Naslovna » Koji je najbolji losion za lice protiv bubuljica?
Lice

Koji je najbolji losion za lice protiv bubuljica?

losion za lice protiv bubuljica

Losion za lice protiv bubuljica postao je neizostavni deo nege kože žena. Čisti kožu i ostavlja je zdravom, jedrom, bez tragova upaljenih bubuljica i akni.

Postoji više vrsta losiona, a glavna razlika jeste njihova namena i glavni sastojci.

U ovom tekstu pročitaj i to na šta treba posebno da obratiš pažnju kada koristiš losion za lice protiv bubuljica kako bi dobila najbolje rezultate.

Na tržištu su dostupni mnogi losioni za lečenje problematične kože lica koje možeš kupiti bez recepta. Oni ti mogu pomoći kod problema sa bubuljicama, bilo da je reč o blagim, umerenim ili periodičnim izbijanjem bubuljica. Takođe, uz svakodnevno korišćenje losiona za čišćenje lica protiv bubuljica, sprečićeš i pojavu novih bubuljica. 

Ipak, pre nego što se odlučiš za neki od losiona protiv belih bubuljica, saznaj pre svega kako ovi proizvodi deluju, od čega se sastoje i kako da ih pravilno koristiš.

Kako odabrati losion za lice protiv bubuljica?

Danas je bar lako: puno je preparata za čišćenje lica koji ti mogu pomoći da se oslobodiš bubuljica. Sigurno se pitaš kako da odabereš onaj pravi. Ako je tako, onda si na dobrom mestu!

Najbolji losioni za lice bez bubuljica jesu oni koji sadrže približnu pH vrednost kao što je ima i koža, a to je 5,5. Greška koju možeš napraviti prilikom odabira losiona protiv bubuljica jeste da izabereš baš onaj koji ima neodgovarajuću pH vrednost. 

Maja, naša čitateljka nije znala za ove stvari i često je pravila pogrešne izbore, kada je nega lica sa bubuljicama u pitanju. Posle dugog napora, pronašla je TOP stvar za bubuljice.

Na njenom licu više nema MITISERA, AKNI I BUBULJICA!

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Aktivni sastojci u losionima

Dobar losion za lice protiv bubuljica napravljen je od prirodnih sastojaka, koji uz pomoć blage formule, deluju na kožu.

Losioni protiv bubuljica deluju na različite načine, u zavisnosti od njihovih aktivnih sastojaka. Na primer, ulje čajevog drveta za akne uklanja višak sebuma, kao i sve nečistoće, dubinski čisti pore.

Takođe, još jedan od korisnih sastojaka jeste i ekstrakt aloe vere koji umiruje kožu i pomaže joj da zadrži elastičnost i neophodnu vlažnost.  Isto tako, ekstrakt kore primorskog bora sadrži piknogeonol koji ima antioksidantna svojstva.

Za još bolju negu lica neophodan je i vitamin E, koji može biti još jedan od sastojaka losiona protiv bubuljica.

Neki od ovih losiona deluju tako što ubijaju bakterije koje izazivaju upalu kože. Drugi uklanjaju višak ulja sa kože, ubrzavaju rast novih ćelija kože i uklanjanje mrtvih ćelija kože.

Neki losioni protiv bubuljica čine kombinaciju ovih stvari. 

Evo još nekih uobičajenih aktivnih sastojaka koji se nalaze u losionima protiv bubuljica i kako oni deluju:

 • Salicilna kiselina: Ovaj sastojak sprečava začepljenje pora na licu. Proizvodi salicilne kiseline dostupni su u jačini od 0,5 do 5 procenata. Mogući neželjeni efekti uključuju blago peckanje i iritaciju kože.
 • Alfa hidroksi kiseline: Dve vrste alfa hidroksi kiselina koje se koriste u proizvodima protiv bubuljica bez recepta su glikolna kiselina i mlečna kiselina. Alfa hidroksi kiseline su sintetičke verzije kiselina dobijenih iz plodova koji sadrže šećer. Oni leče bubuljice pomažući uklanjanju mrtvih ćelija kože i kod smanjenja i ublažavanja upala. Alfa hidroksi kiseline takođe stimulišu obnovu kože, koja postaje glatka. Ovo pomaže u poboljšanju izgleda ožiljaka od bubuljica i ostavlja utisak manjih pora.
 • Benzoil peroksid: Ovaj sastojak ubija bakterije koje uzrokuju bubuljice na licu, pomaže u uklanjanju viška ulja sa kože i uklanja mrtve ćelije, koje mogu začepiti pore. Dostupni su u jačini od 2,5 do 10 posto. Mogući neželjeni efekti uključuju suvu kožu, ljuštenje, crvenilo i peckanje, posebno ako imaš osetljivu kožu. Budi oprezna pri nanošenju benzoil peroksida, jer može izbeliti kosu i odeću.
 • Sumpor: Sumpor uklanja mrtve ćelije kože koje začepljuju pore i pomaže u uklanjanju viška ulja. Često se kombinuje sa drugim sastojcima, poput salicilne kiseline, benzoil peroksida ili resorcinola. Proizvodi koji sadrže sumpor mogu izazvati suvu kožu. A neki proizvodi imaju veoma neprijatan miris.

Izbor efikasnog losiona protiv bubuljica

Najbolji losion protiv bubuljica zavisi od mnogih faktora, uključujući tip kože, vrstu bubuljica… Evo nekoliko opštih smernica za izbor i upotrebu losiona protiv bubuljica:

Počni sa benzoil peroksidom. Ako nisi sigurna koji losion za lice protiv bubuljica da kupiš, počni sa onim koji sadrži benzoil peroksid. Efikasan je i dobro ga toleriše većina ljudi. Testiraj ga nekoliko dana pre nego što primetiš prve rezultate. U uputstvu ili na pakovanju proveri vrstu i količinu aktivnog sastojka. Imaj na umu da jači odnos nije uvek bolji sa benzoil peroksidom.

U nekim slučajevima, 2,5 % proizvoda deluje isto kao i oni sa jačim koncentracijama – i sa manje nuspojava.

Prvo pokušaj sa blažim losionima protiv bubuljica. Ovo može pomoći u smanjenju crvenila, suve kože i drugih kožnih problema. Ako je potrebno, polako – tokom nekoliko nedelja – povećavaj jačinu proizvoda koji koristiš i koliko često ga koristiš. Ovo će pomoći tvojoj koži da se postepeno prilagodi tretmanu.

losion protiv bubuljica

Za lečenje upornih velikih bubuljica koristi losione sa različitim aktivnim sastojcima. Najbolji losioni za lice protiv bubuljica jesu oni koji su napravljeni na prirodan način, sa biljnim sastojcima koji blago utiču na tvoju kožu. 

Oni umiruju, osvežavaju i pružaju svakodnevnu negu koži lica. Iskustva devojaka koje su probale ovakve losione, tvrde da su nakon korišćenja imale blistav ten bez bubuljica. Njihovi sastojci deluju na različite načine, pa bi ti mogla pomoći upotreba različitih losiona.

Na primer, nanesi jedan losion ujutru, a drugi uveče kako bi sprečila iritaciju kože. Ukoliko primetiš iritaciju ili crvenilo nakon upotrebe jednog od njih, nemoj ga koristiti. Sačekaj da prođe koji dan, pa nastavi sa drugim. Ukoliko se opet javi iritacija kože, znaćeš da ti nijedan od njih nije odgovarao.

Budi strpljiva. Lečenje bubuljica zahteva vreme i strpljenje. Može proći dva ili tri meseca svakodnevne upotrebe losiona protiv akni da bi se videli rezultati. Eksperimentiši sa onim što funkcioniše. 

Možda ćeš morati da isprobaš različite losione protiv bubuljica sa različitim aktivnim sastojcima pre nego što pronađeš ono što odgovara baš tebi.

Upotreba losiona protiv bubuljica 

Losioni protiv bubuljica samo su jedan korak u tvojoj rutini za negu kože. Kada koristiš losione protiv bubuljica potrebno je:

 • Oprati problematična područja lica dva puta dnevno. Koristiti nežno sredstvo za čišćenje bez sapuna za lice i ne preteruj sa pritiskanjem. Koža lica sa bubuljicama je osetljiva, dovoljno je samo da nežno očistiš i umiješ se. Preterano pranje i ribanje samo mogu pogoršati stanje. Piling lica koji se rastvara tokom pranja je najmanje abrazivan. 
 • Očistiti peškire. Peškiri sa otvorenim tkanjem dobri su za suvu, osetljivu kožu. Tkanine sa čvršćim tkanjem bolje uklanjaju mrtve ćelije kože.
 • Ne nanositi previše losiona! Nanesi samo toliko da pokrije problematična područja i to odmah nakon čišćenja kože.
 • Koristiti hidratantnu kremu na bazi vode bez ulja. Ovo pomaže u ublažavanju suve, oljuštene kože.
 • Izbegavati masnu kozmetiku, kreme za sunčanje i slične proizvode. Koristi proizvode sa oznakom vode.
 • Ne cediti bubuljice ni u kom slučaju! Može doći do infekcije ili ožiljka, a samim tim, i do pogoršanja postojećeg stanja.
 • Pazi šta ti dodiruje lice. Neka ti kosa bude čista i pokušaj da je skloniš sa lica. Takođe izbegavaj da ruke ili telefon naslanjaš na lice.

Ukoliko se tvoje akne ne poboljšaju nakon dva ili tri meseca kućnog lečenja, razmisli o poseti lekaru ili specijalisti za kožu (dermatologu) kako bi ti preporučio neki losion protiv bubuljica ili neko drugo rešenje.

Losion za lice protiv bubuljica može se koristiti u kombinaciji sa drugim tretmanima. Kada se nanese na kožu, benzoil peroksid deluje tako što smanjuje količinu bakterija koje izazivaju bubuljice i izaziva sušenje i ljuštenje kože. 

Proveri sastojke na uputstvu čak i ako si proizvod već koristila. Dešava se da proizvođač promeni sastojke. Takođe, proizvodi sličnih naziva mogu sadržati različite sastojke namenjene za različite namene.

Uzimanje pogrešnog proizvoda može ti naškoditi.

Kako koristiti losion protiv bubuljica?

Pre prve upotrebe ovog proizvoda, proveri da li si alergična na njega. Da bi proverila, stavi malu količinu na jedno ili dva mala područja na licu koja su zahvaćena bubuljicama tri dana.

Ako imaš alergijsku reakciju, prestani da koristiš ovaj proizvod i odmah potraži medicinsku pomoć. Ako nemaš alergijsku reakciju, možeš koristiti losion protiv bubuljica.

Dostupni su mnogi proizvodi benzoil peroksida. Mnogi se mogu kupiti bez recepta. Za neke proizvode (poput sredstava za čišćenje, pene ili losiona) može biti potreban recept. Posavetuj se sa lekarom ili farmaceutom o izboru proizvoda koji je za tebe najbolji. 

Nanesi losion protiv bubuljica na lice. Izbegavaj da ovaj losion dospe u oči, u nos ili usta ili na bilo koja područja iritirane kože jer može izazvati još veću  iritaciju. Ako se to dogodi, isperi sa dosta vode. 

Ako koristiš sredstva za čišćenje lica koja sadrže benzoil peroksid, navlaži zahvaćeno područje. Nežno utrljaj losion za bubuljice u kožu 10-20 sekundi. Temeljno isperi, a zatim osuši. 

Ukoliko koristiš i kremu, penu ili gel za akne, nanesi je na zahvaćeno područje prema uputstvu, obično jednom ili dva puta dnevno. Pre nanošenja svake doze, nežno operi zahvaćeno područje blagim sredstvom za čišćenje, a zatim osuši. Neki proizvodi mogu zahtevati ispiranje nakon nanošenja određeno vreme.

Poboljšanje se primećuje obično nakon 3 nedelje upotrebe, a maksimalna korist nakon 8-12 nedelja upotrebe.

Losion protiv bubuljica možeš napraviti i sama

Ukoliko imaš vremena i voliš sama da napraviš sebi prirodnu kozmetiku, evo jednog recepta koji možeš napraviti. 

Evo šta će ti trebati:

 • Mala bočica,
 • Alkohol (možeš staviti i jabukovo sirće, losion onda neće biti tako jak, biće blaži),
 • Kora bele vrbe ili kapsule od kore bele vrbe (ova biljka sadrži salicilnu kiselinu),
 • Bentonitna glina

Način pripreme:

 • Počni tako što ćeš sipati alkohol u bočicu u kojoj ćeš čuvati domaći losion protiv bubuljica (to će ti omogućiti da vidiš koliko je čega potrebno. Ostavi centimetar prostora od vrha),
 • U čistu teglu dodaj 4-6 kapsula kore bele vrbe (ili 2 kašičice rastresite kore bele vrbe),
 • Dodaj alkohol za trljanje u koru bele vrbe,
 • Ostavi da odstoji 2-4 nedelje,
 • Procedi,
 • Polako dodaj bentonitnu glinu za lice u bocu sve dok ne dobiješ lep debeo sloj na dnu,
 • Zatim, dodaj alkohol u svoju bocu (videćeš da glina polako upija tečnost. Nije potrebno mešanje!),
 • Kada završiš, možeš ga odmah koristiti!
 • Trajaće neograničeno dugo i može se koristiti za telo i lice!

losion za lice

Kako se koristi?

Na čisto i suvo lice i na predeo gde se nalaze bubuljice, nanosi se talog sa dna bočice ove smese. Možeš to učiniti štapićem, a vrhom štapića naneti talog na bubuljice pre spavanja.

Nemoj mućkati bočicu jer onda losion protiv bubuljica neće delovati isto. Za diskretnu dnevnu upotrebu, samo nanesi tečni deo, sačekaj da se osuši, a zatim nanesi kremu. 

Najbolji losioni

Kao što sam već rekla, najbolji losioni protiv bubuljica jesu oni koji blago deluju i koji sadrže prirodne sastojke. 

Takvi su Aknolin, koji u svom sastavu ima ekstrakt ploda mandarine, ulje čajevog drveta, ekstrakt kore primorskog bora. Sadrži aloe veru, ulje semena pamuka, a svi ovi sastojci dubinski čiste pore, uklanjaju višak sebuma, a nakon upotrebe, koža postaje elastična, glatka i sveža.

Osim Aknolin losiona, u setu dobijaš i gel koji je namenjen za dodatnu negu i sva kritična mesta na kojima se nalaze bubuljice.

Među dobrim losionima protiv bubuljica spada i Doroslovac koji sadrži salicilnu kiselinu, te je odličan kada imaš masnu kožu. Međutim, ukoliko je tvoja koža lica suva, ovaj losion protiv bubuljica ti neće odgovarati, jer sadrži alkohol i kamfor, te može da ti osuši kožu. 

Takođe, losion protiv bubuljica Afrodita isušuje bubuljice, ne sadrži parabene i parafine. Nakon upotrebe, koža lica se smiri, a crvenilo se postepeno povlači.

Losion za lice protiv bubuljica je sastavni deo tvoje nege lica. Tako, kada se bubuljice povuku, možeš koristiti neki drugi losion za čišćenje lica, skidanje šminke i dr. 

Važno je da znaš da bez ovih prirodnih preparata nema blistavo zdrave kože, tako da, ako već nisi, odaberi sebi pravi losion koji će negovati tvoje lice.

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test