Naslovna » Kako se dobija celulit? Saznaj uzroke i reši ga se!
Telo

Kako se dobija celulit? Saznaj uzroke i reši ga se!

kako se dobija celulit

Sve češće možemo čitati kako da se rešimo celulita, ali važnije od toga je da saznamo kako se dobija celulit?Kada to shvatiš, rešenje će biti lakše i brže.

Hajde da razotkrijemo uzroke jer će nam to saznanje biti najjači saveznik u borbi protiv ove noćne more.

Šta je najvažnije da znaš o celulitu? Pa, da nisi sama!

Istraživanja pokazuju da između 80 i 90% žena pati od ove dosadne pojave koja nam narušava izgled kože i tela. Kad saznaš kako se dobija celulit, znaćeš tačno šta da izbegavaš i neće ti biti teško da ga se rešiš.

Celulit vidimo na našem telu i rešavamo ga spolja; međutim, sloj masnih naslaga koje prouzrokuju pojavu celulita nalazi se ispod površine kože. Vezivna tkiva koja prekrivaju naše telo poput uspravnih traka ili stubova, mogu da skladište određenu količinu masti. To je moguće jer su napravljeni od elastina i kolagena. 

Problem nastaje kad se između vezivnih tkiva nataloži više masti nego što naša koža može da primi. To onda zapravo uzrokuje pojavu celulita i odgovor je na pitanje kako se dobija celulit

Tada se javljaju jamice i krvržice, neravnine koje vidimo spolja i zovemo celulit. 

Za slučaj da te buni kako to da muškarci ređe pate od celulita, odgovor leži u tome što oni imaju sreće jer su njihova vezina tkiva raspoređena u obliku slova X, tako da im ostaje manje prostora za taloženje masti koja se vidi. 

Mada, ipak treba da znaš da se celulit kod muškaraca takođe može videti.

Hajde onda da vidimo kako se dobija celulit.

Kako se dobija celulit?

Postoji mnogo faktora koji utiče i na kraju dovode do pojave celulita po celom telu. Hajde da vidimo zašto je to tako i šta možeš da uradiš da ga se rešiš.

Celulit se dobija od sedenja

Nažalost, sve više poslova obavlja se iz fotelje. Višesatno sedenje za računarom je veoma pogodan način da se dobije celulit

Koža diše i vezivna tkiva su pokretna kad smo fizički aktivni, pa brže sagorevaju masti u svojim džepovima. Kad sedimo, pritiskamo tkiva i cirkulacija je znatno manja, pa zato nema sagorevanja, upravo tako se dobija celulit.

Ali, nemoj da brineš, za ovo postoji jednostavno rešenje! 

Napravi interesantan dnevni akcioni plan. Neka te alarm obavesti svakih sat vremena da je pravi trenutak da prošetaš, napraviš pauzu, popiješ vodu i time pospešiš cirkulaciju.

Posle svake druge pauze, potrudi se da uradiš barem par čučnjeva za celulit ili da posao na računaru petnaestak minuta obavljaš tako što ćeš stajati pored radnog stola. 

Malo promene u rutini rada, mnogo će ti pomoći u sprečavanju dobijanja celulita.

I zapamti, tvoj prvi korak ka rešavanju celulita jeste gel. Anticelulit gel koji hladi obećava “skidanje” celulita u roku od 21 dan. Savet je da biraš baš onaj koji u sebi sadrži biljne sastojke.

I znaš šta, ne bi bilo loše da pročitaš Tanjino iskustvo. Ona je jako dugo imala problem sa celulitom. Čak je probala i moge dijete, ali su kod nje rezultati izostali. Tražila je brzo rešenje! I našla je! 

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

kako se dobija celulit na zadnjici

Manjak mišićne mase daje više šansi celulitu

Ne brini, niko ne kaže da moraš hitno u teretanu kako bi nabacila mišićnu masu, pretvorila se u fitnes modela i time se rešila celulita. Stvar je sledeća- ako redovno praktikuješ vežbe za celulit umerenim tempom, mišićna masa će rasti i sprečavaće gomilanje masnih naslaga.

Rešenje je vrlo jednostavno!

Dovoljno je da češće preskočiš vožnju prevozom i da prošetaš, jer šetnja pospešuje rad mišića nogu, butina i zadnjice, a to su mesta koje celulit obožava.

 Isprobaj laganu vežbu koja podrazumeva stajanje na jednoj nozi u vodoravnom položaju  dok se drugom oslanjaš na loptu. Privlačenjem lopte ka unutrašnjosti tela povećavaš čistu mišićnu masu, pospešuješ cirkulaciju i garantovano smanjuješ pojavu celulita.

Loša ishrana je magnet za celulit

Ako si ikad nekome postavila pitanje- kako se dobija celulit, odgovor je garantovano bio- od loše ishrane. 

Već znaš da će te burger ili parče torte viška ubrzo odati i da će se tvrdi celulit pojaviti svuda gde ne treba. Tačno je da se celulit dobija unošenjem nezdrave hrane, ali bitno je da znaš da se misli na prerađenu hranu koja nam se na tržištu najviše nudi.

Ne, ovo ne znači da treba da prestaneš da jedeš gotovo sve i da moraš da gladuješ, samo koriguj i za sebe odaberi pametno. Biraj onu hranu koja topi celulit.

Neka tvoj izbor budu zdravije varijante hrane koju konzumiramo svakodnevno. Umesto pice, burgera i pomfrita, odaberi grilovano meso i povrće.

Umesto zaslađenih i gaziranih pića od kojih se lako dobija celulit, odaberi ceđene sokove od citrusa, jer oni sagorevaju masti i ubrzavaju metabolizam, pritom te štite od virusa. Napravi sebi svako jutro napitak za skidanje celulita i uživaj u svom novom telu.

Malo korekcije u ishrani napraviće veliku promenu za svaki deo tvog tela, ne samo za one sklone pojavi celulita.

Što više upalnih procesa, to više celulita

Svakodnevne stresne situacije, intolerancija na hranu ili loš san, mogu doprineti da se u tvojim vezivnim tkivima stvaraju upalni procesi. Upale izazivaju oticanje ćelija, pa će se celulit na površini kože stvarati brže i biti vidljiviji. 

Šta možeš da uradiš?

  • Upalni procesi u organizmu najbrže umiruju adekvatni suplementi i povrće. Što više svežeg povrća u kombinaciji sa suplementima preporučenih od strane lekara, to je manja verovatnoća za dobijanje vodenog celulita. 
  • Upale ispod površine kože možeš rešiti i masažom gelom ili kremama za celulit na prirodnoj bazi. Anticelulit gel na prirodnoj bazi ima protivupalno dejstvo i može ti pomoći da smanjiš rizik od upale a samim tim i pojavu celulita

Dehidrirana koža – celulit u najavi!

Kada tvom organizmu nedostaje vode, svaki deo tela pati na svoj način. Toksini se tako brzinom svetlosti nakupljaju u masnim ćelijama, pa je čitav metabolički proces usporen i stvara se sve tvrđi i dublji celulit na zadnjici i svuda po telu

Ovo nije sve! Nedostatak vode prouzorukuje tanjenje kože i ubrzano starenje. Dehidrirana, istanjena koža će sa zadovoljstvom pokazati nemilu sliku adipoznog celulita koju niko ne voli da ugleda na svom telu.

Zamisli da je voda filter koji razređuje i ispira sve otrove koje unosimo, to će ti pomoći da primeniš sledeće:

Sada su dostupne interesantne aplikacije za mobilne uređaje koje nas podsećaju da je vreme za ispijanje vode. Ne moraš da brineš da li ćeš popiti dovoljnu količinu, jer će te alarm podstaći da popiješ preporučenu dozu i tako sprečiš gomilanje toksina i masti od kojih se dobija celulit.

Još jedan savet! Potrudi se da uvek pored sebe imaš flašicu vode. Neke studije su pokazale da ljudi koji pred sobom imaju raspoloživu flašicu, popiju mnogo više vode nego oni koji piju iz čaše. 

Zato, flašicu u ruke i hidriranom kožom u boj protiv celulita!

Malo manje soli za mnogo manje celulita

Unošenjem previše soli rizikuješ nakupljanje vode u organizmu, oticanje, a samim tim i pojavu celulita na nogama, koji se teško skida. Natrijum jeste dobar za telo, ali u malim količinama, zato unos soli mora da bude minimalan.

Zato, sledeći put kad uzmeš slanik da dosoliš jelo, seti se da je upravo to odgovor na pitanje kako se dobija celulit.

Ovo se posebno odnosi na presoljenu hranu koju konzumiramo i mesne prerađevine u kojima ne možemo da utičemo na količinu, a samim tim ni na unos soli.

Kako da sprečiš konzumaciju presoljene hrane od koje se dobija celulit?

Najpre moraš da se odrekneš suhomesnatih proizvoda i sličnih mesnih prerađevina.

Zašto? Zato što je količina soli u njima tolika velika da može, tj. ima za cilj da spreči kvarenje mesa! Slično je i sa brzom hranom koju kupujemo i naručujemo. 

Od brze hrane se dobija celulit jer obiluje mastima i lošim holesterolom, a ponajviše štetnim solima koji će ti prouzrokovati nakupljanje vode u organizmu, oticanje i pospešiti pojavu celulita na stomaku i svuda po telu.

Umesto toga biraj bareno meso, grilovano povrće sa minimalnim količinama soli i mnogo sveže nesoljene sezonske salate koja će ti ubrzati cirkulaciju, pospešiti varenje i dati blistav sjaj tvojoj koži.

Ovako nećeš uopšte brinuti o tome da li ćeš dobiti celulit.

Smanji unos soli i znatno ćeš smanjiti mogućnost da dobiješ celulit.

Dijete sa takozvanim jo-jo efektom ne vraćaju samo kilograme, već i celulit

Kako se dobija celulit dijetom? Hm.

Dijete kojima se kilogrami lako istope, ali isto tako lako vrate, nanose veliku štetu organizmu, a najviše koži. Nagle promene kilaže su neprijatelj čitavog tela od kog se, između ostalog, dobija celulit. Iako je koža elastična, kolagen u površinskom sloju nije predviđen za širenje i skupljanje. 

To je isto kao da pokušavaš svoju odeću više puta da skupiš u mašini za sušenje veša, pa je ponovo nasilno vraćaš u prvobitni oblik. Jednostavno nije moguće i kvalitet se umnogome uništava.

Isto je sa kožom. 

Koža koja trpi topljenje masti i brzo taloženje istih, stvaraće celulit brže nego inače. Sem toga, organizam koji trpi nagle promene podložniji je bolestima jer se imuni sistem drastično urušava.

Šta uraditi?

Izbegavaj anticelulit dijete sa jo-jo efektom od kojih se dobija celulit i pridržavaj se režima pravilne i uravnotežene ishrane. Bolje je umereno skidati kilažu nego mučiti ceo organizam naglim oscilacijama. 

Posavetuj se sa lekarom ili nutricionistom i odaberi dijetu koja tvom telu najviše prija. Ovim minimalnim angažovanjem nećeš samo sprečiti pojavu celulita, već ćeš biti sigurnija pri skidanju kilaže, zadovoljnija i što je najvažnije- zdravija!

Idemo dalje pri rešavanju misterije- kako se dobija celulit?

kako se dobija celulit na stomaku

Kako se dobija celulit sunčanjem?

Preplanuli ten čini našu kožu atraktivnijom i primamljivijom. Letnji i osunčan izgled kože daje utisak da nam je telo mršavije i da nam se celulit manje vidi, a zapravo je suprotno. 

Pri preteranom izlaganju suncu, koža mnogo gubi na kvalitetu. Sunčanje se na koži naplaćuje grubim, ostarelim izgledom.

Kako se dobija celulit od sunčanja

Istanjena, tretirana koža jakim UV zracima, brzo ostaje bez hidratacije i tako se lakše dobija celulit.

Kada je koža izložena umerenim sunčevim zracima, ona će upijati i proizvoditi vitamin D i dobijaće na volumenu i jačini, a kada je izložena preteranom sunčanju, istanjiće se, neće uspeti da redukuje masti već će pokazivati da je ugorožena time što će ti pokazati celulit. I zato…

Izbegavaj sunčanje u periodima najjačeg UV zračenja, od 9- 16 časova. Nosi laganu, prozračnu odeću koja je prijatna i koja te ne steže. Ako si ljubitelj sunčanja, obavezno zaštiti svoju kožu kremama sa odgovarajućim faktorom.

Zapamti, koža će jednom emitovati naš odnos prema njoj. Neka to bude negovan i lep a ne ostareli, izmučeni izgled praćen celulitom.

Alkohol i duvanski dim, verni prijatelji celulita

 Zašto su alkohol i duvanski dim verni prijatelji celulita?

Zato što alkohol neće stvoriti celulit ali će zato prouzrokovati gomilanje masnih naslaga i sala na stomaku, butinama i zadnjici. 

Ni od duvanskog dima se ne dobija celulit, ali će smanjiti protok krvi u venama, dovešće do zapušenja krvnih sudova ili takozvane venske tromboze što će onesposobiti telo da stvara kolagen. 

Koža bez kolagena pokazivaće na svojoj površini više masnih naslaga zvanih celulit.

Pri konzumaciji alkoholnih pića stežu se svi krvni sudovi u telu i krvotoku je teže da funkcioniše. Pošto alkohol ne sadrži hranljive materije već samo štetne kalorije, masne naslage će se gomilati u kanalima vezivnih tkiva. Više masti a manje cirkulacije, eto ga celulit!

Pored svega lošeg što alkohol i duvanski dim donose, svakako ti ne treba i celulit. Zato je najbolje da ih u potpunosti izbegavaš. 

Hormonski disbalans igra glavnu ulogu u dobijanju celulita

Kako telo stari, hormonski disbalans je sve češći jer naše telo proizvodi manje estrogena nego što bi trebalo. Masti se sporije razgrađuju i gomilanje na određenim mestima je mnogo lakše nego kada je telo mlado. Što mlađa koža, to je bolja cirkulacija, pa se celulit teže stvara. 

Menopauza, neredovni ciklusi, problemi sa štitnom žlezdom, slabija proizvodnja kolagena i sve manja količina elastina u koži, dovode do pojave celulita, pa je izgled celulita na butinama i zadnjici žena starije dobi izraženiji. 

Ali nemoj da te to zavarava. S godinama se dobija celulit i postaje sve vidljiviji ali, kao što smo videli do sad, on neće poštedeti ni mlado telo ukoliko se ne vodi računa.

Dakle, hormonski disbalans je dobar način da se dobije celulit, ali kako da to izbegneš?

Ključ je u redovnoj poseti lekaru!

Ukoliko stekneš naviku da redovno posećuješ lekara radi prevencije, ne samo da ćeš imati uvid u stanje svog organizma, već ćeš uspeti da sprečiš razne hormonske disbalanse koji mogu da ti naprave velike probleme, ujedno i stvaranje celulita.

Redovnim pregledima možeš da pratiš svoje telo ali i da na vreme reaguješ ukoliko je potrebno. 

Uz propisane recepte lekara, redovno koristi anticelulit kreme na prirodnoj bazi koje će ti obezbediti hidriranu kožu i istopiti masne naslage.

Uz ova dva koraka nećeš morati da brineš hoćeš li dobiti celulit.

Tesna odeća + neredovna masaža, dobitna kombinacija za celulit

Uske farmerke i tesna odeća popularna su još od davnina i odolevaju svim modnim trendovima. Ma koliko se trudili da promovišu lepršave tkanine koje su prijatne za nošenje, modni dizajneri znaju da uski komadi odeće najbolje ističe žensku senzualnost i lepotu njenog tela.

Nažalost, tesna odeća zaustavlja cirkulaciju. Na taj način je stvaranje celulita dvostruko brže nego kada nosiš laganu odeću koja dozvoljava tvojoj koži da diše. 

Izbegavaj svakodnevno nošenje uskih farmerki i drugih odevnih predmeta koji stežu tvoje telo. Od preuskih odevnih predmeta se dobija celulit. Ako baš voliš, potrudi se da skineš usku odeću čim dođeš kući i obavezno nakon nošenja uradi anticelulit masažu.

Anticelulit masaža je jedan od glavnih vidova borbe protiv celulita, i zato smo je ostavili za kraj. Anticelulit masaže podstiču cirkulaciju i izbacivanje viška vode. To je tvoj najjači saveznik jer eleminiše postojeći i zaustavlja pojavu i stvaranje novog celulita.

Na tržištu je dostupan veliki broj anticelulit tretmana sa odličnim kremama, ali najdelotvornije i najzdravije su one na prirodnoj bazi. 

Sada kada znaš kako se dobija celulit i kako da ga se rešiš, samo hrabro i istrajno do kraja. 

Avatar

Gorica Bojković

Profesor sam književnosti i popravljač sveta. Volim da učim, maštam, popravljam i ulepšavam sve što me okružuje.
Pisanje mi je način života i pokretač koji me tera da svakog dana budem bolja nego juče, makar za nijansu.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test