Naslovna » Kako se rešava celulit kod tinejdžera?
Telo

Kako se rešava celulit kod tinejdžera?

celulit kod tinejdžera

Celulit kod tinejdžera nije nemoguća pojava, a mi ćemo se zato i baviti njegovim rešenjem. Naravno da postoji i evo kako možete brzo skinuti celulit.

Svima je poznato koliko celulit zna da utiče na samopouzdanje odraslih žena i devojaka, a čini se da je još veći problem kada su tinejdžeri u pitanju.

Celulit kod tinejdžera je nešto sa čim oni nikako ne žele da se sretnu i da vide na svom telu.

Celulit kod tinejdžera u pubertetu je takozvani rani celulit. Kod devojčica se pojavljuje bukvalno već sa 14-15 godina.

Tada počinju da bivaju vidljive masne naslage koje su se nagomilale ispod površine kože i koje su tu bukvalno zarobljene.

U pubertetu celulit se najčešće pojavljuje na tipičnim mestima, gde se masti najviše gomilaju, a to su zadnjica, bokovi i celulit na stomaku.

Čak i veoma mršave tinejdžerke mogu imati celulit na različitim delovima tela. Da bi pravilno razumeli ovu temu i da bi se rešili celulita na adekvatan način, potrebno je pozabaviti se razlozima zbog kojih celulit tako rano počinje da se pojavljuje. 

Ali pre nego što pređemo na uzroke, pročitaj sada ovo! Oduševiće te Tanjina priča.

Ona je jako dugo imala problem sa celulitom. Mnogo toga je probala, ali su kod nje rezultati izostali. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

celulit kod tinejdžera

Otkud celulit kod tinejdžera?

Kako kod starijih tako i kod mlađih, celulit je slika i prilika nezdravog načina života i bukvalno nagomilanih otrova ispod površine kože.

Kada se govori o nezdravim navikama tinejdžera tu se pre svega misli na neredovnu ishranu tj. na preskakanje obroka. Pored toga, užina, a vrlo često i kompletni obroci baziraju se na grickalicama i brzoj hrani.

Kako grickalice tako i brza hrana, ukusno možda jeste, ali zdravo definitivno nije. Dolazi do gomilanja nezdravih masti, taloženje sala, povećanje kilograma i naravno nastanak celulita kod tinejdžera.

Gazirani sokovi i energetska pića su vrlo često na listi pića koje konzumiraju tinejdžeri, što definitivno nije zdravo.

Pored toga, a na veliku žalost, veliki procenat tinejdžera spada u grupu pušača. Poznato je da je nikotin jedna od opasnijih materija za telo čoveka, koja usporava kako cirkulaciju tako i metabolizam. 

Kada se otrovi nagomilaju i kada se ne izbace iz tela na adekvatan i zdrav način tada dolazi do formiranja izbočina i nepravilnosti na površini kože. 

Sve to čini kožu neprivlačnom, deluje kao da nije negovana, koža postaje opuštena i sve to daje sliku zapuštenog tela.

Celulit ni kod tinejdžera kao ni kod odraslih ne nastaje preko noći. Godinama se razvija ta neravnoteža i loš odnos između cirkulacije i nagomilanih masti.  

Kada cirkulacija zakaže dolazi do gomilanja masti koje bivaju bukvalno zagušene i zarobljene ispod kože, a golim okom su vidljive kao kvržice ili kao pomorandžina kora.

Kad se tako nešto pojavi, jedino je što se pitaš kako da ga u što kraćem roku skineš, ako može i da skineš celulit za sedam dana.

Šta uzrokuje celulit kod tinejdžera? 

Koji su to faktori koji dovode do pojave celulita kod tinejdžera i na šta to možeš sama da utičeš kako bi sprečila moguću pojavu celulita.

Neke smo faktore pomenuli, a među glavnim uzrocima za nastanak celulita kod tinejdžera navodi se:

 • nepravilna ishrana, tj. upotreba konzervirane i brze hrane umesto svežih proizvoda pre svega povrća
 • nikakva ili neredovna fizička aktivnost
 • genetski faktori tj. predispozicije 
 • hormonski faktori(posebno važni kada su devojčice u pitanju, zato što ženski hormoni utiču na razvoj masnog tkiva i zadržavanje vode u organizmu što dovodi do pojave celulita)
 • stres utiče na razvoj celulita(ako nastupi neka stresna situacija kojih naravno kod tinejdžera ima dolazi do pojačanog rada nadbubrežne žlezde koja reguliše ravnotežu vode u telu, tada nastaje zaržavanje vode, a samim tim je i unutrašnja cirkulacija poremećena)

celulit baner

Dakle, pored genetike i hormonskog disbalansa koji se dešava u periodu puberteta na koji ti kao tinejdžer ne možeš nikako da utičeš, važan faktor je i način života i navike. 

Mnogi tinejdžeri su ljibitelji brze hrane, grickalica, gaziranih sokova… Znači, umesto zdravih žitarica i proteina zamena stiže kroz  ugljene hidrate. Pored toga dugo sedenje pored tv, kompjutera ili uz telefon smanjuje i oduzima vreme za zdrave fizičke aktivnosti koje su u periodu odrastanja neophodne.

Kada se sve to udruži nastaje višak kilograma, masti koje se nagomilavaju i cirkulacija koja je sve sporija i sporija. Stil života tinejdžera je neadekvatan i upravo iz tog razloga dolazi do pojave ranog celulita na površini kože.

Pored toga jako je važno napomenuti da mnogo više devojčica tj. tinejdžerki ima celulit za razliku od dečaka. Kod dečaka se javlja, ali u mnogo manjem broju. 

Lekari navode da je pojava celulita kod devojčica češća upravo zato što hormoni koji se nalaze u telu i koji dovode do disbalansa i usporene cirkulacije nisu prisutni u telu dečaka. Mada, nemojte misliti da celulit kod muškaraca nije moguć. 

Vrste celulita kod tinejdžera

Postoji li neka razlika u celulitu koji se pojavljuje kod tinejdžera i onog celulitu koji se pojavljuje kod odraslih osoba adipoznog,  vodenog, tvrdog celulita? Koji celulit imaju tinejdžeri?

Kod tinejdžera kao i kod odraslih osoba, može da se pojavi svaka od ove tri vrste celulita. 

 • Kada je adipozni celulit u pitanju, on je najčešća  vrsta celulita kod tinejdžera. 

Adipozni celulit nastaje upravo zbog nezdrave ishrane i slabog kretanja, a to je karakteristično za tinejdžere, pa je zato kod njih ovaj tip celulita tipičan.

Pored toga adipozni celulit kod tinejdžera nastaje i zbog hormona i disbalansa koji se javlja tokom puberteta. Tokom puberteta telo bukvalno buja i obzirom da se telo menja, raste i razvija se, dolazi i do  pojačanog lučenja hormona. 

Svi faktori koji dovode do pojave adipoznog celulita, su izraženi kod tinejdžera. Zato nije nimalo čudno što dolazi do pojave adipoznog celulita kod tinejdžera.

Ako i ne znaš da li imaš ili nemaš  adipoznog celulit, kožu stisni jače prstima i videćeš da li će se pojaviti smežurana i koža puna rupica. 

 • Vodeni celulit kod tinejdžera, nije nepoznanica. On je odlika usporene cirkulacije, tako da se usled usporenijeg proticanja limfe i krvi, voda zadržava ispod površinskog sloja kože, masti nema šta da “razbije” i nastaje tzv. vodeni celulit. 

On je vidljiv golim okom i najviše podseća na koru pomorandže. Definitivno je da si i ti sama primetila na nekoj  tinejdžerki upravo ovu vrstu celulita.

Pored toga ovaj celulit sigurno najviše i nervira tinejdžere, zato što je veoma vidljiv, posebno u letnjem periodu kad se nosi malo komotnija garderoba.

 • Tvrdi celulit je takođe jasno vidljiv još u ranom pubertetu, on je bolan celulit, potrebno je vreme i velika upornost da se ukloni, a slika je i prilika prekomerne težine i slabe fizičke aktivnosti.

Ako se podvuče crta, jasno je da kod tinejdžera može da se pojavi svaka vrsta celulita. Ako se desi da ti se pojavi celulit, iako si mlada tj. tinejdžerka, nema razloga za očajavanje.

Postoji mnogo načina da se oslobodiš celulita. Evo i kako.

zašto se javlja celulit kod tinejdžera

Kako se osloboditi tinejdžerskog celulita?

Važno je da istaknemo da se problem rešavanja celulita neće desiti preko noći. Veoma je važno da budeš strpljiva i istrajna u svojoj odluci da se rešiš celulita.

Nekada je potrebno i godinu dve da bi se napast zvana celulit uklonila i da je više nemaš na svome telu. Postoje tačno propisani načini ishrane protiv celulita. Pored toga neki sportovi kao na primer trčanje odlično je u borbi protiv nagomilnog celulita kod tinejdžera.

Neke vežbe su namenske i pogađaju tačno zone tela pod kojima je celulit. Ali, to uvek može biti i lagana šetnja i hodanje protiv celulita,

Osim vežbe i hrane, tu je uvek i anticelulit gel,  pa i oni anticelulit gelovi koji hlade. Oni su odličan izbor za borbu protiv celulita kod tinejdžera.

Ako pronađeš neki na potpuno prirodnoj bazi, onda je to pravo  rešenje za celulit za tebe. Bez obzira na to da li treniraš ili ne, obične kućne anticelulit masaže gelom su odlična stvar za uklanjanje celulita.

Da vidimo kako uz pomoć ishrane možeš da se rešiš celulita.

Preporučena ishrana

Kada je ishrana u pitanju jak karakter i volja su presudni za rezultate. Pri tom si kod kuće, želiš malo i da se opustiš, ponekad se i zasladiš  preko mere i tada nastaju problemi. Prvo griža savesti, a kasnije i celulit koji se čini da će ostati tu zauvek.

Celulit ako želiš da ga eliminišeš, zahteva dosledno pridržavanje i konzumiranje namirnica, koje pokreću metaboličke procese kako iznutra tako i spolja.

Zato se ishrani pridaje velika važnost kada je uklananje celulita kod tinejdžera u pitanju. Ishrana preporučena za skidanje celulita usmerena je na normalizaciju ishrane.  Ovde je dobra stvar,da nema onog gladovanja na koje te asocira možda svaki plan ishrane. Poenta i fokus nije na količini hrane već na kvalitetu hrane.

celulit baner

Zdrava hrana pomoći će da regulišeš metaboličke procese i poboljšaš kako izgled svog tela, a tako i stanje iznutra.

Tvoj jelovnik treba da se sastoji od niskokaloričnih, ali bogatih hranljivih obroka.

Tu spadaju pre svega:

 •        Hrana bogata zdravim mastima: masna riba, orasi, biljna ulja i semenke.
 •        Hrana sa vlaknima: sušeno voće, povrće, žitarice od celog zrna, voće i to pretežno citrusno(narandža, limun, kivi…)
 •        Hrana bogata zdravim proteinima: morski plodovi, mlečni proizvodi sa niskim procentom masti, jaja, piletina…
 •        Ostalo: sokovi i kompoti bez šećera, čajevi, voda što više to bolje. 

Ovo su sve preporuke ,a nikako nije dijeta. Tokom puberteta kada telo raste i razvija se nikakve rigorozne dijete ne dolaze u obzir. Za svaku promenu plana ishrane obavezno je da se konsultuješ sa svojim lekarom.

Tokom dana, važan je unos tečnosti, dosta čaja ili nekog sveže ceđenog soka. Ili još bolje, to može biti napitak za skidanje celulita.

Pored toga neke namirnice poput brusnice, celera i mirođije imaju diuretičko dejstvo tj. pokreću izbacivanje vode iz tela.

Osnova ishrane koja će ti pomoći da se rešiš na vreme celulita je izbacivanje štetnih masti, ugljenih hidrata i unos zdrave hrane, vitamina i monerala koji će hraniti tvoje telo na zdrav način. Promenom ishrane imaćeš dovoljno snage  za svakodnevne aktivnosti, telo će imati zdrav izvor  energije, masti se neće gomilati i pretvarati u rani celulit kod tinejdžera.

Dodatni saveti

Osim vežbanja, ishrane i dobrog gela, evo još nekih preporuka za tebe:

 1. Toplo hladna kupka– je odlična za ubrzavanje cirkulacije a samim tim i za razbijanje celulita.
 2. Masažer za celulit, koji bi mogla da koristiš dok gledaš tv. Uživaš i dovodiš svoje telo u formu koju želiš. Samim tim ćeš spojiti  uživanje pored tv i masažu masažerom koji će ti pomoći da se rešiš dosadnog celulita kod tinejdžera.
 3. Masaža oklagijama tzv. maderoterapija– je masaža koja se izvodi u salonima za masažu i odlična je u razbijanju i uklanjanju celulita kod tinejdžera.
 4. Ventuze za celulit su odličan izbor za borbu sa celulitom kod tinejdžera. Čašice koje vrše vakumski pritisak  na mesto koje je pod celulitom, dubinski pokreću cirkulaciju, a samim tim otvara pore, kiseonik prodire duboko u potkožno tkivo i na taj način  dolazi do razgradnje celulita i do rastvaranja nagomilane masnoće.
 5. Čajevi protiv celulita pojedine biljne čajne mešavine čiste organizam od otrova i izbacuju toksine a celulit kao jedan od nagomilanih toksina, biće eliminisan uz pomoć čajeva. To može biti čaj od kukurzne svile ili još bolje, čaj od maslačka.
 6. Saune-koje su namenjene za uživanje ali pre svega za ubrzavanje znojenja i izbacivanje otrova iz tela, odlične su za celulit kod tinejdžera, upravo zato što pokreću njegovu razgradnju i eliminaciju iz tela.
 7. Četke za celulit ubrzava cirkulaciju, popravlja limfnu drenažu i odličan je izbor za rešavanje celulita kod tinejdžera.
 8. Anticelulit dijeta-tačno propisan režim ishrane, koji provereno dovodi do skidanja celulita.

Ako svih deset  metoda isprobaš i budeš istrajna i uporna, a celulit i dalje ostane tu gde jeste i ne vidiš nikakvu promenu onda je najbolje da se konsultuješ sa svojim lekarom, nutricionistom ili endokrinologom. Na taj način bićeš sigurna šta je u stvari uzročnik tvog ranog celulita i  kako najadekvatnije da ga ukloniš.

I da zaključimo, zdrava ishrana, gel na biljnoj bazi, vežbanje i adekvatne celulit masaže siguran su put da se oprostiš sa celulitom kod tinejdžera ma koliko on bio ružan, uporan i neprivlačan. 

Postoji rešenje da se rešiš celulita, potrebno je samo vreme i volja.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test