Naslovna » I to se dešava! Evo kako ukloniti neprijatan miris kose!
Kosa

I to se dešava! Evo kako ukloniti neprijatan miris kose!

kako ukloniti neprijatan miris kose

Ako te zanima kako ukloniti neprijatan miris kose – na pravom si mestu! Saznaj kako možeš uspešno da ga rešiš potpuno prirodnim metodama!

Šta to znači kada mi kosa smrdi? 

Šta može biti razlog ovog dosadnog i neugodnog stanja ili zašto mi kosa uopšte tako grozno miriše? Kako da zaustavim ovaj miris?! 

Miris kose, koji obično potiče od kože glave, obično može da bude jako neugodan. Veliko iznenađenje je da nije nužno da se radi o lošoj higijeni, to može biti nešto sasvim drugo, od stanja masne kože, između ostalog. 

Ako se pitaš zašto se javlja tako neugodan miris, kao i kako možeš da ga se rešiš sve je tu.  Danas ćeš dobiti dublji uvid u uzroke i tretmane vezane za ovo stanje.

Zašto nastaje neprijatan miris u kosi?

Tvoje telo ima dve vrste znojnih žlezda: ekrine i apokrine. Ako osećaš neprijatan miris kose, možeš slobodno okriviti apokrine žlezde. 

Ovo se dešava gde god imaš folikule dlake, kao što je glava. Apokrine žlezde izlučuju masni znoj. Kada dođe na površinu tvoje kože, ako tamo ima bilo kakvih bakterija, one će razlagati znoj i rezultat je da kosa smrdi. 

Lojne žlezde u skalpu definitivno samo mogu doprineti problemu ako proizvode previše sebuma, jer ulje može podstaknuti razmnožavanje bakterija.

Druga teorija je da ono što jedeš može da bude uzrok problema. Ako smrad kose ostane bez obzira na to što se pridržavaš pravila kako ukloniti neprijatan miris kose, možda jednostavno imaš nedostatke u ishrani koji uzrokuju probleme sa kožom glave. 

“Ja sam nova žena!” Vesna

Vesna je mlada devojka koja je dugo imala problem sa retkom kosom koja se često mrsila, opadala i nije imala sjaj. Na sve načine je pokušavala da dođe do rešenja, ali nije uspevala.

Sada Vesna ima GUSTU, SJAJNU I JAKU KOSU KOJA NE OPADA. 

Na ovom linku pročitajte o čemu se radi: https://onaportal.com/zelis-da-ti-kosa-raste-brze-nego-inace/

Ili, ako ne možeš nikako da se rešiš bakterija na koži glave, možda imaš gljivičnu infekciju. 

Pa hajde da vidimo zašto nastaje neprijatan miris u kosi.

 

Sindrom smrdljive kose

Sindrom smrdljive kose je stanje u kojem se razvija neprijatan miris kože glave čak i nakon što dva puta dnevno opereš kosu. Osobe sa ovim stanjem mogu imati preaktivne lojne i znojne žlezde koje izlučuju višak sebuma i znoja. Prekomerna količina sebuma i znoja uskoro će početi da miriše jako neugodno i otuda kosa smrdi. Treba napomenuti da je  hormonska neravnoteža ključni uzrok sindroma smrdljive kose.

kako ukloniti neprijatan miris kose-1

Rast mikroba

Skalp izlučuje sebum za potrebe podmazivanja. Ponekad se smrad kose javlja tamo gde folikuli ne mogu proizvesti dovoljno sebuma što dovodi do suvog vlasišta. Ovo pomaže mikroorganizmima da napreduje u formiranju malih pukotina. 

S druge strane, višak proizvodnje sebume može izazvati isti problem.

Bakterije su bezopasne i prisutne bez obzira da li imaš masnu kosu ili ne, ali višak sebuma daje bakterijama ‘’hranu’’ koja im je potrebna za napredovanje i razmnožavanje. Na taj način uzrokuje neprijatan miris kose.

baner

 

Loša higijena

Loša higijena definitivno može dovesti do sindroma smrdljive kose. Oni koji imaju prekomerno aktivne lojne i znojne žlezde treba redovno da peru kosu adekvatnim i prirodnim šamponom kako bi izbegli neprijatan miris kose. 

 

Reakcije na proizvode za negu kose

Neki proizvodi za negu kose će reagovati sa prirodnim uljem na temenu vlasišta što dovodi do lošeg mirisa. Na primer, kada i ako koristiš šampon za kosu ili boju za kosu i druge hemikalije na kosi, takve hemikalije mogu reagovati sa prirodnim uljem što dovodi do neugodnog mirisa. 

Takođe, šamponi sa sulfatima imaju tendenciju da isušuju i iritiraju skalp, a uz to i lišavaju kožu glave njenih prirodnih, zaštitnih ulja. To dovodi do bujanja bakterija koje prave male pukotine u koži glave i to rezultira neugodnim mirisom kose.

 

Stres

Kada si neizmerno pod stresom, mnoge od tvojih telesnih funkcija će biti ometane. Stres normalno ometa proizvodnju vitalnih hormona tela. Krajnji rezultati hormonske neravnoteže mogu dovesti do različitih stanja kože glave, koja mogu izazvati da kosa smrdi. 

I u nastavku slede najčešći problemi kože glave koji mogu da izazovu neprijatan miris kose.

 

Problemi kože glave 

Većina problema kože glave dovodi do gubitka kose ili neke vrste kožnog osipa. Nedostaci u ishrani ili infekcija takođe mogu uzrokovati određeno stanje skalpa. U tom slučaju, tretman zavisi najpre od osnovnog stanja koje uzrokuje probleme sa skalpom.

Postoji mnogo različitih tipova problema kože glave, koji su rezultat različitih uzroka. Evo liste od 10 mogućih i najčešćih problema kože glave (od kojih mnogi mogu da izazovu i neprijatan miris kose):.

 1. Gubitak kose
 2. Muška ćelavost (gubitak kose u pravcu iznad slepoočnica glave je mogući znak muške ćelavosti – formira se karakterističan oblik M)
 3. Seboroični dermatitis (seboreja) – ovo je stanje koje se karakteriše pojačanim mašćenjem kože glave, perutanjem, crvenilom i često ga prati i to da kosa smrdi.
 4. Perut (obično dolazi u kombinaciji sa seborejom, odlikuje se pojačanim perutanjem kože glave, što uzrokuje nesnosan svrab i neretko kosa smrdi).
 5. Psorijaza (obično rezultira ljuskavim, srebrnim, oštro definisanim kožnim flekama.
 6. Tinea capitis (ovo je gljivična infekcija koja utiče na skalp i kosu).
 7. Alopecia areata (ovo je stanje kože koje uzrokuje da imuni sistem pogrešno napada folikule kose, što dovodi do gubitka kose).
 8. Vaške (iako karakateristično za decu, vaške mogu napasti i odrasle, naravno). Ekstremni svrab po skalpu može biti uzrokovan alergijskom reakcijom na ugriz vaški.
 9. Bambusova kosa (ovo je defekt u strukturi kose koji rezultira lomljivim ili krhkim pramenovima kose koji se lako lome. To dovodi do oskudnog rasta kose, gubitka trepavica ili obrva).
 10. Lichen planus (ovaj neuobičajeni poremećaj može uticati na kožu glave, ali i usnu šupljinu, nokte, genitalije ili jednjak. Lezije se razvijaju i šire tokom nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Svrab, purpurno obojene lezije se mogu pokriti tankim, belim linijama.

 

Neprijatan miris korena kose

Masna kosa ne mora nužno značiti i neprijatan miris kože glave, ali prekomerno aktivne lojne žlezde u koži glave definitivno mogu uzrokovati kiseli, neprijatan miris korena kose. Ako imaš masnu kožu glave, možeš doživeti i perut, svrab i druge neugodnosti na koži, osim neprijatnog mirisa.

Ovaj neprijatan miris korena kose je uzrokovan bakterijama na koži glave. Kao što rekoh, ove bakterije su bezopasne i prisutne bez obzira da li imaš masnu kosu ili ne. Ali višak sebuma daje bakterijama hranu koja im je potrebna da bi se prenamnožavale – što uzrokuje neprijatan miris korena kose. 

Promene u nivou hormona, stres i kožna oboljenja, kao što je seboreični dermatitis, mogu uzrokovati da imaš masnu kožu glave sa potencijalom za neprijatan miris korena kose.

Kako ukloniti neprijatan miris kose?

Kosa koja smrdi je pravi maler i ubica samopouzdanja, zar ne? Čista i mirisna kosa je ono čemu svi težimo, ali ponekad nam je to tako teško postići. 

Bilo kako bilo, nema mesta očajanju! Baci se na rešavanje problema! Pred tobom su najbolji prirodni načini kako ukloniti neprijatan miris iz kose.

 

Ulje čajevca

Sastojci za recept:

 • 6 kapi ulja čajevca
 • 1-2 kašike ulja jojobe ili slatkog badema

Pomešaj ulje čajevca sa uljem jojobe ili slatkog badema u navedenim količinama. Nanesi ovu mešavinu na kožu glave i malo na kosu. Ostavi da deluje najmanje 30 minuta pre ispiranja. To možeš raditi 1-2 puta dnevno.

Prijatan i osvežavajući miris ulja čajevca može ostaviti tvoju kosu mirisnom, a njegova antimikrobna svojstva mogu pomoći u borbi protiv mikroba koji uzrokuju neprijatan miris kose. 

 

Limunov sok

Sastojci:

 • 2 kašičice soka od limuna
 • 1-2 šolje tople vode

Pomešaj dve kašičice limunovog soka sa jednom do dve šolje tople vode. Operi kosu blagim sredstvom za čišćenje. Neka ti završno ispiranje kose i skalpa bude sa ovom mešavinom limuna i vode. Ostavi na nekoliko minuta. Temeljno isperi kosu običnom vodom. Ponovi postupak dva puta nedeljno.

Baktericidni efekti limuna mogu pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju smrad kose. Limun se takođe može boriti protiv peruti, jednog od mnogih uzroka smrdljivog skalpa.

 

Ulje belog luka

Sastojci:

 • 4-5 čena belog luka
 • 2 kašike kokosovog ulja

Zagrej zgnječene čenove belog luka sa dve kašike kokosovog ulja na nekoliko minuta. Procedi smesu da iz nje izvadiš svo ulje. Nanesi smesu na vlasište i malo na kosu. Ostavi da deluje najmanje 30 minuta pre ispiranja blagim sredstvom za čišćenje kose i vodom. Ovaj prirodni tretman kako ukloniti neprijatan miris iz kose možeš uraditi 1-2 puta nedeljno za najbolje rezultate.

Antibakterijska i antifungalna aktivnost sumpornih jedinjenja u belom luku mogu da se bore protiv bakterija koje uzrokuju loš miris kose.

 

Jabukovo sirće

Sastojci:

 • ½ šolje jabukovog sirćeta
 • 2 šolje vode

Pomešaj pola šolje jabukovog sirćeta sa dve šolje vode. Operi kosu blagim sredstvom za čišćenje i koristi ovu mešavinu za završno ispiranje. Nakon toga temeljno isperi kosu čistom vodom. Ovaj tretman kako ukloniti neprijatan miris kose možeš uraditi 1-2 puta nedeljno.

Antibakterijska priroda jabukovog sirćeta može pomoći u borbi protiv bakterija koje rastu na tvojoj koži glave i uzrokuju da kosa smrdi.

 

Sok od paradajza

Istisni pulpu iz jednog paradajza srednje veličine. Nanesi pulpu direktno na vlasište. Ostavi da deluje 20-30 minuta pre ispiranja sa običnom vodom. To možeš uraditi 1 do 2 puta nedeljno.

Pulpa od paradajza pokazuje antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u uklanjanju bakterija koje uzrokuju neugodne mirise kože glave i kose.

 

Soda bikarbona

Sastojci:

 • 1 kašika sode bikarbone
 • ½ šolje vode

Dodaj kašiku sode bikarbone u pola čaše vode i dobro promešaj. Isperi kosu, kao i obično, blagim sredstvom za čišćenje. Nakon pranja kose, isperi je sa rastvorom sode bikarbone. Dobro isperi vodom. Ovaj tretman kako ukloniti neprijatan miris kose možeš uraditi jednom nedeljno.

Antibakterijska i anti-gljivična priroda sode bikarbone može pomoći u uklanjanju bakterija i gljivica koje uzrokuju neugodne mirise kose i kože glave.

kako ukloniti neprijatan miris kose-2

 

Koji šampon za kosu koristiti?

Čak i sa višestrukim primenama na dnevnom nivou, običan šampon za kosu možda neće ukloniti uzroke neprijatnog mirisa kose. Umesto toga, počni da koristiš šampon koji se fokusira na redukciju sebuma. 

Potraži prirodne i biljne šampone koji sadrže sumpor ili cink ili katran. To su prirodne mešavine koje se bore protiv peruti, bilo sa koloidnim sumporom ili one koje sadrže cink, koje su prirodne supstance. To mogu da budu i razni neki drugi, pre svega biljni ekstrakti koji obično ciljaju na uslove kao što su perut, seboreja i dermatitis, ali mogu i ublažiti i simptome smrada kose. 

Dermititis takođe uzrokuje povećanje proizvodnje sebume, tako da oba ova problema zahtevaju slično rešenje.

Dakle, poenta je da redovno pereš kosu adekvatnim prirodnim šamponom, jer hemikalije (poput sulfata i parabena) mogu dodatno isušiti i iritirati vlasište. Razlog je taj što prisustvo hemikalija pojačava tvoj problem smrada kose. 

Za pranje kose treba da budu šamponi koji pre svega deluju protiv masne kose i peruti, koji dubinski čiste kosu.

A s druge strane, predlažem ti i suvo pranje kose tokom dana, ako baš ne možeš da podneseš to koliko kosa smrdi. Prirodni suvi šamponi uključuju sastojke koji apsorbuju višak sebuma, kao što su kukuruzni i pirinčani skrob, koji se posebno fokusiraju na uklanjanje mirisa. U te svrhe možeš da koristiš i bebi puder ili sodu bikarbonu.

 

Parfemi za kosu

Na prvi pomen ‘’parfemi za kosu’’, ideja o kupovini mirisa posebno za kosu možda ti se čini malo suluda, ali zaista može da pomogne – doduše samo trenutno. Zaista, kada si u gužvi i kada nemaš vremena za šampon, malo mirisa je sve što ti je potrebno da osvežiš svoju kosu sa svežim, čistim mirisom. Naročito ako ti kosa smrdi.

Ove formulacije su sada napravljene posebno da dodaju sjaj, hidrataciju i UV zaštitu kosi, pored toga što maskiraju neprijatan miris kose. Međutim, ovo može da ti bude samo trenutno rešenje. Rešavanje osnovnog uzroka za smrad kose i redovno pranje kose pravim šamponom je definitivno najbolja opcija kako ukloniti neprijatan miris kose.

Iskustva

Istraživala sam na ovu temu i pročitaj šta kažu neka iskustva kako ukloniti neprijatan miris iz kose:

‘’Imam masnu kosu i kožu glave, tako da često imam i neprijatan miris kose. Kada sam promenila šampon, stvar se puno popravila! Sada koristim prirodni šampon za kosu koji moju kosu i kožu glave dubinski čisti i reguliše lučenje sebuma, tako da se neprijatan miris kose više ne oseća.’’

‘’Često primenjujem esencijalna ulja za negu kose, jer imam problem sa opadanjem kose. Kada sam otkrila ulje čajevca, bukvalno ga redovno koristim. Pošto je moje opadanje kose povezano sa seborejom i upalom kože glave, često me je pratio o neprijatan miris kose. Međutim, sa uljem čajevca (u kombinaciji sa bademovim uljem), ja sam svoj problem kože glave i smrada kose uspešno rešila!’’

‘’Kada operem kosu uobičajenim šamponom, na kraju je uvek obavezno isperem mešavinom jabukovog sirćeta i vode. Tako regulišem perut i bilo kakve mikroorganizme na koži glave koji su mi uzrokovali neprijatan miris kose.’’

‘’Od kada sam promenila šampon koji sam godinama koristila i za koji nisam ni sumnjala da može da ima uticaj na smrad moje kose – ja sam bukvalno prodisala. Kasnije sam se informisala koliko su sulfati zapravo štetni za kosu, a skoro svaki kupovni šampon u drogeriji ih ima. Sada koristim prirodni šampon bez sulfata i kosa mi više ne smrdi.’’

 

Kako ukloniti neprijatan miris kose je itekako moguće uz pomoć potpuno prirodnih i bezbednih metoda! 

Budi uporna, neguj svoju kosu adekvatnim prirodnim preparatima i kosa koja smrdi postaće samo tvoja ružna prošlost!

Da li ti znaš još neki prirodan način kako ukloniti neprijatan miris kose? Podeli sa nama. 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test