Naslovna » Da li je starenje lica (ne)zaustavljiv proces?
Lice

Da li je starenje lica (ne)zaustavljiv proces?

starenje lica

Ko kaže da je borba protiv starenja lica uzaludna? Mnogi medicinari tvrde da starenje lica može da se uspori, pa da vidimo i kako je to moguće.

Da li te već neko vreme, jutarnji odraz u ogledalu ljuti? Tešiš sebe da je san bio lep i zanimljiv, pa su se bore smejalice zadržale i do jutarnjih sati.

Ipak, shvataš da ne možeš još dugo sebe da zavaravaš i da je stvarnost ipak malo drugačija. Prirodni procesi se ne mogu zaustaviti. Te linije koje primećuješ oko usana i sitne bore oko očiju su prvi znaci starenja lica.

U zavisnosti od genetskih predispozicija, ali i načina života, prvi znaci starenja kože lica se pojavljuju između 25. i 30. godine života, tako da ne treba da te čude bore u dvadesetim godinama.

Oni iz godine u godinu postaju intenzivniji i vidljiviji, iako se mi trudimo da nam lice ne odaje godine.

I pored svih tretmana za zatezanje lica, proces starenja se ne može zaustaviti, ali se značajno može ublažiti i usporiti. A sada ćeš saznati i kako.

Zašto dolazi do starenja kože?

Većina devojaka, do svoje 30. godine neće primetiti promene na svom licu. Koža im je zategnuta, elastična, sjajna i uspešno odoleva svim spoljnim uticajima. I pored izlaganja sunčevim UV zracima, koža se vrlo brzo obnavlja, na izgled, bez posledica.

Istina je da se proces starenja kože odvija postepeno i na svim nivoima strukture kože, koju čini puno slojeva.

Ipak, strukturu kože možemo svesti na tri glavna sloja:

 • Spoljni sloj (epidermis) u čijem su sastavu ćelije kože, njen pigment i proteini
 • Srednji sloj (dermis) koga čine krvni sudovi, nervi, folikuli dlake i lojne žlezde
 • Potkožni sloj (hipodermis) koji sadrži znojne žlezde, masne ćelije, neke od folikula dlake i krvne sudove.

Svaki sloj kože sadrži jedan od osnovnih gradivnih elemenata – kolagen.

Prvi znaci starenja kože su vidljivi na površinskom sloju – epidermisu. Usled sporijeg obnavljanja ćelija, koža postaje grublja i suva, a dodatnom izlaganju štetnim UV zracima, njene imunološke funkcije slabe.

Tako se pojavljuju prve bore oko usana, očiju i na čelu. One su jedva primetne. Primećujemo samo plitke linije, zastupljene u predelu čela i očiju.

Neretko, možeš ih pomešati sa linijicama na koži koje su posledica mimike. Ove promene su vidljive oko 25. godine, pa sve do 30. godine.

Gordana je dugo imala problem sa borama na licu. Pokušavala je na sve načine da ih se reši, ali bezuspešno. Kada je pomislila da odustane, pronašla je proizvod KOJI BRIŠE BORE, FLEKE I PODOČNJAKE SA LICA.

Ukoliko i ti želiš SAVRŠENO ČISTO LICE BEZ LICA, pročitaj kako je Gordana uspela da očisti svoje lice na ovom linku  https://onaportal.com/kazi-vec-jednom-borama-na-licu-zbogom/

Već oko 35-40 godine, u dermisu se starenje kože manifestuje kroz smanjenje koncentracija kolagena, značajnog vezivnog elementa kože, ali i hijaluronske kiseline.

Tako ćelije kože gube mogućnost vezivanja vode, i ona je sve manje elastična, vidno smanjenog volumena. Postaje grublja i stanjena usled oslabljene mikrocirkulacije.

Na ovaj proces se nadovezuje smanjeno snabdevanje ćelija kiseonikom i hranljivim materijama. Takva koža je ujedno, sklonija oštećenjima.

Kada u hipodermisu dođe do promena koje su posledica smanjenja ćelija u kojima su skladišteni lipidi, pojavljuju se duboke bore.

Ujedno, gubitak masnih ćelija u predelu obraza, nosa, jagodica doprinosi „ispijenom“ izrazu lica. Sa godinama, proizvodnja kolagena, osnovnog vezivnog tkiva, se smanjuje.

Dodatno, koža starenjem postaje i osetljiva, pa joj je znatno smanjena sposobnost zarastanja rana. Ovi procesi su vidljivi već oko 50. godine života.

Šta utiče na brzo starenje lica?

Rekli smo da je starenje lica vrlo individualan proces. Ako želiš da znaš kako će koža lica stariti u tvom slučaju, pogledaj svoju mamu ili baku. Starenje je genetski isprogramirano.

Ali je određeno i tipom kože. Osetljiva i suva koža lica je sklonija bržem starenju.

A da li si znala za ovu zanimljivost? Starenje lica je određeno i etničkim poreklom.

Smatra se da se kod Azijata bore kasnije javljaju, ali su zato oni skloniji hiperpigmentaciji. Afro-Amerikanci duže zadržavaju mladolik izgled.

Dok su Evropljani skloniji pigmentaciji, bržem i vidljivijem starenju kože, pa čak i zloćudnim oboljenjima kože.

Ipak, istraživanja su pokazala da način života i spoljašnji faktori mogu znatno ubrzati ili odložiti starenje lica.

U kojoj meri spoljni faktori, a koliko naše ponašanje utiče na starenje lica?

Obrati pažnju na ove faktore jer smanjenom izlaganju njihovom dejstvu, doprinosiš produženju svoje mladosti i usporavaš starenje lica!

kako zaustaviti starenje lica

1.Oksidativni stres

Da li znaš da izvesni biohemijski procesi koji se mogu dešavati u našem organizmu, dovode do preranog starenja i ozbiljnih oboljenja kože?

Ovi procesi se odvijaju na nivou ćelije i zovu se oksidacija.

Zbog nemogućnosti vezivanja za antioksidanse koje, u ovom slučaju, organizam ne proizvodi u dovoljnom obimu, nastaju slobodni radikali.

Pri dužem prisustvu slobodnih radikala u organizmu, dolazi do oksidativnog stresa. Veliki je broj faktora koji uzrokuju ovaj proces, ali najintenzivniji su: izlaganje UV zračenju, zagađen vazduh i voda i nezdrav način života.

2.Izlaganje suncu

Sunce je izvor života, i to svi znamo. Međutim, kako pomiriti ovu činjenicu sa onom da nam je sunce postalo pretnja za zdravlje kože?

Naime, potrebno je povesti računa o ozloglašenom UV zračenju i izbegavati izlaganje suncu kada je ono prisutno. UVA zračenje je glavni krivac za prerano starenje kože, dok UVB zračenje izaziva još ozbiljnije posledice – opekotine i karcinom kože.

Mnoge žene zanemaruju ove činjenice, nemaju adekvatnu zaštitu za kožu, pa tako njihovo lice lice postaje dehidrirano, sa manjkom elastičnost i brže stari.

Zatim se mogu javiti staračke pege i hiperpigmentacija – način na koji se koža bori protiv štetnih efekata. Dugoročno, izlaganje ovim zracima može izazvati remećenje DNK strukture kože.

3.Pušenje

Još jedan od uzroka nastanka slobodnih radikala u našem organizmu je izlaganje nikotinu. Koža tako dobija sivkastu boju, što naročito može biti izraženo ispod očiju.

4.Zagađenje

Svojom prirodnom strukturom, naša koža je sposobna da se brani od fizičkih i hemijskih zagađenja iz okoline. Međutim, ukoliko je duže vremena izložena svim onim gasovima, mikroskopskim česticama čađi i prašine, postaje preosetljiva i brže stari.

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da sve one vidljive, a u mnogo većem broju, nevidljive čestice spoljnog zagađenja, dovode do hiperpigmentacijskih mrlja na koži, njenoj dehidrataciji, pa tako, ubrzanom starenju lica.

5.Ishrana

Za opšte zdravlje našeg organizma, neophodna je kvalitetna ishrana. Nedovoljno unošenje hrane koja sadrži sve potrebne vitamine, minerale i druge gradivne materije, odražava se i na našu kožu.

Ukoliko kroz hranu ne unesemo dovoljno antioksidansa, naša koža će biti dehidrirana, osetljiva, stanjena i sklona aknama.

Uticaj slobodnih radikala će biti očigledan kroz umornu, beživotnu kožu i ubrzano starenje lica. Na našoj koži će se najbrže videti ukoliko ne unosimo preporučenih 2-3 l vode.

6.Loša nega lica

Preparati za lice koji ne odgovaraju našem tipu kože, nekvalitetan sastav i nedostatak zaštitnog faktora, neprijatelji su našeg lica.

Neretko pokleknemo pred interesantno reklamiranim proizvodima, a zanemarujemo prisustvo parabena i konzervansa koji direktno štete našoj koži, pa umesto da usporavaju, oni ubrzavaju proces starenja kože.

Kako da usporiš starenje lica?

Pored toga što ćemo ti dati opšte savete za negu i prevenciju starenja kože, dobićeš i one posebne, prilagođene svakoj životnoj dobi žene. Evo ih najbitniji:

 • Bez obzira koliko imaš godina, bilo da ne primećuješ linijice koje odaju godine ili si već u zrelim godinama, u svakodnevnu negu moraš uvrstiti zaštitu od UV zračenja. Koji god preparat za negu kože koristiš, on mora da sadrži zaštitni faktor 30 SPF ili veći, u zavisnosti i od trenutnog godišnjeg doba.
 • Shodno prethodnoj preporuci, podrazumeva se i izbegavanje solarijuma. Iako su pojedine države u potpunosti zabranile korišćenje solarijuma, kod nas se ova zabrana odnosi na maloletna lica.
 • Prestani da pušiš ili bar ovu nezdravu naviku svedi na minimum.
 • Obogati svoju ishranu svakodnevnim porcijama voća i povrća. Biraj kvalitetne sastojke i unosi dovoljne količine tečnosti u svoj organizam. Dovoljno spavaj. San je preduslov svežeg i zdravog izgleda naše kože.
 • Uvedi vežbanje kao redovnu aktivnost koju ćeš praktikovati 2-3 puta nedeljno.
 • Koristi isključivo kvalitete i proverene preparate za svoje lice. Dobro se raspitaj šta se na tržištu nudi i napravi ispravan izbor dnevne kreme za lice. Obrati pažnju na izbor losiona za čišćenje lica koji mora da je nežan i da ne isušuje kožu, kao i hidratantnu kremu koja treba da hidrira, hrani kožu i snabdeva sastojcima koji produžavaju njenu mladost. Počni sa korišćenjem kreme protiv bora u dvadesetim godinama. Kreme moraju da sadrže vitamine za kožu lica, hijaluronsku kiselinu, Q10 koenzim i peptide.

Shodno tvojim godinama, u nastavku posvećujemo pažnju načinu nege kako bi usporila starenje kože.

Kako usporiti starenje ako imaš 20+ godina?

Ako imaš između 20 i 30 godina, treba da u svoju svakodnevnu negu uvrstiš hidratantnu kremu koji ćeš nanositi ujutru i uveče. Ona mora imati bar 15 SPF.

Trudi se da šminka koju koristiš bude kvalitetna, naročito puderi koji ne smeju biti teški i zapušavati pore. Mnogi kozmetičari preporučuju da već u dvadesetim godinama počneš da koristiš neku od laganijih krema za prevenciju bora.

Starenje lica nakon 30+ 

Kako se posle 30. godine kod većine devojaka pojavljuju fine mladalačke bore na čelu, oko očiju, ali i tonus mišića popušta, redovna nega mora podrazumevati piling lica i kvalitetnu kremu za bore koja treba da hidrira lice, ali i da sadrži hijaluronsku kiselinu, kolagen i C vitamin za lice.

Kako usporiti starenje ako imaš 40 i više godina?

Svaka žena u ovim godinama primetiće vidni pad elastičnosti kože koja postaje sklona pucanju usled manjka sebuma. Uz retinol, folnu kiselinu i neizbežan C vitamin u dnevnoj i noćnoj kremi protiv bora, tvojoj koži se može delimično nadomestiti manjak kolagena.

Masaža lica je odlična ideja jer joj vraća tonus, pojačava prokrvljenost, a ti ćeš izgledati osveženo i naspavano.

Svaka konsultacija sa tvojom kozmetičarkom je dobrodošla jer će ona znati da ti preporuči neki od kvalitetnih tretmana, odgovarajućih za tvoju kožu.

Ako imaš 50 ili 60+ 

U ovim godinama, bore su izražene, lice znanto suvlje, a javlja se i pigmentacija. Dehidriranost kože je i posledica pada estrogena zbog ulaska u menopauzu.

On se odražava i na smanjenu proizvodnju kolagena, te tako koža gubi na elastičnosti. Tonus mišića je oslabljen, pa su izražene nazolabijalne bore i spuštanje kapaka. I koža vrata je značajno opuštena.

Kod nekih žena se ovo manifestuje kroz tužni izraz lica.

Masaža lica je neizbežna, a svakodnevna nega podrazumeva kreme sa kolagenom, koenzimom Q10, vitaminima A i E, i kremu sa hijaluronskom kiselinom.

starenje kože

Šta svaka krema protiv starenja kože mora da sadrži?

Pročitaj koji su važni vitamini i drugi sastojci koje tvoja krema za bore mora da sadrži:

 • Vitamin A – zadužen je za obnavljanje kože i u borbi protiv akni
 • Vitamin C – regeneriše tkivo i podstiče sintezu kolagena
 • Vitamin E – nezamenjiv antioksidans koji regeneriše kožu, podstiče proizvodnju kolagena i čini je elastičnom
 • Koenzim Q10 – neizbežan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala
 • Peptidi – su proteini koji su izgrađeni od aminokiselina. Glavni su učesnici u sintezi kolagena, glavnog vezivnog elementa kože
 • Hijaluronska kiselina – koja se nalazi u sastavu organizma, a zadužena je za vezivanje vode na nivou ćelije i tako hidriranje lica

Dalje, pored redovne nege i kreme za bore, koristi i vežbe za lice. Ukoliko već sa uspehom treniraš svoje telo i održavaš kondiciju, zašto tvoj način borbe protiv starenja kože lica ne bi bilo “treniranje” lica?

Mi ti preporučujemo jogu za lice ili gimnastiku za lice, kako je mnogi zovu. Ovim vežbama za lice koje se izvode ujutru i uveče, stimuliše se preko 50 mišića lica.

Jednom vežbom se može stimulisati nekoliko regija istovremeno, a sa ciljem jačanja i učvršćivanja mišića, čak i onih u dubljim slojevima.

Žene koje praktikuju ovaj način prevencije starenja lica, tvrde da se prvi rezultati mogu primetiti posle 5-6 nedelja svakodnevnog vežbanja. Joga je poznata po tome da, redovnim praktikovanjem utiče i na hormonski status u organizmu.

Ukoliko ti je sasvim u redu da se isplaziš sebi u ogledalu, “duvaš” balone ili iskolačiš oči, prioni na ove, na izgled šaljive, ali efektne vežbe.

Da li su ti potrebni tretmani za lice?

Osim redovne upotrebe krema i seruma za lice, preporučujemo ti i savetovanje sa kozmetičarkom koja će ti ponuditi neki od tretmana za zatezanje lica.

Evo naših predloga trendova u kozmetici za usporavanja starenja lica:

 • Endermolifting se izvodi uz pomoć specijalnog aparata, koji mikropulsiranjem stimuliše kožu različitom snagom i frekvencijama, čime se utiče na smanjenje broja i dubine bora.
 • Miolift tretmanom se uz pomoć biostruje stimulišu opušteni mišići lica. Ovaj tretman je u potpunosti bezbolan, a ne podrazumeva korišćenje bilo kakvih hemijskih preparata. Dakle, osnovni cilj je stimulisati i aktivirati mišiće lica i vrata, te tako sprečiti starenje lica.
 • Radiotalasni lifting je metoda koja se radi na određenoj frekvenciji kako bi se dubinski zagrejalo tkivo i tako podstaklo da proizvede kolagen i elastin kao osnovna vezivna tkiva i usporavanje starenja lica.
 • Mezoterapija je već toliko puta spomenuta metoda. Dublji slojevi kože se hrane vitaminskim koktelima i aktivnim supstancama koje je regenerišu, a da se pri tom ne koristi igla. Koža je vidno sjajnija, podmlađena i elastičnija.
 • Dermapen tretman je tretman sa mikroiglicama čija je osnovna uloga da podstaknu proizvodnju kolagena u koži. Odličan izbor da uspori starenje lica, ali i za prevenciju starenja kože.

Prve korake u prevenciji starenja lica trebalo bi preduzeti već u dvadesetim godinama. Uvek se opredeli za kvalitetne preparate, preporučene za tvoj tip kože.

Uvrsti zdrave navike u svakodnevni život, jer naša koža sve pamti i nažalost, priroda nam ne daje mogućnost da vratimo vreme unazad.

Test