Naslovna » Da li ti je neophodan estetski pedikir stopala?
Telo

Da li ti je neophodan estetski pedikir stopala?

estetski pedikir stopala za negu peta, noktiju i stopala

Estetski pedikir stopala je tretman koji uklanja mrtve ćelije sa kože, omekšava tvrdu kožu, oblikuje i tretira nokte na nogama. Dobar tretman stopala je kao raj, zar ne?

Tehnike se mogu razlikovati pa je važno pronaći onaj pravi estetski pedikir stopala za tebe. Pedikir je sjajan način da pružiš svojim stopalima neophodnu negu. Takođe, estetski pedikir pomaže i kod pravilnog držanja tela – osigurava prirodno hodanje koje postaje udobnije zahvaljujući negovanim stopalima.

Pedikir može itekako da te smiri i opusti kada se kombinuje sa nekim drugim tretmanima, ali je i sam po sebi sasvim dovoljan da osoba uživa.

 

Šta podrazumeva estetski pedikir stopala?

 

Estetski pedikir podrazumeva obradu stopala, noktiju i lakiranje. Sam tretman traje oko 60 minuta.

Estetski pedikir je ustvari klasični pedikir, koji se vrši kod onih osoba koje nemaju posebnih problema sa stopalima. Svrha estetskog pedikira je prvenstveno održavanje zdravih nogu i njihovo negovanje. Ali i ored toga prirodna nega noktiju ne sme biti zanemarena.

Savremeni način života, između ostalog ima veoma negativne posledice za naša stopala. Estetski pedikir stopala može osvežiti stopala, eliminisati stres i ublažiti probleme modernog života.

 

Pedikir će te osvežiti, revitalizovati i efikasno osloboditi stresa. Dozvoli sebi malo hedonističkog zadovoljstva i probaj estetski pedikir stopala.

 

Kako se radi estetski pedikir stopala?

 

Kada se radi estetski pedikir stopala, ključna stvar je omekšavanje stopala. Stopala se omekšavaju za tretman u kadici za pedikir. Koristi se mlaka voda, morska so i blaga masaža koju proizvodi vibriranje vode u kadici. Posle ovoga, stopala su spremna za dalju obradu.

Višak mrtvih ćelija se otklanja sa površine kože turpijom. Ako su stopala baš jako zadebljana, koristi se i kredo za pete. Oblikovanje i skraćivanje noktiju je takođe deo estetskog pedikira. Radi se vrlo pažljivo kako ne bi došlo do povrede. Posebna pažnja se obraća na oblikovanje i skraćivanje nokta palca.

Dosta čest problem predstavlja urastanje noktiju. Ono nastaje nepravilnim skraćivanjem noktiju ili nošenjem tesne, neudobne obuće. Kada se ovo desi, nokat urasta u meso na bočnim stranama i izaziva jake bolove i neprijatnosti.

Da ne bi došlo do ovoga, prilikom pedikira se nokti seču ravno, bez skraćivanja ćoškova. Zanoktice se poguraju i uklone a onda sledi masaža stopala. Koristi se krema, hranljivi puter ili ulje. Ona poboljšava cirkulaciju stopala, hrani kožu i čini je mekšom. Takođe, uklanja umor i napetost.

Posle kreme ili ulja, nokatna ploča se briše alkoholom i tupferom jer sledi lakiranje noktiju. Prvo se nanosi baza koja ojačava nokte a posle ide providni lak za brzo sušenje. Može da se uradi i francuski manikir.

 

Estetski pedikir stopala

 

Estetski pedikir postupak

 

Evo kako izgleda postupak tretmana za estetski pedikir stopala:

 

Omekšanje stopala

 

Ako se pitaš kako da središ stopala, spremila sam za tebe zaista jednostanu kupku.

Koristi se topla kupka za stopala kako bi koža postala mekana i kako bi se uklonila veća zadebljanja sa peta. Kadica za pedikir može da bude hidromasažna a voda bi trebalo da bude topla.

Dodaje se i morska so kako bi efekat bio još bolji. Morska so je bogata mineralima – magnezijum, kalijum, natrijum. Neguje kožu i dubinski je čisti a koža postaje mekša i zategnutija.

Posle nekoliko minuta se stopala vade iz kadice, osuše se peškirom a zatim se umotaju kako se ne bi skroz osušila.

Jovana je imala velike komplekse koje su joj stvarale gljivice i neprijatan miris nogu. Dugo je vremena prošlo dok na kraju nije otkrila JEDINO I TRAJNO REŠENJE ZA GLJIVICE. 

Sa nama je podelila svoje iskustvo, a sve sa željom da pomogne svima koji se bore sa neprijatnim smradom nogu i gljivicama.

Kako je Jovana uspela da se reši gljivica na nogama, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/ja-sam-se-zauvek-otarasila-gljivica-i-neprijatnog-smrada-na-nogamamozes-i-ti/

 

 

 

Sređivanje noktiju

 

Najpre se skraćuje dužina noktiju. Međutim, ovaj korak nije obavezan i radi se samo ako postoji potreba da se tvoji nokti na nogama skrate. Za ovo se koriste specijalna oprema za pedikir – cangle.

Nokti se seku pod uglom na dole a ne smeju se ni previše skratiti da ne bi se oštetila njihova osnova.  Ivice i ćoškovi noktiju se takođe pravilno skraćuju kako ne bi došlo do urastanja. Palac je najproblematičniji, ako se pravilno ne iseče može da dođe do urastanja noktiju.

Zatim se dužina noktiju doterava turpijanjem. Za estetski pedikir stopala se koriste turpije sa jačom – grubljom pločom.

Oblikovanje noktiju

 

Oblikovanje noktiju ili dodatno skraćivanje se vrši turpijom za nokte. Ima više vrsta turpija za nokte, a važno je da se koristi takva koja odgovara tvojim noktima – a da ne ošteti nokat.

 

Nega kutikule

 

Nega kutikule ili kože oko noktiju je takođe deo estetskog pedikira stopala. Ona se nalazi na krajevima i površini nokta. Fukcija kutikule je da štiti koren i sprečava bakterije da dođu u kontakt. Kutikula se takođe turpija kako bi se uklonio višak slojeva sa površine noktiju.

 

Zanoktice

 

Estetski pedikir stopala sređuje i zanoktice na stopalima, u slučaju da one uopšte postoje. Koristi se metalni gurač zanoktica – od vrha prsta na dole.

 

Piling stopala

 

Turpijom se postiže najbolji rezultat – uklanja mrtve ćelije kože a stopala postaju mekana.

 

Poliranje noktiju

 

Kako bi nokti ostali sjajni i uredni, estetski pedikir stopala uključuje i poliranje noktiju. Koristi se mekana turpija za poliranje, koja neće oštetiti strukturu noktiju.

 

Masaža stopala

 

Posle pilinga sledi masaža stopala. Nanosi se krema ili losion. Masaža je jako efikasna jer te skroz opušta, poboljšava cirkulaciju nogu, hidrira stopala i čini kožu glatkom i mekanom. Možeš da probaš i ricinusovo ulje za nokte koje je jako zdravo i lekovito.

 

Ukrašavanje noktiju

 

Ukrašavanje i lakiranje noktiju je poslednja faza estetskog pedikira stopala. Najpre se nanosi osnova koja nokte ojačava a zatim idu 2 sloja laka.

 

Nega stopala posle tretmana

 

Želiš da tvoj pedikir stopala traje duže?

Evo načina kako to možeš da učiniš:

 • Neka tvoja stopala uvek budu mekana i glatka

Redovno koristi kamen za stopala. Namenjen je za uklanjanje naslaga ispucalih slojeva kože na stopalima. Međutim, nemoj da preteruješ. Koža bi trebalo da ostane glatka i kompaktna.

 • Hidriraj kožu

Nakon svake kupke i pedikira za stopala nanesi dobru hidratantnu kremu koja će ostaviti tvoja stopala mekanim i glatkim

 • Ulje za kutikulu

Kožica koja štiti koren nokta je veoma nežna i osetljiva, pa zahteva negu. Kokosovo ulje je efikasno sredstvo koje omekšava kutikulu i istovremeno jača nokte.

 • Ne zaboravi osnovni premaz za nokte

Ovo je nešto što ne bi trebalo da preskočiš. On će poravnati brazde na noktima jer sadrži različite vitamine za jačanje noktiju. Kad kupuješ lak za nokte, uveri se da osnovni premaz sadrži aktivne komponente koje imaju pozitivno delovanje na tvoje nokte. Trebao bi da sadrži neke od ovih sastojaka – vitamin A i E, ulje argana – koji imaju hidratantna, ojačavajuća i antioksidativna svojstva.

 

Suvi pedikir stopala

 

Suvi pedikir je pedikir bez vode i ovo je relativno nova metoda u salonima. Suvim pedikirom se smanjuje rizik od infekcije.

Kako da uradiš suvi pedikir kod kuće?

 • Treba da se krene sa dobrim antiseptikom. Postoji specijalni, baš za stopala, ali možeš da koristiš i onaj za ruke.
 • Kada utrljaš antiseptik na noge, sledeći korak je uklanjanje laka za nokte. Koristi lak koji ne sadrži aceton.
 • Isturpijaj, skrati nokte, oblikuj ih i potisni zanoktice.
 • Zatim se korsiti ulje ili losion za zanoktice, kao i za masažu stopala i nogu.
 • Pre nego što naneseš lak za nokte, nanesi još jednom antiseptik.

Korišćenje antiseptika između koraka za suvi pedikir je u redu, ali uveri se da koristiš hidratantni koji ne isušuje tvoju kožu.

 

Estetski pedikir kod kuće

 

Kako bi odradila pedikir kod kuće, trebaće ti:

 • grickalica za nokte,
 • pamučni tupferi,
 • aceton,
 • krema za zanoktice,
 • turpija,
 • piling za stopala i hidratantna krema.

 

Postupak

 

Prvo, moraš da središ i oblikuješ nokte. Ukloni stari lak za nokte sa acetonom i uredno sredi nokte. Uveri se da pravilo sečeš nokte – kako bi izbegla urastanje noktiju, seci ih ravno i ne zaobljavaj ih previše, nego samo onoliko koliko je potrebno da ivice ne budu previše oštre. Ako imaš previše mekane nokte, koristi posebne makazice koje mogu da se kupe u kompletu manikir seta.

Uklanjanje zanoktica se najbolje postiže potiskivanjem zanoktica ka korenu nokta. Nemoj da ih sečeš. Prvo ih omekšaj, tako što ćeš sebi napraviti kupku za nokte sa nekoliko kapi limunovog soka. Nakon nekoliko minuta, zanoktice potiskuj prema dole. Ako nemaš odgovarajuću alatkicu (ima je u manikir setu), možeš da to učiniš sa štapićem za uši. Posle ovoga, obavezno namaži stopala.

Sledeći korak podrazumeva kupku za stopala. U kadu ili neki lavor napuni dovoljno tople vode da pokriješ zglobove i dodaj malo soli za kupanje. Takođe, možeš da dodaš i eterično ulje po tvom izboru. So će obezbediti nežnu masažu dok tvoje noge uživaju u kupki. Potopi stopala i opusti se 15-20 minuta. Nakon toga osuši noge peškirom.

Sledeći korak je piling. Kada završiš sa kupkom za stopala, osuši noge i utrljaj kremu za zanoktice. Najbolje je da je namažeš i dobro utrljaš na svaki nokat posebno, pa ostavi kremu da deluje nekoliko minuta. U međuvremenu, peđkirom odradi piling stopala i ukloni njime sve suve i mrtve ćelije sa kože. Nemoj da budeš prevrše gruba prema stopalima. Zatim obriši kremu za zanoktice i nežno gurni natrag kožicu sa odgovarajućom alatkicom – ima je u svakom manikir setu.

Kada završiš sa pilingom, operi noge i nanesi hidratantnu kremu. Krema čini kožu mekanom, hidriranom i štiti je od pucanja. Utrljaj dobar deo kreme na noge i dobro izmasiraj. Redovna masaža stopala takođe pomaže da se stimulišu nervni završetci, poboljšava cirkulaciju krvi i neguje mišiće kože i stopala.

 

Zadnji korak

 

E sada su ti nokti spremni za ukrašavanje. Oboji ih bojom po želji. Uvek nanesi osnovni sloj. Sačekaj da se osuši, a zatim nanesi sloj laka za nokte. Neka se potpuno osuši pre nanošenja sledećeg sloja. Na taj način, tvoj lak će duže izdržati.

Estetski pedikir i soda bikarbona

 

Kao što sam pomenula u tekstu, uz kupku koja se primenjuje na početku pedikira stopala, koristi se so ali može da se koristi i soda bikarbona. Ona poseduje antiseptička svojstva, smanjuje tvrdoću vode, a zatim blagotvorno deluje na kožu i na ispucale pete. Soda bikarbona je jeftino ali efikasno sredstvo. Uz pomoć sode bikarbone, tvoja stopala će ostati mekana i nežna kao u salonu lepote.

Kako očistiti pete sa sodom bikarbonom?

 

Za ovaj tretman su ti potrebni ovi sastojci:

 • 3 kašike sode bikarbone
 • 4-5 litara vode

Sodu bikarbonu rastvori u toploj vodi i potopi svoja stopala na 15-20 minuta. Posle toga možeš da istrljaš stopala kamenom za pete. Namaži pete hranljivom kremom ili vazelinom (ako su baš jako ispucale). Primetićeš razliku odmah posle prve upotrebe. Ovaj tretman ponavljaj svakodnevno 5-7 dana. Posle toga, napravi pauzu 7 dana pa ponovi proceduru.

 

Lakiranje noktiju na nogama

 

Negovane noge podrazumevaju i uredne nokte.  Ne moraš da posećuješ pedikira svake nedelje kako bi imala lepe nokte na nogama. Dovoljno da izdvojiš malo vremena za sebe. Kao što sam već pomenula, prvo i osnovno je – higijena i nega tvojih nogu.

 

Estetski pedikir stopala

 

Ako imaš separator za nokte, možeš i ne moraš da ga koristiš. Umesto njega možeš da staviš komadiće vate između prstiju. Odaberi boju laka i nanesi na nokte. Kreni od palca prema malom prstu. Na kraju nanesi sloj bezbojnog laka kako bi tvoji nokti dobili sjaj. Višak laka ukloni acetonom.

 

Estetski pedikir stopala iskustva

 

Naravno, kao i kod svih ostalih tretmana, postoje pozitivni i negativni utisci. Što se mene tiče, ja imam samo dobre reči u vezi sa pedikirom stopala. U većini slučajeva, naišla sam samo na pozitivne komentare. Ljudi su uglavnom oduševljeni sa organizacijom u salonu, opremom i načinom na koji mogu da opuste i dožive jedno lepo iskustvo.

Možda ne može svako sebi da priušti ovakav način nege i zato postoji alternativa – estetski pedikir stopala možeš sama sebi kod kuće da napraviš, kad god to tebi odgovara.

Pošto sam ti detaljno ispričala kako možeš sama kod kuće da odradiš svoj tretman stopala, budi hrabra i probaj. Nije teško veruj mi, a bićeš zadovoljna i oduševljena rezultatima.

 

Dodaj malo soli, eteričnih ulja, upali mirišljavo sveće, uključi muziku – pa to je pravo uživanje!

 

Da li si nekad probala estetski pedikir stopala?

Kako ti se čini?

Da li su više za kućnu varijantu ili voliš da odeš negde gde si u rukama profesionalaca?

Podeli sa nama svoja iskustva.

 

Avatar

Ksenija Lončar

Volim da pišem o lepoti. Lepoti žene. Sve počinje od nege, a to su teme o zdravoj kosi, telu bez celulita, bez bora na licu i upornih bubuljica.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test