Naslovna » Otkrij šta su bore i kako zapravo nastaju!
Lice

Otkrij šta su bore i kako zapravo nastaju!

šta su bore i kako nastaju

Šta su bore, u stvari ? Znaš kako izgledaju i da nisu lepe , ali šta su bore, u stvari i kako nastaju ? Hajde da to detaljno pretresemo jer ćeš ih se tako najbolje rešiti!

 

Kako nastaju bore?

 

Bore se normalno nalaze na zdravoj koži. To su brazde ili nabori na koži koji često proizilaze usled gubitka čvrstoće i elastičnosti kože tokom dužeg vremenskog perioda.

 

Čak i  kod beba možeš videti da imaju nabore na području zglobova.Bore se ne rešavaju spontano, osim pod vrlo neuobičajenim okolnostima, kao što je infiltracija abnormalnih ćelija  kao deo nekog oboljenja.

Bore se takođe javljaju u područjima kontrakcije mišića. Na primer, gornji mišići lica utiču na mimiku i karakteristično proizvode trajne vodoravne brazde na čelu i duboke bore između očiju i oko njih.Ova vrsta naboranja naziva se intrinzično starenje.

Starenje kože može biti povezano sa spoljnim  faktorima kao što su ultraljubičasto zračenje (izloženost sunčevim zracima ili solarijum) i dim cigarete. Ova vrsta bora koja nastaje od izloženosti suncu  pojavljuje se kao difuzne fine, plitke linije.

Nastanak bora je povezan i sa genetskom predispozicijom. Na primer, određene etničke grupe, škotski, irski i engleski, čini se da su mnogo osetljiviji od onih tamnijih pigmentiranih etničkih grupa. A pogledaj i sklonost ka borama u svojoj porodici. 

Gordana je dugo imala problem sa borama na licu. Pokušavala je na sve načine da ih se reši, ali bezuspešno. Kada je pomislila da odustane, pronašla je proizvod KOJI BRIŠE BORE, FLEKE I PODOČNJAKE SA LICA.

Ukoliko i ti želiš SAVRŠENO ČISTO LICE, pročitaj kako je Gordana uspela da očisti svoje lice na ovom linku  https://onaportal.com/kazi-vec-jednom-borama-na-licu-zbogom/

Šta uzrokuje bore?

Postoji mnogo razloga zašto se bore . Najčešći razlozi su:

  • Starenje – bore su nusproizvod procesa starenja. Unutrašnji sloj kože, koji se zove dermis, postaje tanak, kako godine prolaze. Mreža elastina (protein) i kolagenska vlakna (glavni strukturni proteini u koži), otpuštaju se i raspadaju, uzrokujući promene na površini.Sa starenjem, koža takođe gubi elastičnost, manje je sposobna  da zadrži vlagu, žlezde koje izlučuju ulje manje su delotvorne i koža se sporije leči. Sve to doprinosi razvoju bora.
  • Kontrakcije mišića lica – sve one bore na čelu, između obrva i linije oko očiju razvijaju se zbog malih kontrakcija mišića. Smeh, mrštenje, škiljenje i ostali uobičajeni izrazi lica uzrokuju da ove bore postanu vidljive. Tokom vremena, izrazi lica povezani sa gravitacijom dovode i do opuštajućih kapaka.
  • Oštećenje od sunca – prekomerna izloženost ultraljubičastom zračenju (previše sunca) može dovesti do prevremenog starenja kože.Ultraljubičasti sunčevi zraci uzrokuju štetu i oštećuju kolagenska vlakna i uzrokuju preteranu proizvodnju abnormalnog elastina. Kada ultraljubičasto svetlo ošteti tkivo kože, nastaje enzim koji se zove metaloproteinaza. Ovaj enzim stvara i reformiše kolagen. Tokom procesa, međutim, neka zdrava kolagen vlakna su oštećena, što dovodi do neorganizovanog formiranja vlakana pod nazivom solarna elastoza. Bore se razvijaju kada proces obnavljanja nastavi iznova i iznova, manje delotvorno svaki put.
  • Pušenje – zdrava koža stalno se regeneriše. Istraživači su otkrili da duvanski dim čini kožu manje zdravom uzrokuje značajno smanjenje proizvodnje novog kolagena. Smanjenje kolagena dovodi do razvoja bora.

baner

Šta su bore na licu i kako one nastaju?

Zašto baš na licu i šta su bore na licu, pitaš se ?

Kod nekih osoba bore na licu mogu se pojaviti već u kasnim dvadesetim godinama. Postoje mnogi uzroci bora koje utiču na njihovu pojavu na licu. Mnoge osobe ne znaju kako da spreče bore dok ne postanu stariji, a ponekad to onda bude i prekasno.

 

Prevencija je ključ, kada su bore u pitanju, to mora da znaš. Najbolja prevencija bora je u mladosti.

 

Uzroci bora na licu su kombinacija više faktora koji uzrokuju bore. Neki od tih faktora mogu se kontrolisati, dok drugi ne mogu.

Kako godine prolaze, tvoja koža prirodno gubi elastičnost, postaje tanja i krhka. Takođe gubi se masnoća u dubljim slojevima tvoje kože. Kada se to dogodi, bore na koži postaju izraženije. Izlaganje UV svetlu takođe može oštetiti i ostariti tvoju kožu. UV svetlo razgrađuje vezivno tkivo tvoje kože, kolagen i elastična vlakna. Kada se to dogodi, tvoja koža gubi snagu.

Nasledni faktor može da odredi kada i gde će se pojaviti bore na licu.

 

Žene imaju tendenciju da imaju više bora na licu od muškaraca.

 

Loša ishrana i nedostatak sna na isti način utiču na pojavu bora. Antioksidansi su važni za borbu protiv bora. Najbolji način da sprečiš i smanjiš bore, jeste pravim izborom voća i povrća koje sadrže antioksidante. Koristi u ishrani namirnice koje sadrže vitamine A, C i vitamin E za lice. Beta-karoten je veoma važan. Jedi što više obojeno voće i povrće, orašaste plodove i mahunarke, kako bi dobila ono što ti je potrebno i kako bi se borila na pravi način protiv bora.

Bore na licu možeš da lečiš i kremom protiv bora, kao i da koristiš hidratantne kreme koje će ti biti od pomoći . 

Najbolje kreme za bore na licu su sa one retinolom, koji deluje neutralizovanjem slobodnih radikala koji uzrokuju bore. Retinol je blaža verzija tretinoina, a i jedno i drugo su oblik vitamina A. Neizbežne su i one kreme sa hijaluronskom kiselinom, konezimom Q10 i mnoge druge varijante.

 

šta su bore

 

Šta su bore oko očiju?

 

Kada su bore oko očiju u pitanju, one se mogu javiti i u ranoj mladosti.

Šta su bore smejalice ? Pa, upravo bore oko očiju koje se zovu i “linije osmeha” jer se stvaraju kada se smeješ.

Bore oko tvojih očiju mogu  učiniti da izgledaš starije od svojih godina. Nemoj sada da misliš kako treba manje da se smeješ, da bi rešila problem sa borama.

 

Starost i smeh nisu jedina stvar koja uzrokuje bore oko očiju. Oštećenja od sunca, pušenja, operacije i povrede su takodje uzroci bora. Ako primetiš da imaš  više bora ispod jednog oka, smeh ili spavanje mogu biti glavni krivac za to.

 

Prva vežba lica koju ćeš raditi zove se Sova. Koristi prste kako bi formirala dva slova C  oko očiju. Opusti svoje čelo i otvori oči široko. Ponovi ovu vežbu tri puta i ostani u pozi deset sekundi.

Dalje, napravi slovo V. Da bi napravila V, napravi znak V tako da staviš prste na svaku stranu svakog oka. Ponovi vežbu šest puta. Da bi završila vežbu, drži oči zatvorene deset sekundi, a zatim se opusti.

Da bi izvela vežbu “Circle the Eyes”, postavi prste na ivicu obrva. Lagano dodirni oči, praveći luk iznad obrva i nastavi ispod očiju. Ponovi, ali u suprotnom smeru. Ponovi vežbu četiri puta.

Ovo su samo neke vežbe.

Osim ovoga, dobro je da koristiš antirid kreme, a isprobaj i kokosovo ulje za bore oko očiju!

 

Bore na čelu

Šta su bore mrštalice?

Pa ne baš popularne, ali upravo bore na čelu nastaju usled čestog mrštenja, dakle kada naboraš kožu na svom čelu.

Najbolji način da sprečiš bore na čelu  jeste da izbegavaš štetne stvari koje ih uzrokuju. Nemoj da provodiš puno vremena na suncu, posebno između 10 sati ujutro i 4 sata popodne, kada je sunce najjače. Kada si na suncu, obavezno koristi zaštitu od sunca sa faktorom zaštite od sunca od najmanje 15 .

 

Nosi naočare za sunce i šešir kako bi se zaštitila od štetnih ultraljubičastih zraka. Ostavi cigare, ukoliko si pušač, ali obavezno pij puno vode kako bi koža bila vlažna.

 

Dermatolog ti može pomoći da se odlučiš ukoliko ti je potreban  agresivniji postupak za lečenje bora na čelu. Neki tretmani uklanjaju abnormalno tkivo i grubu kožu, podstiču rast nove kože i proizvodnju kolagena i elastina.

Možeš koristiti mikrodermoabraziju, gde se koristi alat za poliranje kože sitnim kristalima, a zatim usisava kristale i mrtve ćelije kože.

 

Šta su bore na vratu?

 

Bore na vratu mogu biti veoma vidljive i možeš da izgledaš i da se osećaš mnogo starije nego što stvarno jesi.

Za lečenje bora  na vratu dostupne su različite kreme i profesionalni tretmani nege kože, ali sa svim ovim dostupnim mogućnostima, može ti biti teško da napraviš najbolji izbor. Da bi shvatila kako da se rešiš bora na vratu, važno je prvo da razumeš kako i zašto se formiraju.

Pa šta su onda bore na vratu i da li se razlikuju od ostalih bora ?

 

Bore se obično prvo razvijaju gde je koža najviše izložena faktorima okoline, kao što je lice na prvom mestu. Još jedno područje gde je koža često izložena, ali o njemu najmanje misliš jeste – vrat.

 

Jednom kada se formiraju, bore na vratu, veoma je teško lečiti. To je zato što je koža na vratu često deblja, a deo je tela koji je u stalnom pokretu, uzrokujući kožu da se isteže. Svaki put kad gutaš, okreneš glavu ili dok pričaš, vrat se kreće i isteže kožu sa njom. Ponavljajući pokreti, u kombinaciji sa oštećenjem od sunca, mogu biti uzroci bora na tvom vratu.

 

Šta su bore horizontalne u odnosu na vertikalne bore na vratu ?

Kada su u pitanju bore na vratu, postoje dve različite vrste.

Prvi su horizontalni nabori, koji se obično javljaju kao rezultat nedostatka kolagena. Kolagen je prirodni element prisutan u  koži koji čuva kožu da bude čvrsta i daje joj glatkoću. Proizvodnja kolagena obično se smanjuje vremenom zbog hormonalnih promena u telu i opasnostima iz okoline, poput oštećenja od sunca.

Vertikalni nabori vrata su problematičniji, jer su često duboko u koži i razvijaju se tokom dugog vremenskog razdoblja. Vertikalni nabori na koži često nastaju zbog držanja glave u istom položaju tokom dugih vremenskih perioda, što se obično javlja dok radiš sa računarom ili kada spavaš, tada ti je glava savijena.

Budući da je nemoguće da kontrolišeš svoje pokrete dok spavaš, bore na vratu su zaista najteže za lečenje. Dugotrajno izlaganje suncu u kombinaciji sa dugim boravkom u istom položaju, otežava smanjenje vertikalnih bora na vratu.

 

Bore oko usana

Ne mora da platiš neki skup profesionalni tretman u salonu kako bi smanjila pojavu dubokih bora oko usana. Dovoljno je da napraviš nekoliko promena u načinu života ili da probaš sa kremama protiv bora da bi se oslobodila u potpunosti od dubokih bora oko usana. Lečenje može potrajati, ali ćeš uštedeti novac i izbeći dugotrajne i moguće bolne posete dermatologu.

 

Pušenje može stvoriti duboke bore oko usana i ubrzati proces prirodnog starenja kože. Prestani sa  pušenjem, kako bi sprečila stvaranje ili pogoršanje dubokih bora na vratu.

baner

Izlaganje suncu takođe može dovesti do bora oko usana. Ako izlaziš na sunce, nanesi kremu na lice kako bi sprečila sunčane ultraljubičaste zrake da pogoršaju tvoje bore ili stvaraju nove bore oko usta.

Kupi ekstrakt semenki grožđa i koristi ga kao površinski ekstrakt za lečenje dubokih bora oko usana. Ekstrakt grožđa ima prirodna antioksidativna svojstva i može ti pomoći da vratiš elastičnost na svoju naboranu kožu. Masiraj svoje lice semenkama grožđa svaki dan, kako bi tvoja koža izgledala mlado.

Izaberi kremu protiv bora za lečenje dubokih bora oko usana. Potraži kreme protiv bora koje sadrže korisne sastojke koji smanjuju duboke bore kao što su retinol, alfa hidroksi kiseline, koenzim Q10 ili kinetin. Nemoj da misliš da je potrebno da potrošiš brdo para, kako bi dobila najbolju krema za bore u dvadesetim, i kasnijim godinama.

Jedan od najboljih načina da se rešiš dubokih bora oko usana je da radiš vežbe za lice. Dovoljno je svaki dan da dovojiš 15 minuta ispred ogledala i da odradiš brze vežbe za bore oko usana.

Počni sa istezanjem usta široko koliko god možeš, kao da govoriš “sir”. Drži ovaj položaj dve sekunde, a zatim čvrsto ukoči usne tako da usne gotovo dodiruju tvoj nos. Drži ovu pozu na dve sekunde, a zatim povuci usta nazad u položaj “sira”. Nakon dve sekunde, ispruži usne prema napred i dole, kao da izgovoraš reč “idi”. Drži tako dve sekunde, a zatim se opusti. Ponovi ovu vežbu  20 puta.

šta su bore

 

 

Kako sprečiti bore?

Videla si šta su bore i jasno ti je zašto nastaju. Isto tako, jasno je da dosta toga možeš sprečiti.

Postoji mnogo navika koje možeš da promeniš u svojim svakodnvenim aktivnostima, kako bi sprečila pojavu novih bora na tvom licu. Neke navike podrazumevaju sledeće :

  • Manje pušenja – ostavi cigare
  • Krema za bore – koristi kreme za bore. Počni na vreme.
  • Izlaganje suncu – ograniči svoje vreme koje provodiš na suncu
  • Voda – do 2 litre tečnosti na dan
  • Ishrana – namirnice koje sadrže vitamine A, C i E. Jedi što više voće i povrće, orašaste plodove i mahunarke.

 

Kako ukloniti bore?

Kada postaneš svesna koji problem zaista imaš i šta su bore, moraćeš da se odlučiš o tome kako da se rešiš bora na licu. Za početak, počni da koristiš hidratantnu kremu koju u sebi sadrži i zaštitu od sunca.

Sunce, iako super prija tvojoj koži dok se sunčaš, loše je za tvoju kožu i može dovesti do tamnih mrlja na licu i vratu.

Takođe se razgrađuje proizvodnja kolagena, čime je teže održati vlagu. Iako to ne može odmah da reši tvoje bore, sigurno će usporiti njihov razvoj u budućnosti.

Nakon što se tvoja koža pravilno hidrira, možeš da nasataviš sa nekim od lokalnih tretmana.

 

 

Temeljni tretmani

Potraži kreme za bore koji će poboljšati proizvodnju kolagena u tvojoj koži. Na primer, kreme sa vitaminom C mogu pomoći u stimulisanju kolagena tokom borbe protiv slobodnih radikala uzrokovanih oštećenjem.

Kolagen čuva kožu i održava je čvrstom, dajući čvrstoću koja bi trebala da bude vidljiva golim okom.

Elastin  daje elastičnost koži. Svi tvoji proizvodi za negu kože takođe mogu da sadrže ​​retinol, vitamin A, koji pojačava proizvodnju kolagena na koži kada se primenjuje topikalno.

Takođe, potraži alfa hidroksi kiseline, koje pomažu u prometu ćelija kako bi se otkrila mlađa koža na tvom licu. Dodatna vlaga pospešuje kožu i pomaže ti da se rešiš bora .

 

Kozmetički postupci

 

Kozmetička hirurgija je još jedno rešenje za uklanjanje bora na licu, ali svi takvi kozmetički postupci nose mogućnost nuspojava, a ponekad i dugotrajni oporavak. Među najčešće korišćenim tretmanima jeste tretman koji uklanja višak kože i zateže je , poznatiji kao face ligting. Varijacija i tretmana ima mnogo. 

Ipak, sada kada znaš šta su zapravo bore i kako nastaju, učinićeš sve da njihovu pojavu odložiš na prirodan način. Zar ne?

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test