Naslovna » Fototerapija lica – da li je pravi izbor za tvoju kožu?
Lice

Fototerapija lica – da li je pravi izbor za tvoju kožu?

fototerapija lica

Možda je fototerapija lica spas za tvoj kožni problem! U okviru ovog teksta saznaj šta je, kome je namenjena i da li je pravi izbor za tebe.

 

Među mnogobrojnim profesionalnim tretmanima za lice, fototerapija je zauzela svoje cenjeno mesto. Kao što i sam naziv kaže – radi se o terapiji svetlošću, koja je danas izuzetno popularna. Rezultati mogu da budu odlični, ali ipak treba imati u vidu neke stvari.

 

Kao i u slučaju bilo kog drugog tretmana za kožu, jasno ti je da ne možeš doživotno da im se podvrgavaš – tako da redovna nega kože adekvatnim preparatima (i to najbolje na prirodnoj bazi) i dalje ostaje prioritet kada je u pitanju tvoje lice. 

 

Ostani sa mnom do kraja ovog teksta i saznaj sve na temu fototerapije!

 

Šta je fototerapija?

Svetlosna terapija, koja se takođe naziva fototerapija, je tretman koji koristi veštačku lampu za sunčanje kako bi simulisala prirodnu svetlost koja može da nedostaje u određeno doba godine, poput zime.

Ove specijalizovane lampe pružaju koncentrisaniju dozu UV zraka i mogu pogodovati zdravlju tvoje kože. Naime, određena stanja kože mogu da se leče upravo fototerapijom. 

Ukoliko nisi pristalica odlazaka na tretman i svakakvih tretman, pročitaj šta nam je otrkrila Dragana.

Imala je bore, fleke, kao i podočnjake oko očiju. Dugo se namučila, dok nije otrkila prirodni način koji pomaže.

Ona je sada nova žena sa savršeno čistim licem bez vidljivih podočnjaka, bora i fleka na licu.

Dragana sada nema problem sa borama, a  kako je uspela da ih se reši, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/blistavo-cisto-lice-bez-bora/

Fototerapija lica

Danas je fototerapija lica izuzetno popularna – pre svega zbog niza pozitivnih dejstava i rezultata. Polje primene joj je veoma široko, tako da može da tretira različita stanja kože – od akni i bubuljica, preko fleka i ožiljaka do bora i psorijaze, rozacee i drugih stanja kože.

 

Međutim, poslednjih godina je sve popularnija naprednija i bezbednija opcija klasične fototerapije – LED ili diodna terapija – što je tretman za negu kože koji koristi različite talasne dužine svetlosti, uključujući crvenu i plavu. Crvena svetlost se prvenstveno koristi za tretman protiv starenja, dok se plava koristi za lečenje akni.

 

Za razliku od drugih vrsta fototerapije, LED svetlosna terapija ne sadrži sporne ultraljubičaste zrake – zbog toga se smatra najsigurnijom za redovnu upotrebu.

 

Svetlosna terapija ili fototerapija je u principu bezbedna za sve tipove kože.

 

Šta je higijenski tretman lica i koje su njegove prednosti?

baner

Plava LED svetlosna terapija za lice

 

Plava LED svetlosna terapija, s druge strane, cilja na lojne žlezde, koje luče sebum. One su smeštene ispod folikula dlaka. Kao što znaš, lojne žlezde su neophodne za podmazivanje tvoje kože i sprečavaju da se ona isuši. Međutim, ove žlezde mogu postati previše aktivne, što dovodi do masne kože i akni.

 

Terapija plavim LED svetlima može ciljati upravo na ove lojne žlezde i učiniti ih manje aktivnim. Zauzvrat, može se postići i manje izbijanje akni. Plava svetlost takođe može ubiti bakterije koje izazivaju akne ispod kože, što može pomoći u lečenju teških oblika akni, uključujući ciste i kvržice.

Crvena Led svetlosna terapija za lice

 

Crvena ili infracrvena svetlost koristi se za lečenje epiderma, koji je spoljašnji sloj kože. Kada ovo svetlo deluje na tvoju kožu, epiderm ga apsorbuje i potom stimuliše proteine kolagena.

 

Kao što sigurno već znaš, više kolagena znači da će tvoja koža izgledati glatkije i punije, što može umanjiti pojavu sitnih linija i bora. Smatra se da crveno LED svetlo smanjuje i upalu kože, poboljšavajući cirkulaciju, što ti može dati zdraviji sjaj i čist ten.

 

Često se plava LED svetlost koristi zajedno sa crvenom LED svetlošću za:

 

 • pomoć u lečenju akni
 • smanjenje ožiljaka
 • ima protivupalne efekte.

 

fototerapija-1

Fototerapija za bore

Kao što rekoh, fototerapija podstiče proizvodnju kolagena – proteina koji gradi tvoju kožu i koji je značajan za smanjivanje bora. Više kolagena znači glatka i popunjena koža, a to znači smanjena vidljivost sitnih linija i bora na koži.

Takođe, svetlosna terapija obnavlja tkivo i podstiče njegovu regeneraciju – tako da imamo dvostruki efekat protiv starenja kože.

 

Fototerapija lica za bubuljice

Fototerapija za bubuljice i akne je izuzetno delotvorna. Naime, kod LED svetlosne terapije – plava svetlost ima antimikrobno dejstvo, što je čini efikasnim tretmanom u ubijanju nekoliko vrsta bakterija koje se mogu sakupljati u tvojim porama i lojnim žlezdama i izazivati bubuljice. Tretman takođe ima anti-inflamatornu aktivnost, što znači da smanjuje druge simptome akni, poput crvenila.

 

Terapija crvenim svetlom možda nema iste antibakterijske efekte kao kod terapije plavim svetlom, ali još uvek može da bude efikasna protiv bubuljica. Naime, terapija crvenim svetlom pomaže u zarastanju kože i može delovati na smanjenje vidljivosti ožiljaka od akni. Takođe ima protivupalna svojstva. Terapija crvenim svetlom takođe deluje duboko ispod površine tvoje kože kako bi se umirilo i popravilo oštećeno tkivo. Ako su tvoje akne i bubuljice uzrokovane hroničnim stanjem kože, terapija crvenim svetlom može biti dobar izbor za tebe!

Pročitaj tekst kako da se rešiš bubuljica na licu!

Fototerapija za fleke

Slično kao i u slučaju delovanja protiv bubuljica, tako je izuzetno korisna i fototerapija za fleke od istih (ili bilo kakve druge pigmentacije na koži). Naime, ova procedura obnavlja epiderm ili površinski sloj kože, popravlja oštećeno tkivo i redukuje bilo kakvu pigmentaciju na koži. Koja metoda svetlosne terapije će biti najefikasnija u ove svrhe – zavisi od izbora tvog dermatologa.

 

Fototerapija rozacea

Ako imaš kožnu bolest poput rozacee, psorijaze ili ekcema – fototerapijalica  može značajno da poboljša tvoje stanje. Dokazano je da svetlosna terapija deluje kao efikasan tretman za umirivanje neugodnih simptoma ovih upalnih stanja kože. Fototerapija lica se takođe može preporučiti za neke vrste ekcema, upale kože koje mogu izazvati alergije.

 

Fototerapija prednosti i mane

Fototerapija lica, a pogotovo savremena terapija svetlosnom diodom (LED) postaje sve popularnija. Koristeći različite LED talasne dužine, ova tehnika nege kože pomaže na sledeći način:

 

 • leči akne i bubuljice
 • smanjuje upalu kože
 • smanjuje lučenje sebuma
 • promoviše efekte protiv starenja kože
 • deluje protiv fleka i pega na koži
 • umanjuje znakove starenja kože, poput bora, sitnih linija i staračkih pega
 • umiruje simptome nekih kožnih stanja.

 

Možeš biti dobar kandidat za fototerapiju ako imaš ove kožne probleme i ako nisi dobila rezultate koje si želela od drugih tertmana. LED svetlosna terapija je takođe sigurna za sve boje i tipove kože i ne izaziva opekotine!

 

Međutim, postoji nekoliko potencijalnih nedostataka svetlosne terapije. Evo nekoliko:

 

 • LED svetlosna terapija može biti skupa
 • Rezultati nisu zagarantovani i trajni, pa zahtevaju naknadno održavanje kože
 • Takođe nije bezbedna ako uzimaš određene lekove ili imaš aktivni poremećaj kože.

 

Priprema za fototerapiju

Dve nedelje pre fototerapije trebalo bi da izbegavaš retinole i druge proizvode za negu kože koji stanjuju tvoju kožu. Ako uzimaš bilo koji protiv-upalni lek, posavetuj se sa svojim dermatologom da li treba da prekineš sa njegovom upotrebom. 

Izbegavaj solarijume i dugotrajno, nezaštićeno izlaganje suncu nekoliko dana neposredno pre fototerapije.

Ako uzimaš bilo koje lekove (čak i suplemente), ili imaš neko aktivno zdravstveno stanje ili problem kože – prvo se posavetuj sa dermatologom da li je fototerapija bezbedna za tebe!

 

Kako se izvodi fototerapija?

 

Uobičajeno je da svaki tretman fototerapije traje oko 20 minuta (15-30 minuta u slučaju LED svetlosne terapije). Verovatno će ti trebati do 10 tretmana u zavisnosti od rezultata koje želiš da postigneš – naravno, sve ovo je individualno i zavisi od procene stručnjaka koji izvodi fototerapiju.

 

Neki tretmani fototerapije izgledaju tako da ležiš direktno pod svetlima, dok drugi mogu da koriste specijalizovane ‘’štapiće’’ napunjene LED svetlom direktno preko tvoje kože. Moraćeš da nosiš zaštitne naočare, kako bi zaštitila svoje oči od svetlosti.

 

Iako se fototerapija tehnički može primeniti na bilo kom delu tela, njena najpopularnija upotreba je za lice. Oštećenje kože ima tendenciju da se pojavi na tvom licu jer je ono izloženo određenim elementima više nego drugi delovi tela. LED svetlosna terapija se npr. može koristiti i na vratu i grudima, što su druga područja koja pokazuju znakove starenja.

 

Obučeni stručnjak za fototerapiju – obično medicinska sestra ili dermatolog – primeniće impulse iz uređaja za terapiju svetlošću na različite delove lica, radeći kružno. Posle nekoliko ponavljanja ovog procesa, tretman je završen.

 

Nakon fototerapije tvoja tretirana koža može biti ružičasta ili crvena. Možda postoji i blago ljuštenje kože sa tretiranog područja. Tvoja koža može biti i osetljivija, pa ćeš možda morati da preskočiš svoj uobičajeni režim nege kože nekoliko dana nakon toga, posebno pilinge i topikalnu primenu vitamina A i retinola.

 

Šta očekivati posle fototerapije?

 

Fototerapija lica je neinvazivna procedura, tako da nije potrebno vreme oporavka. Trebalo bi da možeš da nastaviš sa svakodnevnim aktivnostima nakon završetka tretmana.

 

Fototerapija retko uključuje samo jedan tretman. Obično se preporučuje nekoliko krugova fototerapije, obično dva do tri tretmana nedeljno, u trajanju od četiri do šest nedelja. Nakon toga, efekte tretmana treba održavati povremenim pratećim tretmanima svaka tri meseca ili tako nešto. Terapija LED svetlom zahteva do 10 sesija ili više, od kojih je svaka raspoređena na oko nedelju dana. Možda ćeš početi da primećuješ manje rezultate već nakon prve sesije. Rezultati će biti znatno primetniji kada završiš sve svoje tretmane. 

 

Dok dermatolozi preporučuju da nanosiš kremu sa zaštitnim faktorom svaki dan, moraćeš da budeš posebno obazriva sa ovom kremom dok se tvoja koža oporavlja.

 

Međutim, čak i nakon što postigneš preporučeni broj sesija, rezultati nisu trajni i podrazumevaju redovnu negu i održavanje tvoje kože adekvatnim preparatima!

 

Fototerapija rezultat

 

Baš kao kod bilo kog tretmana kože, rezultati variraju od osobe do osobe. Oni zavise od tipa tvoje kože, težine i uzroka kožnog problema koji se tretira, kao i od tehnologije koja se koristi. 

 

Rezultati fototerapije postaju vidljivi u toku jednog meseca i obično između treće i pete sesije lečenja. Primarno poboljšanje trebalo bi da bude smanjenje sebuma na koži. Ostale primetne prednosti uključuju smanjenu upalu i pigmentacije kože. 

 

Kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati, važno je pridržavati se pravilnog protokola tretmana i rasporeda koji preporučuje obučeni stručnjak. Propušteni tretmani tokom započete serije fototerapije mogu prouzrokovati nedoslednost ili neadekvatan kvalitet rezultata. 

 

 

Fototerapija – rizici i nuspojave

 

Sve u svemu, fototerapija se generalno smatra bezbednim postupkom – naročito savremena LED svetlosna terapija. Postoje neki podaci da dugotrajno izlaganje UV zracima kod klasične fototerapije može zapravo naštetiti tvojoj koži. Budući da LED svetlosna terapija ne sadrži UV zrake, ovo se smatra sigurnijim oblikom svetlosne terapije koji neće dugoročno naštetiti tvojoj koži. Procedura je takođe neinvazivna i nosi minimalne rizike.

Terapija LED svetlom može biti za tebe ako imaš tamniju ili osetljivu kožu. Za razliku od invazivnih postupaka poput laserske terapije, LED svetlosna terapija ne ‘’spaljuje’’ tvoju kožu. Takođe ne izaziva nikakve bolove.

 

Međutim, još uvek mogu da postoje određeni rizici povezani sa fototerapijom.

 

Ako trenutno koristiš lek Roakutan za akne, imaj na umu da ovaj moćan lek dobijen iz vitamina A povećava osetljivost tvoje kože na svetlo i u nekim slučajevima može da izazove ožiljke!

 

Nikako ne bi smela da koristiš fototerapiju ako koristiš bilo šta na svojoj koži što je čini osetljivom na sunčevu svetlost.

 

Takođe bi trebalo da razmotriš izbegavanje ovog tretmana za lice ako trenutno imaš aktivni osip ili psorijazu. Terapija crvenim svetlom može pomoći, ali samo ako je koristiš zajedno sa redovno propisanim tretmanima.

 

Neželjeni efekti LED svetlosne terapije su zaista retki i nisu primećeni tokom nekih kliničkih ispitivanja.

fototerapija-2

 

Svakako, ukoliko si se nedavno podvrgnula fototerapiji i imaš neke od navedenih simptoma, obrati se lekaru:

 

 • pojačana upala
 • crvenilo
 • osip
 • modrice
 • bol
 • osetljivost
 • plikovi
 • koprivnjača
 • bilo kakvi znaci infekcije na koži

Fototerapija cena

Kada je u pitanju fototerapija lica, cena zavisi od salona do salona. Može da se kreće već od 500 dinara po jednom tretmanu, pa sve do par hiljada dinara – zavisno od salona i korišćene tehnologije.

 

Naravno, uvek gledaj da odeš u proveren salon, koji ima stručno i licencirano osoblje i aparaturu. Tako da, obrati pažnju – cena obično odražava i kvalitet usluge.

Fototerapija iskustva

Kada je u pitanju fototerapija, iskustva su podeljena. Naime, mnoge žene su izjavile da su primetile vidljivo poboljšane rezultate na svojoj koži nakon samo nekoliko tretmana, dok kod nekih nije postignut taj željeni rezultat. Naravno, kod težih oblika kožnih stanja često rezultati i nisu zagarantovani – naročito ako se ne primenjuje najbolja moguća tehnika i broj tretmana.

 

LED svetlosna terapija je savremen oblik svetlosne terapije koji polako zaživljava u mnogim salonima, ali mu je cena nešto jača od klasične fototerapije. Međutim, ovo je puno bezbednija opcija jer ne koristi UV zrake. Tako da, prijavljeni su puno bolji rezultati sa upotrebom ove tehnike, nego kod klasične fototerapije lica – koja inače može da ima i više neželjenih dejstava.

 

Dešavalo se da se pojave plikovi, ljuštenje kože, tamnija pigmentacija i slično nakon fototerapije – pa je ovo odvratilo mnoge žene da se dalje podvrgavaju ovim tretmanima.

 

Opet napominjem, veoma je bitno u koji salon ćeš otići – jer su stručan kadar i savremeni aparati ključni za izbegavanje bilo kakvih nuspojava i postizanje najboljih mogućih rezultata. Zato se uvek dobro raspitaj u koji salon ćeš otići.

 

Fototerapija lica, naročito LED svetlosna terapija, je zaista vrlo cenjena i delotvorna metoda kada su u pitanju tretmani kože lica. Ima širok spektar dejstva i donosi pozitivne rezultate – ali oni nisu trajni i svakako nisu zagarantovani. To znači da svojom kožom moraš da se baviš svakog dana, koristeći adekvatne preparate (pre svega kreme). Tako da, odlazak na profesionalne tretmane nije dovoljan da se tvoja koža potpuno oporavi i neguje – to je samo vid pomoći. Redovna i svakodnevna nega kože nikako ne sme da se zapostavi!

 

Da li ti imaš iskustva sa fototerapijom ili znaš nekog ko je išao na ovaj tretman?

 

Tatjana Kos

Tatjana Kos

Obožavam da pišem, a najviše me zanimaju teme o lepoti, ljubavi i modi. Na Ona portalu dobila sam priliku da pišem na razne teme, kao što su celulit kod žena, strije, višak kilograma, bore na licu, opadanje kose, nega kose i još mnogo toga.

Ove teme su mi posebno važno, jer na taj način učim kako da se negujem, ali i drugim ženama pružam savete o nezi, kako tela, tako i kose.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test