Naslovna » Kako da izbegneš bore od mrštenja?
Lice

Kako da izbegneš bore od mrštenja?

bore od mrštenja

Bore od mrštenja neće se pojaviti na tvom licu, ukoliko se budeš pridržavala naših saveta. Nema puno odricanja, već je u pitanju samo tvoja disciplina.

Iako su emocije, poput ljutnje i besa  sasvim prirodne, neke bore su uzrokovane i oštećenjem kože ili gubitkom određenih nutrijenata.

Nastanak finih linija i bora je uzrokovan starenjem, ali ponekad može biti rezultat uticaja spoljašnjih faktora.  Izgled ovih linija i bora može učiniti da izgledaš umorno i starije.

Bore od mrštenja najčešće su one na čelu i između obrva.

Bore na čelu uzroci

Uzroci zašto nastaju bore od mrštenja ili bore između obrva, variraju i nikada ne mogu biti isti kod dve osobe. Svaka koža je različita, svako se hrani drugačije i radi različite aktivnosti tokom dana. U ovom smislu jasno je da će osnov za dobijanje bora biti drugačiji. Međutim, postoje četiri glavna razloga zbog kojih se formiraju bore na čelu od mrštenja. To su:

 • izlaganje suncu,
 • pokreti lica,
 • prirodni proces starenja,
 • uticaj slobodnih radikala.

Takođe, pušenje i konzumacija velikih količina šećera doprinose smanjenju kolagena. Kao rezultat toga, nastaju bore na površini kože, gubi se elastičnost i vitalnost kože, smanjuje se tonus mišića itd.

Draganu su dugo brinule bore, sa kojima nikako nije znala kako da izađe na kraj. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a bora je bilo sve više po licu.

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez podočnjaka i bora.

Dragana sada nema problem sa boramaod mrštenja, a  kako je u tome uspela, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

 

Bore na čelu zbog izlaganja suncu

Kao što već sigurno znaš, redovno izlaganje suncu može da dovede do isušivanja kože i gubitka kolagena. Sunce je razlog zbog kojeg može da dođe do ubrzanog gubitka kolagena.

Što više vremena provodiš na suncu, veća je verovatnoća da će se baš kod tebe pojaviti bore na licu. Zbog toga, uvek sa sobom nosi zaštitu od sunca – kremu, sprej ili neki gel koji će tvojoj koži obezbediti neophodnu hidrataciju i zaštitu.

Kako smo izloženi sunčevim zracima i kako starimo, naša tela gube kolagen i elastin.

Ova dva glavna proteina čine prirodni sastav kože. A kako se nivo ovih komponenti smanjuje ili oštećuje, dolazi do toga da se pojave i prve bore.

baner

Naravno, najbolje je izbegavati izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. To je ključ za održavanje vlažnosti i zdrave kože. Uz to je i neophodna hidratacija, odnosno unos dovoljno tečnosti.

Takođe, poboljšaj režim ishrane i unosi više hrane bogate kolagenom.

Ako nisi znala, vazelin za bore je čudesni gel za bore i jako moćno hidratantno sredstvo koje sprečava gubitak vlažnosti kože.

Bore između obrva

Mišići na licu odgovorni su za stvaranje bora između obrva. Bore se formiraju poprečno u pravcu pružanja vlakana. Mrštenje može da uzrokuje kontrakciju određenih mišića što rezultira stvaranjem bora između obrva.

Ovi mišići na licu su odgovorni za izražavanje emocija kao što su radost, tuga, ljutnja, uznemirenost itd. Emocije kao štu su ljutnja i frustracija su uzrok nastanka bora na ovom mestu.

Kreme koje sadrže argirelin su efikasne jer oponašaju neke efekte botulinum toksina bez upotrebe injekcije. Ova krema bi trebalo da opusti mišiće lica i smanji bore od mrštenja.

Ako želiš da probaš prirodniji način uklanjanja bora između obrva, postoji jednostavna vežba. Jedino što treba da uradiš je da podigneš obrve kad god si uznemirena.

Nemoj da se mrštiš, nego jednostavno podigni obrve. Drži ih u ovom položaju do 2 minuta.

Ideja je u tome da sa zameni mrštenje sa uzbuđenjem. Veruje se da ova promena izražaja mišića lica može trenutno da promeni emocionalno stanje uma i da smanji bore od mrštenja.

Ovde možeš videti još neke proverene vežbe za lice koje stvarno deluju.

Bore od mrštenja i pokreti lica

Svakodnevni pokreti lica i mimike – grimase, smejanje, podizanje čela čine da bore između obrva budu jako vidljive. Dok se smeješ, ovi pokreti lica pomažu u razvijanju i produbljivanju bora. A sa druge strane, pomeranje čela ili obraza ne može da se izbegne.

Mislim da svako od nas ponekad i možda i nesvesno pravi ove grimase. A kada je smeh u pitanju, pa prirodno je da se nasmejemo, zar ne?

Bore od mrštenja na čelu

Čelo je deo lica gde se najviše pojavljuju bore od mrštenja. Proizvodnja kolagena i elastina se vremenom smanjuje, što dovodi do gubitka čvrstoće i elastičnosti kože, uzrokujući izraženije bore i fine linije.

Drugi uzrok zašto nastaju bore na čelu može da bude preterano izlaganje suncu. Lice je svakodnevno izloženo brojnim uticajima iz okoline i izlaganju suncu, pa je čelo samim tim najviše izloženo sunčevim zracima i više sklono nastanku bora. Ljudi koji previše vremena provode na vrućinama ili se često sunčaju, mogu da dobiju bore na licu već sa oko 20-25 godina.

Naše lice su ogledalo naših osećanja. Kako izražavamo svoje emocije, tako pokrećemo celo lice, čelo i pravimo mimike. Mimike zapravo imaju veliki uticaj na to da se bore od mrštenja pojave upravo na čelu.

Starenje kao jedan od uzroka

Bore od mrštenja, smejanja i ostalih grimasa na licu se više vide kako starimo. Kako telo stari, proteini – kolagen i elastin se gube. Kolagen je ono što pomaže da koža ostane čvrsta i jaka. Elastin pomaže koži da zadrži svoju elastičnost.

Što smo stariji, manje imamo ovih proteina. Koža gubi elastičnost, a bore od mrštenja postaju vidljivije.

bore na čelu od mrštenja

Kako ukloniti bore na čelu od mrštenja?

Ima više načina kako ukloniti bore na čelu od mrštenja. Dermatolog može da te posavetuje o najboljim tretmanima za ovaj problem. Evo nekoliko tretmana koji se koriste za smanjenje ili uklanjanje bora na čelu od mrštenja.

Botoks

Šta je u stvari botoks?

To je kozmetički neurotoksin koji se ubrizgava injekcijama. Naravno, u pitanju je veoma razblažena forma botulinuma – toksina koji se nalazi u bakteriji Clostridium botulinum.

Ova metoda se primenjuje najčešće na čelu, između obrva i oko očiju a služi na to, da se mišići opuste. Nervni impulsi koji upravljaju konkretnim mišićima lica se privremeno blokiraju i na taj način sprečava se pravljenje pokreta koji stvaraju bore. Samim tim neće se pojavljati nove bore između obrva.

Plasma laser

Uklanjanje bora od mrštenja plazma laserom je nehiruška metoda zatezanja kože. Dodirujući kožu plasma formira mikromilimetarsku tačku i na taj način pospešuje njenu redukciju. Krajni efekat je zatezanje kože, a rezultati ostaju vidljivi duže vreme što je svakako u odnosu na neke druge tretmane prednost.

Dermalni fileri

Ubrizgavaju se ispod kože gde se pojavljuju bore od mrštenja i fine linije. Oni u stvari popunjavaju ove linije i bore. To daje koži potpuniji i mlađi izgled.

Ovaj tretman je nehiruški i potrebno je minimalno vreme oporavka.

Sama procedura traje od 15 – 30 minuta. Trajanje rezultata zavisi od više faktora, ali uglavnom je to period od 6 – 9 meseci.

Estetska hirurgija – frontalni lifting ili zatezanje čela

U slučaju kada je čelo skroz opušteno i manifestuje se velikim brojem bora na čelu, spuštenim obrvama, često se primenjuje klasični hirurški postupak. Naravno, primenjuje se anestezija koja je lokalna. Ova procedura može da se radi i endoskopski, u zavisnosti od indikacija.

Ipak, operacija bi trebalo da bude poslednji izbor i zbog toga je bolje pokušati one manje invazivne procedure. Ponajviše mislim na prirodnu kozmetiku i prirodne kreme za lice, tj.bore.

Kreme protiv bora

Postoji mnogo dobrih krema za bore koje imaju efikasno delovanje u smanjenju vidljivosti finih linija i bora. Izaberi formulu koja sadrži vitamine, antioksidante i druge aktivne sastojke kao što su vitamin, A, B, C, retinol, argirelin, alfa i beta hidroksi kiseline, hijaluronska kiselina, zeleni čaj i koenzim Q10.

Postoji još mnogo načina da se zategne lice, a samo neki od njih su piling, vežbe za lice, maska od banane i još mnogo toga.

Flasteri za bore

Bore su neizbežne, ali njihovo uklanjanje ne mora biti bolno. Flasteri za bore su jednostavno i brzo rešenje protiv bora. Naravno, rezultati neće trajati mesecima, ali na ovaj način možeš sebi da priuštiš tretman kad god to poželiš. Za najbolje rezultate stavi flaster na lice gde imaš bore i ostavi da deluje preko noći.

Ne samo da će fine linije i bore nestati, već ćeš uvežbati mišiće, kontrolisaćeš emocije i izbeći ćeš stvaranje novih bora. Flasteri ili trake za bore sadrže aktivne sasojke koji regenerišu i hrane kožu, a oblikovane su tako da se prilepe za tvoje lice.

Nećeš ih ni osetiti. Jednostavno ih stavi na lice pre spavanja a ujutro ćeš uživati u svojoj glatkoj koži.

Najbolja prirodna krema protiv bora

Sigurna sam da i ti voliš da uživaš u prirodnom izgledu svoje kože. Voliš li miris lekovitog bilja i prirodnu kozmetiku?

Pročitaj koje aktivne sastojke bi trebalo sa sadrži prirodna krema za lice protiv bora.

 

Retinol

Nema ništa bolje od kreme od retinola ako želiš da efikasno ukloniš bore između obrva. To je derivat vitamina A koji se prirodno javlja u našoj koži. Ako želiš da koristiš retinol koji je na prirodnoj bazi, najbolje je da potražiš kreme koji koriste organske, prirodne i botaničke sastojke.

 

Bogato ulje

Želiš da tvoje bore budu manje vidljive? Probaj ulje od suncokreta, nara ili ulje kamelije. Ovo su jako bogata antioksidativna ulja i ne samo da štite kožu od oštećenja već i promovišu proizvodnju kolagena. Ulje kamelije zaglađuje kožu, dobro se upija i smanjuje proces starenja kože. Ulje nara je bogato gama-tokoferolom (moćan oblik vitamina E) i ima regenerativno i podmlađujuće dejstvo. Suncokretovo ulje je bogato vitaminom E, omekšava i vlaži kožu.

 

Moćne kiseline

Piling je jako efikasan u borbi protiv bora od mrštenja. Pobedi bitku sa pilingom ili maskom obogaćenom alfa hidroksi kiselinom. Čine kožu zdravom i glatkom.

 

Vitamini

B vitamini su esencijalni i pojavljuju se u više oblika u proizvodima za negu kože. Ipak, njihova funkcija je ista – odgovorni su za zdravu i čvrstu kožu. Potraži hidratantnu kremu koja je obogaćena vitaminima iz grupe B koji se bore protiv starenja. Ako želiš prirodni izvor vitamina B, banane su idealno rešenje.

 

Koenzim Q 10

Antioksidant koji pomaže u zaštiti elastičnog tkiva i kolagena. Potraži prirodne kreme koje sadrže ovaj antioksidant i pruži svojoj koži ono najbolje.

bore između obrva

Domaća prirodna krema protiv bora

Rutina za negu kože koja prirodno hrani i štiti kožu je onaj pravi trik. Da li se slažeš sa mnom?

Što se bolje brineš o svojoj koži, lepše će ti lice biti kada ostariš.

Što je najbolje, nisu ti potrebne nikakve hemikalije. Sve što ti je potrebno je domaća prirodna krema za bore.

Koje sastojke koristim ja:

 • 60 ml ulje badema,
 • 2 kašike kokosovo ulje(kokosovo ulje za bore oko očiju posebno je dobro)
 • 2 kašike pčelinji vosak,
 • ½ kašika ulja vitamina E,
 • 1 kašika shea putera,
 • esencijalno ulje – po tvom izboru (ne mora).

 

Sve sastojke stavi u staklenu posudu. Dodaj vruću vodu i mešaj sve dok se sastojci ne istope. Kada se sve lepo sjedini, dodaj smešu u malu staklenu posudu. Zatvori sa poklopcem i ostavi na sobnoj temperaturi dok se ne stvrdne.

Ako želiš još neki domaći i provereni recept, pročitaj kako napraviti kremu za lice protiv bora!

Kako ukloniti bore prirodnim putem?

Starenje je prirodan proces protiv kojeg ne možemo ništa. Međutim, možemo da preduzmemo neke korake koji će našu kožu učiniti zdravom i hidriranom i na taj način smanjiti nastale bore.

Šta misliš, šta je neophodno za zdravu kožu i lice bez bora?

Svinjska mast za bore

Možda i ne zvuči jako primamljivo, ali svinjska mast za lice se koristila nekada za negu kože. Dobra je za negu suve kože jer joj daje hidrataciju i na taj način može da spreči nastanak bora.

Inače, maska za lice protiv bora je takođe efikasan način da svojoj koži pružiš hidrataciju i ishranu koja joj je neophoda.

baner

Prirodne kreme za sunčanje

Neke kreme sadrže previše toksina ili imaju nizak SPF faktor. Srećom ima dosta proizvođača koji garantuju kvalitet svojih proizvoda i sadrže aktivne i moćne sastojke, koje tvoju kožu održavaju zdravom.

Potraži kremu koja ne sadrži hemikalije.

Ishrana

Kako bi bore otišle u zaborav, preporučujem ti ishranu bogatu vitaminom A, C i E kao i beta-karotenom. Voće i povrće koje sadrži ove antioksidante uključuje:

 • borovnice,
 • šargarepu,
 • kelj,
 • spanać,
 • brusnice,
 • kivi,
 • šljive,
 • sve vrste pasulja.

 

Koristi prirodnu hidratantnu kremu

Krema obogaćena kokosovim, arganovim, suncokretovim, maslinovim uljem i uljem od jojobe čini dobro tvojoj koži jer je dubinski hidrira i sprečava pojavu bora. I naravno – manje stresa a više dobrog noćnog sna je sve što ti je potrebno kako bi sačuvala zdravlje tvoje kože.

Kako još protiv stresa a samim tim i dosadnih bora? Pa naravno – uz efikasnu masažu za lice.

Da li si primetila na svom licu bore od mrštenja?

Ako još nisi isprobala, vreme je da sada probaš neki od ovih saveta.

Podeli sa nama svoja iskustva i ako znaš još neki dobar način za uklanjaje bora mirštilica.

 

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test