Naslovna » Jedini pravi vodič za masažu stopala!
Telo

Jedini pravi vodič za masažu stopala!

masaža stopala

Masaža stopala pružiće sjajan osećaj tvojim nogama, a u isto vreme deluje opuštajuće i na celo telo. Saznaj koje prednosti ti još donosi ova masaža?

Stopala i gležnjevi su najopterećeniji deo tela – trpe konstantan pritisak od težine tela, dugo stajanje, kao i prekid cirkulcije usled dugog sedenja.

Sa godinama, problem se još više uvećava i može doći do proširenih odnosno varikoznih vena i kapilara, kao i gomilanja tečnosti oko kolena i gležnjeva. Tokom vrućih letnjih dana, osećaj težine i bola u nogama može biti još veći.

Nosiš visoke potpetice, tesnu i neudobnu obuću, i onda nemoj da te čudi što osećaš bol u nogama i kičmi.

 

Određenja istraživanja pokazala su da ženske noge stare brže od muških nogu. Pa neka to bude razlog da počneš da brineš o svojim nogama i stopalima, već sada.

 

Masaža stopala može biti jako opuštajuća i terapeutska za tebe. Masaža stopala je dobra i preopručuje se nakon neke povrede gležnja ili čak svakodnevnog rada i igranja.

U opuštajućoj masaži, tvoj terapeut koristi tradicionalne pokrete i razne tehnike masaže na stopalima. Masaža stopala, ne samo da će ti pomoći da se rešiš bola u prstima, bolova u gležnju i nogama, već takođe može da smanji nakupljen stres i anksioznost u celom telu.

Ono što je važno da znaš za svaku masažu stopala, jeste da ti treba da uživaš, da se opustiš i da ti bude prijatno, nikako ne treba da osećaš bol i neprijatnost. Onda to nije masaža. Na svaku bol koju osetiš, reci svom terapeutu, nemoj da trpiš. Ipak si došla da uživaš.

Da vidimo onda kako treba da izgleda masaža stopala, kako se pravilno izvodi, kao i da li i koliko ima veze masaža stopala sa tvojim zdravljem?

Kako izmasirati stopala? Super je da znaš!!

Masaža stopala može da se izvodi u kozmetičkom salonu, a i sama možeš vrlo lako da savladaš tehniku i da priuštitš sebi masažu kod kuće. Ako želiš da se potpuno opustiš i prepustiš profesionalcima, onda je svakako savet za sebe da pronađeš najboljeg masera i da za uživanje odvojiš oko pola sata.

Ako pak voliš da sve radiš sama, i nije ti teško da naučiš nove stvari koje ćeš rado da primenjuješ, onda se dobro skoncentriši, jer sledi detaljan postupak masaže stopala.

Ali pre toga, moraš da pročitaš šta nam je Brankica otkrila u razgovoru!

Ona se neprijatno iznenadila kada je prvi put osetila neprijatan miris svojih nogu. Razlog su upravo bile gljivice na nogama.

Dugo je pokušavala da nađe proizvod koji će joj biti koristan i rešiti je svih muka. A onda je uspela. Pojavio se tretman o kom nije ni sanjala da postoji.

Kako je Brankica uspela da dovede svoja stopala do savršenstva, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/gljivice-na-nogama-su-sada-moja-proslost/

Masaža stopala postupak

Prva stvar i ohrabrenje za tebe, jeste to što je učenje masaže stopala veoma jednostavno i nije teško. Masaža stopala imaće velike koristi ne samo za tvoja stopala, noge, prste, već i za celo telo.

Pre nego što kreneš sa masažom, evo koje stvari će ti biti potrebne za masažu :

 • lavor za vodu
 • ulje ili losion
 • peškir

Prvo ćeš odmoriti noge u toploj kupki od 5 do 10 minuta. Možeš da napraviš najjednostavniju kupku, tako što ćeš u toplu vodu da dodaš morsku so i mirisno ulje, po želji. Zapamti da voda ne treba da bude vrela, već topla. Ukoliko ti se tokom kupke voda ohladi, slobodno dodaj još tople vode, da bi užitak bio potpun.

Možda si čula da se koristi ricinusovo ulje za nokte?! Saznaj i kako!

Topla kupka pomoći će ti da dobro očistiš i zagreješ svoje noge i pružiš aromaterapiju, ako si mirisno ulje dodala u vodu. Preporuka za tebe jeste ulje lavande, ali ti odluči sama. Osuši na kraju noge toplim peškirom.

Kada osušiš noge peškirom, treba stopalo da postaviš na ravnu površinu, kako bi mogla lakše da ih masiraš.

Dok masiraš jednu nogu, drugu nogu drži umotanu u peškiru, kako bi noga ostala topla.

Za lakšu masažu možeš da koristiš ulje ili losion za masažu stopala. Pre nego kreneš sa masažom ugrej svoje ruke toplom vodom, da bi masaža stopala bila prijatnija.

Zatim sipaj ulje ili losion preko celog stopala. Ispod stopala postavi peškir, kako ne bi umastila deo nameštaja.

Uhvati zadnji deo stopala sa obe ruke i počnite da masiraš zadnji deo stopala. Lagano pomeraj prste i masiraj ka tabanu. Kako prstima prilaziš tabanu, postepeno pojačavaj pritisak masaže, tj. prstiju. Zatim masažu kreni u kontra smeru,  ka zadnjem delu stopala, sa manjim pritiskom.

Sada se fokusiraj na petu stopala i koristi palčeve. Pravi male krugove ne jakog pritiska, već umerenog. Dobro izmasiraj celu  petu. Iste pokrete primeni na prednjem delu stopala.

Kada završiš sa pritiskom palčeva, trljaj gore dole po peti stopala, isto koristeći palčeve. Dok se jedan palac pomera ka gore, drugi neka ide na dole, i tako dva tri minuta naizmenično.

Kada završiš masažu svojih peta, fokusiraj se na masiranje dela oko članka. Koristićeš obe ruke, dok praviš kružne pokrete oko članka (sa obe strane noge). Kad završiš sa kružnim pokretima, prstima protrljaj nežno članak.

Za sledeći deo masaže, koristiš pesnicu jedne ruke, kojom masiraš ris stopala. Skupi šaku u pesnicu i trljaj ris stopala, zglobovima prstiju. Možeš da uvijaš pesnicu dok blago gnječiš taj deo stopala.

Masaža prstiju, se radi tako što se svaki prst masiraš posebno. Blago izvuci oba palca povelačenjem ka gore. Može da se javi puckanje i krckanje zgloba prsta, ali nemoj da brineš, dok god tebi prija, znači da masažu radiš pravilno.

Dakle, ne treba da se javi bol i neprijatnost. Ukoliko osetiš bol, to treba da ti bude znak da nešto radiš pogrešno i da treba da prestaneš. Kada završiš izvlačenje palca, redom kreni sa svim prstima dok ne stigneš do malog prsta.

Završi masažu stopala tako što ćeš lagano udariti prstima po vrhu stopala i palcem na dnu stopala, počevši od prstiju do iznad gležnjeva.

 

Savet:Postoji veliki broj različitih tehnika za masažu stopala. Koristi onu tehniku, koja ti najbolje odgovora i prija i u kojoj uživaš potpuno.

 

Koristi veći pritisak kada ideš od nožnih prstiju do gležnjeva i manje pritiska kada masiraš od gležnjeva do prstiju. To pomaže guranju dodatne tečnosti iz stopala.

Nakon masaže stopala, obriši sav višak ulja ili losion, kako se ne bi okliznula prilikom ustajanja, i odmah navuci čarape.

Sada je tvoja masaža stopala, i odmah ćeš primetiti kako je cirkulacija proradila i kako se tvoja stopala osećaju lakše, bez bola i ukočenosti.

Loša cirkulacija u nogama može da se izleči!Pročitaj i saznaj kako!

 

masaža stopala

Masaža stopala pokreti

Kao što si primetila pokreti se vrlo lako pamte, oni treba da budu prijatni i ne sme ništa da te boli. Za masažu stopala nije ti potrebna nikakva snaga, i nije poenta da pritiskaš dok te ruke ne zabole. Poenta masaže jeste u pravilnom pritisku.

Osim navedene tehnike, postoji još nekoliko vrsta masaža, ali sve one imaju isti cilj i daju iste rezultate.

Masaža stopala teniskom lopticom

Kada želiš brzu i delotovrnu masažu stopala, poslužiće ti jedna teniska loptica. Super je stvar, i brzo se izvodi.

Ova masaža se izvodi u stajaćem položaju, a ako ti je lakše prisloni se uz neki zid, kako bi imala oslonac i sigurnost. Nagazi svojim stopalom tenisku lopticu, tako da se ona nalazi ispod luka stopala. Sve vreme, peta treba da bude na podu, dok se ti svom težinom oslanjaš na lopticu. Sve vreme diši duboko od 30 sekundi do jednog minuta.

Lopticu sve vreme pomeraj  stopalom levo desno, a zatim gore dole. Ova masaža neka traje do dva minuta, i sve to ponovi sa drugom nogom.

Masaža stopala teniskom lopticom se preporučuje u onim trenucima, kada ti nedostaje vremena, a želiš brzo da opustiš svoje noge i stopala.

Prednosti masaže stopala – oduševićeš se!!

Da li si znala da se na stopalima nalazi preko 7000 nervnih završetaka? Baš zbog toga, zahvaljujući refleksnim zonama, stopala predstavljaju ogledalo celog tvog tela i organizma.

Prednosti masaže stopala su višestruke. Nije jedina stvar koju postižeš masažom, opuštanje stopala, već masaža stopala ima antistres efekat.

Ukoliko masažu stopala izvodiš na način koji je prethodno objašnjen, ona utiče na sve strukture tela. Pokreti koje koristiš tokom masaže stopala utiču na površinsko čišćenje kože i  utiču na bolju cirkulaciju.

Bolja cirkulacija se primećuje odmah, jer ćeš primetiti crvenilo na koži stopala, koje ukazuje na bolju razmenu materija u koži.

U toku masaže stopala i bilo koje druge masaže, kretanje krvi u krvnim sudovima ubrzava se od 6 do 8 puta. Na ovaj način podstiče se detoksikacija organizma  i podstiče i delovanje na limfni sistem.

Masaža stopala za zdravlje

Dok većina ljudi misli da je masaža stopala isključivo za relaksaciju, prava istina je da je masaža stopala mnogo više od toga – ali šta tačno i šta to sve radi masaža stopala?

Osim uobičajenih učinaka tretmana, uz pomoć masaže stopala i određenih refleksnih tačaka na nozi, postižeš lečenje u odgovarajućim organima i područjima tela.

Kako ti može pomoći refleksna masaža stopala da se opustiš??

Gnječenje pesnicom pete, izvlačenjem prstiju, pritiskom na stopala, samo su neki od malih, intenzivnih pokreta koje ćeš koristiti tokom masaže stopala i  lečenja.

 

Masaža nogu i stopala može da zaustavi glavobolju, probleme sinusa, problema i bola želuca. Potrebno je da se stimulišu određene tačke na stopalima, koje obično ukazuju na fizičke slabosti ili neravnoteže unutar odgovarajućeg organa.

Sa ponovljenom praksom nanošenja pritiska i manipulisanjem završetcima živaca (tradicionalno u stopalima), masaža stopala može da pomogne kod uklanjanja bilo kog kanala blokirane energije, protokom krvi, kako bi se na kraju poboljšalo celokupno zdravlje i uspostavila ravnoteža.

Prednosti masaže stopala:

 • Čisti telo od toksina
 • Pojačava imunološki sistem
 • Povećava cirkulaciju
 • Poboljšava raspoloženje i bori se protiv depresije
 • Ublažava oticanje (edeme)
 • Pruža dodatnu negu stopala
 • Smanjuje menstrualne bolove

Osim toga, masaža nogu i stopala pomaže u izlečenju sportskih povreda, bolova u ramenima, bolova u vratu, leđima, bola u želucu, dijareje, nadimanja, glavobolje, kod hroničnog umora,  depresije, stresa, anksioznosti, bronhitisa, astme, povišenog krvnog pritiska i poremećaja cirkulacije.

Stvari o kojima treba da vodiš računa :

 • Sačekaj barem jedan sat da prođe za masažu stopala, posle obroka
 • Masaža stopala u trudnoći se ne preporučuje
 • Pij što više vode nakon masaže stopala, kako bi uklonila sve toksine i nakupljene mlečne kiseline koje se javljaju tokom masaže
 • Prvo se posavetuj sa lekarom, ako imaš problem sa stopalom, povredom, bolestima krvnih sudova povezanih sa ugrušcima ili proširenim venama, pre nego što se odlučiš za masažu stopala.

Da bi imala efekta, masažu stopala moraš praktikovati baš svaki dan 10 ili 20 dana. Nakon toga, neophodno je da napraviš pauzu. Postoje i masaže koje se rade preventivno i one se upražnjavaju jednom u sedam dana.

masaža stopala tačke

Masaža stopala tačke – bitno je da znaš!!!

Masažom refleksnih tačaka na stopalima, možeš da otkriješ neravnotežu u svom telu. Određenim tehnikama masaže, terapeut koristi palac i prste, i na taj način može da odredi gde se nalazi neravnoteža u telu.

Prvi tretman služi za dijagnozu, jer bol koji se javi na određenoj tački pokazuje na problem određenog organa, da li je reč o akutnoj ili hroničnoj fazi bolesti. Ako osetiš oštar bol i prodoran, radi se o akutnom problemu, ukoliko je tup bol, on ukazuje na hroničan problem.

Dobra masaža stopala, koja podrzumeva masažu odreženih tačaka, može da te reši glavobolje, problema i bola želuca, bola u vratu i bola u leđima.

Da bi bila efikasna masaža stopala, terapeut mora da bude sertifikovan, obučen i da razume sve meridijane vezane za svaku tačku pritiska. Ukoliko želiš da odeš na dijagnozu kod pofesionalnog terapeuta, masaža stopala trajaće oko pola sata.

Pre samog tretmana, razgovaraćete o svim tvojim problemima, bilo da je to zatvor, napetost, glavobolje ili poteškoće sa spavanjem – šta god da je tvoj problem.

Tokom same masaže stopala, sediš ili ležiš sve vreme, dok terapeut trlja i pritiska određene tačke na nogama. Terapeut se može usredsrediti na specifična područja kako bi ublažio bolesti (npr. ukoliko imaš problema sa sinusima, fokus je na prstima) ili radi na celoj nozi sa ciljem jačanja svakog sistema u telu.

Kao što smo rekli na stopalima se nalaze refleksne tačke svih unutrašnjih organa, dok se najveći broj nalazi na tabanima.

Zato je posebno važna masaža tabana. Na unutrašnjoj ivici tabana nalazi se tačka kičme. Pritiskom ove tačke, smanjuješ bol i ukočenost kičme.

Masiranje palca, naročito je korisno za osobe koje imaju problem sa prekomernom težinom. Pritisak na ovu tačku, pomoći će da kontolišeš apetit i samim tim na potpuno prirodan način  počneš da gubiš kilograme.

Ukoliko patiš od čestih glavobolja, masiraj palac i vrhove svih prstiju. Masiraj ove tačke sve dok bol u glavi sasvim ne prestane sve dok bol u glavi ne prestane.                                                                              

Protiv bola u želucu,  masiraj bazu palca.

Mišić lista na nogama skuplja stres. Kružnom masažom lista ublažićeš nakupljen stres u telu. Ukoliko imaš problem proširenih vena, trebalo bi da izbegavaš masažu.

Za rad hipofize, tačnije glavne hormonske žlezde, odgovorna je tačka koja se nalazi u centru palca. Masažom ovog dela izbeći ćete stvaranje bilo kakvog hormonskog disbalansa.

Svakodnevno tuširanje iskoristi za hidromasažu. Hladnom i toplom vodom naizmenično tuširaj noge, počevši od članaka prema butinama.

Prednost dobre masaže, ogleda se u tome što možeš da je koristiš i za rešavanje tvrdog celulita.

Kada završiš masažu stopala, nastavi masažu duž cele noge, Kad završiš jednu nogu, nastavi sa drugom.

Anticelulit masažu počni na butinama, pa se spusti do kolena, zatim sve do stopala. Posebno se posveti butinama, jer se tu skuplja najviše celulita. Uhvati kožu sa obe ruke, palcima i kažiprstom, kao da se štipaš. Međutim, nema potrebe da pritiskaš jako, do bola, lagano. Ovo je odličan rad prstima kako bi dobila bolji tonus mišića i protiv celulita.

Praktični saveti:

 • Nezaobilazna je opuštajuća večernja topla slana kupka
 • Obavezno koristi piling stopala. Možeš da koristiš kamen ili turpiju. Posebno obrati pažnju na pete, jer se tu najviše javlja zadebljanje kože.
 • Kupuj kvalitetnu i udobnu obuću
 • Redovno menjaj svoje čarape. Adekvatna nega stopala je veoma važna jer nećeš imati problem sa gljivicama i atletskim stopalom.
 • Ukoliko imaš problem neprijatnog mirisa koristi sprej za stopala.

Ako do sada nisi probala masažu stopala, savetujem ti da što pre uradiš! To može uticati na opšte poboljšanje tvog organizma, ali i rešiti brojne druge probleme koje te već neko vreme muče.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test