Naslovna » Pilates i celulit: telo kao sa reklame!
Vežbanje

Pilates i celulit: telo kao sa reklame!

pilates i celulit

Idu li pilates i celulit zajedno i da li ima rezultata nakon vežbanja? Pilates donosi ogromne promene na telu, a kako i koje su saznaćeš do kraja teksta!

Pilates ti pomaže da zategneš trbušnjake i samim tim da smanjiš salo oko stomaka. Dalje, zatežeš mišiće leđa, kao i područja zahvaćena celulitom na zadnjici i nogama.

Međutim, iako pilates može igrati ulogu u gubitku težine i učvršćivanju mišića, neće te potpuno i sasvim osloboditi celulita na stomalu i bilo kom drugom delu tela!

Celulit je stvar hormona, genetike i ishrane — aspekata tvog života koje pilates ne može trajno da promeni, ali može da utiče na to da delimično smanjiš celulit ukoliko redovno vežbaš.

Šta onda učiniti po tom pitanju i kako umanjiti celulit prirodnim putem?

Za početak, osim redovnog vežbanja, promeni način ishrane, a pilates će ti pomoći da sagoriš kalorije i izgubiš suvišne masti. Nabavi najbolji gel za celulit i sa više strana napadaj celulit. Videćeš promene!

Za pilates i celulit biće ti potrebno samo malo volje i ponešto od rekvizita (prostirka i lopta) i igra može da počne! 

celulit baner

Kako “radi” pilates?

Ukoliko vežbaš svakog dana, pilates ti može pomoći da koriguješ svoju figuru, rešiš se masnih naslaga i smanjiš celulit. Kako deluje pilates na područja zahvaćena celulitom?

Vežbe pilatesa ti pomažu da povećaš cirkulaciju u nekim područjima na telu koja su najviše zahvaćena celulitom: celulit na zadnjici, celulit na butinama, ali utiče delom i na celulit koji imaš po celom telu.

A kako se cirkulacija povećava, podstiče se i proizvodnja kolagena, koji je veoma značajan za umanjenje celulita. 

Zato, pilates nikako ne smeš preskakati, jer cilja određena područja i uz njegovu pomoć možeš efikasno smanjiti celulit. 

Velika prednost pilatesa je što je to vežba za celo telo. Dobijaš kardio, trening snage, istezanje i toniranje.

To je jedan od najboljih programa vežbanja koji može da izvodi skoro svako u bilo kom uzrastu i u bilo kojoj fazi fizičke spremnosti.

Pilates se radi sa velikom loptom, malim loptama i pilates trakama. Takođe, pilates je moguće praktikovati i bez opreme, samo na podlozi.

Ono što je važno jeste da ti je potrebna mekana prostirka kako bi sačuvala laktove i kolena od tvrdog poda.

Pilates radiš bosa ili u čarapama, a što se tiče odeće, potrebno ti je nešto što ne steže i u čemu se osećaš prijatno. To može biti majica ili bodi majica, možeš vežbati i u anticelulit helankama ili šortsu, obuci ono što ti neće smetati prilikom vežbanja.

A ako smatraš da pilates ipak nije za tebe, pročitaj koju tajnu krije Tanja. Ispričala nam je kako je ona uspela da nađe JEDINO rešenje i kako kaže “najbolje za celulit”.

Kako je Tanja uspela trajno da se reši celulita, saznaj na ovom linku  https://onaportal.com/kako-je-celulit-postao-moja-proslost/

Prednosti u odnosu na druge sportove

Pilates je pogodna vežba za celo telo, ali ukoliko želiš da radiš na određenom delu koji želiš da oblikuješ, može i to! Naime, možeš se posvetiti samo zadnjici ili butinama, ili rukama ili samo celulitu na stomaku … 

Kao i druga vrsta fizičke aktivnosti, pilates je odličan za mnoge stvari. Evo i koje su:

  • bolja fizička kondicija tvog tela,
  • skida i kilograme, 
  • smanjuje celulit, 
  • fleksibilnije telo
  • zategnutija koža

Prednost je i u tome što pilates možeš raditi gde god želiš: kod kuće, u sportskim centrima, na otvorenom – na polju, u parku ili na plaži. Okruženje biraš sama, a vežbaš tamo gde se osećaš najbolje. Super, zar ne? 

pilates i celulit vežbe

Kada početi sa vežbama?

Ako tek počinješ sa vežbanjem, tvoje telo verovatno nije naviklo da izvodi sve pokrete koji su potrebni da bi ono bilo u formi. Možeš učestvovati na časovima pilatesa (privatnim ili grupnim) 2-3 puta nedeljno. Normalno, trebalo bi da osećaš prednosti pilatesa (tj. veću fleksibilnost, poboljšanu ravnotežu i jačanje) u roku od 2-3 nedelje.

Biće potrebno još nekoliko nedelja da vidiš rezultate pilatesa u tvojim mišićima, tako da ne očekuj da ćeš imati tonirane ruke ili noge u toku prvog meseca.

Ali, ako nastaviš sa vežbama, na kraju ćeš videti rezultate!

Svaka sesija je prilagođena specifičnim potrebama i ciljevima. Instruktori pilatesa mogu se fokusirati na toniranje određenih delova tela, rehabilitaciju povrede, unošenje opuštanja i snage u telo ili trening specifične za aktivnosti kao što su ples, borilačke veštine ili određeni sport.

Za većinu pojedinaca dovoljno je odraditi 20 minuta pilatesa. Dakle, 20 minuta / 3 puta nedeljno je dobar raspored za početak.

Možda ćeš primetiti da ćeš želeti da povećaš ovo trajanje na 30 minuta ili više. U zavisnosti od toka kako se osećaš i koliko možeš, postaćeš jača i fleksibilnija. Ovo je individualni izbor i o tome svakako možeš razgovarati sa svojim instruktorom pilatesa. 

Pilates možeš praktikovati i kod kuće, a vežbe su, iako ti se to možda ne čini tako, vrlo jednostavne. 

Vežbe pilates kod kuće

Sve što ti treba jeste prostirka, traka i lopta i vreme koje ćeš izdvojiti za vežbanje. Neka smanjenje tvrdog celulita počne uz ove vežbe i neku muziku koju voliš i koja te pokreće!

Vežbe bez lopte

Vežbe koje ćeš praktikovati ubrajaju se u vežbe za dobru formu i svakako bi trebalo da ih uvrstiš u svoju rutinu treniranja.

Vežba 1

Kada počinješ sa ovom vežbom, treba da osloniš o pod podlaktice ili ruke. Zatim, nogama kreiraj slovo V tako što iznutra i spolja pomeraš nogu. Podigni nogu nagore pod uglom od 90 stepeni sa gornjim delom tela i drži prste uperene ka gore.

Vežbu ponavljaj deset puta.

Vežba 2

Ovo je jedna od efikasnijih vežbi protiv celulita na površini. Lezi na leđa i podiži kukove gore i dole a stopala neka ti budu u širini kukova. Drugi položaj je sa spojenim nogama, koje podižeš pri tom stišćući unutrašnju stranu butina. Treća pozicija su razmaknuta stopala i spojena kolena, odozdo prema gore i dole. Konačna pozicija jesu razmaknuta kolena i kretanje gore-dole. Ovo je set od četiri vežbe koje je najbolje ponoviti 10-20 puta.

Ovaj set treba da se uradi u jednom potezu, bez pauza.

Vežba 3

Osloni se o pod na laktove i jednom nogom savijenom u kolenu, dok je druga noga prvo savijena na gore, a potom je ispravi. Ovo je zahtevna vežba. Odlična je za mišiće, jer će ih zategnuti, a ako ti se vrat i ramena umore, možeš staviti ruke na neku površinu ili možeš ostati oslonjena na podlaktice. Zatim, prisloni koleno na grudi i podigni nogu visoko.

Ponovi ovaj pokret 20 puta.

Vežba 4

Ova vežba je odlična za jačanje gluteusa i butina. Osim toga, i celulit na butinama postaje manje vidljiv zahvaljujući ovoj vežbi. 

Početni položaj je na rukama i kolenima. Kolena direktno ispod kukova, zglobovi su ispod ramena. Ispruži desnu nogu dugo, ispravi prste i nogom dodirni pod, pa podigni nogu.

Uradi ovo 20 puta. Zameni strane i ponovi! 

Vežba 5

Zauzmi položaj tela tako da su ti stopala u širini kukova. Zatim, odmakni levu nogu od desne noge. Ramena unazad, pa se sada spuštaj prema zemlji savijanjem oba kolena do 90 stepeni, a zatim uspravno.

Ponovi 20 puta, a zatim zameni strane!

Vežbe sa loptom

Lopta za pilates je važan deo opreme koji ti je potreban prilikom vežbanja. Sa loptom aktiviraš sve mišiće, što dovodi do poboljšanja držanja leđa i kičme, ali i držanja mišića. Takođe, lopta ima svrhu i da te relaksira i zabavi, pa su vežbe sa njom raznovrsne.

Vežba 1

Za ovu vežbu potrebna ti je velika lopta za pilates. Lezi na stranu a ruke postavi tako da ti budu ispred tela. Loptu postavi između nogu i polago podiži i spuštaj.

Potrebno je ponoviti po tri serije 12-15 puta na svakoj strani. 

Vežba 2

Sa loptom možeš raditi i vežbe za stomak – trbušnjake: lezi na stomak sa rukama ispruženim ispred sebe, a lopta treba da bude između nogu. Istovremeno podižeš ruke i noge.

Potrebno je uraditi dva seta od po 10 ponavljanja. 

Vežba 3

Dok stojiš, stavi vrh levog stopala na loptu, a desnu nogu drži pravo. Važno je da desna noga ne bude učvršćena u kolenu, znači samo lagani oslon. Ispruži ruke ispred sebe, kako bi održala ravnotežu.Udahni vazduh, a pri uzdahu, savij desnu nogu u kolenu, tako da leva potkolenica klizi preko lopte. Nakon toga, vrati se u početni položaj.

Potrebno je uraditi tri seta od 10-15 ponavljanja na svakoj strani.

Vežbe sa trakom

Što se tiče traka za pilates, one su takođe važne jer uz njihovu pomoć učvršćuješ mišiće, a u isto vreme, povećavaš i snagu. Takođe, vežbe sa trakama su interesantne i možeš kombinovati mnogo njih.

celulit baner

Vežba 1

Ova vežba radi se sa trakom za pilates. Postavi traku odmah ispod kolena. Osloni se na lakat. Radi bočni plank, šireći istovremeno kolena u stranu. Ponavljaj 10-20 puta. Takođe, možeš uraditi i ove vežbe sa trakom: napravi plank na ispruženim rukama, pa u poskoku širi noge u stranu i vraćaj ih u početni položaj. Ili, sedi na pod, postavi traku odmah ispod kolena i širi noge u stranu.

Ponavljanja idu 10-20 puta.

Vežba 2

Dobra vežba sa trakom za pilates jeste i most sa trakom koji se jednostavno radi. Lezi na pod, na leđima. Noge su blago savijene a traka je ispod kolena. Sada, podiži zadnjicu što više možeš, kao kada praviš most. A da bi vežba bila što uspešnija, nemoj se spuštati sasvim na pod. Potrebno je ponoviti 10-20 puta.

Vežba 3

Stavi elastičnu traku na podlaktice. Zatim, lagano širi ruke. U krajnjoj tački, još malo zategni. Ova vežba je odlična za gornji deo tela. Zatežeš mišiće, a istovremeno odlična je i za leđa i kičmeni stub. Takođe, odlična je i za celulit jer utiče na njegovo umanjenje.

Vežba 4

Stani pravo, noge blago raširene. Traku za pilates pomeri sada na zglobove. Nagni se napred, pri tom držeći leđa pravo. Savijaj ruke uz telo i spajaj lopatice. U gornjoj tački, maksimalno zateži traku za pilates u stranu. Dovoljan broj ponavljanja je 10-20 puta.

Uvek je važno da znaš da bilo koje vežbe da kreneš da praktikuješ, konsultacije su obavezne sa lekarom ili trenerom. Nemoj na svoju ruku raditi nijednu vrstu vežbi.

Pilates pomaže, ali…

Iako je pilates delotvoran kod umanjenja celulita na površini kože, ne može ti doneti trajne rezultate. Vežbanjem pokrećeš celo telo, što je odlično, kao i kod druge vrste vežbanja, na primer trčanja, vožnje bicikla ili plivanja koje topi celulit… 

Međutim, brže i bolje rešenje u borbi protiv celulita jeste anticelulit gel koji hladi i provereno daje odlične rezultate, bez znojenja i vežbanja. Samo je potrebno da ga naneseš na područja zahvaćena celulitom, utrljaš i masiraš i to je to!

Tajna u gelu leži u njegovim biljnim sastojcima, koji razbijaju masne naslage, izbacuju toksine, a kožu čine zategnutom i elastičnom sa jasno vidljivim i poboljšanim stanjem kože.

Takođe, pilates i celulit su povezani, ali osim vežbanja potrebno je unositi i dosta vode u organizam. Voda i celulit idu zajedno, pa dan započni sa čašom mlake vode koja je odlična za metabolizam. Takođe, i u toku dana dok vežbaš pij dosta vode kako bi bila hidrirana tokom celog dana!

Možeš probati i druge načine da se rešiš celulita, na primer, dobar izbor je anticelulit krema koja uspešno rešava ovaj problem sa kojim se susreće svaka žena. 

veza pilatesa i celulita

Pitales i celulit iskustva

Pilates kao vrsta rekreacije i vežbanja jeste dobar način da se umanji celulit, ali nije svima pomoglo. Većina onih koje su se odlučile za pilates kako bi umanjile celulit, nisu postigle rezultate kakvim su se nadale.

Marina: Probala sam pilates, imala sam treninge 2-3 puta nedeljno i u početku sam mislila da će to ići glatko. Međutim, vežbe su mi bile teške, nisam mogla da se fokusiram niti da izdržim napor.

Ubrzo sam odustala, pa sam spas pronašla u anticelulit gelu koji mi je dao ono što sam želela – celulit se smanjio vidno, a nisam morala da vežbam. Iskreno, nisam ljubitelj vežbanja i ne volim kada me nešto zamara. Anticelulit gel koji hladi se pokazao kao idealno rešenje za mene i nastaviću da ga koristim.

Sara: Meni je pilates pomogao da smanjim celulit i telo dovedem u formu. Zaista, potpuno sam se posvetila treninzima, a i kod kuće u slobodno vreme imala sam običaj da odradim par setova. Sada, zbog posla nemam vremena da vežbam, ali kada sam slobodna, rado idem na pilates. 

Jana: Pilates i celulit su dve stvari o kojima sam mislila poslednjih meseci, pa sam naporno vežbala kako bih se rešila pomorandžine kore. Međutim, problem sam rešila anticelulit masažama i anticelulit gelom. Pilates je dobar za celo telo, ali potrebna je upornost, koja je meni nedostajala. 

Zaključak!

Rad na telu zahteva odricanje, uigranost i fizičku aktivnost tokom celog dana. Važno je da znaš da pilates možeš da praktikuješ neko vreme kako bi se videli prvi rezultati, pre svega zategnutog tela. 

Međutim, bolje i brže rezultate kod celulita možeš da postigneš i na druge načine o kojima smo govorili. 

Ipak, pilates ti pomaže da se oslobodiš negativne energije, izbaciš iz sebe toksine preko znoja i zategneš svoje telo. Naravno, treba ti vreme za prve rezultate, tako da ako tražiš brže rešenje, efikasnije i pristupačnije, potraži ga u prirodnim preparatima. 

A do tad, uživaj u igrariji sa loptom i trakama. 

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test