Naslovna » Zbog čega nastaju bubuljice u menopauzi?
Lice

Zbog čega nastaju bubuljice u menopauzi?

bubuljice tokom menopauze

Bubuljice u menopauzi su te iznenadile? Očekivala si bore, kad ono pojavile su se i akne?! Saznaj zašto se javljaju u ovom periodu i kako da ih se rešiš.

Postoje različiti tretmani lica koji mogu biti od koristi, ali i preparati na biljnoj bazi koji su se pokazali kao odličan saveznik u borbi protiv ove neočekivane napasti. Takođe, promenom životnih navika i uvođenjem zdravog načina života, moguće je učiniti da bubuljice u menopauzi nestanu.

Ali otkud baš u ovom periodu??

Glavni uzrok pojave bubuljica u menopauzi zapravo je hormonske prirode, a sve što je potrebno da znaš jeste kako da se nosiš sa tim i rešiš se ovog problema. Osim na licu, mogu se javiti i po vratu i bubuljice na leđima.

I, ne brini, ovaj problemčić nije nerešiv, već se najbrže rešava uz pomoć kozmetike na biljnoj bazi. Ali, pre toga…

Marina je baš kao i ti dugo imala problem sa bubuljicama, i svoje iskustvo je rešila da podeli sa svima vama. 

Pročitaj kako je Marina uspela zauvek da se reši bubuljica na ovom linku https://onaportal.com/vise-me-nije-stid-sada-je-moje-lice-bez-ijedne-bubuljice-i-oziljka/

Zašto se javljaju bubuljice u menopauzi?

Proces koji nastaje usled hormonalne promene u ženskom telu naziva se menopauza. Definiše je prestanak menstrualnog ciklusa i obično se dešava u starosnom dobu oko 50. godine.

A šta se dešava sa hormonima u telu i kako dolazi do pojave bubuljica u menopauzi?

Dešava se to da estrogena, kolagena i elastina ima sve manje, a to dalje utiče na tvoju kožu koja se menja: postaje tanja, suvlja nego inače i mlitavija. Takođe, javljaju se i bore, koje su potvrda godina koje nosiš. 

Bubuljice u menopauzi javljaju se upravo zbog manjka estrogena. Isto tako, kod žena u menopauzi preovladava dominacija androgena (hormona muškog tipa koje imaju sve žene) koji je odgovoran za pojavu bubuljica.

Generalno, ovaj hormon stimuliše proizvodnju ulja i može pogoršati bubuljice u menopauzi. 

Glavni uzrok izbijanja bubuljica na licu i akni, bilo da je to kod tinejdžera ili kod odraslih koji se suočavaju sa aknama u menopauzi, je sličan.

Mrtve ćelije kože začepljuju pore, a to dovodi do nakupljanja sebuma u porama, što je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. 

Bubuljice i akne kod odraslih mogu biti izazvane širokim spektrom problema, ali se mogu pojaviti posebno tokom menopauze.

baner bubuljice

Kako prepoznati da bubuljice imaju veze sa menopauzom?

Bubuljice u menopauzi prepoznaćeš po tome što su se pojavile baš kada si ušla u period menopauze. Takođe, na bubuljice mogu uticati i :

  • genetika
  • stres
  • nedostatak sna
  • promene u ishrani

Svi ovi faktori zajedno, uključujući i period menopauze mogu biti okidači za pojavu bubuljica.

Takođe, bubuljice u menopauzi mogu izazvati, ali i pogoršati upotreba novih kozmetičkih preparata, šminke, ali i nezdrav način života i nedostatak vode u organizmu.

Kako se rešiti ove napasti?

Bubuljice u menopauzi mogu da budu zaista neprijatne, ali nisu nešto što se ne može pobediti. Svaki slučaj, bilo da su male ili velike bubuljice u menopauzi drugačiji je i prvo bi trebalo da posetiš lekara kako bi utvrdila kako ćeš ih lečiti.

Postoji i mogućnost i da kontrolišeš njihovo novo izbijanje, tako što ćeš napraviti neke promene u ishrani, na primer:

  • ješćeš više voća i povrća, 
  • piti više vode, 
  • umesto kafe piti neki čaj za bubuljice,
  • a pre svega izbegavaćeš masnu i začinjenu hranu,
  • trebalo bi i više da spavaš, ali i da izbegavaš stresne situacije,
  • smanji upotrebu mlečnih proizvoda,
  • kao i sojinog mleka
  • smanji upotrebu šećera,

Takođe, trebalo bi da povećaš unos fitoestrogena, odnosno jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama. 

Ishrana za bubuljice

Počni sa ishranom za bubuljice, a ona je bogata voćem i povrćem. Takođe, jedi mahunarke i neke žitarice, i dobićeš fitoestrogene iz ishrane. Ovo su namirnice koje oponašaju prirodni hormon našeg tela, estrogen, samo slabiji. 

Obično se nalaze i u soji, semenkama, orašastim plodovima, a dobri su za kolagen i tvoju kožu. Povećaj unos vitamina B, posebno folne kiseline, C, D, biotina, joda i Omega 3. Evo koje namirnice daju najbolje rezultate i vode te do čistog lica!

Sladak krompir

Beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A, jedan je od razloga zašto sladak krompir ima svoju bogatu, prelepu narandžastu boju.

Nakon konzumiranja slatkog krompira, tvoje telo će pretvoriti beta-karoten u vitamin A. Ovaj vitamin ima svojstva koja će delovati protiv promene boje kože, upale i začepljenih pora koje često izazivaju slobodni radikali.

kako lečiti bubuljice u menopauzi

Bundeva

Prepuna voćnih enzima, cinka i alfa hidroksi kiselina, bundeva može omekšati kožu i vratiti pH ravnotežu. Cink pomaže u regulisanju količine proizvodnje ulja.

Osim toga, konzumiranje bundeve može pomoći do smanjenja izbijanja bubuljica u menopauzi. 

Avokado

Avokado je bogat vitaminima, prepun je antiinflamatornih masti i daće tvojoj koži sjaj. Takođe će je učiniti manje sklonom upali, što će pomoći u smanjenju izbijanja akni i bubuljica u menopauzi.

Cvekla

Sok od cvekle je bogat antioksidansima, koji ti mogu pomoći u borbi protiv akni i bubuljica. Pij sok od cvekle pomešan sa sokom od krastavca ili šargarepe ako imaš akne ili bubuljice na licu.

Bobičasto voće

Bobičasto voće obiluje vitaminom C, sadrži antioksidanse. Vitamin C odličan je u borbi protiv bubuljica u menopauzi, kao i fleka na licu. 

Mahunarke

Ukoliko jedeš mahunarke, stabilizovaćeš pojavu bubuljica, ali i nivo šećera u krvi. Probaj pasulj, boraniju, grašak, sočivo, leblebije… Sadrže dosta vlakana koja su neophodna za normalno funkcionisanje organizma.

 Takođe, odličan su izvor izoflavona, jedne vrste fitoestrogena, odnosno jedinjenja koja su zaslužna za blokiranje receptora estrogena u određenim ćelijama.

Losos

Losos sa korom je najbolji izvor omega-3 masnih kiselina, ali sardine, skuša i inćuni su takođe odličan izbor.

Omega-3 štite kožu od oštećenja od sunca, smanjujući rizik od razvoja raka kože i smeđih mrlja izazvanih produženim periodima izlaganja suncu.

Brоkoli 

Brokoli je bogat vitaminima A, B kompleksom, C, E i K, kao i drugim mineralima. Ovi moćni antioksidansi pomažu našoj koži na različite načine, uključujući sposobnost da se bori protiv akni i bubuljica u menopauzi.

Sa modifikacijom ishrane za lečenje akni, konsultuj se sa dermatologom kako bi sprečila komplikacije kao što su ožiljci od akni i post-inflamatorna hiperpigmentacija.

Još jedna stvar koju moraš uraditi kako bi se rešila bubuljica u menopauzi jeste da koristiš kozmetiku napravljenu na biljnoj bazi. Pre svega, to su losion, kao i gel protiv bubuljica

Gel za bubuljice

Gel za bubuljice potreban je koži sklonoj bubuljicama, jer će je umiriti, osvežiti i negovati. Takav gel baziran je na sirovinama biljnog porekla koje neguju masnu kožu sklonu bubuljicama i mitiserima. Pravilno hidrira kožu lica sklonu bubuljicama, cističnim aknama i bubuljicama. 

Najbolji gel poželjno je i treba da sadrži: ekstrakt kore primorskog bora, koru hrasta, a isto tako da sadrži i cink i ulje čajevog drveta. Uz pomoć gela za bubuljice, koža će biti čista, glatka i mekša.

Pre nanošenja gela za bubuljice na lice, potrebno je lice oprati vodom, pa pokupiti višak kapljica peškirom. Zatim, potreban ti je losion za čišćenje lica, pa kada je lice čisto, nanosiš gel za bubuljice.

Potrebno je nežno ga utrljati, i na kraju nema ispiranja vodom. Prve rezultate možeš da očekuješ za nekih 5-6 nedelja.

Mnoge žene probale su i pužev gel za bubuljice i uspele su da ih saniraju. Isto tako, mnoge od njih zaista vode računa o svojoj koži, a nega lica u pedesetim godinama mora biti prvi i osnovni korak od kojeg ćeš poći. Potraži kreme koje sadrže benzoil peroksid (ali koristi ih štedljivo, jer to može dodatno da osuši tvoju kožu) ili salicilnu kiselinu za otpušavanje pora. 

Možeš probati i:

  • Antibiotike za akne i bubuljice koji deluju protivupalno i smanjuju crvenilo i natečenost kože koja se zavlja zbog bubuljica. Neke žene su probale i Roakutan lek za bubuljice i krečno mleko.
  • Ako je uzrok nastanka bubuljica u menopauzi hormonse prirode, onda možeš koristiti lekove za balansiranje hormona koji će ti pomoći.
  • Hemijski piling može pomoći u čišćenju problematičnog tena bilo da se radi o običnom izbijanju belih bubuljica ili ozbiljnijim bubuljicama ili aknama.
  • Potraži hidratantnu kremu sa alfa hidroksi kiselinama (AHA), kako bi redovnim korišćenjem postigla obnovu ćelija kože. 
  • Kreme sa retinolom mogu biti veoma dobra opcija za lečenje bubuljica u menopauzi i ostaviće tvoju kožu sjajnom i glatkom. One deluju tako što obnavljaju ćelije kože, smanjuju zapaljenje i proizvodnju sebuma, a sve to zajedno važno je i ključno za održavanje pora čistim i kožu bez pukotina. Takođe, ove kreme mogu pomoći da izblede tvrdoglavi ožiljci od bubuljica i tragovi koji ostaju nakon izbijanja.
  • Benzoil peroksid se godinama koristi za lečenje bubuljica i akni. Deluje tako što pomaže u smanjenju proizvodnje masnoće, uklanja mrtve ćelije kože koje začepljuju pore i smanjuje crvenilo i otok koji su povezani sa upalnim bubuljicama.

A evo i nekih recepata koje možeš isprobati kod kuće, a koji ti mogu pomoći kod bubuljica u menopauzi.

baner bubuljice

Kurkuma i med

Osim što je možeš koristiti i za podočnjake, kurkuma je odličan lek i za bubuljice u menopauzi. Kurkuma deluje antiinflamatorno, a pomaže i u uklanjanju viška sebuma sa kože. Med pomaže u odstranjivanju bakterija u bubuljicama i takođe ima antimikrobna svojstva. 

Sve što je potrebno jeste da sjediniš 1⁄2 kašičice kurkume u 1 kašiku meda i dobro promešaš. Zatim, smesu nanesi na čistu i vlažnu kožu i ostavi da deluje pet minuta. Nakon toga isperi vodom. 

Ružina voda

Poznata po svojim antiinflamatornim svojstvima, ružina voda je idealna za bubuljice. Deluje i kao umirujuće sredstvo, što pomaže u smanjenju crvenila i smiruje iritiranu kožu. Nanesi je na kožu umesto tonika za lice, ujutro i uveče.

Ulje čajevca

Ovo čudesno ulje je odličan kućni lek za bubuljice svih vrsta: mitesere ili cistične akne. Utrljaj ulje čajevca na područje zahvaćeno bubuljicama ujutru i uveče. Ulje čajevca ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo, koji su potrebni da bi se rešila bubuljica. Takođe ima umirujuća svojstva koja mogu pomoći u ublažavanju bolova koji dolaze sa dubljim bubuljicama. 

Ako imaš osetljivu kožu, razblaži ulje čajevca sa umirujućim osnovnim uljem, poput kokosovog ulja, pre nanošenja na kožu.

Jogurt kao lek za bubuljice

Jogurt za lice još jedno je od sredstava koje može pomoći kod bubuljica u menopauzi. Sadrži mlečnu kiselinu, koja uklanja mrtve ćelije kože. Koristeći malu četku, nanesi 1⁄4 šolje običnog jogurta na lice. Ostavi da deluje 10 minuta ili dok se ne osuši i isperi.

Takođe, redovno konzumiranje jogurta dobar je način da unaprediš zdravu kožu i iznutra.

bubuljice u menopauzi simptomi

Šta kažu iskustva?

Razgovarali smo sa ženama koje su trenutno u menopauzi o problemima sa kojima se suočavaju tokom ovog životnog perioda. Podelićemo sa vama njihova iskustva koja se tiču pojave bubuljica u menopauzi.

Mitra: Meni je menopauza zaista težak period, i uopšte se ne snalazim i teško podnosim. Bila sam iznenađena kada sam primetila pojavu bubuljica, jer se tome nisam nadala. Problem sam uspela da rešim uz pomoć proizvoda na biljnoj bazi – gela za bubuljice i losiona. Stvarno, moje lice je sada čisto i bez bubuljica.

Ena: Kada se pomenu bubuljice, obično to povezujemo sa tinejdžerima. Ipak, javljaju se i u menopauzi i mogu da poljuljaju samopouzdanje, kao u mom slučaju. Bila sam toliko očajna da sam probala sve i svašta što ima veze sa bubuljicama, i samo sam pogoršala stvar.

A onda sam rešila da život menjam iz korena – ostavila sam pušenje, počela da se hranim zdravo i izbacila sam kafu. Umesto toga, posvetila sam se svom zdravlju, pijem dosta vode i fizički sam aktivna. Ne mogu reći da su bubuljice prošle same od sebe, ali sa sigurnošću mogu reći da mi je prirodan način života pomogao u tome. 

Dijana: Bubuljice u menopauzi su nešto što sam previdela. Ipak, uspela sam da ih smanjim pojačanom negom lica, vrata i dekoltea. Osim toga, pijem dosta vode i koristim gel za bubuljice. Lice mi je uvek očišćeno, negovano i glatko.

Zaključak!

Bubuljice u menopauzi su normalna pojava sve dok ne budeš imala neki ozbiljniji problem sa kožom. Ipak, bilo koji da je uzrok pojave bubuljica, moraš razgovarati sa lekarom i dermatologom. Kada se uzrok otkrije, lakše i brže ćeš doći do izlečenja i otklonićeš problem.

Pokušaj da se posvetiš svom celokupnom zdravlju, pij dosta vode i vežbaj. Probaj proizvode na biljnoj bazi jer čiste, neguju i umiruju kožu. Do čistog lica bez bubuljica u menopauzi deli te samo par koraka.

Hoćeš li napraviti prvi?

Avatar

Ivana Vulikić

Profesor srpskog jezika i književnosti. Volim da pišem i čitam dobre knjige. Pisanjem se bavim od malih nogu, a posebno me interesuju teme o zdravlju i lepoti.

Dodaj komentar

Klikni za komentar

Test