Naslovna » Oblik grudi kod žena: lepota raznovrsnosti
Telo

Oblik grudi kod žena: lepota raznovrsnosti

oblik grudi kod žena

Koji sve oblik grudi kod žena postoji i umeš li da odrediš svoj? Misliš da nije važno? I te kako jeste. Oblik određuje mnoge druge stvari. Prati pažljivo!

Veličina i oblik grudi kod žena su fenomen koji podseća na jedinstvenost otiska prsta. Jesi li znala da ne postoje dve žene na svetu koje imaju identičan oblik ili veličinu grudi? Zvuči neverovatno, ali je istinito. Tom jedinstvenošću se zaista treba ponositi.

Uopšte nije važno kakav stav imaš prema svojim grudima. Mnoge devojke i žene širom sveta nisu zadovoljne svojim. Neke bi želele da ih smanje, neke da ih uvećaju za 5 dana, ali sve to ne menja činjenicu da svoje grudi treba upoznati, negovati i voleti jer su odraz ženstvenosti i plodnosti.

Hajde sada da odgovaramo na jedno po jedno pitanje. 

Zašto uopšte treba da naučiš što više o obliku grudi?

Možda ćeš reći: “Pa, svoje grudi gledam oduvek i dobro ih poznajem, zašto moram da znam nešto više o njima?”

 Zato što ćeš:

  • znati kako da odrediš pravu veličinu brushaltera
  • upoznati anatomiju svog tela i lakše ćeš moći da pratiš promene koje se dešavaju tvojim grudima
  • u skladu sa poznavanjem svojih grudi znaćeš tačno kako da ih neguješ i šta im je potrebno da budu zdrave, čvrste i bujne
  • moći da odrediš koji vid tretmana je za tebe ukoliko poželiš da ih smanjiš, uvećaš na prirodan način, podigneš, zategneš, pobošljaš njihov izgled.

Dragica je mlada devojka koja je tražila način da uveća svoje grudi. Od operacije je odustala, jer je za nju jako opasno sve to i tražila je prirodno rešenje. Konačno je uspela DA UVEĆA SVOJE GRUDI i kako kaže sada je presrećna.

Saznaj kako je Dragica uvećala svoje grudi na ovom linku https://onaportal.com/ona-zna-otkriva-za-tebe-najbolji-tretman-za-vece-grudi/

A znaš li zašto ti imaš baš takav oblik grudi? Hajde da saznamo.

Šta određuje oblik grudi kod žena?

Možda si već čula da se oblik grudi nasleđuje genetski. To je relativno tačno i velika je verovatnoća da će naše grudi izgledati kao grudi naše majke.

Međutim, neretko se dešava da nekom drugom bliskom rodbinskom linijom nasledimo oblik i veličinu, recimo od tetke ili bake, pa da nam se tako grudi drastično razlikuju od majčinih.

Ali, genetika nije jedini faktor koji utiče na to kakav će oblik grudi kod žena biti. Evo šta još može uticati:

  • Telesna težina. S obzirom da su grudi sastavljene od masnog tkiva, ne čudi to da se njihova veličina menja kad dobijamo ili gubimo na težini. Mnoge žene drže brze dijete kako bi smanjile obim grudi, ili pak, namenski dobijaju na kilaži kako bi im se grudi prirodno uvećale.

 

  • Starenje. Jasno je da će grudi mlađe žene izgledati jedrije, punije i čvršće. To je zbog stvaranja veće količine kolagena, bolje cirkulacije i protoka krvi, lakšeg obnavljanja ćelija i odolevanja sili zemljine teže. S godinama dolazi do opuštanja i često se menja oblik grudi kod žena, što je sasvim normalno jer je starenje nezaustavljiv proces. Sva sreća, postoji mnogo metoda koje se uspešno bore s godinama i smanjuju opuštanje grudi na minimum.

 

  • Vežbanje i fizička aktivnost. Treniranje je i te kako povezano sa izgledom i veličinom grudi. Naime, vežbama za grudi podstiče se bolji protok krvi kroz krvne sudove, stvara se više kolagena u koži dojki, koža se zateže i grudi su čvršće i punije. 

Nikako ne zanemaruj značaj vežbi za zatezanje tela kad je u pitanju izgled tvojih grudi. Postoji niz vežbi za učvršćivanje i podizanje grudi, tako da- pravac teretana!

  • Trudnoća, dojenje i period nakon dojenja. Tokom trudnoće obim i oblik grudi kod žena se drastično menja, jer se u organizmu luče hormoni zaslužni za proizvodnju mleka. Mogu se pojaviti i strije na grudima usled uvećanja njihovog volumena.

 

Nažalost, nakon trudnoće sledi još jedna promena koja nam baš i ne ide na ruku. Tokom dojenja i nakon tog perioda, grudi gube volumen i jedrinu jer mlečne žlezde nemaju istu produktivnost. Najčešće se umanje i za ceo broj a neretko ostaju spljoštene i većina žena nije zadovoljna izgledom svojih grudi nakon dojenja. 

Kao što vidiš, brojni faktori utiču na to kako će tvoje grudi izgledati od početka njihovog rasta do potpunog formiranja, i kako će se njihov izgled menjati tokom života.

A sada da preispitamo najčešće oblike grudi kod žena. Na kraju teksta će ti biti lako da pred ogledalom prepoznaš koji je od navedenih oblika baš tvoj.

 

Koji sve oblici grudi postoje?

Kao i u svemu što se meri, tako i u obliku grudi postoji neki opšti ili tipičan oblik. Taj standardizovan oblik uzet je zbog svojih karakteristika kao najčešći, i navodno, ima ga većina žena. Ali, pošto je svaka žena jedinstvena, treba da znaš da i ovde postoje varijacije.

Arhetipski oblik grudi

Kao što mu samo ime kaže, arhetipski oblik je onaj koji se uzima kao najčešći. Karakterišu ga oble, pune grudi sa manjim bradavicama. Ovakve grudi su simetričnog izgleda, imaju punoću i umerenu veličinu i uzimaju se kao strandard po kojem većina proizvođača grudnjaka izrađuje svoje modele.

Većina grudnjaka odgovara ovom obliku grudi i lako ih je naći u prodaji. Gotovo svaki model majice ili bluze može lako istaći lepotu dekoltea.

Asimetričan oblik grudi

Asimetrija je redovna pojavnost na ljudskom telu, pa je tako i na grudima. Asimetrične grudi su one koje imaju različitu veličinu. Jedna može biti veća, a druga manja, a ta razlika može biti zanemarljiva do veoma vidljive.

Asimetričan oblik grudi kod žena se lako rešava grudnjacima sa jastučićima i dopunama. 

 

Atletski oblik grudi

Verovatno misliš da je ovaj oblik rezervisan za one dame koje su fizički aktivne, imaju žestoke treninge ili se profesionalno bave sportom. Nije baš tako.

Atletske grudi mogu imati žene koje se uopšte ne bave sportom. One su široke, imaju više mišića nego masnog tkiva pa su obično manjeg obima.

Atletski oblik grudi ne zavisi ni od telesne težine, to je jednostavno oblik koji je pljosnatiji, bliži grudnom košu i sastoji se od više mišićnih vlakana nego drugi oblici.

koji oblik grudi kod žena postoji

Zvonaste grudi

Kao što im samo ime kaže, u pitanju su grudi čiji oblik podseća na zvono. Zvonast oblik podrazumeva da grudi imaju uzak vrh na grudnom košu a dno im je zaobljeno i puno. Za ovakve grudi koristi se i termin oblik suze i kruškast oblik

 

Kao i kod svih oblika ženskih grudi, i kod ovog oblika je gravitacija najgori neprijatelj. Zvonaste grudi imaju veću tendenciju da se opuste jer im je dno punije i vuče masno tkivo na dole, pa im treba na vreme pružiti odgovarajuću podršku u vidu grudnjaka i pravilnu negu.

 

Zatvoren par

Zatvoren par grudi je onaj koji ima jako mali prostor između dojki. Blisko postavjene grudi su tik jedna uz drugu i smeštene su bliže centru grudnog koša. Udaljenije su od pazuha od drugih oblika. 

Damama koje imaju zatvoren par grudi nije uvek neophodan grudnjak za spajanje, eventualno za podizanje grudi.

 

Razmaknute grudi

Oblik razmaknutih grudi je suprotnost zatvorenom paru. Dojke su pozicionirane bliže pazuhu i imaju veliki razmak na sredini. Bradavice su kod ovog oblika obično okrenute ka spoljnim stranama. Veličina bočnih grudi varira, kao i kod svih ostalih oblika.

Zbog bradavica koje su okrenute ka spolja, ovaj oblik grudi kod žena se još naziva i Istok/zapad.

Višak prostora dame obično lako regulišu sa push up grudnjacima koje približavaju grudi i podižu ih bliže vratnim kostima. Mogu biti od koristi i trake za podizanje grudi.

 

Vitak ili uzak oblik grudi

Karakteristično za ovaj oblik je što su grudi uske, duže i bradavice su okrenute ka dole. Punoća vitkih grudi brzo splasne nakon dojenja ili usled strarenja, tako da žene sa uskim oblikom grudi moraju imati odgovarajuću potporu koja će sprečiti da se grudi spljošte. 

 

Okrugli oblik

Okrugle grudi imaju istu punoću raspoređenu i na vrhu i na dnu. One su smeštene na centru grudnog koša i jasno su oivičene kružnim oblikom. Smatra se da ovaj oblik grudi kod žena najmanje podleže gravitaciji jer je masno tkivo obuhvaćeno većom površinom kože.

 Obično se okrugli oblik povezuje sa većim grudima ali nije uvek tako. Ovakve grudi mogu imati jako malo masnog tkiva, ali se jasno vidi su u obliku kruga.

Bez obzira na to koliko smo oblika naveli, veruj da bi spisak podvrsta bio još duži. 

 

Možda bi najispravnije bilo reći da oblika grudi ima onoliko koliko ima žena na planeti.

Sad kad si prepoznala svoj oblik među navedenim, krećemo na pronalaženje savršenog grudnjaka!

Merenje obima grudi i određivanje veličine grudnjaka

Kad je kupovina i odabir grudnjaka u pitanju, tu nema mesta za “otprilike” niti bi trebalo da liči na igru pogađanja. Taj obabir je nalik kupovini cipela, dakle, broj mora biti odgovarajuć a udobnost i podrška su nešto što je obavezno. 

 

Da bi pronašla grudnjak koji ti besprekorno stoji i pruža odgovarajuću podršku tvojim grudima, treba da izmeriš obim a potom da uskladiš tu veličinu sa oblikom svojih grudi. 

 Potrebna ti je merna traka, ogledalo i koji slobodan trenutak kako bi izmerila koji broj je tvoj. 

 

Prvi korak

Omotaj mernu traku ispod grudi, tamo gde se inače oslanjaju donje ivice grudnjaka. Obim torzoa, tačnije, broj koji dobiješ zaokruži na najbliži ceo broj, a potom mu dodaj još 10 centimetara. Taj rezultat je dužina trake grudnjaka koji je idealan za tebe. 

 

Drugi korak

Omotaj mernu traku baš oko grudi, u nivou bradavica. Takođe rezultat zaokruži na najbliži ceo broj a potom ga oduzmi od broja koji si dobila pri merenju obima torzoa. 

Ta razlika je odgovor. Recimo, ako je razlika između torzoa 10, onda će veličina grudnjaka biti A, ako je 20, biće B, ako je 30, onda C, i tako dalje. U svakom slučaju, svakom prodavcu rublja umnogome olakšati posao ako mu kažeš tačne mere i svi će ti rado izaći u susret da nađeš tačno ono što ti odgovara. 

 

Male začkoljice

Ponekad grudnjak ne odgovara iako se tvoje mere savršeno uklapaju u dužinu grudnjaka i veličinu korpe. Zašto? Pa, upravo zbog oblika grudi. Jasno ti je da su veličina i oblik grudi dve zasebne stvari na koje treba obratiti pažnju.

 

Recimo, tvoje mere pokazuju da bi ti idealno odgovarala korpa C, međutim, kad probaš, korpe su prazne, pomeraju se, gužvaju na sredini i neudobno ti je. To se zove smanjena projekcija oblika grudi

 

Smanjena projekcija oblika grudi kod žena se dešava usled nedostatka tkiva dojki, tačnije, kada nema dovoljno masnog tkiva koje bi ispunilo korpu.

 

Šta da uradiš?

Biraj mekanije grudnjake koje možeš da ispuniš jastučićima i dodacima, tako će ti grudnjak biti udoban, a popunićeš prazan prostor u korpama. Takođe možeš probati grudnjake bez žice jer te neće stezati, osećaćeš se komotno a imaćeš pravilno držanje i podršku koja je potrebna tvojim grudima.

oblik grudi

Da li možemo da utičemo na promenu oblika grudi?

Na promenu veličine grudi možemo da utičemo, ali na potpunu promenu oblika ne. Oblik grudi kod žena je sklon sitnim promenama jedino usled prirodnog procesa o kojima je bilo reči, pa tako dolazi do sitnih varijacija i grudi okruglog oblika mogu postati, recimo, zvonastog ili uskog. Ali to je sve usled promena starosne dobi i eventualno usled dojenja.

Ako primetiš neku iznenadnu promenu na svojim dojkama, to je znak da je vreme za posetu lekaru. 

 

Na veličinu grudi, pak, možemo da utičemo i  to:

 

Bilo kako bilo, želele mi veće ili manje, grudi su izvor naše senzualnosti i bez obzira na veličinu, oblik i izgled, uvek će biti zaštitni znak svake žene. 

Više od svega treba da vodiš računa o zdravlju svojih dojki i da redovno obavljaš preventivne preglede. 

Kog god oblika grudi bile, važno je da su zdrave i da nas čine ženstvenim i lepšim.

Avatar

Gorica Bojković

Profesor sam književnosti i popravljač sveta. Volim da učim, maštam, popravljam i ulepšavam sve što me okružuje.
Pisanje mi je način života i pokretač koji me tera da svakog dana budem bolja nego juče, makar za nijansu.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test