Naslovna » Nova mogućnost: uklanjanje akni laserom!
Lice

Nova mogućnost: uklanjanje akni laserom!

uklanjanje akni laserom

Uklanjanje akni laserom može biti jedna od mogućnosti kada je tvoja koža problematična. U ovom tekstu saznaj kako teče postupak laserom i koji su rezultati.

Laseri i druge svetlosne terapije mogu biti efikasno rešenje za bubuljice. Međutim, njihova upotreba je malo složenija, pa ćeš sve o dejstvu i načinu rada, na kraju saznati iz iskustava onih koji su tretman i probali.

Takođe, postoje i razne vrste lasera u ordinacijama, te s toga, pre nego što se odlučiš za uklanjanje akni laserom, informiši se o tome kakvi sve laseri postoje i kome su namenjeni. 

Da bi uklanjanje akni laserom bili sto posto uspešno i rezultati vidljivi, potrebno je ponoviti tretman bar jednom ili dva puta godišnje. Neželjenih efekata ima, ali o tome malo kasnije. 

Važno je na početku odrediti da li ti je uklanjanje akni laserom potrebno ili ne. Lečenje akni je neophodno, jer mogu ostaviti ožiljke koji se teško uklanjaju.

Ono što je najbolje da uradiš, jeste da potražiš savet dermatologa, jer će on pronaći pravo rešenje za tebe. U zavisnosti od tipa i osetljivosti tvoje kože, preporučiće ti ili uklanjanje akni laserom ili neko drugo rešenje (kreme protiv akni i bubuljica, gel, antibiotike…).

Ipak, pre toga, bilo bi korisno za tebe da pročitaš šta nam je Marina otkrila. Ona je dugo patila zbog mitisera i bubuljica na licu. Mnoge trikove je probala, čak i laser za akne, ali njoj nije mnogo pomogao. Njeno lice je sada ČISTO, BEZ IJEDNE BUBULJICE I OŽILJKA. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Šta je zapravo uklanjanje akni laserom?

Laserski tretman akni je prilično jednostavan. U suštini, fokusirani snop svetlosti se koristi za ciljanje delova kože gde se bakterije i sebum nalaze u velikom broju. Svetlost uklanja bakterije i višak sebuma, što smanjuje šanse za izbijanje novih akni.

Ovaj tretman laserskog uklanjanja ne samo da pomaže u sprečavanju budućeg izbijanja akni, već i čisti kožu od već postojećih akni na licu i svih drugih bubuljica na licu.

U nastavku teksta saznaj šta je to plavi laser, crveni laser za akne i koji od njih se koriste za uklanjanje akni, a koji za uklanjanje bubuljica. Takođe, saznaj i to kako se mogu ublažiti ožiljci od akni.

Terapija plavim laserom

Terapija plavim laserom je vrsta svetlosne terapije koja se najčešće koristi za rešavanje izbijanja novih akni. Talasna dužina plave svetlosti ima antimikrobni efekat, što ga čini efikasnim u ubijanju nekoliko vrsta bakterija koje se mogu nakupiti u porama i lojnim žlezdama i izazvati izbijanje akni.

U jednoj studiji, ljudi sa aknama koji su pet nedelja lečeni terapijom plavim laserom videli su poboljšanje u 77 procenata slučajeva.

Terapija plavim laserom takođe pomaže u kondicioniranju kože, oslobađajući se slobodnih radikala. Tretman takođe ima antiinflamatorne prednosti, što smanjuje druge simptome akni, kao što je crvenilo.

baner bubuljice

Terapija crvenim laserom

Terapija crvenim laserom nema iste antibakterijske efekte kao terapija plavim laserom, ali i dalje može biti efikasna. Terapija crvenim laserom pomaže kod zarastanja kože i može delovati na smanjenje vidljivosti ožiljaka od akni.

Takođe ima antiinflamatorna svojstva. Isto tako, ona deluje duboko ispod površine kože kako bi se umirilo i popravilo tkivo. Ako su akne uzrokovane hroničnim stanjem kože, terapija crvenim laserom može biti pravi izbor.

Važno je napomenuti da trudnice, osobe sa rozaceom, opekotinama od sunca i aktivnim osipom treba da izbegavaju lečenje laserom.

Kako izgleda postupak?

Dermatolozi koriste različite svetlosne i laserske terapije za lečenje akni. Uređaji sa plavim, crvenim ili plavim i crvenim svetlom mogu da leče akne. Međutim, kod lečenja mitisera, cističnih akni ili potkožnih bubuljica, podatak je da ne daju rezultate. 

Postoje i LED uređaji za uklanjanje bubuljica koje možeš koristiti kod svoje kuće sa plavim i crvenim svetlom. Međutim, ovi uređaji su manje moćni od onih koje koristi dermatolog. Ovi uređaji koriste se u kućnim uslovima dva puta dnevno. Neke uređaje moraš da koristiš 30 do 60 minuta, dva puta dnevno, 4 do 5 nedelja.

Tajna uklanjanja akni laserom leži u tome što svetlost lasera povoljno deluje na ćelije kože, stimuliše regeneraciju kože i smanjuje proizvodnju sebuma.

Nakon nekoliko tretmana uklanjanja akni laserom, koža luči veće količine kolagena, a sama koža izgleda zategnutije i lepše, zdravije.

Lasersko uklanjanje akni deluje tako što svetlost dopire dublje u slojeve kože, uklanja štetne bakterije, efikasno rešavajući trenutne probleme sa aknama. Pored toga, nakon laserskog uklanjanja akni, možda ćeš otkriti da tvoja koža proizvodi manje masnoće, što takođe pomaže u sprečavanju budućeg izbijanja akni.

Laserski tretman stimuliše kožu da proizvodi veće količine proteinskog kolagena. Sa nivoom kolagena u porastu nekoliko nedelja nakon svakog tretmana, koža će primetno dobiti punoću i čvrstinu. Možda će ti trebati nekoliko tretmana da bi površina kože lica bila potpuno obnovljena. 

A šta je sa ožiljcima?

laser za akne

Ožiljci od akni laser

Laserski tretman ožiljaka od akni deluje ovako:

Prvo, toplota lasera ​​radi na uklanjanju gornjeg sloja kože gde je nastao ožiljak. Kako se ovaj gornji sloj ožiljka ljušti, koža izgleda glatkija, a izgled ožiljka je manje primetan i vidljiv. Zatim, kako se ožiljno tkivo raspada, toplota i svetlost lasera ​​takođe podstiču nove, zdrave ćelije kože da se regenerišu. Toplota lasera ​​privlači protok krvi u to područje, a upala se smanjuje kako su ciljani krvni sudovi u ožiljku.

Sve ovo se kombinuje kako bi ožiljci izgledali manje podignuti i crveni, čineći ih manje primetnim. Takođe, ovim postupkom, koža zarasta.

Laser za akne može ukloniti ožiljke, a evo nekih vrsta lasera:

 • Picosure laser za uklanjanje ožiljaka od akni: bezbedan je za sve tipove kože i sama procedura nije bolna. Velikom brzinom, snop svetlosti pada na kožu i podstiče proizvodnju kolagena. Takođe, koža se regeneriše, i ožiljci od akni se mogu smanjiti.
 • Ugljen-dioksidni laser za akne emituje vrlo kratke impulse visokoenergetske svetlosti koja isparava ožiljno tkivo u slojevima. Vreme oporavka može trajati do deset dana u zavisnosti od intenziteta lečenja. Ovaj laser emituje infracrveni zrak koji isporučuje energiju u malu fokalnu tačku, a da pri tom ne oštećuje tkivo, i tako eliminiše oštećeno tkivo ožiljka, sve do njegovog potpunog nestanka sa lica.
 • Intenzivna pulsirajuća svetlost (IPL) je nehirurški metod uklanjanja ožiljaka od akni koji nudi trajne rezultate. Ovaj tretman koristi veoma kratke impulse izuzetno fine laserske svetlosti da prodre duboko u gornji sloj kože. Na ovaj način uklanja se oštećeno tkivo, obnavlja se kolagen kako bi se otkrila zdrava, neoštećena koža ispod. Ova procedura se često radi manje od sat vremena.
 • Twin light laser vraća normalnu proizvodnju kolagena na licu i elastina, a može rešiti i ožiljke koji su nastali od bubuljica, čak i fleke na licu.
 • Shr laser za akne može takođe pomoći u uklanjanju bubuljica. Prvo se radi piling lica, zatim smirivanje zapaljenskog tkiva i na kraju upotreba samog lasera. 

Rizici korišćenja laserskog tretmana za smanjenje pojave ožiljaka od akni uključuju hiperpigmentaciju i infekciju.

Iako su ova stanja retka i često se mogu sprečiti. Važno je da razgovaraš sa svojim lekarom o faktorima rizika pre nego što odlučiš da nastaviš sa lečenjem.

Ako primetiš gnoj, veliku oteklinu ili groznicu nakon laserskog tretmana ožiljaka od akni, moraćeš odmah da razgovaraš sa svojim lekarom!!

Važno je imati realna očekivanja od bilo koje kozmetičke procedure. Uklanjanje akni laserom je tretman koji neće u potpunosti ukloniti tvoje ožiljke od akni. U najboljem slučaju, ožiljci će biti daleko manje primetni.

Nakon laserskog tretmana, moraćeš da budeš posebno oprezna u pogledu nege kože u nedeljama i mesecima koji dolaze. 

Nakon laserskog tretmana tvoja koža će biti podložnija oštećenjima od sunca, tako da je obavezno nanošenje kreme za sunčanje pre nego što izađeš iz kuće.

Takođe, moraćeš da izbegavaš sunčanje ili druge aktivnosti koje dovode do intenzivnog izlaganja suncu tokom 6 do 8 nedelja.

Moraćeš da održavaš tretirano područje čistim kako bi sprečila pojavu infekcije, a tvoja koža može imati zaostalo crvenilo danima ili čak nedeljama. Možda ćeš takođe morati da izbegavaš nošenje šminke nedelju dana ili više, dok rizik od komplikacija ne prođe.

Rezultati lečenja neće biti vidljivi odmah. U roku od 7 do 10 dana, počećeš da vidiš koliko je tretman bio efikasan u smanjenju pojave ožiljaka od akni. 

baner bubuljice

Neželjeni efekti lasera

Neželjenih efekata ima i mogući su, kako kod tretmana laserom, tako i kod drugih svetlosnih tretmana. Naime, problematična koža lica, sklona aknama i bubuljicama je osetljiva. Njoj je potrebna posebna nega, naročito kada je lice do te mere zahvaćeno aknama i bubuljicama, da koža postaje osetljiva na dodir, pa i na svetlost. Neželjeni efekti nakon uklanjanja akni laserom mogu biti ovi:

 • crvenilo,
 • otok,
 • peckanje

Ovo su blaži neželjeni efekti i oni nestaju u roku od nekoliko sati ili do sledećeg dana nakon tretmana. Međutim, ostali neželjeni efekti su retki, ali se mogu javiti:

 • bol,
 • opekotine,
 • plikovi,
 • ožiljci,
 • promena boje kože.

Bilo kako bilo, tvoj dermatolog će ti reći šta je najbolje za tvoj tip kože, i, naravno, u zavisnosti od stepena oboljenja tvoje kože, daće ti uputstva i pre i posle tretmana. 

Pravilna nega kože pomaže u postizanju što boljih rezultata. A ako ti sve ovo u vezi sa laserom izgleda strašno, uvek možeš da se okreneš prirodnom rešenju. Losion za čišćenje lica i gel su ti uvek najbolji saveznici.

Još ako oba preparata dolaze od istog brenda, onda ne moraš da brineš kako će delovati na tvom licu. Uvek je savet da biraš biljne sastojke u svojim preparatima za negu lica. Samo na taj način tvoja koža biće zdrava.

Rezultati

Rezultati lečenja akni laserom su individualni i zavise od osobe do osobe. U praksi se pokazalo da oni mogu smanjiti akne, ali da ih u retkim slučajevima mogu u potpunosti ukloniti.

Da bi rezultati bili vidljivi, većini ljudi je potreban niz tretmana. Nekoliko studija je pokazalo da višestruki tretmani daju znatno bolje rezultate od jednog tretmana.

Za uklanjanje akni laserom, potrebno je vreme kako bi se videli rezultati. Potrebno je više tretmana, a najbolji rezultati vidljivi su nedeljama nakon poslednjeg tretmana.

Takođe, možda će biti potrebni naknadni tretmani, a rezultati lasera ​​i svetlosnih terapija su uglavnom dugotrajni.

Iskustva lečenja akni laserom

Tridesetogodišnja Teodora nakon tri laserska tretmana tvrdi da su se akne povukle, ali ne u potpunosti. Ona nije imala neželjene efekte i nastaviće sa laserskim uklanjanjem akni i u budućnosti. 

Međutim, četrdesetogodišnja Mila, koja muku muči sa problematičnom kožom još iz radne mladosti, nije bila te sreće. Lasersko uklanjanje akni joj nije pomoglo, ali krema protiv akni i bubuljica jeste. Te, ona preporučuje onima koji se odluče za lasersko uklanjanje akni, da prvo razmisle i o drugim mogućnostima. Uvek je dobro rešenje biljna kozmetika!

uklanjanje akni laserom cena

Uklanjanje bubuljica laserom – cena

Cena uklanjanja bubuljica laserom varira, u zavisnosti od stepena oboljenja, ali i površine kože koja se tretira. Po informacijama koje se mogu naći u salonima, cene ovog tretmana idu od 200-300 evra, pa naviše. Naravno, za efikasnije rezultate potrebno je više tretmana, te je i cena ovog tretmana veća u zavisnosti od broja tretmana.

Svakako, ovo je jedna od opcija lečenja akni i bubuljica. Uvek možeš da se okreneš prirodnoj kozmetici koja blagotvorno i umirujuće deluje na kožu, a možeš da probaš i sa maskama za lice ili nekim drugim prirodnim rešenjem. 

U svakom slučaju, laser za akne je bezbedan, a možeš se posavetovati i sa svojim dermatologom.

Zaključak!

Lasersko uklanjanje akni i bubuljica daje najbolje rezultate ipak onda kada mu se podvrgneš u ranoj fazi razvoja bubuljica. Pre toga, najbolje je da se posvetiš pravilnoj nezi kože lica, negovanju i prirodnim preparatima na biljnoj bazi, kao što je krema protiv akni i bubuljica. Tu su i losioni, gel za akne, melemi i još mnogo toga što možeš probati.

U svakom slučaju, laser za akne je savremen način lečenja kože, te ukoliko si više za takav pristup svojoj koži, samo napred. 

Razgovaraj sa onima koji su probali uklanjanje akni laserom, možda će ti neki savet dobro doći. Do tad, informiši se dobro o svemu, i ne brini – akne i bubuljice nije nemoguće izlečiti! 

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test