Naslovna » Kako da sprečiš bore u dvadesetim? Znaj da rešenje postoji!
Lice

Kako da sprečiš bore u dvadesetim? Znaj da rešenje postoji!

bore u dvadesetim

Mislila si da su rezervisane za kasnije, ali bore u dvadesetim danas uopšte nisu nešto čudno. Ako se pitaš šta će one tako rano na tvom licu i kako da ih što pre oteraš – zaustavi se ovde, jer imam odgovore na sva tvoja pitanja!

 

Srećom, kako godine prolaze, proces starenja možemo bolje da kontrolišemo. Na primer, 40-godišnjakinja danas izgleda dosta drugačije nego 40-godišnjakinja iz recimo 1940-ih. Zašto? Pa zato što danas imamo bezbroj proizvoda i tehnologija koji nas štite od starenja, hranimo se bolje i više vodimo računa o sebi i svom zdravlju. Ako se ovaj trend nastavi, zamisli kako će jedna 40-godišnjakinja izgledati 2040. godine?! Kako kažu, četrdesete su nove tridesete! 

 

A šta ćemo kada se jave bore u dvadesetim?

 

Nažalost, mnoge devojke imaju tu nesreću da u mladosti dobiju bore. Ono zbog čega bi se bore mogle javiti tako rano može da uključuje niz razloga. To bi moglo biti zbog ishrane, nedostatka sna, neadekvatne nege kože, stresa ili zbog previše izlaganja suncu.

 

U svakom slučaju, treba da znaš da za tvoj problem postoji rešenje! Bore u dvadesetim mogu da se uklone, a ostani do kraja teksta i saznaćeš kako!  

 

Bore u ranim dvadesetim

 

Konačno si uspela da izađeš iz puberteta i rešiš se bubuljica koje su te tada mučile. Misliš tvojim mukama sa kožom je došao kraj. Ulaziš u svoje vrtoglave dvadesete i nadaš se besprekornoj koži. Međutim, primećuješ prve bore i nije ti dobro. 

 

Ne znam da li si znala, ali izlazak iz puberteta ne znači da su tvoji hormoni prestali da variraju. I u ranim dvadesetim hormoni mogu i dalje da variraju, ali to je obično mnogo manje intenzivno nego u tinejdžerskim godinama. To znači da tvoja koža još uvek nije ‘’stabilna’’ i da možeš da očekuješ neke nepredvidljive promene.

U ranim dvadesetim godinama tvoja koža bi trebalo da izgleda sjajno i zategnuto zbog povoljnih nivoa proteina koji se prirodno nalaze u telu – pre svega kolagena i elastina. Ali, ako nivoi ovih proteina nisu na mestu, jer njihova proizvodnja počinje da se usporava – to postavlja pozornicu za pojavu sitnih linija i bora u ranim dvadesetim.

Tvoja koža sa svakom narednom godinom proizvede oko 1% manje kolagena. Ako na to dodamo i neke nepovoljne faktore poput loše ishrane, pušenja, manjka sna, stresa, loše nege kože, učestale facijalne ekspresije – dobijamo savršen recept za bore u ranim dvadesetim!

Draganu su dugo brinule bore, kao i podočnjaci oko očiju. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala. Otkrila je šta najbolje briše bore sa lica!

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez bora.

Kako je uspela da se reši bora, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Bore na čelu u dvadesetim

Mladalačke bore na čelu u dvadesetim godinama su nešto na šta se žali veliki broj ljudi.

Ove horizontalne linije se pojavljuju na sredini do gornjeg dela čela, a uzrokovane su lošom navikom mrštenja i podizanja obrva. 

baner

Bore oko očiju u dvadesetim

Kada si napolju bez sunčanih naočara, a sunce je jako – onda ti se sigurno dešava kako uhvatiš sebe da čkiljiš u nešto ili nekog. Kako se koža oko očiju isteže da zaštiti tvoj vid – mogu da nastanu bore oko očiju u dvadesetim.

Pored toga, ako često praviš određene ekspresije lica (poput smejanja) – ovo takođe uzrokuje te neugodne linije oko očiju ovako rano.

Evo kako možeš da ukloniš bore smejalice!

Da bi što duže sačuvala svoj mladalački izgled, preporučujem ti da započneš svoju dnevnu rutinu nege kože na vreme – ako je već nemaš.

To znači da tvoj svakodnevni režim nege kože treba da se sastoji od čišćenja, pilinga, toniranja i hidratacije kože. Ako su se bore već pojavile ovako rano, onda bi trebalo da počneš da koristiš i neku dobru kremu za bore namenjenu tvom uzrastu i tipu kože.

 

Što se ranije pokrene ova rutina, to će tvoja koža duže izgledati zdravo i besprekorno!

 

bore u dvadesetim

Kako da ukloniš bore u dvadesetim?

Bore su prirodni deo procesa starenja. Sa godinama naša koža postaje tanja, suvlja i gubimo elastin. Sposobnost naše kože da se štiti smanjuje se starenjem.

Na kraju se na našoj koži formiraju bore i linije.

Još ako se jave bore u dvadesetim – to može dodatno da nas frustrira. Jer hej, kada ćemo izgledati najbolje ako ne u dvadesetim!

Ključ za uklanjanje i sprečavanje nastanka bora ovako rano jeste pravovremena nega kože i izbegavanje potencijalnih štetnih faktora (o kojima sam govorila iznad). 

 

Pa, šta  tačno treba da radiš da ukloniš bore u dvadesetim?

Krema za bore u dvadesetim

 

Zlatno pravilo u nezi kože glasi: prvo upoznaj svoj tip kože i koristi proizvode koji najbolje odgovaraju tvojim potrebama i ciljevima. Dakle, ako su ti se pojavile bore ovako rano – jasno je da krema protiv bora u dvadesetim može da bude tvoje najbolje rešenje!

 

Tvoja koža se ‘’ponaša’’ drugačije sa godinama. Za većinu je koža i te kako drugačija u 15-oj godini života i recimo u 25-oj godini. Stoga je važno u skladu sa tim modifikovati i svoj režim nege kože kako bi postigla najbolje rezultate. 

 

To može uključivati korišćenje kreme koja hidrira, jača i zateže kožu – kako bi se bore u dvadesetim držale na odstojanju.

Na tržištu zaista imaš širok izbor krema za bore namenjenih za određeni uzrast, a moj savet ti je da uvek koristiš samo prirodne proizvode. Prirodna krema za bore može da bude tvoje najbolje rešenje, jer je tvoja koža (naročito u ovako mladom uzrastu) jako osetljiva i podložna iritacijama – stoga su prirodni sastojci definitivno najsigurnije rešenje.

 

Područje očiju je prvo područje koje stari zbog istrošenosti, smejanja i trljanja očiju. Održavanje ovog područja hidriranim i nahranjenim je od suštinske važnosti za sprečavanje linija i bora u dvadesetim. U ranim 20-im koristi laganu kremu za oči, najbolje gel koenzistencije. U kasnim 20-im slobodno počni da koristiš nešto jaču antirid kremu za bore oko očiju.

 

Hrani se zdravo i pij puno vode

 

Ovde govorim o tome da treba da konzumiraš što više svežeg povrća i voća. Najviše mislim na namirnice bogate antioksidansima i to se pre svega odnosi na lisnato zeleno povrće i bobičasto voće. Namirnice bogate omega-3 mastima, poput lososa, avokada, oraha, semenki – su takođe dobra opcija! 

 

Zašto? Zato što antioksidanti smanjuju oštećenje ćelija i bore se protiv starenja iznutra i spolja. Takođe mogu da pomognu u vraćanju vitalnosti, živosti i ukupnog zdravog izgleda kože. Tako da predstavljaju sjajan pristup smanjenju bora u dvadesetim! 

 

Voda je hranljiva supstanca za život i često je uzimamo zdravo za gotovo. Zapamti da je voda neophodna za održavanje meke i glatke kože. Bez dovoljno vode, koža će se osušiti i izgubiti elastičnost, i tako postaje podložnija borama i starenju uopšte. 

 

Ne samo da je obična voda zdrava i pomaže u borbi protiv bora, već može dovesti i do razvijanja boljih navika, poput pijenja bezalkoholnih napitaka i sokova sa manje šećera, na čemu će ti koža definitivno biti zahvalna!

bore u dvadesetim

Profesionalni tretmani protiv bora 

 

Održavanje dobre rutine nege kože kod kuće je od presudnog značaja kada govorimo o rešavanju bora u dvadesetim i uopšte – ali tvoja koža može imati korist i od dodatnih profesionalnih tretmana. Kozmetički pilinzi i procedure poput mikrodermoabrazije i needling-a mogu pomoći u stimulaciji kolagena i elastina, dok injekcije filera mogu odmah da popune konture lica.

 

Međutim, ovi tretmani se ipak ne preporučuju u dvadesetim godinama. Puno bolja i bezbednija opcija za bore u dvadesetim je adekvatna nega kože uz odgovarajuću kremu za bore.

 

Ovo su najbolji tretmani za zatezanje lica koji brišu bore!

 

Nosi kremu za sunčanje 365 dana u godini 

 

Možda već počinje da zvuči kao kliše, ali ne mogu dovoljno da ti naglasim koliko je važna zaštita kože od sunca! Adekvatna zaštita od sunca je ključna za sprečavanje starenja mlade kože. Nanesi kremu za sunčanje svakog dana u godini, a ne samo kada je sunčano!

 

Zašto se javljaju bore u dvadesetim?

 

Ako i tebe, kao i mnoge devojke danas, muče bore u dvadesetim, pogledaj listu svih mogućih uzroka koji dovode do ovoga.

 

Ne vodiš računa o nezi svoje kože

 

Da li znaš da koža mora da se neguje čitavog života – bukvalno od kako se rodiš? Naravno, menjaju se tipovi proizvoda i sastojci koji pogoduju datom uzrastu, ali jasno je da koža mora uvek da se neguje kako bi što duže bila zdrava i sjajna.

 

Ako si se u pubertetu mučila sa bubuljicama i drugim upalnim procesima na koži – onda sigurno znaš koliko je nega kože tada važna. Bilo da si svoj problem rešila ili ne, nega mora da se nastavi i kasnije. Dakle, bilo da imaš neki problem sa kožom ili imaš tu sreću da nemaš problem – kožu moraš svakodnevno da neguješ. Pre svega, kako bi sprečila da problem nastane.

 

Pomenuh ti već kako tvoja rutina nege kože mora da obuhvati korake vezane za čišćenje i hidrataciju lica. Ovo treba da radiš svakog dana, dva puta dnevno. Nema izgovora, nema ‘’nemam vremena’’ i nema bežanja od odgovornosti prema svojoj koži – jer to može da te košta.

 

Svi načini kako zategnuti lice: brzo, jednostavno i efikasno!

 

Nedostatak sna

 

Lekari su u pravu: svima treba šest do osam sati sna (ponekad čak i devet). Budimo iskreni, većina nas ne ispunjava ovu kvotu (barem ne redovno). A ako nam se i dogodi da konačno zatvorimo oči na osam sati, naš san je lošeg kvaliteta – najviše zbog loše ishrane i preteranog gledanja u ekran telefona ili računara do kasno uveče.

 

 

Manjak sna može definitivno biti ono što izaziva bore u dvadesetim, jer može napasti tvoj imuni sistem. Pored toga, čak i ako spavaš dosta, trebalo bi da izbegavaš previše spavanja na samo jednoj strani lica, jer tako možeš razviti tzv. linije spavanja.

 

Ponavljani izrazi lica

 

Ispada da su ti izrazi lica koje često praviš, uključujući i smeh – loši po tvoju kožu. Istina je. Ali postoji jedan izraz lica koji je definitivno najgori: mrštenje.

 

Ako si pronašla liniju između obrva ili one grozne horizontalne linije na čelu, to je zato što se stalno mrštiš. Iako je to nešto što je tebi možda uobičajeno, trebalo bi da se potrudiš da prestaneš da radiš ovo.

 

Isto tako, preterano čkiljenje u ekran, žmirkanje, namigivanje, intenzivno smejanje, a i pokreti usana tokom pušenja – čine pogodno tlo za razvoj bora u dvadesetim.

 

Previše alkohola i pušenje

 

U prevremenom nastanku bora ulogu svakako igra i nezdrav način života – što između ostalog podrazumeva preterano konzumiranje alkohola i pušenje. Ako je tako, onda uopšte ne treba da nas čudi šta će bore u dvadesetim!

 

Upravo su ove godine kritične kada su u pitanju konzumiranje alkohola i pušenje, jer si tada stalno sa društvom i zna se šta je popularno među mladima. Međutim, ako možeš izdržati ove pritiske društva današnjice, možda ćeš moći da smanjiš unos alkohola i da se suprotstaviš cigaretama – bar zarad svoje kože.

 

Alkohol je jedan od najvećih krivaca za bore u dvadesetim. Niko neće osporiti činjenicu i da je pušenje cigareta najgora stvar koju možeš učiniti – kako za svoje zdravlje, tako i za svoju kožu. Ovo je mnogo gore od konzumiranja bezvredne hrane, celodnevnog sedenja na kauču i gledanja u ekran i nedostatka fizičke aktivnosti.

 

Pušenje je zaista grozna navika za tvoju kožu i potencijalno može dugoročno uzrokovati bore. U kombinaciji sa alkoholom – ne treba ni da pričam koliko štetiš svojoj koži (i zdravlju).

 

Kad smo kod loših navika, moram da pomenem i kafu. Kafa čini dve stvari: povećava nivo kortizola (ubrzava starenje) i deluje kao diuretik (isušuje kožu). Zato znaš šta ti je činiti i kada je i konzumiranje kafe u pitanju – ako želiš što duže da budeš mladolika.

 

Preterano izlaganje suncu

 

Ako svoju kožu često i dugo izlažeš suncu, posebno bez ikakve zaštite – očekuj bore u dvadesetim. Pored dužeg izlaganja ultra-ljubičastim zracima, koji oštećuju kožu i izazivaju bore, ti čak povećavaš i rizik za rak kože.

 

Dakle, nije samo solarijum ozloglašen i znaš da treba da ga zaobilaziš u širokom luku – već treba da izbegavaš i preterano izlaganje suncu. Kad god izlaziš napolje, obavezno nanosi zaštitnu kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom – bilo da je leto ili zima.

 

Saznaj kako smanjiti bore na licu brzo i jednostavno.

baner

Preterano šminkanje 

 

Malo šminke možda neće naštetiti tvojoj koži, ali ako godinama redovno nosiš puno šminke (pogotovo komedogene, teške šminke) – i ako još praktikuješ da često zaspiš sa šminkom i da je ne ukloniš – to će te sigurno koštati kada je tvoja koža u pitanju.

 

Sve hemikalije unutar šminke mogu upasti u tvoje fine linije i naglasiti bore. Sigurno si primetila da žene koje se često šminkaju imaju lošiji kvalitet kože i da izgledaju starije.

 

Loša ishrana

 

Tvoja ishrana igra važnu ulogu u zdravlju tvoje kože. Loša ishrana bi mogla da igra veliku ulogu u onome što izaziva bore u dvadesetim.

 

Ishrana koja podrazumeva konzumiranje puno tzv. upalne hrane mogu naneti najviše štete ubrzavanjem starenja kože. Pa, šta podrazumeva upalna hrana? Crveno meso, beli hleb, slatkiši, slatki napici i prerađena hrana – ovo je apsolutno najgore!

 

Šta možeš da uradiš povodom toga? Počni da se hraniš zdravije, pre svega voćem i povrćem – i ne zaboravi da piješ puno vode.

 

Kako ukloniti nazolabijalne bore i povratiti mladolikost licu?

 

Ovo bi bile neke osnovne smernice šta možeš da uradiš kako bi uklonila i sprečila bore u dvadesetim. Nema mesta očajanju, znam da ih nisi očekivala ovako rano – ali znaj da postoji rešenje za tvoj problem. Redovna nega kože pravim preparatima je najbolji način da se suprotstaviš pošasti zvanoj bore u bilo kom uzrastu!

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test