Naslovna » Imamo rešenje kako sprečiti znojenje nogu, lako i efikasno!
Telo

Imamo rešenje kako sprečiti znojenje nogu, lako i efikasno!

Kako spreciti znojenje nogu

Pitate se kako sprečiti znojenje nogu. Neki žive u uverenju da leka nema, ali to nije tačno! Otkrij u ovom tekstu kako brzo da se izboriš sa ovim problemom.

Sa smenom godišnjeg doba počinju svi da razmišljaju o novoj garderobi i obući. Možda ti se javio grč u stomaku na samu pomisao o kupovini obuće jer živiš sa jednom neprijatnom tajnom. A to je da se tvoje noge preterano znoje.

Razloga za stid nema. Veliki broj ljudi se bori sa ovim problemom. I njima se stalno mota po glavi kako sprečiti znojenje nogu.

Bitno je da znaš da rešenje postoji. Lako je dostupno. Sada pažljivo pročitaj ovaj tekst. U njemu ću ti detaljno objasniti sve.

Znojenje nogu uzrok

Hajde da popričamo malo o mogućim uzrocima. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se noge preterano znoje, ali ovi dole navedeni su najvažniji i najčešći.

Pubertet

Pojačano lučenje znoja tokom puberteta je sasvim normalno. Izazvano je pojačanim lučenjem hormona. Ovi hormoni utiču na dve vrste znojnih žlezdi: apokrine i ekrine.

Ekrine žlezde su aktivne čitavog života. Znoj iz njih se luči kad je telo pregrejano. Lučenjem znoja se telo rashlađuje. Apokrine žlezde se aktiviraju u pubertetu. Od tog trenutka, one konstantno luče znoj. Dodatno, u stresnim situacijama one postaju još aktivnije.

Velike količine znoja su gozba za bakterije. One razlažu proteine iz znoja i na taj način nastaje neprijatan miris. Najveći broj ovih žlezdi se nalazi u pazuhu, preponama i na grudima.

Ali i žlezde na stopalima mogu predstavljati problem pubertetlijama. Procenjuje se da sve žlezde u telu mogu proizvesti oko 0,5 l znoja dnevno! Tu ulaze žlezde i na stopalima.

Ali, nemoj brinuti. Sa prestankom puberteta će se tvoj problem rešiti. U međuvremenu postoji način da staviš situaciju pod kontrolu. Malo više ću o tome kasnije, a sada pročitaj šta nam je Jovana ispričala.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

Trudnoća

Za pojačano znojenje tokom trudnoće, opet su krivi hormoni. Zajedno sa pojačanom cirkulacijom dovode do povišene telesne temperature.

Zbog toga tvoje telo luči veće količine znoja, posebno na dlanovima i stopalima.

Hiperhidroza ili pojačano znojenje

Oko 5% svetske populacije pati od ovog oboljenja. Glavni znak  hiperhidroze jeste pojačano lučenje znoja. Hiperhidroza može biti primarna i sekundarna. Primarna hiperhidroza nema poznati uzrok. Stručnjaci sumnjaju da određeni geni imaju ulogu u nastanku hiperhidroze. Sekundarna hiperhidroza može biti izazvana pojedinim lekovima, povredom kičme, hipertireodizmom, dijabetesom… U svakom slučaju, za dijagnozu bi trebalo da se obratiš lekaru.

Dodatno, hiperhidroza može biti generalizovana i fokalna. Generalizovana dovodi do pojačanog znojenja celog tela. Fokalna hiperhidroza je ograničena na određene delove tela. Na primer, palmoplantarna hiperhidroza zahvata samo dlanove i tabane.

Znojenje nogu u obući

Ovo je jedan od najbezazlenijih razloga zbog kog se noge znoje. Prosto, sintetičke čarape i obuća ne dozvoljavaju koži da diše. Stopala se pregrevaju i znojne žlezde na tabanima luče znoj kako bi ih rashladile.

Vrućina

Tokom letnjih vrućina, lako se može desiti da se stopala preterano znoje, kao i ostatak tela. Ako nosiš i neadekvatnu obuću stvarno možeš biti u ozbiljnom problemu. Noga je stegnuta i koža ne može da diše, što stvara ozbiljan problem ako se tako nastavi. I u ovom slučaju se mogu razviti neprijatni mirisi i gljivične infekcije.

Menopauza

Naleti vrućine su uobičajen simptom menopauze. Posledica su fluktuacija u nivou estrogena i progesterona. Dešava se da stopala počnu da se puno znoje. Mnoge žene u menopauzi tvrde da im stopala neprijatno mirišu.

Neke čak pate od gljivičnih infekcija.

Znojenje nogu i smrad

Svakako najneprijatnija posledica znojavih nogu je smrad. Zbog toga se osećaš uznemireno, pa čak donekle o anksiozno. Možda čak izbegavaš kontakt sa ljudima. Ali zaista nema potrebe za time. Rešenje ovog problema je na dohvat ruke!

Zašto nastaje neprijatan miris nogu?

Svako stopalo ima otprilike 250 000 znojnih žlezdi. Dodatno, na našoj koži živi veliki broj bakterija. Kada se luče velike količine znoja, bakterije razgrađuju proteine iz znoja. Na taj način nastaju jedinjenja jako neprijatnog mirisa. U ovom trenutku, znojenje je samo estetski problem.

Pisali smo na temu neprijatnog mirisa nogu. Preporučujem da pročitaš više o tome u tekstu zašto nastaje i kako se rešiti neprijatatnog mirisa stopala.

Znojenje nogu i gljivične infekcije

Ukoliko se znojenje nogu ne tretira blagovremeno, mogu se razviti gljivične infekcije. Najpoznatija gljivična infekcija stopala je atletsko stopalo. Postoji četiri vrste gljivica koje izazivaju ovo oboljenje. Najčešće uzročnik je trychophyton rubrum.

Atletsko stopalo se karakteriše kožom koja se ljušti ili je čak prekrivena plikovima. U tom slučaju koža stopala svrbi ili čak peče. 

Gljivične infekcije nokta uopšte nisu bezazlene. Zbog njih nokti dobijaju žutu boju i pucaju. Mogu da izazovu bol prilikom obuvanja.

Ako te muči ovaj problem mnogo više ćeš saznati o tome na ovom linku kako ukloniti gljivice na nogama.

Znojenje nogu i hladna stopala

Spomenula sam gore da naš organizam luči znoj kako bi se rashladio. Upravo zbog toga su tvoja stopala hladna. Ljudima koje boluju od plantarne hiperhidroze su stopala stalno hladna i znojava.

Dodatno, u stanju stresa se celo telo pojačano znoji. Opet, rezultat su hladna, oznojena stopala.

I pored ova dva navedena, stopala mogu biti hladna zbog loše cirkulacije jer se ne krećeš dovoljno. Isto je i kada si fizički neaktivna, a to ne znači samo trening.

Znači da moraš više da se krećeš, bez obzira na godišnje doba.

Lek za znojenje nogu i neprijatan miris

Sada kada znaš šta je izazvalo znojenje nogu, vreme je da se pozabavimo rešenjem.

Dakle, kako sprečiti znojenje nogu? Odgovor je pravilnom negom stopala.

Neophodno je da usvojiš rutinu koja će sprečiti znojenje nogu, očistiti bakterije pre nego što imaju priliku da stvore neprijatan miris. Sprečiće se i razvoj gljivičnih infekcija, žutih noktiju na nogama (pisali smo o tome), kao i hrapavih ispucalih tabana.

Osnova ovakvog režima nege je dobar sapun i sprej za stopala.

Za par trenutaka ću reći nešto više o tome.

Redovno peri noge. Tako ćeš blagovremeno otkloniti znoj. Samim tim, neće biti neprijatnog mirisa ni gljivičnih infekcija.

Dodatno, povremeno možeš iskoristi alkoholnu maramicu da očistiš noge. Alkohol će rashladiti stopala, a deluje i antibakterijski. Ovo radi isključivo kad moraš, jer alkohol isušuje kožu. Tako da ove maramice nisu zamena za pranje nogu.

Soda bikarbona za znojenje nogu

Soda bikarbona može da se koristi dvojako za znojenje nogu. Idealno bi bilo koristiti je na oba načina – kao kupka za noge i da je dodaš u svoju obuću.

Kupka za noge sa sodom bikarbonom

Soda bikarbona ima adsorbujuća svojstva. To znači da upija znoj sa stopala. Dodatno, ima antibakterijska svojstva.

Da pripremiš kupku sa sodom bikarbonom, trebaće ti još samo lavor i topla voda. Dve kašike sode bikarbone stavi u vodu i potopi noge. Drži ih tako dok se voda ne ohladi. U toku kupke, možeš da istrljaš stopala zrncima sode bikarbone. Ovo je takoreći – kućni estetski pedikir stopala jer sama možeš da središ svoje noge.

Ovaj blagi mehanički piling će otkloniti mrtve ćelije kože. Mada ćeš bolje rezultate postići turpijom za pete. Razlog zašto uklanjaš mrtve ćelije kože je zato što postoji osnovana sumnja da i one doprinose neprijatnom mirisu stopala. Tačnije, bakterije koje se hrane ovim mrtvim ćelijama oslobađaju neprijatan miris.

U ovu kupku možeš da dodaš i gorku so. Ona sprečava neprijatan miris nogu i deluje antifungalno. Posebno je delotvorna protiv gljivičnih infekcija noktiju.

Ako želiš da znaš više o gorkoj soli, zašto je dobra, kako deluje i još dosta toga – pročitaj tekst o korišćenju gorke soli za stopala.

Soda bikarbona u patikama i znojenje nogu

Otišla si na trčanje ili u teretanu i rezultat je vidljiv ne samo na tvom telu, već i u tvojim patikama. Ukoliko ih ostaviš samo da se osuše, razviće se neprijatni miris. Možeš da ih opereš, ako imaš vremena. Ili možeš da iskoristiš sodu bikarbonu kao dezodorans za patike.

Sve što treba da uradiš jeste da staviš po dve kašike sode bikarbone u patike. Soda bikarbona će upiti znoj koji ostao u patikama. Dodatno, ubiće bakterije koje dovode do neprijatnog mirisa. Nakon par sati, samo istresi sodu bikarbonu iz patika.

Čarape i obuća moraju biti od prirodnog materijala koji omogućava koži da diše. Takođe, zgodno bi bilo da sa sobom uvek nosiš rezervni par čarapa.

Ali, ako želiš prave rezultate treba ti sapun i sprej za stopala. Sada ću ti objasniti i kako da ih izabereš.

Sapun protiv znojenja nogu

Već sam spomenula da je redovno pranje nogu odlična preventivna mera. Takođe, ako već imaš gljivično oboljenje, postoje sapuni koji deluju antifungalno.

Moja preporuka su blagi sapuni, sa prirodnim supstancama. A evo koje supstance bi trebalo da sadrži tvoj sapun protiv znojenja nogu.

 • Palmino ulje. – Palmino ulje je izuzetno hranljivo za stopala. Sadrži visoke koncentracije tokotrienola. Ova jediinjenja pripadaju familiji vitamina E. Zbog toga imaju antioksidantno i antiinflamatorno dejstvo. Takođe sadrži skvalen koji omekšava kožu. Bogato je i vitaminima C i A koji deluju antioksidantno.
 • Ulje jojobe. – Ulje jojobe ima antibakterijsko i antifungalno dejstvo. Zbog svoje voskaste strukture, stvara zaštitni film na koži. Ubrzava zaceljivanje rana zahvaljujući vitaminu E.
 • Žalfija. – Žalfija sadrži kamfor i kamfen. Ova jedinjenja deluju antifungalno. Zato ti mogu pomoći u prevenciji atletskog stopala.
 • Lavanda. – Esencijalno ulje lavande je višestruko korisno kod znojenja nogu. Deluje antiinflamatorno i isceljuje rane. Dodatno, ishranjuje i umiruje suvu kožu.
 • Aloe vera. – Aloe vera gel deluje isceljujuće. Bogat je vitaminima A, C i E koji deluju antioksidantno. Takođe hidrira kožu.
 • Kamilica. – Kamilica sadrži bisabolol koji deluje antiinflamatorno.

Sprej za stopala

Da bi nega tvojih stopala bila potpuna, neophodan ti je sprej. Sapun ili kupka za stopala će očistiti i nahraniti kožu. Ali, sprej ćeš naneti bez ispiranja. I zato će sastojci spreja za stopala duže ostati u kontaktu sa kožom. Samim tim, imaju više vremena da ispolje svoje dejstvo.

Kao i u slučaju sapuna i kupke, treba da obratiš pažnju na sastojke. Sigurno želiš da sprej za stopala aktivno suzbija rast gljivica i bakterija. Dodatno, trebalo bi da isceljuje i hrani kožu.

Da saznaš više, pročitaj tekst o tome zašto ti je sprej za stopala.

Prilikom kupovine potraži sledeće sastojke u spreju.

 • Palmarosa ulje – Palmarosa ulje deluje baktericidno i antiseptički. Takođe, hidrira kožu i isceljuje je. Pomaže rast novih ćelija nokta i kože.
 • Ricinus. – Ricinus ima antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo. Dodatno, hidrira kožu stvarajući film koji onemogućava gubitak vlage (pisali smo članak o upotrebi ricinusovog ulja za nokte).
 • Ulje čajevca. – Ulje čajevca deluje antibakterijski, antiseptički i antifungalno. Zato bi obavezno trebalo da ga ima u spreju za stopala.
 • Eukaliptus. – Eukaliptus deluje antibakterijski i antiinflamatorno.
 • Ulje nane. – Ulje nane ima antifungalno i isceljujuće dejstvo.

Antiperspirant za stopala

Još jedan proizvod koji možeš dodati svom režimu nege jeste antiperspirant. Ovi preparati sadrže sastojke poput aluminijum hlorida koji blokiraju lučenje znojnih žlezda. Dodatno, sadrže supstance koje apsorbuju miris i deluju antibakterijski.

Veliki broj ovih sprejeva se može prskati na obuću i odeću. U slučaju da ti nije prijatno da prskaš stopala, bar nisi bacila novac.

Kako sprečiti znojenje nogu: iskustva

Iskustva na ovu temu su raznolika. Jedni savetuju odlazak kod lekara kako bi se proverila štitna žlezda. Drugi savetuju da obuća i čarape budu od prirodnog materijala.

Jedna žena je čak stavila pod kontrolu svoj problem kremom za stopala sa limunom i nanom. Ali su prestali da je proizvode. Zato je sada u potrazi za novim rešenjem i počela je da ih pravi sama. Ona je koristila recept sa uljem čajevca, o kome smo nedavno pisali u tekstu o domaćim kremama za negu stopala.

Druga žena se godinama borila sa znojenjem nogu i neprijatnim mirisom. Probala je razne uradi sama varijante. Čak je probala i razne sprejeve. Ali nije imala uspeha. Tek kad je usvojila pravilnu rutinu nege stopala, videla je stvarne rezultate. Koristila je sapun i sprej za stopala na bazi čajevca. Posle 2 ili 3 korišćenja, prvi put se probudila bez znojavih stopala neprijatnog mirisa.

Ima i onih koji su problem sa stopalima dugo otpisivali kao nešto normalno. Tako je jedna žena neprijatan miris svojih nogu pripisivala vrućinama. Tek kad se malo bolje raspitala, shvatila je da nešto mora da učini. Srećom, nije imala gljivičnu infekciju. Počela je redovno da koristi sprej za stopala. Sada slobodno šeta u sandalama i papučama.

Gljvične infekcije su, nažalost česta posledica znojenja nogu. Tako se jedna žena mesecima mučila sa gljivicima na noktima. Tek kad je krenula da koristi prirodni, antifungalni sapun videla je poboljšanje. Ona takođe nosi bočicu sa alkoholom koju naprska u patike. Na taj način ih dezinfikuje.

Ja ti savetujem da ovaj problem kreneš blagovremeno da rešavaš. Ako si primetila da ti se stopala preterano znoje, obrati malo više pažnje na njih. Neprijatan miris nogu koji se ne otklanja posle redovnog tuširanja je već dovoljan znak.

Treba da usvojiš rutinu nege stopala koja podrazumeva pranje nogu sapunom. Najbolja opcija je antibakterijski, antifungalni sapun prirodnog porekla. Tako ćeš sprečiti ne samo neprijatne mirise, nego i gljivične infekcije.

A kakvo je tvoje mišljenje? Kako sprečiti znojenje nogu?

Podeli sa nama u komentarima.

 

Ako ti je bio članak koristan oceni ga žutim zvezdicama.

Test