Naslovna » Zašto ti je potrebna noćna krema za lice?
Lice

Zašto ti je potrebna noćna krema za lice?

noćna krema za lice

Da li znaš da tvoja koža treba da se neguje i dok spavaš? Pitaš se kako?!U tome će ti najviše pomoći noćna krema za lice. Saznaj u nastavku kako deluje.

Sigurna sam da znaš koliko je bitno imati kvalitetnu kremu za negu kože u svom arsenalu lepote. Ako si među onima koji preskaču kremu, možda je došlo vreme da je uvrstiš u svoju rutinu, barem ako želiš zdravu i svilenkastu kožu. Jedino dobro osmišljen režim nege kože, može spasiti tvoju kožu. Pritom, osnova takvog režima su preparat za čišćenje kože i krema za lice.

Međutim, nisu sve kreme za lice iste. Da bi pravilno odabrala kremu za lice, moraš da obratiš pažnju na svoj tip kože, na kvalitet samog proizvoda, ali i na doba dana kad se krema nanosi. Možda ti ovaj poslednji faktor zvuči čudno, ali ću ti u ovom tekstu objasniti zašto ti je potrebna obnavljajuća noćna krema za lice.

Dnevna i noćna krema za lice

Pošto ova podela na doba dana kad se krema nanosi izaziva mnogo zabuna, prvo ću pojasniti razliku između ove dve kreme. Ili, bolje rečeno, objasniću prednosti oba tipa kreme i zašto bi trebalo da kupiš obe.

Dnevna krema za lice 

Ako si ikada makar isprobala testere dnevne i noćne kreme, sigurno si primetila da dnevna krema ima laganiju teksturu. Razlog tome je što su ove kreme namenjene za nošenje ispod šminke. Njihova lagana, nemasna tekstura garantuje brzu apsorpciju što je, priznaćeš, jako bitno kad ujutru žuriš da se spremiš za školu, fakultet ili posao.

Još bitnije od teksture jeste činjenica da dnevne kreme sadrže zaštitni faktor. Naravno, postoje i dnevne kreme bez zaštitnog faktora, ali njih bi trebalo da zaobiđeš u širokom luku. Slobodni radikali i sav haos koji oni mogu da izazovu na koži, od prevremenih bora do melanoma, nije za šalu. 

A pročitaj ovo sada!

Draganu su dugo brinule bore. Dok nije pronašla pravi tretman za sebe, noćima nije spavala, a onda su se pojavili i podočnjaci. Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez vidljivih bora i podočnjaka.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Prilikom izbora dnevne kreme vodi računa da zaštitni faktor bude viši od 15. Pored toga, gledaj da izbegneš kreme sa štetnim sastojcima poput silikona.

Naravno, uvek vodi računa da izabrana dnevna krema odgovara tvom tipu kože. Ovde nećemo izuzeti i jači pol, jer ove kreme se muškarce su takođe efikasne.

Otkrij u ovom tekstu više o dnevnoj kremi za lice!

baner

Noćna krema za lice

Tokom noći nije ti potrebna zaštita od UV zračenja i zato nećeš naći noćnu kremu sa zaštitnim faktorom. Ono što noć pruža jeste priliku da se tvoja koža dubinski ishrani i regeneriše.

Zbog toga, noćna krema ima težu, masniju teksturu koju koža duže upija. Za ovakvu teksturu su uglavnom odgovorna ulja poput arganovog, maslinovog i bademovog ulja, ali i šea buter Antioksidansi, poput vitamina E, koje možeš naći u ovim uljima i buterima umiruju upalu na koži i tako podstiču njenu regeneraciju.

Kao i slučaju dnevne kreme, postoje varijante noćne kreme sa silikonima koje treba da izbegavaš. Kvalitetna noćna krema treba da bude masnjikava, ali ne treba da ostavlja film na koži, kao što to čine kreme sa silikonima. 

Krema 50 ml su najčešća pakovanja koja možeš naći na našem tržištu.

Noćna krema protiv bora

Pored klasične noćne kreme, postoji i varijanta za bore. Ova verzija noćne kreme, pored komponenti koji dubinski ishranjuju kožu, sadrži i anti age sastojke u višim koncentracijama ( u poređenju sa dnevnim kremama).

Samo neki od tih sastojaka su:

 • Retinol Ovaj derivat vitamina A je čest sastojak preparata protiv bora. Deluje tako što stimuliše sintezu kolagena. Na taj način smanjuje pojavu i uklanja postojeće bore i fine linije na koži. 
 • Glikolna kiselina Ova alfa-hidroksi kiselina je jedan od najbezbednijih anti age sastojaka. Zato što je molekul glikolne kiseline jako mali, on sa lakoćom prodire u kožu gde stimuliše proizvodnju kolagena. Deluje i kao eksfolijator, što znači da ubrzava uklanjanje mrtvih ćelija kože. Upravo to ubrzanje uklanjanja mrtvih ćelija daje našoj koži taj zdravi sjaj koji smo imali u tinejdžerskim danima i ranim 20-im.
 • Beta-lipohidroksi kiselina Ova kiselina deluje na kožu slično kao retinoidi, ali je nešto slabija. Takođe, ova kiselina ima pH vrednost sličnu pH vrednosti kože, što znači da se može slobodno kombinovati sa drugim anti age sastojcima poput vitamina C i retinoida.
 • Vitamin C Veoma popularan sastojak krema protiv bora. Kao i prethodni sastojci, deluje tako što stimuliše proizvodnju kolagena u koži. 

Svi ovi sastojci povećavaju osetljivost kože na UV zrake, zbog čega se i dodaju noćnim kremama. Takođe, ovi sastojci mogu izazvati prolazno crvenilo kože koje će nestati do ujutru.

Međutim, neki ljudi imaju previše osetljivu kožu koja ne toleriše ove sastojke. Ako si ti među njima, ne brini. Samo potraži noćnu kremu sa sledećim sastojcima:

 • Kolagen Kad kupuješ noćnu kremu sa kolagenom, vodi računa da na etiketi piše : “hidrolizovani kolagen” ili “peptidi kolagena”. Samo u ovim slučajevima se radi o dovoljno malim molekulima koji mogu da prodru duboko u kožu gde predstavljaju gradivne jedinice koje fibroblasti pretvaraju u kolagen. 
 • Hijaluronska kiselina Trenutno jedan od najpopularnijih anti age sastojaka, hijaluronska kiselina je naširoko hvaljena jer intenzivno hidrira kožu i tako uklanja fine linije. 
 • Neodermil (Neodermyl) Ovaj sastojak je kompleks metil-glukozid-6-fosfata, aminokiselina prolin i lizin i bakra. Sinergističkim delovanjem svih komponenata ovog kompleksa dolazi do pojačane produkcije kolagena i elastina. 

Dobra strana ovih sastojaka je ta što ne povećavaju osetljivost kože na UV zrake. Zbog toga se često mogu naći i u dnevnim kremama. 

 

Serum i noćna krema 

Spomenula sam gore da noćna krema za bore sadrži visoke koncentracije aktivnih anti age sastojaka. Ako si se ikada raspitivala o serumima, znaš da se i koriste zbog visoke koncentracije istih sastojaka.

U čemu je onda razlika?

Najpre, postoji razlika u teksturi. Serumi za lice su lagane teksture što omogućava brzu apsorpciju. Sa druge strane, sve kreme, pa i noćne sadrže hidratantne sastojke. Serumi retko imaju hidratantna svojstva.

Kako onda izabrati, pitaš se? Zapravo, rešenje je jednostavno. Ukoliko imaš masnu kožu sklonu aknama, možeš umesto noćne kreme koristiti serum. Međutim, pošto je i tvojoj koži potrebna hidratacija, posle nanošenja seruma moraš naneti hidratantnu kremu.

Sa druge strane, ako je tvoja koža suva, obnavljajuća noćna krema je mnogo bolja opcija za tebe. Zbog ulja koja sadrži ova krema će intezivno ishraniti tvoju kožu. Hidratantni sastojci poput hijaluronske kiseline će hidrirati tvoju kožu.

Dodatno, iritaciju koju bi možda izazvali anti age sastojci kad bi nanela serum, može biti izbegnuta zahvaljujući protivupalnom dejstvu antioksidanasa iz ulja noćne kreme.

Najbolja noćna krema za lice

Titulu najbolje noćne kreme nije lako dodeliti, jer zavisi od mnogo faktora. Pored sastojaka koje sadrži i njihovog kvaliteta, odlučujući faktor pri izboru noćne kreme bi trebalo da bude tip kože. Nešto malo sam spomenula gore, ali ću ti sad reći nešto više.

Najbolja noćna krema za suvu kožu lica

Suva koža lica se odlikuje prekomernim perutanjem, ponekad i crvenilom i svrabom. Od svih tipova kože, ovo je najzahtevniji tip kože kad su u pitanju hidratacija i ishrana. Upravo zato će ovaj tip kože imati najviše koristi od noćne kreme.

Što se tiče sastojaka, najvažnije je da ne isušuju kožu. Zato sam ti gore rekla da izbegavaš silikone. Umesto toga, potraži ove sastojke u noćnoj kremi za suvu kožu:

 • Hidratantne Hijaluronska kiselina, kolagen, sorbitol, vitamin B5 su samo neki od prirodnih sastojaka koji će ugasiti žeđ tvoje kože.
 • Ulja i buteri Arganovo ulje, bademovo ulje, ulje makadamije, nevenovo ulje, šea buter i kakao buter će dubinski ishraniti tvoju kožu.
 • Protivupalni sastojci Ova grupa sastojaka će umiriti crvenilo i svrab koji često prate suvu kožu lica. Mogu biti zasebno na listi sastojaka, kao što je slučaj sa vitaminom E( poznat i kao tokoferol) ili se već nalaze u nekom od ulja.
 • Aminokiseline i peptidi Ovi sastojci imaju zadatak da obnove barijeru kože koja je kod tvoje suve kože kompromitovana. Na etiketi kreme aminokiseline mogu biti nabrojani poimence, kao lizin, arginin i sl. Ali mogu biti prosto zapisane kao aktivirane aminokiseline. Peptidi su označeni kao peptidi proteina iz kog su dobijeni ( recimo peptidi kolagena) ili kao hidrolizat proteina ( na primer hidrolizat proteina svile).

Gore pobrojani sastojci bi trebalo da urade sav posao oko prevencije nastanka i uklanjanja bora. Tako da ne moraš dodatno da ulažeš u serume, ako ne želiš. Noćne kreme mogu biti od poznatih brendova, kao što je npr.nivea naturally good ili sl. Krema 50 ml sadržine može vam trajati i više od mesec dana.

Noćna krema za masnu kožu lica

Gore sam spomenula da će serum odgovarati tvojoj koži isto koliko i noćna krema. Međutim, ako bi ti radije koristila noćnu kremu, onda treba da znaš nekoliko stvari, kad su sastojci noćne kreme za negu masne kože u pitanju:

 • Hidratantni sastojci I tvom tipu kože je potrebna hidratacija, samo ne u toj meri koja je potrebna suvoj koži lica. Što se samih sastojaka tiče, nema nekih ograničenja. Svi sastojci koji odgovaraju suvoj koži, odgovaraće i tvojoj masnoj koži.
 • Ulja i buteri Kad je u pitanju ova grupa sastojaka, moraš povesti računa. Obavezno izaberi kremu za čišćenje lica koja sadrži nekomedogena ulja, kao što su ulje semenki grožđa i ulje slatkog badema.
 • Protivupalni sastojci Masna koža takođe ima koristi od protivupalnih sastojaka, naročito ako je sklona pojavi akni.
 • Drugi sastojci poput glikolne kiseline, salicilne kiseline i vitamina C su odlični za masnu kožu lica. Pored eliminacije bora, ovi sastojci dubinski čiste pore i regulišu lučenje sebuma.

Pročitaj u ovom tekstu šta sve može salicilna kiselina za lice!

 

noćna krema za lice

 

Noćna krema za mešovitu kožu 

Mešovitom tipu kože je najteže udovoljiti. Masna T-zona (čelo, nos i brada) i suva ili normalna koža imaju različite potrebe, o čemu moraš voditi računa.

Zato na etiketi noćne kreme potraži ove sastojke:

 • Hidratantne sastojke Svi hidratantni sastojci koji odgovaraju masnoj i suvoj, odgovaraju i mešovitoj koži.
 • Ulja i buteri Zbog masne T-zone, izbegavaj komedogena ulja.
 • Drugi anti age sastojci Aminokiseline, peptidi, vitamin C, glikolna i mlečna kiselina su sjajni sastojci za mešovitu kožu. Izbegavaj salicilnu kiselinu, jer može isušiti tvoju suvu kožu obraza.
 • Protivupalni sastojci kao i masna i suva koža, mešoviti tip kože takođe ima koristi od protivupalnih sastojaka.

baner

Obnavljajuća noćna krema za lice forum

Kao što verovatno možeš da pretpostaviš, noćna krema je za većinu ljudi pravo otkrovenje. Sama pomisao da mogu da utrljaju preparat u kožu i da on obavi sav posao tokom noći je i navela mnoge da kupe noćnu kremu.

Jelena je dugo tražila preparat koji će pružiti malo dodatne nege njenoj suvoj koži. U ranim 20-im je kupila svoju prvu, noćnu kremu za čišćenje lica, kao i noćnu negu i otad je redovno koristi. Primetila je da je njena koža blistavija i baršunasta na dodir. Kad su u kasnim 20-im njene drugarice krenule da brinu zbog bora, ona je svoju energiju mogla da preusmeri na druge stvari, jer je noćna krema sprečila pojavu finih linija karakterističnih za njene godine.

Samo što je uspela da se izbori sa aknama, Kristina je morala da se upusti u bitku sa borama.

Uljuljkana u svoju rutinu nege kože, plašila se da će bilo koji preparat za tretman bora vratiti akne na njeno lice.

Zbog toga je temeljno istražila sve preparate za bore. Na kraju se odlučila za kremu koja obiluje prirodnim, nekomedogenim sastojcima i sastojcima koji imaju protivupalna svojstva. Posle mesec dana, zadovoljno je primetila da ima manje bora, ali i da akni nema ni na vidiku.

Sonja je odrasla na moru i sunčanje bez ikakvog mleka ili kreme za sunčanje joj, nažalost, nije strano. Tek je u 30-im godinama odlučila da popravi štetu koju je decenijama pre nanosila.

Počela je da koristi kvalitetnu, noćnu kremu koja joj je brzo vratila svežinu lica. Primećuje i da joj koža polako postaje zategnutija i upravo zbog toga joj je noćna krema postala deo rutine nege kože.

Sad kad znaš šta sve noćna krema može, ostaje ti samo da izabereš pravu kremu za sebe i počneš da je koristiš. Primena ne može biti lakša- naneseš je uveče i ona odradi sav posao za tebe. 

Posle svega mesec, do mesec i po dana bi tvoja krema trebalo da ostvari značajne rezultate. Ako si dobro izabrala, onda nemaš razloga za brigu. I ne zaboravi, ova krema za muškarce je takođe neophodna, pa možeš obradovati sebi dragu osobu.

Da li ti misliš da je noćna krema neophodna? Piši nam u komentarima.

Test