Naslovna » Provereni recept: krečno mleko za bubuljice!
Lice

Provereni recept: krečno mleko za bubuljice!

krečno mleko za bubuljice

Kako ti se čini krečno mleko za bubuljice? U pitanju je tretman koji obećava veoma brzo isušivanje bubuljica, a da li je za svakog, saznaj odmah u nastavku.

Kreč na lice, pitaš se i dalje? Hm, čudna neka preporuka. Ne brini, nije reč o građevinskom kreču već o kozmetičkom preparatu koji je sjajan za bubuljice! 

Krečno mleko za bubuljice je veoma dostupan proizvod koji možeš naći u gotovo svakoj apoteci ili drogeriji. I pre ekspanzije kozmetičkih proizvoda i ovako raznovrsne ponude koju trenutno imamo, ali i sada, dermatolozi ga često preporučuju onima koji muče muku sa bubuljicama i masnom kožom. 

Zbog svoje moći isušivanja, ono blagotvorno deluje na problematičnu kožu i može biti odgovor na pitanje kako da masna koža lica postane tvoja prošlost.

Hajde najpre da razotkrijemo šta tačno krečno mleko za bubuljice sadrži u sebi,  da li je preporučljivo baš svakom tipu kože, kakva su iskustva onih koji su probali i što je najvažnije, da li može pomoći baš tebi!

Šta je uopšte krečno mleko? 

Krečnjak je nadaleko poznat svuda u svetu. Ima široku primenu u građevinskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. U pitanju je vrsta sedimentne stene i glavni načini njegovog formiranja su isparavanje ili uz pomoć živih organizama. 

Glavni sastojci krečnjaka su morski organizmi poput mekušaca i korala. Njegova primarna uloga je dezinfekcija i uništavanje bakterija, a onaj koji se koristi u kozmetičke svrhe odličan je za sprečavanje upala, protiv svraba i za isušivanje krastica i bubuljica.

A bubuljice na licu muče mnoge!

Maja je dugo imala problem sa bubuljicama. Svašta je probala na svom licu, sve dok nije našla TOP stvar za bubuljice.

Na njenom licu više nema AKNI I BUBULJICA!

Kako je Maja uspela da se reši bubuljica, pročitaj na ovom linku https://onaportal.com/cisto-lice-bez-ijedne-bubuljice/

Upotreba krečnog mleka u kozmetici!

Kao što pretpostavljaš, kada je reč o svakoj industriji posebno, upotrebljava se različito krečno mleko. Dakle, kreč za građevinu ili za tretman otpadnih voda nije ni nalik onom koji se koristi u prehrambene ili kozmetičke svrhe. To smo razjasnili!

Gde ga sve ima?

Kozmetičko krečno mleko ne sadrži kalcijum hidroksid i zbog toga je sasvim bezbedno za ljudsku, spoljašnju upotrebu. Ima ga u pastama za zube, senkama za oči, puderima, u ruževima za usne i maskama za lice, kao i u kremama za zaštitu kože od sunca.

A evo i koje rezultate pruža!

Za bubuljice i masnu kožu

Za višak masnoće na licu krečno mleko može da učini čudo. Svojim sastojcima ono sakuplja višak masti i rešava problem kako smanjiti lučenje sebuma na licu. Što se manje masnoće luči, manje je upalnih procesa na koži, a samim tim i manje bubuljica koje svrbe.

Krečno mleko za bubuljice s lakoćom će izvući potkožnu bubuljicu na površinu i osušiti je.

Zbog svoje homogenosti, neprozirnosti i odlične apsorpcije, krečno mleko je sjajan način da dostignemo mat efekat za kojim žudimo. Međutim, pre upotrebe se obavezno konsultuj sa svojim lekarom ili dermatologom kako bi otklonila svaku sumnju da li je ovaj proizvod baš za tebe.

Krečno mleko za boginje

U dečijem dobu pojava boginja je gotovo nezaobilazna, a krečno mleko se decenijama unazad preporučuje kao spas za zarastanje krastica od boginja. 

Zbog svog antiupalnog dejstva, lekari roditeljima savetuju nanošenje direktno na krastu od boginja, a iskustva pokazuju da na tim mestima ređe ostaju ožiljci nego od upotrebe bilo kog drugog preparata. 

Za iritacije, osipe, ojede i ujede insekata

Gotovo da nema upalnog procesa koji krečno mleko ne može da sanira. Bilo da je reč o iritaciji, osipu ili ojedu, ono umiruje kožu i daje joj osećaj hlađenja koji joj je u tom trenutku najpotrebniji.  

Dermatolozi ga često preporučuju i nakon agresivnijih kozmetičkih tretmana, naročito hemijskih pilinga koji stvaraju otok i crvenilo. 

Pojedina iskustva svedoče da krečno mleko može znatno pomoći u lečenju ekcema i drugih ozbiljnijih dermatoloških problema, s tim da je konsultacija sa lekarom u ovim slučajevima nezaobilazna.

kako se koristi krečno mleko za bubuljice

Sastav krečnog mleka za bubuljice

Krečno mleko za bubuljice u sebi sadrži:

  • Talk. Ovaj mineral prirodnog porekla se melje i, prečišćen je od štetnih materija, dodaje se mnogim kozmetičkim proizvodima, a najpoznatiji nam je iz dečijih pudera. On služi da pokupi višak masnoće sa tvoje kože.
  • Cink oksid. Poznato je da je krema sa cink oksidom sjajna za zaštitu kože od štetnih UV zračenja, odlična je za zarastanje rana i brzu regeneraciju kože. Jak je antiseptik i lako uništava bakterije na površini kože. Tretmani cink oksidom se često preporučuju za regulisanje Ph vrednosti kože i isušivanje gnojnih bubuljica. Cink je bitan i u ishrani, a spolja deluje umirujuće i veoma efikasno smanjuje iritacije na koži koje izazivaju svrab.
  • Destilovana voda. Kao i u opštoj primeni, destilovana voda i u krečnom mleku za bubuljice ima ulogu prečišćivača. Zaslužna je da oslobodi minerale iz mešavine talka i cink oksida koji će se lako vezati za kožu i zaceliti je. 
  • Glicerin. Ova slatkasta, bezbojna i pomalo opora tečnost koja se dobija preradom životinjskih i biljnih masti, odlično apsorbuje vlažnost iz drugih supstanci i ugrađuje je direktno u kožu. Glicerin je zaslužan za vlaženje dubljih slojeva kože i zato se nalazi u mnoštvu krema za hidrataciju lica, sapunima i kupkama, pastama za zube, a najčešće ga ima u kremama za bore.

Kao što vidiš, u krečnom mleku nema ničega što bi moglo da iritira ili škodi koži. Sasvim suprotno, svaki od ovih sastojaka je prirodan i čini kožu kvalitetnijom i čistijom.

Kako se pravi krečno mleko za akne i bubuljice?

Ovaj preparat za kožu se proizvodi u strogo kontrolisanim, laboratorijskim uslovima. 

Najpre se pomešaju talk i cink oksid. Kada se ujednače ove dve bele praškaste komponente, postepeno se dodaje glicerin koji deluje poput lepka. 

Ovoj homogenoj smesi koja je nalik gustoj pasti, dodaje se destilovana voda sve dok se ujednačenim mešanjem ne dobije mlečna emulzija.

Krečno mleko za bubuljice se potom pakuje u plastične ili staklene bočice. S obzirom da su i cink i talk nerastvorivi u vodi, primetićeš da se ta bela mešavina slegne na dnu boce. 

Preporuka je da se čuva na umerenoj temperaturi, a potrebno ga je pre svake upotrebe snažno izmućkati kako bi se sastojci ponovo sjedinili.

Kako da koristiš krečno mleko za bubuljice?

Krečno mleko za akne, osim što je lako dostupno, lako je i za upotrebu. Ne zahteva mnogo vremena i nanećeš ga za tili čas, a rezultati će te oduševiti.

Jedino što treba da uradiš jeste da pre nanošenja dobro očistiš lice.

Kad se temeljno umiješ i skineš sve nečistoće sa kože, samo u tankom sloju, vatom ili četkicom, nanesi krečno mleko samo na bubuljice, ne na celo lice i pusti da se u potpunosti osuši.

Kako ne bi brinula zbog bele boje na svom licu, najbolje je da ga naneseš uveče pred spavanje. Nije ovde reč samo o tome što ćeš izbeći da danju šetaš sa belom maskom na licu, već što se noću koža znatno brže regeneriše, upija sve hranljive materije dok je u opuštenom stanju. Rezultati će biti mnogo vidljiviji ujutru, nakon višesatnog delovanja. 

Dovoljno je da se ujutru temeljno umiješ i nastaviš sa svojim obavezama. 

Kad da očekuješ rezultate upotrebe krečnog mleka?

Obradovaće te činjenica da ćeš vidljive rezultate uočiti već nakon prvog nanošenja krečnog mleka.

Tako je, već ujutru ćeš videti kako ti je koža umirena, bez crvenila i upale, primetićeš i da je započeo proces sušenja bubuljica a nakon par dana uočićeš da ožiljci od bubuljica nestaju.

Zvuči sjajno, nema peripetija oko upotrebe i daje sjajne rezultate, a da li krečno mleko za bubuljice ima neke mane?

Ima li nedostatke krečno mleko?

Pored svih onih dobrih stvari koje krečno mleko za bubuljice može da učini za tebe, potrebno je da znaš koje su mu mane i šta ti može zasmetati pri upotrebi.

  • Beli tragovi koje ostavlja krečno mleko su jedan od razloga zašto ga mnogi izbegavaju. Naime, ujutru kad umiješ lice, primetićeš da na tvojoj koži ostaje beli trag koji je teško oprati, tako da čišćenje pora neće biti lak zadatak. 

Ova pojava niti je opasna, niti može uticati na tvoj dalji higijenski tretman lica ili šminkanje, ali zasigurno je da nije nešto najpoželjnije što ti ovaj proizvod može dati.

  • Isušivanje kože je još jedna neprijatna pojava. Iako je poželjno da se koža oslobodi masnoće, preterano isušivanje može doneti suprotan efekat i doprineti perutanju kože i suvoću s kojima nećeš znati kako da se izboriš.

Ovo naročito važi za one koji imaju mešovitu kožu jer, krečno mleko za bubuljice isušuje masnu T zonu lica, ali i ostale delove koji nakon gubitka vlage mogu da budu dodatno dehidrirani. 

Šta da uradiš?

U prvom slučaju ti može pomoći dobar preparat za čišćenje lica. Jednostavno nakon jutarnjeg umivanja komadićem vate prebriši lice koristeći gel ili losion na biljnoj bazi. Time ćeš ukloniti bele tragove od mleka.

Krečno mleko može da ti pomogne da saniraš probleme na koži, ali hidriranje i čišćenje gelom ili losionom je preporuka za rutinu nege lica koju ne treba preskakati.

Pažljivo odaberi proizvod za sebe kako bi izbegla upotrebu losiona i tonika za lice koji su na uljanoj bazi i koji bi poništili učinak krečnog mleka za bubuljice.

U drugom slučaju, ukoliko imaš osetljivu kožu i strahuješ od preteranog isušivanja kože lica, štapićem za čišćenje ušiju nanesi krečno mleko za bubuljice samo na kritična mesta. 

Izbegavaj suve delove lica, a naročito predeo oko očiju, jer je tu koža najtanja i sklona isušivanju i bez preparata. Ovim ćeš ciljano delovati na bubuljice, a nećeš isušiti ostatak kože.

Sada kada znaš kako da ga upotrebljavaš, hajde da vidimo koje sve vrste krečnog mleka za bubuljice postoje. 

Krečno mleko sa dodatkom mentola

Menta se u narodu primenjuje od pamtiveka, a njen najjači adut je efekat hlađenja i smanjenje otoka i upale. Često je upotrebljavamo kada želimo da naparimo lice jer ima neverovatnu moć čišćenja. Odlična je za negu proširenih pora na licu.

Krečno mleko za akne i bubuljice sa mentolom služi za ublažavanje svraba i iritacija, a znatno utiče na sprečavanje razvoja bakterija i drugih mikroorganizama.

Uz prečišćeni mentol, ono dobija prijatan, osvežavajuć miris i imaćeš osećaj da je tvoja koža napokon prodisala. 

Krečno mleko sa ihtiolom

Ihtiol je materija prirodnog porekla. U pitanju je rudni materijal, kao kamen, koji u sebi sadrži čestice organskih ostataka algi i biljaka.

Poznat je po svom antibakterijskom, antiupalnom i antigljivičnom dejstvu i zato se krečno mleko za bubuljice sa ihtiolom veoma često preporučuje za tretman masne, problematične kože sklone bubuljicama.

Krečno mleko za bubuljice sa retinolom

Kreme sa retinolom su sjajne za obnavljanje kože i prva su pomoć kad je u pitanju borba protiv bora. Ovaj dodatak vitamina A daće tvojoj koži zategnut, baršunast izgled, a ujedno će se pobrinuti da tvoje bore nestanu.

Zbog svojih regenerativnih moći, krečno mleko za bubuljice sa retinolom može da ubrza proces zarastanja krasti. Takođe, ako se pitaš kako ukloniti fleke od bubuljica sa lica kao i druge nepravilnosti na koži, ovo krečno mleko je odgovor.

Krečno mleko za bubuljice sa etanolom

Čim se spomene alkohol, jasno ti je da je u pitanju duboka dezinfekcija, ali i drastično isušivanje, zato treba obazrivo sa krečnim mlekom koje sadrži etanol u sebi. 

Etanol je 70% alkohol i može neverovatno da očisti pore ali nije za svaki tip kože, naročito ne za osetljivu.

Etanol se može naći u mnogobrojnim preparatima za čišćenje problematične kože, s tim da njegova upotreba zahteva konslultaciju sa dermatologom, zato, pitaj svog lekara da li je krečno mleko za bubuljice sa etanolom dobar izbor za tebe.

krečno mleko za bubuljice iskustva

Krečno mleko sa sumporom

Kao i ono sa etanolom, i krečno mleko za bubuljice sa sumporom nije za svaki tip kože i ne preporučuje se njegova upotreba bez prethodne konsultacije sa lekarom. 

Nije u pitanju samo neprijatan miris koji će ti možda zasmetati, već i to što je ovo krečno mleko dosta jako.

Sumpor se dodaje jer deluje kao sunđer koji skupi sve masnoće sa kože. On ubrzava proces sušenja bubuljica na obrazima i sprečava pojavu novih.

Bitno je da znaš da se krečno mleko za bubuljice sa sumporom mora koristiti isključivo na mestima gde su lokalizovane bubuljice, i to uvek čistim štapićem za svaku belu bubuljicu pojedinačno. 

Zbog svoje specifičnosti i posebnog uputstva pri nanošenju, najbolje je da se konsultuješ sa lekarom.

Krečno mleko za bubuljice- iskustva

Mnogobrojne studije su pokazale da krečno mleko za bubuljice nije prvi izbor onih koji se bore sa bubuljicama, cističnim aknama i masnom kožom. Zbog prisutnosti tolikog broja krema za problematičnu kožu, mali je broj korisnika koji se obrate za pomoć ovom tradicionalnom receptu za lečenje kože. 

Međutim, iskustva pokazuju da su oni koji su, nakon isporobavanja raznih hemijskih preparata, naposletku probali lečenje krečnim mlekom za bubuljice, prezadovoljni učinkom. 

Postoji mnoštvo zabeleženih iskustava onih koji tvrde da je to bio jedini proizvod koji je umirio iritaciju i smanjio otok i crvenilo na licu, ali i da je regulacija masnoće nešto što je glavni benefit ove mlečne emulzije.

Ipak, svaka koža zahteva posebnu opservaciju, stoga se, pre nego što trkneš u apoteku po svoje krečno mleko za bubuljice, konsultuj sa dermatologom i zajedno odaberite koje je najbolje za tebe.

Avatar

Gorica Bojković

Profesor sam književnosti i popravljač sveta. Volim da učim, maštam, popravljam i ulepšavam sve što me okružuje.
Pisanje mi je način života i pokretač koji me tera da svakog dana budem bolja nego juče, makar za nijansu.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test