Naslovna » Bubuljice na bradi! Kako ih se najbrže rešiti?
Lice

Bubuljice na bradi! Kako ih se najbrže rešiti?

bubuljice na bradi

Bubuljice na bradi te muče? Zašto se baš tu javljaju i kako da ih se rešiš? Otkrivamo ti sve korisne savete kako da zbrišeš ove uporne akne baš brzo i lako.

Bubuljice su vrlo neprijatna pojava koja se svakome od nas desila barem jednom u životu. Da li je to bilo tokom puberteta, u kasnijim godinama usled neke stresne situacije ili ozbiljnijeg zdravstvenog problema, koji god da je razlog, znamo koliko mogu biti iritantne i uporne, pogotovo kada se pojave na licu.

I zašto baš na licu, a posebno na bradi postoje i razlozi za to. Pa da vidimo.

Zašto baš bubuljice na bradi?

Ako se pitaš koji je to uzrok koji izaziva ove napasti da se pojave baš na bradi, znaj da je u pitanju najčešće hormonalni poremećaj. Najbolji savet za tebe je naravno da ih ne cediš, ne čečkaš, ali da se konsultuješ sa svojim lekarom oko načina lečenja.

Osim toga, drugi razlog može biti i nepravilan rad nekih od unutrašnjih organa. Često se tu spominju problemi sa organima za varenje.

U nastavku teksta, baivćemo se više uzorcima, pa ćeš moći detaljnije da se informišeš o svakom uzroku pojedinačno.

A sada da vidimo gde se sve mogu naći akne, osim na bradi.

Potkožne bubuljice na bradi

Veoma često bubuljice na bradi uzrokovane su unutrašnjim problemom i nestaće onog trenutka kada se i taj problem reši. Najbolji primer jeste tvrdoglava potkožna bubuljica na bradi, zar ne ? Međutim, zaista postoji dosta unutrašnjih zdravstvenih problema koji mogu direktno uticati na pojavu bubuljica na bradi.

Prema nekim alternativnim medicinskim pravcima, bilo gde da se akne pojave na tvom licu, mogu ti dati važne naznake o tvom unutrašnjem zdravlju. Praksa, nazvana “mapiranje lica”, istražuje mesto bolesti kože na licu kako bi se dijagnostifikovale unutrašnje bolesti.

Imaj na umu da bubuljice na bilo kom delu tvog lica, ne znači automatski da imaš ozbiljan problem sa zdravljem, ali ukoliko imaš hronične akne na bradi kojih ne možeš da rešiš, bez obzira koliko se trudiš, možda bi trebalo da posetiš dermatologa kako bi akne na bradi ili bilo kom drugom delu lica, pregledao i doveo u vezu sa potencijalnim unutrašnjim problemom. To može biti jedan način kako se rešiti potkožnih bubuljica na bradi.

Za upaljene bubuljice na bradi se smatra da su direktno povezane sa tankim crevom. Promene u ishrani mogu da naprave veliku razliku. Nemoj da koristiš mlečne proizvode i masnu hranu.

Usvoji dobre i zdrave prehrambene navike, posebno one koje uključuju više voća i povrća, kako bi se digestija glatko izvodila i uticala na tvoj problem sa kožom.

Maja je mlada devojka koja se jako dugo mučila da svoj problem sa mitiserima reši. Pokušavala je na sve načine, ali rezultati bi izostali. U trenutku kada joj se učinilo da leka nema i da treba da odustane, pojavio se JEDINI PRAVI TRETMAN KOJI USPEŠNO BRIŠE MITISERE I BUBULJICE SA LICA.

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Bubuljice na bradi i oko usana

Ukoliko tvoje bubuljice i akne na bradi prate i bubuljice oko usana i na samim ustima, postoji nekoliko razloga za to.

Ukoliko koristiš jeftin ruž za usne ili balzam za usne možeš uzrokovati pojavu bubuljica na ustima. Hemijski sastojci u tim proizvodima mogu lako ući kroz kožu usana i kožu oko usana i da uzrokuju oštećenja koja će se javiti kao bakterijska infekcija koja uzrokuje bubuljice oko usana ili na ustima.

Zato dobro  razmisli dva put pre nego se odlučiš za jeftin karmin.

Ponekad se može desiti da i dobar balzam za usne može da uzrokuje alergijske reakcije i izazove pojavu bubuljica na ovom mestu.

Loša ishrana puno slatkiša, često je uzrok bubuljica od slatkiša koje se javljaju na bradi i oko usana.

Ako tvoje telo prolazi kroz hormonalne promene uzrokovane stresom, pubertetom, menstruacijom ili trudnoćom, onda će sigurno rezultat biti sitne bele bubuljice na bradi.

Mnoge osobe koje imaju masnu kožu lica su sklonije bubuljicama na bradi i oko usana od onih koji imaju normalnu ili suvu kožu.

Fluor u  pasti za zube takođe može loše da reaguje sa tvojom kožom i uzrokuje bubuljice.

Ukoliko si pušač, veće su šanse za bubuljice oko usana, nego kod osoba koji nisu pušači.

Ako ne očistiš usne nakon konzumiranja pržene ili masne hrane, možeš da dobiješ bubuljice oko usana i nabradi  kao rezultat nakupljanja ulja.

Dakle, i tvoja usta i brada zahtevaju jednako dobru higijenu, kao i svaki drugi deo tvoga lica. Misli i na njih.

Bubuljice na bradi i vratu

Bubuljice i mitiseri na bradi koje se spuštaju po vratu često mogu biti uzrok policističnih jajnika. S druge strane, često se može desiti da se prošire i po obrazima, a onda su direktno povezane sa zagađivačima iz okruženja.

Ako si dugo vremena provela u gradu, zagađen vazduh može da bude jedan od razloga bubuljica na bradi i vratu. Nažalost, i vazduh u tvojoj kući može biti jednako loš, ili još gori.

Razmisli o dodavanju biljaka koje čiste vazduh u tvojoj kući.

Ukoliko si često na mobilnom telefonu, ili dodiruješ lice prljavim rukama, sve zajedno utiče na pojavu bubuljica na vratu i po obrazima.

Uvek detaljno operi kožu pre nego što odeš na spavanje, i nikad nemoj da odlaziš na spavanje sa šminkom na licu. Ponekad, bubuljice na vratu i bradi mogu biti simptom previše šećera u tvojoj ishrani – smanji unos šećera na nekoliko dana i videćeš kako to pomaže.

Bubuljice na bradi i obrazima

Često se dešava da kada se pojave bubuljice u predelu brade, da će se javiti i  na obrazima. Osim svih zdravstvenih uzroka koji mogu biti, do ove pojave najčešće dolazi zbog određenih navika.

Držanje mobilnog telefona, dodirivanje i češkanje lica prstima, kao i previše izlaganja sunčevim zracima, najčešće dovode do pojave bubuljica na bradi i obrazima.

Ovaj problem svakako treba da prijaviš svom dermatologu, ali promena određenih navika može ti pomoći. Kupovina blutut slušalica ili češće pranje ruku sigurno će ti pomoći da poboljšaš stanje na licu. 

Redovno umivanje i čišćenje lica micelarnom vodom takođe će biti od koristi. Ako je situacija ozbiljnija pokušaj sa nekim tonikom za bubuljice uglavnom imaju dobre rezultate. 

Bubuljice na bradi u trudnoći

Dešava se da se kod nekih dama u blagoslovenom stanju javljaju akne na bradi. Ovo ipak ne treba da te brine. Najverovatnije se radi o hormonskim promenama koje utiču na celo tvoje telo tokom trudnoće.

Dobra vest je da osim što treba više pažnje da obratiš na higijenu i negu kože lica, akne će verovatno nestati kada se porodiš. Kod nekih žena nestanu odmah, a kod nekih nakon par meseci posle porođaja. U svakom slučaju stvar je privremena i nema razloge za brigu i paniku. Uživaj u lepim danima trudnoće. 

Bubuljice na bradi kod muškaraca

Možda nisi znala, ali i neki muškarci imaju problema sa bubuljicama na bradi. U njihovom slučaju one se najčešće javljaju kao posledica brijanja. Odnosno ili zbog neadekvatnog brijača, preagresivne pene ili gela za brijanje ili jednostavno loše higijene pribora. Ovaj problem može se lako rešiti.

Dovoljno je da pribor za brijanje bude uvek čist i dezinfikovan što mogu uraditi jednostavnim prskanjem alkohola na brijač pre i posle upotrebe. Korišćenje losiona nakon brijanja takođe treba da im pomogne.

Peškir za lice mora uvek biiti čist i uz nekoliko ovih izmena, sitne bele bubuljice na bradi biće prošlost kod muškaraca. 

Bubuljice na bradi uzrok

Da bi znala kako se rešiti bubuljica na bradi, moraš da znaš šta je dovelo do njihovog nastanka.

bubuljice na bradi uzrok

Loša ishrana

Pre svega, akne i mitiseri na bradi mogle bi da znače da praktikuješ lošu ishranu ili imaš alergiju na neku hranu.

Uočeno je da pojedinci koji imaju alergije na hranu i nemaju uravnoteženu ishranu, pate od bubuljica na bradi.

To se dešava iz razloga, kao što smo spomenuli, da se smatra da su bubuljice na mestu brade povezane sa poremećajima tankog creva, posebno onim uzrokovanim alergijama na hranu ili nezdravom ishranom.

Hormonska neravnoteža

Drugo, hormonalni poremećaj može biti krivac ako se bubuljice pojavljuju oko ili tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze ili puberteta.

Na primer, primetićeš kako se bubuljica pojavljuje nekoliko dana pre ciklusa, i kako prolazi sama od sebe, kako se ciklus završava. Dakle, to treba da ti bude jasan znak da su u pitanju bubuljice tokom menstruacije.

 

Sindrom policističnih jajnika

U ovom stanju, nivo polnih hormona postaje neuravnotežen. Obično jajnici proizvode malu količinu muških polnih hormona (androgena). Kod ovog sindroma, nivo androgena je malo povišen. To može uzrokovati zaustavljanje ovulacije, pojavu bubuljica na bradi, čak i rast dlaka na licu i telu.

 

Loša limfna drenaža

Još jedno stanje usled kojeg dolazi do pojave bubuljica na bradi moglo bi biti siromašna limfna drenaža. U ovom stanju telo ne može da se  reši otrovnih stvari. Ovi toksini mogu dovesti do pojave bubuljica na bradi.

 

Bubuljice usled stresa

Sigurno ste primetili da se vaše bubuljice pogoršavaju tokom stresnih situacija. Tačan razlog još nije poznat, ali ćelije koje proizvode sebum imaju receptore stresa, postoji neka vrsta veze između stresa i bubuljica na bradi. Zbog činjenice da ulje, prljavština, sebum, mrtve ćelije kože i bakterije zapravo uzrokuju bubuljice na bradi, pretpostavlja se da su anksioznost i akne povezane.

Ako vodiš stresan stil života postaješ na taj način sklona pojavi bubuljica na bradi.

One se mogu kretati od blagih do vrlo teških, u zavisnosti od anksioznosti. Stres uzrokovan porodičnim problemima, društvenim ili profesionalnim životom dovoljan je da uzrokuje bubuljice na bradi.

 

Šminka

Karmin, balzami za usne i puder , ponekad sadrže sastojke koji dovode do pojave bubuljica na bradi. Biraj kvalitetniju šminku i nećeš imati problem sa bubuljicama od šminke.

Loša  higijena

Ukoliko ne obraćaš pažnju na ličnu higijenu, možeš uzrokovati pojavu bubuljica na bradi ili pogoršati postojeće akne. Neke od uobičajenih stvari koje mogu uzrokovati bubuljice na tvojoj bradi uključuju:

Mobilni telefon koji dodiruje tvoju kožu brade i vrata, posebno ukoliko imaš naviku da ga držiš skroz uz obraz i vodiš duge telefonske razgovore. Klice prisutne na tvom telefonu aktiviraju akne.

Isto tako, prljavi muzički instrumenti, poput flaute, mogu izazvati akne ako dođu u dodir sa bradom.

Nemoj da diraš lice ili bradu sa prljavim rukama jer se bakterije koje uzrokuju akne mogu preneti.

Drugi uzroci bubuljica na bradi uključuju:

  • Ukoliko  iznenada prestaneš da koristiš pilule za kontrolu rađanja, hormonske promene mogu uzrokovati pojavu bubuljica na bradi.
  • Prekomerno znojenje može uzrokovati začepljene pore i bubuljice u predelu brade.
  • Loša ishrana koja se sastoji od hrane sa niskim glikemijskim indeksom ili hrane koja uzrokuje upalu može dovesti do pojave bubuljica na bradi.
  • Ukoliko si pušač, veće su ti šanse da dobiješ bubuljice u predelu brade.

 

Bubuljice na bradi lečenje

Postoji nekoliko opcija za lečenje bubuljica u predelu vrata i brade, a ja ću ti predložiti one najefikasnije.

Hormonska terapija

Neki lekovi za kontrolu rađanja mogu ti biti od pomoći u rešavanju neravnoteže hormona i regulisanju nivoa polnih hormona . Odluči se za lekove sa estrogenom i progesteronom.

Ovi lekovi pokazali su se korisnim za žene koje proizvode previše muških hormona kao način kako da rešiš hormonske bubuljice na bradi . Isto tako, kako bi se u potpunosti rešila ove napasti, pokušaj sa dopunskom hormonskom terapijom, ali samo u konsultacija sa svojim lekarom.

Ali, nemoj brinuti, hormonske bubuljice vremenom će se povući i tvoje lice biće čisto.

 

PCOS tretman

Dobra ishrana, redovna vežba i kontrola težine, prestanak pušenja su vitalni koraci za lečenje problema sa jajnicima kod žena ili skraćeno PCOS. Takođe možeš koristiti pilule za kontrolu rađanja kako bi hormone dovela u ravnotežu.

Put lečenja koji izabereš najviše zavisi od tvojih simptoma, njihove ozbiljnosti i da li planiraš da imaš decu.

Ukoliko si gojazna osoba, gubitak težine može biti pravo rešenje za tebe. Mala količina gubitka telesne težine dovodi do balansiranja nivoa hormona i pokretanja ovulacije i menstrualnog ciklusa.

Uključi u svoju ishranu puno voća, cele žitarice, lisnato povrće i mlečne proizvode sa niskim udelom masti u tvojim obrocima.

Redovno vežbaj kako bi kontrolisala ili smanjila svoju težinu, a takođe ćeš na taj način poboljšati svoje celokupno zdravlje.

Ako si pušač, ozbiljno razmisli o odustajanju.

 

Bubuljice na bradi lečenje antibiotikom

Pokušaj da koristiš oralne antibiotike, ukoliko te tvoje bubuljice i velike akne na bradi svrbe i ukoliko su bolne .

Oni će ti pomoći da smanjiš upalu, kao i da ukloniš sve akne i mitisere koje su uzrokovale bakterije.

Za bilo koju vrstu antibiotika, trebalo bi da se konsultuješ sa svojim lekarom.

Kreme za bubuljice

Neke od velikog broja gelova i krema za akne mogu biti odličan način kako se rešiti bubuljica na bradi. Uopšteno, proizvodi koji imaju retinoid (oblik vitamina A) se koriste jer mogu otvoriti tvoje pore i osigurati da bilo koji antibiotik koje koristiš ti pruži sjajne rezultate. Ima i odličnih prirodnih tretmana protiv akni koji ti mogu pomoći. 

Možeš da koristiš kreme koje sadrže kombinaciju antimikrobnih lekova kao što je klindamicin .

Ovi proizvodi ne samo da leče uporne bubuljice na tvojoj bradi, već će sprečiti i njihovo novo izbijanje. U tom smislu, korisni su proizvodi za negu lica sa salicilnom kiselinom kao i benzoil peroksid.

Bilo koju kremu da odabereš, preporučuje se da  konsultuješ svog dermatologa.

Neki sastojci u proizvodima za negu lica poput kakao maslaca ili shea maslaca aktiviraju bubuljice u predelu brade, budući da ometaju pore.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je srž u lečenju bubuljica. Pobrini se da tvoja ishrana bude uravnotežena i da ima mnogo vlakana, posebno voća i lisnatog zeleniša. Izbegavaj visoke glikemijske dijete sa visokim sadržajem šećera i pij puno vode zbog hidratacije. Savetujemo ti da smanjiš potrošnju kisele hrane, ostaviš cigare i smanjiš unos alkohola.

Kao što je ranije spomenuto, niska glikemijska hrana, je hrana koju treba da izbegavaš, jer visoko glikemijski indeksi, kao što  beli hleb i kolači koji podižu nivo šećera u krvi i podstiču pojavu bubuljica na bradi. Zato što dalje od šećera, mlečnih proizvoda, pekarskih proizvoda kao i fermentirane hrane, vina, kvasca itd.

Čokolada takođe ima značajnu ulogu, kada su bubuljice, mitiseri i komedoni na bradi u pitanju.

Savetuje se detoksikacija, ako imaš bilo kakve probavne smetnje ili su bubuljice u predelu brade uzrokovane lošom hranom.

Pij što više biljnih čajeva (kao što je čaj od kamilice) jer pomažu u probavi.

Korisni saveti za bubuljice ispod brade

Imamo još saveta za tebe, a samo neki su:

Opusti se

Pokušaj da upravljaš svojim stresom. Razne metode postoje za upravljanje stresom, kao što su masaže, one mogu biti korisne dok rešavaš svoj problem bubuljica na bradi. Isto tako, važna je meditacija, joga, muzika, kreativno pisanje i ukoliko je neophodno stručna pomoć.

Nađi vreme za odmor i vežbanje

Odgovarajuća vežba i odmor su dve vitalne zdrave životne navike koje bi trebalo da usvojiš ako želiš da se rešiš bubuljica na bradi. Redovno vežbanje smanjuju nivo kortizola dok tvoje telo proizvodi endorfine koji će mirno umiriti.

Održavaj ličnu higijenu

Pazi da uvek dobro očistiš kožu kako bi smanjila akumulaciju sebuma, ulja i mrtvih ćelija kože koje bi mogle da blokiraju pore kože. Redovno čišćenje lica je neophodno kako bi se rešila od mrtvih ćelija kože koji mogu uzrokovati bubuljice, kako velike, tako i male, na bradi u kombinaciji sa drugim faktorima.

Ukoliko se desi da te bubuljice svrbe, evo šta treba da radiš!

 

Ostale  higijenske navike koje treba da usvojiš uključuju:

  • Operi  lice samo dva puta dnevno (nakon buđenja i pre odlaska u krevet) sa alkoholom bez sapuna.
  • Često briši mobilni telefon pomoću sredstava za čišćenje koje koristiš za čišćenje računara.
  • Ako imaš partnera sa masnom kožom lica, nemoj da delite jastuke i zamoli ga da upotrebljava  kozmetiku bez ulja ili masne proizvode za kosu. Treba da se koriste ne-komedogene proizvodi, kako bi zaustavili sve uzroke bubuljica da dođu do tvoje kože.
  • Koristi meku vodu, jer tvrda voda može da blokira pore. Vodu možeš da omekšaš sa proizvodom za omekšavanje vode, koji će ti pomoći kod filtriranja vode i uravnotežiti njen pH.
  • Nemoj da dodiruješ bradu sa prljavim rukama jer će širiti ulje, prljavštinu i bakterije.

bubuljice na bradi

Bubuljice na bradi značenje

Sada ti je u potpunosti jasno zbog čega se javljaju bubuljice u predelu vrata i brade i kako ih se možeš rešiti.

Dakle, ukoliko je tvoj problem sa bubuljicama na bradi hroničan, onda je ipak reč o zdravstvenom problemu i trebalo bi da zatraiš pomoć dermatologa.

Ukoliko se bubuljice na tvojoj bradi javljaju povremeno, svakako da je reč o neadekvatnoj nezi, koju bi trebalo da menjaš.

Bitno je da u svakom slučaju rešenje postoji.

Jovana Jovanović

Jovana Jovanović

Bavim se pisanjem dugi niz godina. Počela sam da pišem o lepoti, zdravlju i sportu. Večiti ženski problemi su celulit, bore,bubuljice i višak kilograma.

Istražujem svaku temu detaljno, i traži način za najbolje rešenje, ne bi li pomogla ženama da budu što lepše.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test