Naslovna » Do koje godine rastu grudi? Pitanje svih pitanja!
Telo

Do koje godine rastu grudi? Pitanje svih pitanja!

do koje godine rastu grudi

Do koje godine rastu grudi muči mnoge dame, a pre svega tinejdžerke. Hajde onda i da saznaš koji obim grudi ti je siguran. I šta ako želiš malo veće grudi.

Generalno hiljadu stvari ti se mota po glavi za bilo koju promenu, koja se tiče tvoga tela, a posebno za rast grudi.

Rast grudi je nešto što se ne dešava samo na tvoje oči već i na očigled okoline. Upravo zato ćeš se mnogo puta dok se proces rasta grudi ne završi pitati do koje godine rastu grudi? 

To kada počnu da ti rastu grudi jeste individualno –  nekome se desi malo ranije, nekome malo kasnije, ali  sve devojčice i devojke(pod uslovom da nemaju nekih zdravstvenih problema) prolaze kroz fazu rasta grudi. 

I dok neke jedva čekaju da im grudi porastu, jer to će značiti da su i one sada odrasle, velika većina devojčica, a to je potpuno opravdano to smatra jednim stresnim periodom.

Zato se i pitaju:”Do koje godine rastu grudi i hoću li biti zadovoljna svojim telom kad se sve završi?”

Zapamti: niko od nas ne dobija knjigu sa upustvom, koje će se i kakve promene deseti na našem(tvom) telu. Sve što se dešava čudo je prirode i još važnije od svega svako je primer za sebe.

Šta to znači?

Ako su nekoj tvojoj drugarici grudi počele da rastu sa 11 godina, a tebi tek sa 13, to ne znači da će ona imati lepše ili veće grudi.

Ona je jednostavno malo ranije krenula sa pubertetom tj. ranije je ušla u pubertet i to je to.

Ne treba previše da se porediš sa drugima i da tražiš sličnost sa drugim devojkama. A posebno nemoj da se porediš  sa onim što ti se plasira preko TV reklama i spotova.

A pročitaj sada ovo!!

Dragica je mlada devojka koja je od kada zna za sebe patila zbog malih grudi. Od operacije je odustala, jer je za nju jako opasno sve to i tražila je prirodno rešenje. Konačno je uspela DA UVEĆA SVOJE GRUDI i kako kaže sada je presrećna.

Saznaj kako je Dragica uvećala svoje grudi na ovom linku https://onaportal.com/ona-zna-otkriva-za-tebe-najbolji-tretman-za-vece-grudi/

I zato, dalje, ne postavljaj sebi mnoga pitanja, već pusti da se priroda pobrine za sve.

I hajde onda da otkrijemo do koje godine rastu grudi, i da li ti možeš nešto učiniti za sebe, ili je sve do priorode.

Ne misli se na odlazak na operacije, već na prirodan način, kako bi ih učvrstila, zategnula i oblikovala lepše.

do koliko godina rastu devojkama grudi

Do koje godine rastu grudi?

Grudi počinju da rastu u pubertetu.

Pubertet predstavlja period sazrevanja i prelaska jedne ženske osobe iz perioda i faze devojčice u period devojke.

Prvi znaci sazrevanja nose sa sobom polna obeležja, tj. promene na telu koje postaju vidljive, a završava se potpunom polnom zrelošću, tačnije kada izađeš iz puberteta, ti više nisi devojčica već devojka.

Period puberteta počinje između 8-13 godine, a završava se do 16-17. To znači da sve promene na tvom telu završavaju sa krajem punerteta, pa i rast grudi.

Ovo je po mnogim fizičkim, ali i emotivnim promenama veoma turbulentan period za devojčice.

Dakle, pre osme godine ne bi trebalo da se pojave simptomi puberteta kao što su početak rasta grudi, rast stidnih dlačica, pojačano znojenje…

Ako se tako nešto i desi(dešava se naravno) potrebno je da se roditelji obrate pedijatru.

Dakle pubertet i ulazak u pubertet ide od osme godine kada možeš da primetiš promene na svom telu, a tu spada i rast grudi, a možeš da čekaš i do trinaeste godine.

Rast grudi tokom puberteta

Kada nastupi period od 8-13 godine tj. kako se približavaš tinejdžerskim godinama, počinju prvi vidljivi znakovi razvoja dojki.

Kad jajnici počnu da proizvode i oslobađaju (odnosno da luče) estrogen, on cirkuliše kroz telo i počinje da ti se skuplja mast u vezivnom tkivu.

Pored toga stvara se izbočina iza bradavice u potkožnom sloju kože, a sama bradavica postaje veća i tamnija. 

Od tog momenta se grudi povećavaju. Bradavice ti postaju veće i tamnije, a ispupčenje koje se formiralo u potkožnom sloju bradavice je u stvari izvodni kanal mlečne žlezde koji omogućava ženama da doje.

Mlečni kanali nastavljaju da ti se razvijaju i počinju da rastu shodno tome koliko ti i grudi rastu. Često se te promene na dojkama događaju istovremeno sa pojavljivanjem i dlaka ispod pazuha, pa devojčice često ostaju zatečene i pitaju se šta im se to preko noći dešava.

Još ako krenu i bubuljice na licu, potpuno je razumljivo što misliš da se nešto veliko i naravno do tada tebi nepoznato dešava sa tvojim telom.

Period odrastanja ma koliko bio iznenađujući veoma je lep i zato uživaj u svim promenama koje doživljavaš.

Nekim devojkama se dešava da u ovom periodu dok im grudi rastu imaju i jak bol. To zna da bude veoma neprijatno pa se često i i one same pitaju kad će to prestati i do koje godine rastu grudi devojkama?

Bol se javlja i kada grudi prestanu da rastu, zato što grudi hormonski reaguju na razne promene u organizmu. Često se desi da te i grudnjak stiska, da te i na časovima fizičkog kada ti neko jače baci loptu grudi zabole.

Zašto se to dešava?

Upravo zato što se koža rasteže javlja se bol. Pored toga, bradavice u procesu rasta grudi mogu da budu i jesu često  veoma osetljive, osetićeš bol, svrab i peckanje u predelu samih bradavica.

Mlečne zlezde takođe tokom rasta postaju bolne, pa i u kasnijim fazama života kada nastupe neke hormonske promene(trudnoća ili  menopauza) mlečne zlezde i grudi znaju da bole. 

Pored toga bol u grudima često prati predmenstrualni period, tada su grudi tvrde, bolne, otečene i posebno osetljive.

U periodu puberteta definitivno se u tvom telu i telu ostalih devojaka dešava pravi bum, nemoguće je da ne primetiš a naravno da te promene  primećuje i tvoja okolina.

Sve žene su prošle kroz ovu fazu, tako da je to potpuno normalno i očekivano, nije dobro ako ova faza izostane.

Ako bismo ovaj postupak rasta grudi opisali kroz par teza to bi izgledalo ovako:

  • rast grudi počinje od 8 do 13 godine
  • telo luči estrogen i počinje da se formira bradavica sa izvodnim kanalom
  • dojke bukvalno pupe
  • grudi rastu i uvećavaju se u svom obimu
  • mlečni kanali se i dalje  formiraju i dojka poprima svoj krajnji oblik
  • rast grudi se završava do 16-17 godine

Deluje kratko kada se podvuče crta, iako je to proces dug više godina. 

Ono što mnoge devojke zanima jeste kolike će njihove grudi biti i kako će izgledati!!

Odgovor na to pitanje ne može da se da unapred. Potrebno je strpljenje i da onda tek na kraju vidiš kako tvoje grudi izgledaju.

Nečije su manje, nečije veće, nečije su oble, neke podsećaju na kupu, kod nekih su bradavice istaknute, kod nekih ravne i uvučene. Neke devojke mogu imati opuštene grudi, ili pak asimetrične grudi – sve je zaista individualno.

Predviđanja nema dok se rast grudi ne završi. A hajde onda da odgovorimo na to, zašto će neka devojka imati veće grudi u odnosu na drugu.

Zašto neke devojke imaju velike, a neke male grudi?

Anatomski, svaka žena i devojka ima oblik grudi i izgled bradavica upravo onakav kakav je najprikladniji za njeno telo. 

Da li se to tebi sviđa ili ne, može da bude predmet polemike, ali priroda je tako htela.

Važno je istaći da mlečne žlezde ne igraju nikakvu ulogu kada je u pitanju veličina grudi. Ne znači da neko ima mlečne žlezde velike i razvijene i da zato ima bujno poprsje.

To apsolutno nema nikakve veze. Ono što se dovodi u vezu jeste taloženje masti i veličina grudi. Tokom rasta, razvoja ili puberteta neke devojke “skladište” više masti u predelu dojki i samim tim su i grudi veće.

Studija dr. Kirtli Parker iz 2000. godine  je zabeležila da devojke sa većim grudima procentualno imaju jače bokove i više masnoće i u predelu stomaka. 

Kako bismo mi rekli krupnije su od glave do pete. Naravno ima i mršavica sa velikim grudima, ali manje nego devojaka koje su generalno krupnije, pa su im samim tim i grudi veće.

Dešava se tokom rasta grudi da kako to lekari kažu “jedna dojka prednjači”, a to znači da je jedna veća od druge. To je u periodu rasta i razvoja grudi i formiranja mlečnih žlezda i bradavica potpuno normalna stvar.

Ako tako nešto primetiš nemoj odmah da dižeš paniku sve je ok, ali ako te to jako brine i stvara ti nemir možeš da odeš kod ginekologa ili da se posavetuješ sa svojim lekarom.

Videćeš da je sve ok, ako se malo bolje zagledaš videćeš da nam se leva i desna strana tela ne poklapaju i ne podudaraju u izgledu sto posto.

Svi smo mi malo asimetrični, samo se to ne primećuje dok se ne udubiš. Možda ćeš kad primetiš razliku leve i desne strane tela i ti sama da se pitaš do koje godine rastu grudi i da li ima šanse da se stanje popravi.

Grudi su prestale da mi rastu i šta sad?

Došli smo do odgovora na pitanje do koje godine rastu grudi, ali to nije to, ti nisi zadovoljna. Tebi se čini da su male, i žarko želiš veće grudi.

Kako bi devojke mogle da povećaju svoj obim grudi i da postanu vlasnice dekoltea o kome sanjaju?

Treniranje definitifno učvršćuje grudi, a samim tim će tvoje grudi izgledati čvršće i veće. Vežbe za povećanje grudi mogu biti sjajan način da učvrstiš svoje grudi.

Postoje i razne vrste masaže grudi koje utiču na povećanje grudi.

Naravno na tržištu ćeš naići na veliki broj krema za povećanje grudi koje se preporučuju. Ti uvek gledaj da to budu kreme na prirodnoj bazi ili da to bude neka krema po preporuci neke već zadovoljne korisnice. U tom smislu veoma je poznata krema od piskavice za rast grudi.

Pored toga tu je i čaj za rast grudi i popularan i jako poznat čaj od čička za grudi.

Naravno i odabir hrane takođe utiče na rast grudi i veruj mi da postoji hrana za grudi tj. hrana koja podstiče rast grudi.

Takođe soja za grudi, hmelj za rast grudi i mnoge druge biljke za  rast grudi su veoma delotvorne.

Čak, mnoge devojke su probale crvenu detelinu za rast grudi, pa i nećeš verovati i margarin za rast grudi; ali nema tačnih iskustava koliko i da li je uopšteo pomogao.

do koje godine rastu grudi

Zaključak!

Kao što vidiš, do koje godine rastu grudi, je prilično jasna stvar, ali veličina grudi jeste individualna. Ukoliko nisi zadovoljna, toliko je prirodnih načina za veće grudi, da se možeš odlučiti za ono što ti najviše prija.

Svakako, preporuka je da na prvom mestu to bude krema, jer je proverena, ima dosta recenzija, i svakako pozitivnih iskustava.

Rešenja uvek ima, za tebe je i pravi odabir veličine grudnjaka sasvim dobar početak. Možeš koristiti i trake za podizanje grudi, kao privremeno rešenje.

I evo jedne zanimljivosti za kraj, za tebe!

Jedna zanimljivost je da je žena koja ima najveće grudi na svetu iz Brazila Šejla Heršejl i da je ponela tu titulu i dobila priznanje Ginisove knjige rekorda početkom 2009. godine. Njene grudi nisu prirodne i u njima ima  3.5 litre  silikona.

Eto nekima je i to lepo.  

Ako se bacimo na statistiku i generalizujemo, postoje podaci da Britanke kupuju najveće grudnjake, zatim Dankinje pa onda ostatak Evropljanki.

Tokom istorije takođe se taj model lepo malo ili lepo veliko poprsje menjao. Tokom dvadesetog veka, tačnije  početkom dvadesetog veka, manje grudi su bile zanimljivije, dok ako se vratimo na doba renesanse žene sa velikim grudima i oblinama krasile su slikarska platna i naslovne strane knjiga.

Kako god, grudi rastu tokom puberteta, njihovim rastom i ti sazrevaš kao devojka prelaziš iz životne faze devojčice u devojku i ženu(o tome sve maštamo kao male, samo da što pre porastemo).

Ovaj period ne treba da ti bude stresan i mučan, uživaj u svakom danu i raduj se promenama koje primećuješ na svom telu.

Niko na svetu nije idealan, tako da, ako ti se i učini da nije sve baš kako si ti zamišljala, ne opterećuj se, ima načina  da se popravi.

Avatar

Jelena Drašković

Profesor srpskog jezika i književnosti.Volim da čitam i istražujem tuđe rukopise.Takođe gajim ljubav prema pisanju proznih tekstova. Pisanje mi predstavlja zadovoljstvo, ali i izazov.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test