Naslovna » Strije na butinama! Konačno se pozdravi sa njima!
Telo

Strije na butinama! Konačno se pozdravi sa njima!

strije na butinama

Mnoge žene sumnjaju da za strije na butinama ima spasa. Međutim, da li je to istina? Najviše zavisi od toga u kojoj su fazi, ali prati pažljivo tekst.

Većina devojaka ne pamti momenat kada su se strije na butinama pojavile. Razumljivo, jer se ovaj proces događa postepeno i u fazama. Od pojave crvenih do nastanka belih strija može proći i nekoliko godina.

Na početku, strije su rozikasto – crvene, a onda polako blede, dok ne postanu potpuno bele.

A zašto se uopšte pojavljuju strije?

Strije su paralelne pruge na tvojoj koži koje su se pojavile usled “tegljenja” kože. Postoje mnogi razlozi za nastanak strija na butinama.

Neki od mogućih razloga su: nagli rast i naglo povećanje kilaže. Koža nije bila u stanju da prati ove procese, pa se elastin i kolagen u dermisu (srednjem sloju kože), iskidao.

U poslednjoj fazi, kada sasvim postanu bele strije, dešava se da se na njihovom mestu pojave i brazde.

Zašto su pojedine devojke i žene pošteđene ove pojave?

Građa tela, pa tako i kože je individualna kod svake od nas. Vrlo je moguće da pamtiš oscilacije u kilaži neke od svojih drugarica. Dobijala je na kilaži, a zatim iscrpljujućim dijetama, uspevala da smrša. A na njenoj koži i dalje nema nijedne strije. Kako je to moguće?

Količina kolagena, belančevine koja je osnova vezivnog tkiva kože, različita je kod svake žene. Kvalitet kože određuje genetika, ali i brojni spoljni faktori, uključujući i stil života.

Vrlo je verovatno da tvojoj drugarici genetika ide “na ruku”. U njenom slučaju je prisustvo kolagena znatno veće, pa je tako i koža elastičnija.

Što dalje objašnjava da ni oscilacije kilaže ne dovode u pitanje rastezanje kože i potencijalna oštećenja u vidu strija.

A šta ti možeš da uradiš po tom pitanju?

Postoje brojni načini da se strije na butinama preduhitre, ali i saniraju. Potpuno uklanjanje strija na butinama je moguće ukoliko se one tretiraju u prvim fazama njenog nastanka. Dakle, dok su još rozikasto – crvene. Bele strije na butinama je vrlo teško ukloniti. Moguće ih je samo ublažiti.

Ako su tvoja briga crvene strije na butinama, onda se može reći da još postoje šanse za njihovo uklanjanje. Na tržištu postoje brojni preparati – gelovi, kreme za strije, losioni, ali ni prirodna rešenja ne zaostaju za komercijalnim.

kako ukloniti strije na butinama

Leči strije na butinama kod kuće

Prvi i najefikasniji način jeste gel za strije, koji u isto vreme tretira i narandžinu koru, koja je uporna kod mnogih devojaka. Tako da se dobro raspitaj da tvoj preparat upravo bude gel za celulit i strije.

Lako se koristi, a rezultati su u 90% slučajeva efikasni i trajni. Dakle,na prvom mestu je dobar gel ili krema za strije, a sve ostalo je dopuna.

A pročitaj sada šta Aleksandra kaže!

Ona je tokom trudnoće primetila da joj se javljaju strije i krenula je odmah u potragu za rešenjem. Imala je sreće i pravu stvar za strije je brzo našla. Strije se više nisu ni primećivale.

Saznaj odmah kako se Aleksandra rešila strija tokom trudnoće na linku: https://onaportal.com/kako-sam-se-resila-strija-tokom-trudnoce-bez-ikakvih-napora/

Gelovi za uklanjanje strija

Uvek daj prednost prirodnim preparatima koji, uz redukciju strija, imaju osnovnu funkciju da uklone celulit. Ova veza i nije slučajna. Aktivne supstance u gelu prodiru u potkožno tkivo i tako podstiču cirkulaciju.

Ujedno se razbijaju tvrdokorne masne naslage, celulit umanjuje, a koža postaje vidno glatka i nežna. I strije se manje primećuju. Gel se koristi svakodnevno, najbolje dva puta dnevno, a rezultati se primećuju u fazama. Strije su vidno redukovane posle treće faze, odnosno četvrte nedelje korišćenja.

Bojana (28 god.): “Gel za uklanjanje strija je moj favorit!”

“Pri odabiru terapije za strije, presudio je sastav gela. Pažljivo sam pročitala i raspitala se u vezi sa svakim od njih. Gel podstiče mikrocirkulaciju, pa tako i proces lipolize kojim se redukuje celulit. Znači 2 u 1.

To me je posebno oduševilo, jer je funkcija ovog gela dvostruka. Već posle par nedelja, primetila sam da je moja koža na nogama zategnutija. Celulit na butinama mi se smanjio, a strije počele da blede.

Gel je odličan za nanošenje jer ne ostavlja za sobom mastan film. Koža ga za kratko vreme apsorbuje. Oduševljena sam i spremna za leto.”

Piling za telo protiv strija na butinama

Drugo možeš napraviti domaći piling za telo i uvrstiti u svakodnevnu negu kože sa strijama. Piling, a možeš dodati i ulja, mogu biti dopuna jedno drugom u tretiranju strija. Nakon obavljenog pilinga kože, bilo bi idealno da naneseš ulje.

Spomenuli smo da su bele strije složenije za tretiranje i sa puno više neizvesnosti u rezultatima. Prirodne preparate možeš slobodno koristiti i za bele strije na butinama. Oni mogu biti odlična dopuna kozmetičkim tretmanima. U nastavku teksta pročitaj kako da ih napraviš.

Piling sa šećerom za crvene strije na butinama

Šećer će odigrati ključnu ulogu finom skidanju površinskog sloja kože. Svojim oštrim, ali sitnim kristalima će na fin način odstraniti površinski sloj kože.

Dodavanjem kokosovog ili bademovog ulja, koža se hrani, pomaže se njeno obnavljanje i sprečava starenje. Takođe, ova ulja su i antioksidansi koji tvoju kožu čuvaju od slobodnih radikala.

Potrebno je:

  • 1 šoljica šećera
  • ¼ šoljice kokosovog ili bademovog ulja
  • sok od ½ limuna

Promešaj sve sastojke, kako bi dobila konzistentnu smesu. Nakon tuširanja, utrljaj zone sa crvenim strijama na butinama.

Ovaj postupak bi trebalo ponoviti nekoliko puta nedeljno, sa trajanjem od 8-10 minuta.

Prve rezultate možeš očekivati posle par meseci. Naravno, samo pod uslovom da su tvoje strije još uvek u početnoj fazi.

Kokosovo ulje za crvene strije na butinama

Korisna svojstva kokosovog ulja smo spomenuli. Iz tog razloga, kokosovo ulje za crvene strije na butinama možeš samostalno koristiti, bez dodataka. Utrljavanjem u kritične zone svoje kože, zacelićeš je i učiniti nežnom i mekom za dosta kratko vreme.

Postupak utrljavanja ulja u kožu, praktikuj svako veče, posle tuširanja. Nemoj ga ispirati ili brisati sa kože. Dozvoli da koža upije svu nanesenu količinu kokosovog ulja i fino je nahrani. Nakon nekoliko meseci, primetićeš da se upornost isplatila.

Esencijalna ulja za crvene strije na butinama

Pojedina esencijalna ulja su pravo blago za tvoju kožu. Ona se nikada ne nanose samostalno, već se dodaju u neko od baznih ulja. Odlika baznih ulja je da su visokog kvaliteta i da se dobijaju postupkom hladnog ceđenja. Kokosovo i bademovo ulje su neka od baznih ulja. U pola šoljice kokosovog ili bademovog ulja, dodaj desetak kapi nekog od sledećih esencijalnih ulja:

  • Lavandino ulje – poseduje veliki broj benefita, pa tako i doprinos u redukciji strija ne samo na butinama, već i strija na stomaku, što je čest slučaj
  • Limunovo ulje – pomaže u obnavljanju kože
  • Jasminovo ulje – čini kožu elastičnijom, balansira pH vrednost kože, pa tako i redukciju ožiljaka i strija

Ovaj tretman praktikuj svako veče posle tuširanja toplom vodom. Na taj način će se pore na koži otvoriti i koža biti spremna da brže upije ulja i tako njihovo dejstvo bude intenzivnije.

Jovana (32 god.): “Esencijalna ulja su mi pomogla da smanjim strije na butinama.”

“Kada jednom krenete da koristite esencijalna ulja, nećete ih više ispuštati iz upotrebe. Moj prvi susret sa terapijom ovim uljima je bio pre 2 godine. Kako sam se naglo ugojila, pa smršala, pojavile su mi se strije na butinama. Taj prizor je bio toliko ružan, da sam odlučila da brzo reagujem.

Kupila sam kokosovo i lavandino ulje. Po preporuci, napravila ovu smešu u adekvatnoj razmeri i prebacila u staklenu flašicu. Iz nje svako veče, posle tuširanja nakapam ulje u ruku, i utrljavam ga u deo butina ka zadnjici. Osim divnog mirisa koji se momentalno oslobađa, moja koža uživa već pri samom nanošenju.

Postala je vrlo glatka, a crvenkaste strije su sve vidno redukovale posle par meseci intenzivnog korišćenja.”

Limun i kakao buter za strije na butinama

Nismo zaboravili ni dragocene voćne kiseline u limunu. One su pravi saveznik u borbi protiv strija u trudnoći, nakon porošaja itd. Pomenute kiseline iz limuna pomažu u “izbeljivanju” strija.

Ako limunu dodamo i sastojke iz kakao butera, dobijamo dobitnu kombinaciju. Masne kiseline koje kakao buter poseduje, pomažu hidriranje kože, pa tako i smanjenje strija. Uz to, on je antioksidans, pa je odličan u borbi protiv slobodnih radikala.

U pola šoljice kakao butera, dodaj dve supene kašike soka od limuna.

Pomešaj ove sastojke i nakon tuširanja ih utrljaj u butine. Zahvaljujući kakao buteru, koža će momentalno postati glatka i nežna. Budi uporna sa ovim tretmanom. Potrebno je i nekoliko meseci svakodnevnog nanošenja, kako bi se primetili prvi rezultati.

Tretmani za strije na butinama

Dermatolozi sa iskustvom, smatraju da tretmani u salonima mogu biti vrlo uspešni u smanjenju crvenih strija na butinama. Naravno, tretmani o kojima ćeš pročitati u nastavku teksta, pomažu i kod terapije ublažavanja belih strija. Ipak, po tom pitanju treba da budeš realna, i nemaš prevelika očekivanja.

Mikrodermoabrazija

Mirkodermoabrazijom se postiže obnavljanje površinskog sloja kože. Ovim finim pilingom, kozmetički kristali na bezbolan način glačaju kožu i smanjuju transparentnost strija. Uspešnost ovog tretmana zavisi od faze u kojoj su tvoje strije. Dakle, terapija je primenjiva i na crvene i bele strije na butinama.

Ipak, veća uspešnost je na strijama koje su još mlade, dakle crvene. Već nakon 5 tretmana, primetićeš prve rezultate. I pored toga što je u pitanju savremeni tretman,  mikrodermoabrazija ne može ukloniti bele strije na butinama u potpunosti.

Mikronidling

Još jedan tretman, za čiji uspeh su zaslužne stotine malih igala, zove se mikronidling. Produkcija tako važnog kolagena, podstiče se unošenjem seruma sa hranljivim sastojcima pod kožu.

Hranljivi kompleks koji se ovim iglicama unosi, uspešno uklanja i ožiljke, pa je jedan od tretmana koji se koristi i u redukciji belih strija. Tretman nije bolan, a potrebno je nekoliko njih da bi se prvi rezultati primetili. Kozmetičari, neretko savetuju ponavljanje postupka posle nekoliko meseci.

Mezoterapija

Provereni tretman za redukciju strija, a koji veliki uspeh ima i na koži lica je mezoterapija. Ovim postupkom se ubrizgava kompleks vitamina, minerala i hijaluronske kiseline. Aktivni sastojci prodiru pod kožu putem mikroinjekcija koje se unose dermapenom pod uglom od 90 stepeni.

Na ovaj način se podstiče proizvodnja kolagena i obnavlja kvalitet kože. Time se i strije lagano redukuju. I u slučaju ovog tretmana, preporučuje se upornost i strpljenje.

Ipak, prve rezultate ćeš primetiti posle nekoliko tretmana.

strije na butinama

Karboksiterapija

Još jedan u nizu bezbolnih kozmetičkih metoda je i karboksiterapija. Ova terapija tretira svaku nastalu striju pojedinačno, ubrizgavajući medicinski ugljen dioksid u kožu. Organizam se na taj način podstiče na odreaguje “proizvodnjom” dodatnog kiseonika koji se usmerava u deo tela sa strijama.

Tkivo se obnavlja, formiraju novi krvni sudovi. Obnavljanje kolagen je ključno u ovom procesu jer se time direktno ublažavaju postojeće strije. Očekuj da će kozmetičar preporučiti bar osam tretmana. Svakako, ovoj je minimum da bi se videli prvi rezultati.

Bele strije na butinama zaslužuju posebnu pažnju. Već smo spomenuli smo neke od kozmetičkih tretamana kojim se mogu tretirati. Uz njih, treba dodati i nešto složenije tretmane. U pitanju su laserski tretman i estetska hirurgija.

Ovo su kompleksniji načini tretiranja strija jer su i one u podmakloj fazi, u kojoj se u potpunosti ni ne mogu ukloniti.

Laserski tretman

Laserom je moguće samo delom uticati na to da one izblede, ali i dalje ostaju na koži. Iako se laserom stimuliše proizvodnja kolagena i tako pomaže povećanje elastičnosti kože, ne obezbeđuju potpuni uspeh kod belih brazda na koži.

Estetska hirurgija

Estetska hirurgija je vrlo složen, nekad i rizičan postupak uklanjanja strija na butinama. Koža se rasteže hirurškim postupkom i tako redukuju strije. Osim što je vrlo skup tretman, ni estetska hirurgija ne može garantovati uspeh u uklanjanju belih strija.

Jana (39 god.) “Laserski tretman je samo delimično rešio problem sa strijama.”

“Prošle godine sam se odlučila za frakcijski laser. Ovaj tretman se, prema preporuci mog kozmetičara, učinio kao jedino moguće rešenje za moje strije, ne samo na butinama, već svuda po telu. Koristila sam i vazelin za strije, ali nije mi pomogao.

One su već dugo vremena bele i izbrazdane. U pubertetu sam naglo porasla, ali se nažalost, nisam pozabavila strijama do sada.

Tretmani su ponovljeni nekoliko puta u tri meseca. Izgleda da su moja očekivanja bila mnogo veća od onoga što je realno.

Strije su samo manje primetne sada, ali nisu nestale. Zapravo, i dermatolog me je na samom početku upozorio na vrlo male šanse u uklanjanju mojih belih strija.”

Kako je nastanak strija povezan sa više faktora, skrećemo ti pažnju na značaj kvalitetne ishrane, nege kože i fizičku aktivnost.

Da bi koža proizvodila što više kolagena, bila elastična i dovoljno hidrirana, neophodno je da se kvalitetno hraniš. Nekoliko porcija voća i povrća, zadovoljiće dnevne potrebe za vitaminima i mineralima, što će biti nagrada i za tvoju kožu. Ovo su ujedno prirodni izvori kolagena u hrani.

Takođe, 2-3l tečnosti su neophodne da bi koža bila dovoljno hidrirana i revitalizovana. U svoje svakodnevne aktivnosti uključi bar pola sata intenzivne šetnje. Jači mišići, oblikovaće i tvoju kožu.

Ona će biti zategnutija, pa tako i elastičnija. Ovo su ključni saveti da preduhitriš nastanak strija ili redukuješ postojeće. Kao što smo veći istakli, genetika igra veoma važnu ulogu, tako da čarobni štapić, nažalost ne postoji.

Test