Naslovna » Zašto je toliko moćan vitamin C za lice?
Lice

Zašto je toliko moćan vitamin C za lice?

vitamin C za lice

Vitamin C za lice toliko se često spominje kao glavni sastojak proizvoda za lepotu. Želiš da znaš više o tome zašto je toliko moćan? Ostani sa nama do kraja.

U narednim redovima ti otkrivam zašto treba da koristiš vitamin C za lice, u kojim oblicima se najčešće nalazi, kako se koristi i da li ima nuspojave.

Lepa i negovana koža lica je nešto čemu svi težimo – ali nam ne polazi uvek za rukom da tu nameru i ostvarimo. Šta ako ne koristimo prave proizvode, odnosno prave sastojke za kožu?

Ja sam uvek na strani prirodnih sastojaka, vitamina i minerala – a među najboljima za kožu spada i vitamin C. Ovaj vitamin je esencijalan za tvoju kožu, pa se koristi kao rešenje za mnoga stanja kože.

Pre svega deluje kao antioksidans i usporava starenje, preko toga da uklanja pigmentaciju i da umiruje i zaceljuje kožu.

Ne brini, otkrivam ti sve u vezi sa vitaminom C za lice u tekstu koji je pred tobom. Pažljivo čitaj, jer to su informacije koje će ti puno značiti!

Zašto je vitamin C značajan?

Takođe poznat kao L-askorbinska kiselina, vitamin C je vitamin rastvorljiv u vodi koji je prirodno prisutan u nekim namirnicama.

Vitamin C je antioksidans koji pomaže u obnavljanju drugih antioksidanata u telu. Poboljšava apsorpciju ne-hem gvožđa i igra vitalnu ulogu u izgradnji vezivnog tkiva i zaceljivanju rana. Takođe odlaže štetne efekte slobodnih radikala na kožu i telo. 

Iako je askorbinska kiselina definitivno izvanredan oblik vitamina C, postoje i drugi oblici koji takođe imaju zapažena dejstva (u poređenju sa čistom askorbinskom kiselinom) i efikasnost. Ti oblici uključuju natrijum-askorbil fosfat, askorbil palmitat, retinil-askorbat, tetraheksildecil-askorbat, magnezijum-askorbil-fosfat i askorbil-glukozid.

Značaj vitamina C se najviše ogleda u borbi protiv starenja kože.

Upravo zato, dobro izabran proizvod protiv bora rešava te novih bora, a postojeće bore na licu smanjuje.

Dragana je uspela da otkrije koja je to ključna stvar protiv bora.

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez vidljivih bora.

Kako je Dragana uspela da se reši bora, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

U ovom tekstu ćemo se bazirati na prednostima vitamina C za kožu – koje možeš postići bilo primenom lokalnih proizvoda ili unosom vitamina C putem hrane ili suplemenata.

vitamin C za lice u ampulama

Zašto je dobar vitamin C za lice?

Vitamin C je osnovni hranjivi sastojak koji ima različite uloge u ljudskom zdravlju i spada u najbolje vitamine za kožu lica. Konkretno, podržava sintezu kolagena i kao antioksidans može pomoći u zaštiti tvoje kože. 

Smatra se da vitamin C za lice pomaže u sprečavanju starenja, pigmentacija i oštećenja od sunca – i to naročito kada se primeni lokalno.

Vitamin C se u tvom telu u velikoj meri čuva u koži, naročito u epidermu i dermisu.

Međutim, kako stariš, količina vitamina C u tvojoj koži se postepeno smanjuje.

Izloženost prevelikim količinama UV svetlosti, dimu cigareta i drugim zagađivačima takođe može umanjiti količinu vitamina C u tvojoj koži.

Da bi se suprotstavila tome, savetuje se da uzimaš dodatne količine ovog hranljivog sastojka – bilo lokalnom primenom ili putem suplemenata.

Na primer, vitamin C često može da bude važna komponenta ampula za bore ili anti-age kapsula.

Kako deluje vitamin C za lice?

Koristi od vitamina C za tvoje lice uključuju sledeće:

 • Pomaže u nadoknadi vitamina E, koji takođe deluje kao antioksidans
 • Neutralizuje negativne efekte UV zračenja i zagađenja, zahvaljujući antioksidativnoj ulozi
 • Sprečava pojavu suve i osetljive kože lica
 • Štiti od efekata starenja povezanih sa UV zračenjem, poput finih linija i bora na licu
 • Promoviše sintezu kolagena.

 

Lokalna primena vitamina C takođe može pomoći u smanjenju stvaranja melanina, čineći ga mnogo sigurnijim i zdravijim antipigmentacijskim sredstvom kod pigmentnih mrlja od komercijalnih seruma za lice i krema koji se koriste za posvetljenje kože.

1.Vitamin C pomaže u proizvodnji kolagena

Vitamin C je neophodna komponenta za proizvodnju hidroksiprolina i hidroksilizina, koji su potrebni za vezanje molekula koji proizvode kolagen. To zauzvrat učvršćuje i tonira tvoju kožu. Manjak kolagena čini kožu beživotnom i čini da izgledaš starije. Kolagen pomlađuje kožu iz korena i smanjuje bore i simptome starenja. Zato i ne čudi što su kreme sa kolagenom tako popularne.

2.Vitamin C poboljšava teksturu kože

Kolagen takođe obezbeđuje strukturu krvnih sudova. Maleni krvni sudovi ispod kože nose kiseonik i hranjive sastojke koji održavaju tvoju kožu zdravom. Bez dovoljno hranljivih sastojaka, koža će postati suva i gruba. Kreme i serumi koji sadrže vitamin C stoga poboljšavaju izgled i teksturu tvoje kože.

Vitamin C povećava stvaranje elastina, koji zgušnjava, štiti i zaceljuje ćelije kože. Ovo dejstvo pomaže da tvoja koža zadrži vlagu, da se poveća cirkulacija kože i čini kožu jedrijom.

3.Vitamin C štiti od diskoloracija kože

Vitamin C može da bude odličan sastojak krema za izbeljivanje fleka od bubuljica ili drugih hiperpigmentacija kože – jer deluje kao prirodno sredstvo za posvetljivanje kože. Takođe štiti DNK od fotohemijskih reakcija koje mogu dovesti do tumora, promene boje kože i nekoliko vrsta raka kože.

Ublažava pigmentne promene na koži, poput pega, tamnih fleka od sunca i staračkih pega i pomaže ti da dobiješ mlađu i glatku kožu.

Saznaj zašto se pojavljuju fleke na koži i kako protiv njih?

Kako se koristi vitamin C za lice?

Postoje različiti proizvodi obogaćeni vitaminom C koji mogu da se koriste u kozmetičke svrhe. Naročito se savetuje lokalna primena vitamina C, i to u obliku krema ili seruma. Dostupne su i ampule vitamina C koje takođe imaju svojih prednosti – ali o tome nešto kasnije.

Vitamin C serum za lice

Kada je u pitanju vitamin C za lice, primena seruma može da da pozitivne efekte samo ako je proizvod pravilno pripremljen.

U mnogim slučajevima idealan serum za lice mora da ima pH manji od 3,5 (što znači da je prilično kiseo) ili ga koža neće apsorbovati.

Na tržištu su često dostupni proizvodi vitamina C sa višim nivoom pH, ali ti proizvodi mogu da sadrže dodatne sastojke koji sprečavaju da se vitamin C apsorbuje u kožu. Tako da povedi računa o ovom aspektu.

Vitamin C serum za lice takođe se mora pripremiti u vrlo specifičnim koncentracijama, a najbolji proizvodi se pripremaju sa koncentracijom vitamina koja se kreće između 10 i 20%.

Zato se proizvodi za lokalnu primenu vitamina C razlikuju od oralnih suplemenata – moraju da budu jači od 8%, ali ne više od oko 20%.

Proizvodi koji imaju manje od 8% vitamina C neće biti efikasni, dok se proizvodi koji su mnogo jači od 20% smatraju previše jakim. U najboljem slučaju, takvi proizvodi mogu biti manje efikasni, ali ako se pripremaju u visokim koncentracijama, oni takođe mogu izazvati neželjene efekte.

Vitamin C za lice u obliku seruma se najviše koristi protiv starenja, jer kao što rekoh – vitamin C je snažan antioksidans. Pogodan je za sve tipove kože, može da se koristi duže vreme i obično nema neželjenih reakcija.

Ovaj serum možeš da koristiš i u borbi protiv akni u pubertetu i bubuljica kod odraslih, jer vitamin C deluje i protiv-upalno – pa podstiče oporavak i regeneraciju kože sklone aknama i bubuljicama.

 

Vitamin C za lice u ampulama

Vitamin C za lice u ampulama je takođe postao veoma popularan proizvod za negu kože, a prednosti su iste kao i kod seruma. Zapravo, ove ampule i sadrže određenu dozu vitamina C.

Ampule vitamina C za lice se koriste veoma jednostavno: nakon temeljnog čišćenja lica, upotrebi jednu ampulu citamina C čiji sadržaj ćeš naneti na suvu kožu lica, vrata i dekoltea.

Ampula se otvara tako što samo skineš poklopac i sadržaj koji je unutra lagano utrljaš u kožu – baš kao serum. 

Nakon redovne primene ovih ampulica, primetićeš da tvoja koža počinje da dobija sjaj, da je čista, osvežena, ujednačena i da nema znakova starenja.

Uspori starenje – evo kako podmladiti lice prirodnim putem!

Najbolji način upotrebe

Razmisli o tome da u svoju svakodnevnu rutinu nege kože dodaš i vitamin C serum, koji definitivno može poboljšati izgled i teksturu tvoje kože bolje nego samo oralna primena vitamina C.

Evo kako može da se primeni serum ili krema sa vitaminom C na koži lica:

 • Očisti lice od ostataka šminke ili drugih sredstava za kožu, te ga isperi mlakom vodom i osuši kožu papirnim ubrusom ili čistim, mekanim peškirom.
 • Nanesi par kapi seruma vitamina C i nežno utrljaj u kožu, koristeći blage, kružne pokrete. Na isti način možeš da utrljaš i kremu sa vitaminom C. Na ovaj način ćeš podstaći cirkulaciju i samim tim poboljšati apsorbovanje proizvoda.
 • Strpi se najmanje 20 minuta da se proizvod vitamina C osuši, pre nego što želiš da naneseš drugi proizvod za lice ili pre nego što staviš lice na jastuk. 
 • Serum vitamina C se obično primenjuje 1-2 puta dnevno.
 • Može se bezbedno koristiti zajedno sa drugim aktivnim sastojcima, mada upotreba uz niacinamid može učiniti da vitamin C postane manje efikasan.
 • Obavezno proveri rok trajanja proizvoda vitamina C. Ako je proizvod potamneo ili na neki drugi način promenio boju, vitamin C je verovatno oksidovao. Iako je proizvod još uvek bezbedan za upotrebu, više nema iste koristi.

vitamin C za lice serum

Da li vitamin C za lice ima nuspojave?

Kada se primenjuje u dozama koje su previsoke, vitamin C za lice može da izazove minimalne nuspojave – što se obično odnosi na iritaciju kože. Ako ustanoviš da lokalna primena vitamina C uzrokuje osipe ili slične probleme na tvom licu – nemoj da koristiš proizvod sa koncentracijom vitamina C iznad 20%.

Ako imaš nuspojave od vitamin C seruma, možda bi trebalo da pređeš na slabiji serum ⁠ – a to proizvodi sa koncentracijom do 10% ne pokazuju nuspojave.

Ako je tvoja koža posebno osetljiva, izbegavaj proizvode sa L-askorbinskom kiselinom.

Glavni problem kod lokalne primene vitamina C za lice je taj što će se verovatno razgraditi. Poznato je da se ovaj hranjivi sastojak razgrađuje kada je izložen toploti (na primer, kada se kuvaju namirnice bogate vitaminima C).

Naime, vitamin C se može razgraditi na toploti, vazduhu i svetlosti. To znači da ovi proizvodi mogu vrlo brzo mogu postati neefikasni ako se ne čuvaju i ne upotrebljavaju pažljivo.

Kod unosa vitamina C oralnim putem, gledaj da ne prelaziš dnevnu dozu od 2000mg.

Ako unosiš previše vitamina C, on zapravo može smanjiti nivo drugih hranljivih materija u tvom telu i izazvati neprijatne gastrointestinalne nuspojave.

Vitamin C za lice iskustva

Mislim da je red i da na kraju podelim sa tobom neka iskustva kada je u pitanju vitamin C za lice:

Teodora:

Serum vitamina C koristim već nekoliko godina, i mogu da kažem da sam prezadovoljna šta on to čini za moju kožu. Svi mi kažu da izgledam mlađe, jer još uvek nemam bore, a imam 40 godina. Mislim da je ključ u redovnoj i pravilnoj nezi kože, uz pomoć pravih, prirodnih sastojaka – a jedna od njih je definitivno i vitamin C.

Sanja:

Ja sam svoje pegice, na koje nisam baš bila tako ponosna, rešila ampulama vitamina C. Zaista su mi smetale ove diskoloracije na koži lica i često sam ih prekrivala puderom – ali tome je došao kraj! Od kako mi je apotekarka preporučila ampule vitamina C kao sjajan proizvod za izbeljivanje kože – ja se bukvalno kunem u njih!

Irena: 

Moram da prenesem svoja pozitivna iskustva kada je u pitanju vitamin C serum za lice. Moja mama ga je redovno koristila i svi su joj govorili da je sigurno išla na fejslifting, jer žena se bukvalno ‘’zaledila’’ u tridesetim godinama. A ima 46 godina. Po uzoru na nju, i ja sam počela da joj pomalo kradem serum vitamina C, jer sam primetila prve linije na licu. I zaista čini čuda! Fino izgladi i zategne kožu, a ne opterećuje je i nije težak na koži. Pravi dar prirode!

Jana:

Imala sam puno fleka od bubuljica i bila sam očajna. Znala sam da neke uobičajene kreme za izbeljivanje fleka sadrže opasne sastojke i zaobilazila sam ih u širokom luku! Onda sam jednom slučajno pročitala na internetu da je vitamin C odličan prirodni sastojak za izbeljivanje pega i fleka na licu. Kako to ranije nisam znala?! Brzo sam nabavila kremu sa vitaminom C, bila uporna, redovno je koristila i zaista sam vidno izbledela ove fleke na svom licu! Uz to primećujem i da mi koža generalno boje izgleda, nekako je mekša, elastičnija i osveženija.

Ako želiš najbolje za svoju kožu, koristi pre svega prirodne sastojke – a vitamin C za lice je definitivno jedan od najboljih!

Da li ti imaš neka iskustva sa korišćenjem vitamina C za lice u bilo kom obliku? Podeli sa nama svoje utiske!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test