuno uklanjanje. Evo nekoliko saveta kako da sprečiš pojavu pigmentnih mrlja na svom licu:

 

  • Nanesi kremu za visokim zaštitnim faktorom 50+ na lice (čak i po oblačnom vremenu i obnavljaj je na svaka 2 sata na jakom suncu). Ovo je najefikasnija prevencija koju lako možeš da sprovedeš. Nosi šešir i naočare za sunce od proleća do jeseni koje će ti, osim što će te štititi od štetnih UV zraka, pružiti i neverovatan stil! Što je više moguće, ograniči izlaganje suncu i izbegavaj izlaganje najintenzivnijim satima.

 

  • Oni koji imaju ekcem ili psorijazu, obavezno treba da navlaže i nahrane kožu da smire bilo kakvu iritaciju. U te svrhe treba koristiti dobru, prirodnu hidratantnu kremu.

 

  • Ukoliko imaš akne ili bubuljice, nemoj da ih stiskaš, cediš i čačkaš. Na taj način ćeš napraviti pigmentne mrlje na licu koje mogu da zahtevaju dugo vremena da se izleče!

Iskustva

Kada su u pitanju pigmentne mrlje na licu, najviše pozitivnih iskustava sam čula upravo za korišćenje krema – i to na prirodnoj bazi. Prijavljeni su mnogi neželjeni efekti usled korišćenja nekih tretmana ili krema na bazi hemikalija (poput hidrokinona) – tako da se zaista sve svodi na priču da je prirodno uvek najbolje rešenje!

 

U tom smislu ti prenosim Anino iskustvo na temu upotrebe prirodne kreme za pigmentne mrlje na licu:

 

‘’Imam jako osetljivu kožu, naročito na sunce. Čim sam malo duže izložena Suncu, meni bukvalno iskaču pege po licu i rukama. Ovo me jako nerviralo i mislila sam da ne postoji rešenje za moj problem, da sam se gotovo bila pomirila sa tim da ću svakog leta bili pegava. 

Međutim, slučajno sam naletela na internetu na jednu prirodnu kremu za pigmentne mrlje na licu i pomislila sam – evo ga moje rešenje! Naročito mi se sviđalo što je na potpuno prirodnoj bazi, tako da nisam morala da brinem o eventualnim štetnim posledicama. Nakon samo mesec dana korišćenja, ja sam počela da primećujem značajno poboljšanje! Pege su potpuno izbledele i što je još bolje – ovom kremom sam sprečila da nastaju nove!

Od tada redovno koristim ovu kremu i nemam strah da će mi ostati neka mrlja ili fleka na licu, bilo od sunca ili od bubuljica (sa kojima takođe imam problem). Glavni sastojak u ovoj kremi je ekstrakt sladića, za koji sam pronašla da je jedan od najboljih prirodnih sastojaka protiv hiperpigmentacija na koži. Tako da mi je jasno odakle tolika delotvornost ove kreme. Preporučujem je svima!’’

 

 Pigmentne mrlje zaista možeš uspešno da ukloniš – i to potpuno prirodnim metodama, poput kvalitetne prirodne kreme. Nema potrebe da trpiš nešto što narušava tvoje samopouzdanje – uhvati se u koštac sa problemom i pobedi ga! Tvoja koža će ti biti zahvalna.

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test