Naslovna » Mrlje na licu i kako ih ukloniti?
Lice

Mrlje na licu i kako ih ukloniti?

mrlje na licu

Mrlje na licu zadaju ti muke? Budi bez brige, jer postoje načini koji uklanjanju, ali bukvalno sve mrlje sa lica. Najbolji tretmani su upravo ispred tebe.

Misliš da su trajne kada se pojave na vašem licu, ali nisu, i te kako ih se možeš trajno rešiti. Bitno je samo da izabereš jedan od načina i da primenjuješ lek po propisanom uputstvu i onako kako ti je lekar preporučio.

Postoji više načina za lečenje mrlja na licu.

Kako ih ukloniti, i koji su najbolji tretmani, slede odgovori u nastavku teksta.

Tamne mrlje na licu simptomi

Mrlje na licu predstavljaju hiperpigmentaciju kože koja se obično javlja kod žena u srednjim godinama, ali nije uvek slučaj i pravilo. Tamne mrlje, tzv. pigmentacija, nastaju kada se melanin nakuplja na određenom mestu na koži. Mogu se nalaziti na čelu, području lica ili na obrazima. Neke od njih mogu značiti ozbiljne probleme kože i zato treba da se posavetuješ sa dermatologom za tretman koji najviše tebi odgovara.

Koji su znaci i simptomi mrlja na licu?

Tačke koje se javljaju kao posledica izlaganja sunčevoj svetlosti, uključujući starosne pege i cistične akne, prvi su znaci mrlja na licu. Često utiču na sjaj tvoje kože, što je prvi znak  da tvoja koža počinje da stari.

Prate ih i prve bore i mogu se javiti kod svih žena bez obzira na tip ili boju kože. Većina žena zbog ovih promena na licu oseća se veoma neprijatno i često ih sakrivaju uz pomoć šminke.

Mogući uzroci!

Šta uzrokuje njihovu pojavu na vašem licu?

Postoji nekoliko faktora koji dovode do pojave mrlja na licu, uključujući genetiku, trudnoću, UV zrake i kožne bolesti. U periodu od 20 do 50 godine života, hormonska nerovnoteža uzrokovana stresom, kontracepcijskim pilulama, trudnoća i menopauza, takođe mogu da uzrokuju mrlje na licu.

Ekstremna izloženost sunčevim zracima utiče na to da se one pojave na licu u kasnijim godinama života. Ukoliko imaš manje od 20 godina, akne mogu uzrokovati tamne fleke na licu zbog ožiljaka i crvenih tragova usled infekcije.

Bolesti kože koje uzrokuju mrlje

Melasma: To je jedan od najčešćih uzroka sivih mrlja na licu. Uglavnom se pojavljuju na čelu, obrazima ili delu između usta i nosa. Iznenađujuće je i to što može uticati i na druga mesta na vašoj koži, posebno oni delovi koji su često izloženi suncu, kao što su ramena ili podlaktice.

Riehl’s Melanosis: Ovo stanje uzrokuje sivkaste ili smeđe mrlje na licu zbog hiperpigmentacije. Nekoliko dermatologa tvrdi da se ova bolest često javlja nakon izlaganja sunčevoj svetlosti, na delovima tela koja su prethodno bila izložena određenim kozmetičkim proizvodima kao što su dezodoransi.

Eritromelanosis follicularis: To je  bolest kod koje se javljaju crvenkasto smeđe fleke na delu lica i vrata.

Upalna hiperpigmentacija (PIH): U ovom slučaju pojavljuju se postepeno, dok mogu da traju dugo vremena pre nego što u potpunosti nestanu.

Gordana je dugo imala problem sa borama na licu. Pokušavala je na sve načine da ih se reši, ali bezuspešno. Kada je pomislila da odustane, pronašla je proizvod KOJI BRIŠE MRLJE, FLEKE I PODOČNJAKE SA LICA.

Ukoliko i ti želiš ČISTO LICE BEZ MRLJA, pročitaj kako je Gordana uspela da očisti svoje lice na ovom linku  https://onaportal.com/kazi-vec-jednom-borama-na-licu-zbogom/

UV zračenje uzrokuje određene vrste mrlja, i to:

Solarni Lentigines : To su crvene ili smeđe tačke na licu uzrokovane dugotrajnim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Mogu biti i nasledene i to znači da se mogu preneti na sledeću generaciju.

Ephelides: Obicno su svetlo smeđe ili crvene boje i postepeno nestaju sa smanjenjem izloženosti sunčevoj svetlosti.

Lekovi koji mogu da uzrokuju mrlje na licu

Mrlje na licu se mogu pojaviti usled određenih lekova koje uzimaš, i koji čine tvoju kožu više osetljivijom, i ako se nisi  izlagala sunčevoj svetlosti. Korišćenje takvih lekova u lečenju zdravstvenih problema, utiče na pojavu tamnih mrlja na licu i na bilo kojem delu  kože. Ti lekovi su:

 • Estrogeni: To su lekovi koji se koriste u lečenju hormonalnih neravnoteža kod žena posebno kod kontrole rađanja ili kod lečenja simptoma postmenopauze. Lekovi mogu biti u obliku tableta, inekcija ili flastera.
 • Fenitoin: Ako patiš od epilepsije, tvoj lekar može da ti preporuči lek koji može da ti pomogne  da savladaš napad. Korišćenje takvog leka može dovesti do stvaranja mrlja na licu.
 • Amiodaron: To su lekovi koji se koriste u lečenju nekih srčanih problema, uključujući visok krvni pritisak.
 • Fenotiazini: Ovo se ne kvalifikuje kao lek, nego sastojak koji se nalazi u lekovima koji se koriste u lečenju psihoze i takođe se nalaze u nekim antihistaminicima.
 • Sulfonamid: To je hemikalija pronađena u nekim antimikrobnim i diuretiskim lekovima.
 • Tetraciklin: To su antibiotici koji se koriste u lečenju infekcija kože kao što su akne ili rosacea.

Ostali uzroci tamnih mrlja na licu

 • Trudnoća: često se javljaju tokom ovog perioda
 • Bolest jetre: odnosi se na  unos gvožđa koja prelazi potrebnu količinu.
 • Hemohromatoza: ova bolest narušava funkciju glavnih organa uključujući srce i jetru. To je genetska bolest koja mže biti nasledna.
 • Adisonova bolest: prisutnost  mrlja na licu može značiti da patiš od Adisonove bolesti. Ova je bolest usled koje nadbubrežne žlezde nisu u mogućnosti da proizvedu dovoljno kortizola i hormona aldosteron koji kontroliše funkcije tkiva i organa.

 

kako ukloniti mrlje na licu

 

Uklanjanje pigmentacijskih mrlja

Medicinski tretmani za tamne pigmentne mrlje na licu mogu biti:

 

Laserska terapija

Ova metoda koristi lasersku svetlost za ubijanje melanina. Metoda iako skupa, može ti pomoći da se rešiš  mrlja na licu, nakon nekoliko tretmana. Nema velikih nuspojava, ali može doći do promene boje kože.

Hemijski piling

 

Tokom hemijskog pilinga, tvoj lekar će primeniti blagu koncentraciju kiseline za uklanjanje spoljnih slojeva kože. Nakon pilinga ostaje koža koja nije bila pod uticajem viška melanina, koja je potpuno čista i zdrava.

 

Mikrodermoabrazija

 

Mikrodermoabrazija koristi mikroskopske kristalne čestice za uklanjanje slojeva oštećene kože, tako da se nakon tretmana može videti nova i sveža koža.

 

Kako ih ukloniti prirodno?

Postoji veliki broj prirodnih lekova, koje možeš koristiti u procesu lečenja mrlja na licu. Jednostavno se koriste i imaju savršenu funkciju brisača mrlja na licu. Pa evo onda i odgovora kako ih ukloniti prirodno ?

Vitamini

Vitamin E za lice – primena vitamina E direktno na mrlje na licu, i to najbolje pre odlaska u krevet, pružiće tvojoj koži puno antioksidanasa koji mogu da ti pomognu čak i kod tona tvoje kože. Otvori kapsulu vitamina E i nanesi sadržaj direktno na sva ona mesta gde se nalaze mrlje.

Vitamin E pomaže u uklanjanju slobodnih radikala koji ubrzavaju proces starenja stvarajući bore i tamne mrlje na licu više uočljivim. Takođe ima antioksidacijske i hidratantne sposobnosti.

Vitamin C – povećanje unosa vitamina C u  organizam, pomoći će ti da se smanji količina melanina. Ukoliko jedete jagode, narandže i drugu hranu za koju se zna da ima puno vitamina C, biće savršen tretman za tvoje promene na licu.

 

Prirodni brisači mrlja na licu

 

 • Ricinusovo ulje – primena ricinusovog ulja na kožu dva puta dnevno može izbeliti ​​tamne mrlje na licu. Koristi kružne pokrete da nežno naneseš ulje na zahvaćena mesta.Ricinusovo ulje ima snažne sastojke neophodne za rešavanje problema starosnih fleka i mrlja na licu. Sipaj ricinusovo ulje na tufer ili vatu i nežno nanesi na zahvaćena mesta dva puta dnevno.
 • Ekstrakti zelenog čaja – primena ekstrakta zelenog čaja daje koži puno antioksidansa koji će pomoći kod uklanjanja slobodnih radikala. Zeleni čaj će takođe pomoći telu da proizvodi zdraviji kolagen.Ekstrakti zelenog čaja, kao što smo napomenuli, sadrže antioksidante koji eliminišu slobodne radikale koji usporavaju proces starenja.
 • Mleko – koristi pamučni tufer kako bi nanela mleko na mrlje na licu. Ostavi mleko da stoji na licu oko 8-10 minuta pre pranja lica. Koristi ovaj lek 6 nedelja, i to dva puta dnevno, i pomoći će ti da ih eliminišeš.
 • Aloe vera – trljanje aloe vera soka na  mrlje na licu 1 ili 2 puta dnevno za nekoliko nedelja može ti efikasno pomoći da se rešiš mrlja na licu.Aloe vera poznata je po svojoj sposobnosti da eliminiše razne fleke i druge promene na licu .Aloe vera se može koristiti kao dobar prirodni lek za smanjenje izgleda tamnih i smeđih mrlja na tvojoj koži. Sveži gel treba nežno da naneseš na zahvaćeno područje i ostavi da stoji 30 minuta pre ispiranja.
 • Druge opcije. Nanesi ananas, med, ren, jogurt za lice, krastavac, krompir, kurkumu, papaju ili paradajz na kožu kako bi izbelela mrlje na licu. Ostavi ove sastojke na mestu nekoliko minuta kako bi najbolje pomogla  ​koži i kako bi izbledele mrlje na licu.

 

Maske za lice

 

 • Sandalovina i glicerin. Napravi masku od glicerina, praha sandalovine i ružine vodice. Kada maska bude spremna nanesi je na lice kako bi uklonila  mrlje na licu. Med, ili mleko se može koristiti umesto ružine vodice, kao zamena.
 • Med i smeđ šećer. Napravi masku od meda i smeđeg šećera. Ukoliko budeš koristila ovu masku za dubinsko čišćenje, svake dve nedelje, pomoći će ti da ukloniš mrtve ćelije kože.
 • Sok od limuna. Nanesi sok od limuna na mrlje na licu u periodu od dve nedelje. Kombinacija soka limuna sa jabukovim sirćetom, renom ili medom može učiniti ovaj lek još više efikasnim. Ovaj lek je posebno efikasan na mestima gde se nalaze fleke na licu nastale od akni i bubuljica.

 

Obavezno nosi kremu za sunčanje svaki put kada izlaziš napolje, čak i u hladnijim mesecima. Kreme će sprečiti stvaranje sunčevih mrlja na licu.

 

Stavi kremu za sunčanje velikodušno na lice oko 30 minuta pre izlaska napolje. Takođe, važno je da kupuješ kreme sa cink oksid, jer su efikasnije.

Mrlje na licu od sunca preventiva

 

Kako se boriti sa tamnim mrljama?

 

 • Piling lica – šećer, med i cimet. Biće ti dovoljna jedna kašičica meda, cimeta i puna kašičica šećera. Pomešaj sastojke kako se šećer ne bi potpuno otopio i izgubio svojstvo pilinga. Nanesti na lice i trljaj kružnim pokretima, ostavi desetak minuta na licu, i isperi na kraju mlakom vodom. U skidanju mrtvih ćelija kože pomoći će ti i voćne kiseline.
 • Krema za posvetljivanje kože: Ove kreme sadrže mešavinu sastojaka koji su tvojoj koži potrebna da ostane zdrava i sjajna. Ovi sastojci ti pomažu kod bržeg uklanjanja mrlja, akni, pega i bora i ostalih problema sa kožom.
 • Krema za bubuljice: koristi kreme za mitisere i bubuljice na prirodnoj bazi koje će tretirati akne, bez mogućnosti da ostanu ožiljci nakon akni. Počni da koristiš ove kreme na vreme, kako bi izbegla ozbiljnije posledice na licu, u vidu ožiljaka i mrlja na licu.
 • Kreme protiv bora: Kreme protiv bora biće tvoja najbolja preventiva, jer u isto vreme ti pomažu kod prvih bora na licu, kao i mrlja.
 • Nosite kreme za sunčanje: Svakodnevno stavi zaštitni sloj sa faktorom zaštite od sunca (SPF) od 15 ili više. Nanesi kremu za sunčanje 30 minuta pre nego što kreneš iz svoje kuće.

lek za mrlje na licu

Mrlje na licu u trudnoći

 

Tokom trudnoće u tvom telu dešavaju se velike promene i to se može takođe manifestovati na tvojoj koži. Ukoliko već imaš promene na licu ili akne, tvoje stanje sa mrljama može se  menjati na bolje tokom prvog tromesečja, da bi se pogoršalo u trećem tromesečju trudnoće.

Viši nivo hormona utiče na proizvodnju sebuma, a previše sebuma uzrokuje začepljene pore, što dovodi do masne kože i mrlja na licu.

Da bi sprečila još više bubuljica i mrlja na licu, očisti, ali ne više od dva puta dnevno, lice sa blagim sapunom i mlakom vodom ili nežnim sredstvom za čišćenje. Skidaj šminku sa lica, pogotovo uveče pre odlaska u krevet.

Tokom trudnoće je veoma važno da se konsultuješ sa svojim lekarom oko najboljeg tretmana za tvoju kožu i lice. U ovom periodu je veoma važno da ne donosiš odluke samostalno i da ne određuješ terapije sama bez konsultacije  lekara.

Mrlje na licu od akni

 

Mrlje na licu i fleke od bubuljica su rezultat zapaljenja u dermisu kada koža proizvodi ćelije pigmenta. Prvo i osnovno pravilo je da ne čačkaš i sama ne cediš bubuljice.

Važno je da na adekvatan način tretiraš bubuljice, kako bi tvoja koža bila čista, bez mrlja na licu. Evo nekoliko saveta za prevenciju i ublažavanje fleka nastalih usled bubuljica:

 

 • Koristi kreme za sunce sa zaštitinim faktorom
 • Koristi  glikolnu i salicilnu kiselinu i pilinge koji utiče na rast novih ćelija. Na ovaj način dobićeš zdravu, novu i blistavu kožu. Budi posebno nežna tokom pilinga, jer je tkivo osetljivo. Piling možeš raditi jednom nedeljno
 • Kockice leda – uzmi kockicu leda i drži na  mestu gde se nalaze mrlje. Stavi led u krpu, pa prisloni na mrlje na licu. Led će ublažiti crvenilo i hiperpigmentaciju.
 • Koristi ananas, tako što ćeš kriške ananasa staviti direktno na lice i ostavi da stoje desetak minuta.

 

Jetrene mrlje na licu

Fleke na licu od jetre odnose na količinu gvožđa u organizmu. Ukoliko unos gvožđa prelazi potrebnu količinu mogu se javiti promene na licu.

Možete koristiti ricinusovo ulje koje ćeš naneti direktno na svaku fleku koja se nalaze na tvom licu.

U isto vreme možeš koristiti aloe vera gel direktno na mrlje. Koristi ovaj tretman jednom nedeljno, i primetićeš kako tvoje mrlje blede.

Kao što si primetila, mrlje na licu nisu ozbiljan problem, i dešavaju se kod svih žena. Važno je na vreme da izabereš najbolji tretman za sebe, kako bi uspela da ih sve izblediš.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test